Keittiöpuutarhan lumoissa

Keittiöpuutarha

Uusi vuosi otettiin vastaan asiaankuuluvin menoin ja samalla joulu kannettiin ulos alkavan arjen tieltä. Saksin joulukuusen oksat perennapenkkiin suojaksi. Jospa ne vielä jossakin vaiheessa keräisivät lumikatteen päälleen… Tällä hetkellä maa on peittynyt hentoon lumikerrokseen, mutta sääennuste pelottelee jopa -20 asteen pakkasella. Talvipuutarhan sijaan esittelen teille kuitenkin keittiöpuutarhamme.  Minkäs sille mahtaa, että ajatukset, suunnitelmat ja haaveet ovat jo pitkällä keväässä!

Tonttimme on melko pieni, 1250 neliötä. Tuosta alasta vie aimo annoksen talo, autokatos-varastohässäkkä, ajopiha, kivetyt käytävät jne. Mutta se ei ole estänyt minua levittämästä keittiöpuutarhaa ihan joka nurkkaan. Meillä puhutaan keittiöpuutarhan vanhasta ja uudesta osasta, kesähuoneen keittiöpuutarhasta sekä seinustapuutarhasta.

kasvihuone_dsc_5129
Puutarhan keskipiste, kasvihuone.

“Vanhaa osiota” edustaa kasvihuone ja ensimmäiset kasvulaatikot. Pihamme keskipiste, eli kasvihuone saatiin pystyyn heinäkuussa 2011. Samana syksynä sen ympärille muodostui ensimmäinen viljelylaatikkoalue.

keittiopuutarha_1_dsc_7185
Keittiöpuutarhan “vanha osa”.

Seuraavana kesänä jatkoin tilan valtaamista nurmikolta ja “uusi osa” syntyi takapihalle, kodinhoitohuoneen välittömään läheisyyteen.

Keittiöpuutarhan "uusi osa"
Keittiöpuutarhan “uusi osa”.

Aurinkoisen ja suojaisan autokatoksen seinustat on valjastettu hyötykäyttöön nekin. Täällä kasvaa tomaatteja, yrttejä, munakoisoa, maisseja, mitä milloinkin. Myös kätevä, kuormalavoista rakennettu ruukutuspöytä on täällä. Rouhean pöydän ääressä työskennellessä ei ole niin nökönuukaa siisteyden suhteen.

"Seinustapuutarha" ja ruukutuspöytä
“Seinustapuutarha” ja ruukutuspöytä.

Uusin osa puutarhaamme on kaksi kesää sitten valmistunut kesähuone ja sen yhteydessä oleva pieni keittiöpuutarha. Nuorehkolla ja muuten kovin aurinkoisella tontilla tämä osa keittiöpuutarhaa on hieman varjoisampi. On mielenkiintoista kokeilla samoja kasveja erilaisissa kasvuolosuhteissa.

Pieni keittiöpuutarha
Kesähuoneen keittiöpuutarha.

Nyt pitäisi vielä malttaa nauttia talven kauneudesta ja rauhasta, vaikka ajatukset kiitävät jo kohti kevätkylvöjä. On tämä ihanan kamalaa!

12 Comments

  • Kiitos Tuija!:) Itsestä ainakin tuntuu, että tässä vaiheessa tarvitaan kaikki mahdollinen vihervoima, vaikka sitten kesävalokuvien muodossa!

 • Voi vitsit kun näyttää hyvälle! ja satoisalle 🙂

  Minulla itselläni kaikki tämä hyötykasvipuoli vielä alussa (mökille ei ollut järkevää sitä ajatella), mutta nyt kotitontilla olisi tarkoitus paneutua siihen. Tykkään tyylistäsi, kaunista ja hyödyllistä yhdessä!

