Pohdintoja perunasta — uusia lajikkeita kokeiluun

Peruna, tuo ruokapöytien kunkku sujahtaa varmasti taas tänäkin keväänä monelle kasvimaalle. Niin tapahtuu nyt meilläkin ja vuoden tauon jälkeen perunat pääsevät taas kasvatukseen. Viime vuonna perunoiden paikan veivät kaalit ja uusi parsapenkki mutta tänä vuonna kaikki on toisin. Perunoille on ehdottomasti saatava tilaa. Perunansiemenen lisäksi olen ostanut porkkanan ja punajuuren siemeniä, sekä useita erilaisia salaatteja. Ai niin ja ison satsin hernettä. Kyllähän tässä vaan taas käy niin, että tila loppuu kesken eikä kaikkea mahdu laittamaan. Vaan perunaa laitan ainakin, se on varmaa. Tilasin tämän vuoden siemenperunat jo hyvän aikaa sitten ja eilen sain noutaa ne myymälästä.

[columns_row width=”half”]
[column]

Mitenkähän sitä saisi perunan varret kasvamaan edes vähän hillitymmin?

[/column]
[column]

Annabellen idut ovat erittäin maltillisella alulla.

[/column]
[/columns_row]

Itselleni uusia lajikkeita kokeiluun

Monenlaista perunaa on tullut vuosien aikana kasvatettua. Perunat joita aikaisemmin olen viljellyt ovat olleet ns. väriperunoita, vanhoja jalosteita tai muuten vain erikoisempia tapauksia. Tänä vuonna mennään kuitenkin selvästi tavallisemmalla perunalla. Kokeilen nyt ensimmäistä kertaa jo joitakin vuosia suosiossa ollutta Annabelleä. Olen useasti ostanut sitä kaupasta tai torilta ja onhan se hyvä peruna! Viljelyssä sen kerrotaan olevan satoisa ja nopea kasvuinen. Annabelle kestää myös istutuksen vähän kylmempäänkin maahan joten siitä on mahdollista saada varhaisperunaakin. Annabellellä pitäisi olla myös hyvä varastokestävyys joten toivon saavani siitä myös täytettä kellariimme.

Mozartin idut olivat kasvaneet harmillisen pitkiksi pimeässä ja lämpimässä.

Toinen meille uusi lajike jota tilasin on kauniin punakuorinen Mozart. Sitäkin olen usein ostanut kaupasta ja valmistanut siitä lohkoperunoita. Perunat pellille lohkoiksi ja päälle mausteet, suola ja kasviöljy. Helppoa ja niin hyvää! Mozartin kerrotaan olevan myös satoisa ja viljelyvarma lajike ja sen erityispiirre on hyvä taudinkestävyys. Tämän lajikkeen heikkoudeksi mainitaan sen hitaasti kiinnittyvä ja ohut kuori. Kuoren pitäisi kuitenkin ehtiä vahvistua kun varsien katkaisun jälkeen ei kiirehdi nostoon liian nopeasti. Nosto kannattaa tehdä vasta 3-4 viikon päästä varsien katkaisusta. Kuori jatkaa vahvistumistaan myös varastoinnin aikana. Uskoisin, että kotitarveviljelyssä tämä kuoren heikkous ei kuitenkaan ehkä muodostu ongelmaksi koska nosto tapahtuu käsin ja muutenkin perunoita käsitellään vähemmän ja hellemmin kuin kaupallisessa tuotannossa. Se jää kuitenkin nähtäväksi miten tuo pottu meillä sitten käyttäytyy. Mielenkiintoinen lajike tämä on joka tapauksessa.

Mulberry Beautyllä idut olivat hyvän kokoiset. Tuosta ne nyt valossa vvahvistuvat.

Kolmannen tilaamani perunan kohdalla en enää pystynyt pidättelemään itseäni vaan ostoskoriin sujahti myös yksi erikoisperuna Mulberry Beauty. Se on uudehko, läpeensä kirsikanpunainen ja melko myöhäinen lajike. Punainen väri johtuu antosyaanista mikä on luonnon oma väriaine ja samalla terveellinen antioksidantti. Lajikkeen heikkous on kuitenkin melko huono taudinkestävyys joten aikaisin iskevän ruton vuoksi sato saattaa jäädä pieneksi. Tästä voisin kokeilla kasvattaa osan vaikkapa lavankauluksissa, uudessa ja puhtaassa mullassa. Toisaalta perunarutto on kyllä myös ilmalevitteinen joten se tarttunee joka tapauksessa ennemmin tai myöhemmin, riippuen kesän kosteusolosuhteista.

Kaunista väriperunaa menneiltä vuosilta.

