Askartelua luonnonmateriaaleista — kokedama

Kokedaman tekeminen ei ollut ollenkaan vaikeaa, suosittelen kokeilemaan.

Viikko sitten askarteluinnostus iski oikein toden teolla ja tänään jatkoin kasvihuoneessa puuhastelua. Olen jo pitkään halunnut kokeilla japanilaisen kokedaman tekemistä mutta en ole oikein löytänyt siihen mieluisia kasveja. Olen pelännyt, että kasvit kuivuisivat koska kokedaman kastelu ei ole yhtä yksinkertaista kuin ruukkukasvin. Vaan Pinterestistähän se idea taas sai alkunsa, käyttäisin tietysti kokeiluun kuivuutta kestäviä mehikasveja! Keräsin aiheesta myös pienen taulun Maman puutarhan Pinterestiin.

Kokedama oli yllättävän helppo tehdä

Halpahallista ostamani mehiruusukkeet oli istutettu ihmeen hyvän oloiseen multaseokseen, joten en lähtenyt pesemään juuria puhtaaksi ja uusimaan koko kasvualustaa. Juuripaakuttomaan kasviin muotoillaan juurten ympärille kosteasta kasvualustasta pallo mutta nyt menin kyllä sieltä missä aita on matalin ja muotoilin vain valmista juuripaakkua pallon muotoon.

Kun juuripaakku oli sopivan kokoinen, solmin ompelulangan paakun ympäri. Sitten vain levy sammalta ja kasvi sen keskelle. Lopuksi kieritin vihreällä ompelulangalla palloa ympäri ja ympäri niin, että lopulta se oli kauniin pyöreä ja kokedama valmis.

Saumurin suuri ja riittoisa lankarulla on mitä oivallisin apuväline tässäkin sammaltyössä.

Kroonisessa ruukkuvajeessa tämä onkin ihan mahtava keino istuttaa uudet hankinnat. Ja mikä parasta, ei näille tarvitse edes löytää tilaa ikkunalaudalta sillä kokedama voidaan ripustaa myös roikkumaan!

Ripustin kokedaman roikkumaan sammalkranssin keskelle pätkällä tervanarua.

Toisen kokedaman laitoin samaan istutukseen kaivamaani kuoppaan. Nämä mehiruusukkeet eivät kestä pakkasia joten halusin laittaa ne istutukseen siten, että saan ne kätevästi siirrettyä sisälle taloon jos kelit nopeasti kylmenevät. Mikäli kylmeneminen on vain tilapäistä, pärjäävät mehiruusukkeen hetken aikaa myös kellarissa, missä minulla on nyt kasvivalo pelargoneille.

Täytyy muuten lopuksi vielä vähän kertoa noista kuvissa näkyvistä callunoista. Löysin nekin halpahallista muutamalla eurolla ja ihastuin niihin kovasti. Ovat Saksalaisen Garden Girlsin kasvattamia, samettisen pehmeitä ja kauniin harmaan sävyisiä callunoita. Nimi  Calluna vulgaris `Fluffy` kuvaa niiden suloisuutta oikein mainiosti. Guuggeloidessani eksyin kasvattajan sivuille ja hämmästyin miten monenlaisia jalosteita löytyykään.

Vaikka nämä ovatkin ns. kausikasveja niin tietysti yritän jälleen tapani mukaan saada nämä selviämään ainakin mahdollisimman pitkään elossa. Tuskin kuitenkaan selviäisivät meidän ilmastossamme maahan istutettuina kuten irlanninnummikanervat, joten pakkasten koventuessa siirrän nämä kellariin. Selviämisen elinehtona on kuitenkin muistaa kastella istutusta kanervien osalta. Mehiruusukkeet kastelen vasta sitten kun tuon ne jossain vaiheessa sisälle kasvivalon alle. Sen jälkeen ne pärjännevätkin hyvin pitkään pelkällä valolla. Mehikasvien pahin vihollinen on nimittäin liika kosteus!

pyöreä tekstillä-blogin-loppuun

2 Comments

  • Oi, ihailen tarmoasi näiden askartelujen parissa. Kiitos, että jaat kauniit kuvat ja ideat. Tykkään kovasti kaikesta kauniista ja nämä työsi ovat oikein onnistuneita. Pitäisi saada itseäkin otettua niskasta kiinni ja tehtyä edes jotain havutöitä. Tuo sammal toimii tosi kivasti noissa kransseissa, voisi yrittää itsekin tehdä jotain tuollaista. Mukavaa viikkoa sinulle!

    • Itselläni havuinnostus iskee vasta joulun pyhinä. Samalla kun haetaan kuusi niin saan havuja kaupanpäällisiksi🌲
      Sammalkranssin tekeminen on helppoa. Ompelulangalla vain kierität sammaleen paikoilleen👍

Vastaa:

Sähköpostiosoitettasi ei julkaista.