Kesäsen koekeittiöstä päivää!

Viime postauksessa intoilin keittiön maustelaatikosta löytyneiden sinapinsiemenien versotusta. Niitä onkin tullut kasvatettua ja nautittua jo useampi satsi. Kävin keittiön kuiva-ainekaapin läpi vielä kertaalleen “sillä silmällä” ja päätin kokeilla popcornin jyviä eli maissia. Muistin lukeneeni artikkelin, jossa versotuksesta puhuttaessa mainittiin myös maissi. Tähän hätään en sitä tietenkään enää löytänyt.

Liotin luomumaissinjyviä yön yli vedessä. Seuraavana päivänä kaadoin turvonneet siemenet kosteaan taimimultaan ja ripottelin suojaksi ohuen multakerroksen. Päälle rei´itettyä muovikelmua ja koko komeus pariksi päiväksi kylppärin lämpimälle lattialle.

Maissi iti nopeasti ja pääsi sitten valoisalle ikkunalle. Tuossa olemme sitä lasten kanssa ihmettelleet, samalla kun rouskuttelimme samaisesta jyväpussista paahdettuja poppareita. Mutta nyt kysymys kuuluukin, onko tämä varmasti turvallista syötävää? Kissoille tiedän maissiruohoa kasvatetun. Mutta voisiko tätä napsia kuten vehnäorasta vai vastaavaa? Sekoitella smoothieen? Kaikki kokemus ja tieto otetaan ilolla vastaan!

Itse olen maissin versoja jo koemaistanut ja hengissä ollaan. Ensipuraisu oli lähes mitätön, ruohomainen, mutta jälkimaku oli todella makea.

Maissin esikasvatus on rivakkaa puuhaa, yleensä olen laittanut hyötypuutarhaan menevät siemenet esikasvatukseen vapun jälkeen. Joten nämä tuskin päätyvät kasvimaalle. Jäämme kuitenkin lasten kanssa mielenkiinnolla seuraamaan popparipussin jyvien kehittymistä.

Onko meillä kohta viidakko keittiössä? Voisiko makeilla maissinversoilla taltuttaa sokerinhimoa? Ainakin pääsiäisruoho on kerrankin ajoissa valmiina!

19 Comments

 • Mielenkiintoista,täytyypä laittaa minunkin kasvamaan maissinjyviä.Kissalle ei tahdo milloinkaan muistaa ostaa talven ajalle ohran-,kauran-,tai rairuohon siemeniä keväällä ja nurmikkoakaan ei ole talvella näkyvillä,joten nyt kipinkapin riennän kauppaan ja laitan maissia kasvamaan.Saa nähdä sitten kelpaako vai jouydunko itse syömään.

  • No tuosta popparipussista kyllä riittää isompaankin viljelmään:) Itse käytin luomumaissinjyviä, kun uskoin niiden itävän paremmin. Löytyi ihan tavallisen marketin hyllyltä.

 • Tää on ihan uusi juttu mulle, mun on ihan pakko kokeilla 🙂 Kivaa sunnuntaita 🙂

  • Keittiöstä löytyy aineksia mitä mielenkiintoisimpiin kokeiluihin 😀 Mukavaa sunnuntaita myös sinne!

 • Wau! Kiitos hyvästä ideasta. Keittiööni on jostain kulkeutunut popcornin jyviä, ja kun en välitä poppareista, niin taidanpa testata tätä… 🙂

 • Heippa, kiva idea, täytyypä yrittää laittaa itsekin. Jyviä olisi kaapissa valmiina:) Kiitti näistä hauskoista vinkeistä. Ovat tosi kivoja kun itse olen laittanut aina vaan herneen versoja:)) Toivottavasti nähdään pian, ainakin puutarhamessuilla varmaan törmätään:)

  • Ihana kuulla, jos mukaan on tarttunut uutta ideaa! Ja puutarhamessuilla viimeistään, siellähän on aina ihan kansanjuhlat:) Aurinkoista helmikuun jatkoa Kati!

 • Ihana kokeilu! Mahtava idea, joka ei edes ole käväissyt mielessä 🙂 Kai niitä voi syödä jos mustikan lehdetkin ovat salaattia? Tai rikkaruohot 🙂

  • No juuri niin:) Tässä vaiheessa vuotta mutustaa ilolla kaikkea mikä on vihreää!

  • Mutta tomaatin, punajuuren ja raparperin lehdet myrkyllisiä. Että ei ne kaikki vihreät syötäviä ole, vaikka muuten kasvi hyötykasvi olisikin. En tiedä mitään maissista, tuntui vain ihmeelliseltä verrata mustikanlehtiin..

   • Ihan totta, ei suinkaan kannata suin päin suunnata mutustelemaan kaikkea vastaantulevaa vihreää:) Tosin esim. punajuuren nuoria lehtiä kyllä käytetään esim. salaateissa, vaikka niiden nitraattipitoisuudesta paljon puhutaankin. Kuten rucolankin. Eli tarkkana kannattaa olla!

 • Kaikista kaunein pääsiäisruoho, tai tässä tapauksessa pääsiäismaissi, tulee juuri maissinjyvistä kylvettynä. Tiheästi vain multaan maissinjyviä viikkoa, tai viikkoa ja paria päivää, ennen h-hetkeä. Ja jos haluaa juuretkin näkyviin, niin sitten lasiseen astiaan. 🙂

  • Juuri eilen ystävän kanssa juttelin aiheesta, eli miten ihanaa, kun pääsiäisruohon ainekset löytyvät kotikeittiöstä (maissi, sinapinsiemenet, chiasiemenet). 🙂

 • Maissin ja Sinapinsiemen mökin testasin .hyvin itivät.kysyisinkin voiko niitä tosiaankin syödä?innolla Odotan vastausta.kiitos.

Vastaa:

Sähköpostiosoitettasi ei julkaista.