Perunat itämään oikealla tavalla

Kun lueskelee eri lähteistä perunan idättämisestä, menee helposti sormi suuhun. Toisessa kehotetaan idättämään lämpimässä, kun taas toisaalla vannotaan viileämmässä idätyksen nimeen. Onneksi lähes jokaisessa lähteessä ollaan samaa mieltä valon suhteen. Sitä neuvotaan antamaan runsaasti! Perunantutkimuslaitoksen sivuilla kerrotaan, että aikaisen lajikkeen idätys ei olisi välttämättä tarpeen laisinkaan. Idättämisen kerrotaan kuitenkin aikaistavan satoa jopa kahdella viikolla joten jonkinlaisena versiona se kannattaa kuitenkin mielestäni toteuttaa. Toinen tapa idättää on lämpimässä ja valossa. Tämä lienee se kotipuutarhureille tyypillisempi tapa. Potut munakennoissa valoisalle ja lämpimälle ikkunalaudalle niin johan lähtevät idut hyvään kasvuun. Ja käsin kun perunat istuttaa niin ei nuo pidemmät idutkaan niin paljoa haittaa kuin suuria määriä koneella istutettaessa. Koneeseen kun laittaisi tuollaisia pitkäituisia Mozartin mukuloita niin taitaisivat kaikki idut irrota tai ainakin vahingoittua.

Itse ajattelin nyt viime vuoden tapaan viedä mukulat melko pian kasvihuoneeseen. Nyt vielä ihan alkuun pidän niitä sisällä mutta sitten kun nostan daaliat kellarista kasvariin niin vien perunatkin sinne. Nyt kasvihuone on vielä aivan täynnä ruukkuja jotka heräilevät kellarissa vietetyn talven jälkeen hiljalleen eloon. Kun saan ruukut terassille niin on daalioiden ja pottujen vuoro valloittaa kasvihuone.

Ai sentään nyt alkaa kyllä tuntumaan jo siltä, että tulee se kevät tänäkin vuonna. Olin koko aamupäivän ulkona siistimässä kellarissa talvehtineitä ruukkukasveja ja vielä jäi hommaa huomisellekin.

Ihania pääsiäisen pyhiä kaikille lukijoilleni

pyöreä tekstillä-blogin-loppuun

  1. Nyt on kyllä todella ihanat keväiset säät.
    Perunat ovat niin herkullisia, että niitä on pakko viljellä edes vähän joka vuosi. Annabelleä olen joskus kasvattanut ja tosi hyvää siitä tulee, tai siis vielä parempaa kuin kaupasta ostettuna.

    • Sää on ollut vallan mahtava! Äsken meni kuitenkin aurinko pilveen joten maltoin istahtaa koneelle. Ihan pakko on vielä postata kaikesta ihanasta mitä ulkona on jo noussut. Annabelleä odotan malttamattomana. Ihan kuin sen idut olisivat hieman eilisestä kasvaneet:)

  2. Tänä vuonna aion perustaa mökillemme perunamaan. Siemenperunat on vielä hankkimatta. Toivottavasti kivoja lajikkeita on yhä saatavilla. Tänä vuonna tosi moni muukin on varmasti aikeissa kasvattaa itse perunaa ja muita hyötykasveja, joten suosikkilajikkeet voivat loppua äkkiä. Se on toki hyvä asia, sillä puutarhanhoito hoitaa myös hoitajaansa, lähiruoka on kaikin tavoin parasta ruokaa ja luontokin kiittää. Ihanaa, kun kevät tuntuu vihdoin tulevan! Mukavaa pääsiäisen jatkoa!

    • Itse tilasin nuo perunat hyvissä ajoin koska aavistelin tuota mistä sinäkin mainitsit. Varmasti kysyntä on tänä keväänä vallan hurjaa. Toisaalta koko puutarha-ala on ollut nosteessa jo useamman vuoden joten ehkäpä kaupat ovat nyt osanneetkin varautua. Pian kannattaa kuitenkin siemenperunat joka tapauksessa hankkia.

  3. Annabelle on meillä joka vuosi kasvatuksessa, ja hyvää on:)
    Pitäisikin käydä kaupoilla hakemassa näitä pari pussia.

    • Sen tähden tämän postauksen kirjoitinkin jotta se muistuttelisi hankkimaan potut. Hei ja kiitos haasteesta, täytyypä käydä katsastamassa se!

    • Moikka. Aloittelen vasta palstaviljelyä. Ostanko annabell perunaa kaupasta ja idätän?

      • Tautien varalta tarkastettua siemenperunaa myydään keväisin erikseen puutarhamyymälöissä. Sitä suositellaan käytettäväksi siemenperunaksi eli äitiperunaksi.

  4. Annabelle on hyvä peruna. Meidän savimaassa peruna ei vain tunnu viihtyvän ja sille on siten vaikea keksiä paikkaa. Vähän on kuitenkin laitettava joka vuosi, tänä vuonna ehkä uhrataan pala nurmikkoa sillä kasvimaalle ei mahdu ja se on turhan lähellä vanhaa kasvihuonetta.

    • Minä myös aikoinani vähän pelkäsin, että rutto leviäisi perunoista tomaatteihin jotka kasvoivat ihan vieressä kasvihuoneessa. Kasvihuoneessa on laipion aluset auki ja ovetkin oli aina selällään. Kertaakaan ei onneksi levinnyt mutta eihän siitä ihan varma voi koskaan olla. Parempi laittaa mahdollisimman kauaksi toisistaa jos vain on tilaa.

Vastaa

Sähköpostiosoitettasi ei julkaista. Pakolliset kentät on merkitty *

This site is protected by reCAPTCHA and the Google Privacy Policy and Terms of Service apply.

Lähetä kommentti

This site is protected by reCAPTCHA and the Google Privacy Policy and Terms of Service apply.

Tilaa Kotipuutarha-lehti

Tutustumistarjous 4 lehteä 25 €
Tilaa nyt