Virtaa versoista

Terhakat versot ja hento vihreä lupailevat kevättä.

Yhtä varmasti kuin mieli haikailee kevätauringon perään, kaipaavat makuhermot ja kroppa piristystä ja tuoreutta. Versojen kasvatus on helppo ja nopea tapa tuoda uutta kasvukautta vähän lähemmäksi. Pienellä vaivalla ja reilussa viikossa saa rapsakkaa napsittavaa leivän päälle. Mikäs sen parempaa!

Istutusastiaksi käy melkein mikä tahansa kahvikupista muovikippoihin. Laita astian pohjalle hieman multaa ja kylvä siemenet tiheästi. Ainakin suuremmille siemenille kannattaa ripotella päälle vielä ohut kerros multaa. Kostuta multa ja peitä astia rei’itetyllä muovilla. Nosta astia itämään lämpimään, esimerkiksi kylpyhuoneen lattialämmityksen päälle. Kun siemenet ovat itäneet, siirrä kylvöastia valoisaan paikkaan. Pidä huoli kosteudesta myös jatkossa. Hennot versot eivät saa kuivahtaa.

Vihanneskrassi on tuttu minivihreä.
Vahvamakuinen sinapinsiemen yllättää nopeudellaan.

En ole aikaisemmin kokeillut härkäpavun versoja, joten aloitin tällä kertaa niistä. Härkäpapuja kannattaa liottaa yön yli vedessä. Härkäpapu on siitä hauska kasvatettava, että se tekee lehtiä myös pitkin vartta. Leikkaa syötävää ensimmäisen lehtiparin yläpuolelta, niin saat vielä uusia lehtiä kerättäväksi.

Versokasvatus on mukavaa puuhaa myös lasten kanssa. Isompia siemeniä on helppo käsitellä ja pienetkin siemenet saavat versokasvatuksessa olla tiheässä. Härkäpavun rapeat ja miedonmakuiset versot maistuvat myös lapsille.

Härkäpavun siemenet sopivat pienille sormille.
Tärkeä kastelu hoituu lapsityövoimalla.

Versokasvatuksessa sadonkorjuuaika koittaa nopeasti. Uusi versokylvöt parin viikon välein, niin saat nauttia tuoreista vitamiinipommeista pitkin talvea. Pikkuversot sopivat leivän päälle, salaatteihin, wokkeihin, munakkaisiin, smoothiesiin. Mutta maistele niitä myös sellaisenaan. Makuerot ovat yllättävän voimakkaita.

Härkäpavun, herneen ja aurinkonkukan versot ovat rapeita ja mukavan mietoja. Todella nopeakasvuisesta ja vähän pippurisesta sinapinsiemenestä tuli oma uusi suosikkini. Värikäs ja veikeä mangoldi on miedon makuinen. Retiisinversot ovat melko voimakkaita. Vihanneskrassi on mielestäni raikas ja kirpeä.

Sinapinsiemenet löytyivät maustelaatikosta. Siis juuri niitä samoja vaaleita sinapinsiemeniä, joita käytetään esimerkiksi maustekurkkujen tekoon. Näiden versojen maun ensivaikutelma oli vahva ja jopa vähän polttava, mutta maku tasoittuu suussa. Aivan täydellisiä wokkiruokiin. Kasvunopeudessa tämä ohitti jopa vihanneskrassin, joka on melkoinen kiitäjä sekin.

Versot ja minä kurkottelemme nyt kohti kevättä!

4 Comments

  • Ihanaa kevään vihreyttä!
    Itsekasvatetuista versoista saa voimaa koko päivään:)

    • Se on juuri näin! Aamulla kun napsii leivän päälle kunnon versokasan, on ihan eri tavalla energiaa koko päivän. Lumevaikutusta tai ei, mutta ainakin toimii! 😀

  • Kiitos. Juttu jo virkisti ja kannusti etsimään siemeniä.Herneitä ja valkosipulin kynsiä löysin lähikaupasta. On niissä uskomaton voima ihan pienessä kotikeittiössäkin…..

    • Ihana kuulla Marjatta! Minä siivosin eilen maustehyllyä “sillä silmällä”, kokeiluun lähtee yhtä sun toista versotettavaa. Ja oih, valkosipulin versot ne vasta maukkaita ovatkin, nam!

Vastaa:

Sähköpostiosoitettasi ei julkaista.