  • Kiitos Pirjo! Minä menen puutarhassa usein kauneus edellä (käytännöllisen mieheni kauhuksi!). Mutta kun on pieni piha ja kaikki koko ajan siinä silmien alla, niin tykkään että myös kasvimaalla näyttää kauniilta. Vaikka sitten olisi vähän hankala leikata nurmea juuri siitä kohtaa:D

 • Onpa niin kaunis hyötytarhaa! Olen ilman muuta sitä mieltä, että kaunis hyötytarha voi sopivasti viedä tilan nurmikolta hiljalleen, vaikka kokonaankin! Talven herkissä hetkissä mennään, lumi hituiloi hiljalleen sokeroidessaan maan kauniin valkoiseksi. Mielessä kuitenkin polttelee, tein juuri kolme siementilausta tuonne Euroopan puolelle…tomaatinsiementen metsästys alkoi…ja vähän muidenkin ihanuuksien!

  • Ooh, kuulostaapas ihanalta! Mitähän tomaatti-kaunokaisia sinulle on tulossa, nyt alkoi ihan omiakin sormia syyhyttää:)

   Meillä miehelle on edelleen täysi mysteeri, miksi nurmea ensin kasvatetaan ja hoivataan, ja sitten se kaikki kaivetaan ylös. No, ainakin on vähemmän leikattavaa!:D

 • Niin ihanalta näyttää! Itselläkin suunnitelmissa laajentaa ensi kesänä hyötytarhaa. Pakko ihan kysyä että mitä lautaa olette käyttäneet noissa kasvukaukaloissa? Onko se harmaantuuvaa ja kestävää lehtikuusta, vai kenties käsitelty jollain aineella? Iloista kevään odotusta ja uutta vuotta! 🙂

  • Laatikoissa on käytetty vuosien varrella kaikenlaista lautaa… Uusimme kaikki vanhat laatikot toissakesänä (kolmas kuva ylhäältä) ja niissä on nyt käytetty myrkytöntä ja ekologista Accoya-lautaa. Sitä ei tarvitse käsitellä mitenkään, vaan laatikot harmaantuvat ajan kuluessa.

   Kesähuoneen vieressä olevat mustat laatikot ovat Strömsön kasvulaatikoita, jotka käsittelin Osmo Color EcoGarden öljyllä, sävyllä hiili. Laatikot olivat siis jo valmiiksi mustia, mutta tuo käsittely syvensi hienoa sävyä entisestään.

   Minäkin jo mietin hyötytarhan laajentamista, vaan alkaa tulla tontin rajat vastaan:D Iloista ja valoisaa kevään odotusta myös sinulle!

 • Mullakin hiukan haaveissa laajentaa keittiöpuutarhaa autotallin taakse:)

  • Autotallin takana on oikein hyvä paikka:) Ja varaston päädyssä. Ja terassilla. Ja ja ja… Keittiöpuutarhurit on varsin kekseliästä porukkaa:D

 • Ihanan hyvä järjestys ja selkeys kasvilaatikoissasi :). Minulla on paha taipumus kylvää laatikot liian täyteen ja siten tukahduttaa jotkin kasvit. Miten pystyit viime vuonna suojautumaan kirpoilta? Niitähän oli viime kesänä ennätysmäärä ja vielä juhannuksen jälkeenkin ne söivät kaikki lehtikaalini.

  • No sama taipumus on minullakin:) Olen lisäksi tavattoman huono harventamaan. Mutta jospa tuo joskus tulevaisuudessa onnistuisi, maltillinen kylvö…

   Minulla kasvaa lehtikaalit ja rucolat yleensä harson alla, pidän niitä suojassa pitkälle heinäkuuhun asti. Raottelen harsoa mahdollisimman vähän alkukesästä ja yritän saada sen aina mahdollisimman tiiviisti takaisin paikoilleen (kaaret ja tiiliskivet käytössä). Se suojaa tuholaisilta suht hyvin.

Vastaa:

Sähköpostiosoitettasi ei julkaista.