Esikkokatsaus menneiltä vuosilta

Kevät-talvea eletään ja mieli halajaa jo väkisinkin kevääseen. Tälle viikolle povattu hirmuinen lumisade ei oikein innosta. Palasinkin ajassa taaksepäin ja etsin vanhoista tiedostoista kuvia esikoista ja ajattelin kirjoittaa niistä. Olkoon tämä postaus vastaisku tulevan lumimyräkän varalle!

[columns_row width=”half”]
[column]

Loistokevätesikon kukintaa huhtikuussa.

[/column]
[column]

Samaisen esikon kukintaa lauhana vuonna joulukuussa.

[/column]
[/columns_row]

Nyt eletään jo kovasti esikoiden keväistä sesonkia ja niitä voi napata mukaansa lähes jokaisesta ruokakaupasta. Minulla on onni asua lähellä puutarhaa, jolla on tarjolla pieni määrä esikoita myös joulusesongin aikana.  Muistan vielä oikein hyvin tuon kuvan esikon ja sen miten suuren ilon se toikaan tuona lauhana joulukuun päivänä.

Esikon taustalla kukkivat hyasintit — kevät ja keskitalvi juhlivat tuolloin yhdessä.

[columns_row width=”half”]
[column][/column]
[column][/column]
[/columns_row]

Tuona samaisena vuonna tämä taimivaihdosta saatu esikko kukki upeasti keväällä ja sen lehdistö oli upean rehevä vielä joulukuussa otetussa kuvassa. Harmillisesti tämä yksilö on sittemmin kuollut.  Olisikohan talvi kuitenkin sitten lopulta tullut oikein rytinällä ja saanut kasviparan jäätymään hengiltä.

Esikoiden kylväminen

Vielä melko lyhyen ajan olen oikeastaan esikoiden elämän menoon tutustunut ja vasta viime talvena kylvin enemmälti esikoita hankikylvöissä. Siemenet itivät ennätyksellisen hyvin ja syksyllä istuttelin taimia sinne tänne puutarhaa. Voi miten jännittävää on tänä keväänä kierrellä katselemassa, heräilevätkö pikkuisena istutetut taimet henkiin.

Tiibetinesikko keimailee auringossa.

Tiibetinesikkoa, Primula alpicola olen kasvattanut kuitenkin jo kahteen otteeseen. Molemmilla kerroilla siemenet ovat itäneet hyvin ja ihanan sävyisiä esikoita olen saanut noiden siemensekoitusten myötä penkkeihini. Tämä kasvi on vain tosi haasteellinen kuvattava kun hentoiset kellokukat huojuvat pitkän varren päässä ja pienikin tuulenvire saa ne liikkumaan. Toisaalta juuri tuossa hentoisuudessa piileekin niiden kauneus.

Palloesikosta taas on hentoisuus kaukana! Sattumoisin olen muuten palloesikoitakin kylvänyt jo kahteen kertaan. Ensimmäiseltä kerralta taisin saada vain yhden taimen kun sisälle tekemäni kylvös kärventyi liian suureen valoannokseen. Toisella kerralla olinkin sitten jo viisaampi, kylvin suoraan ulos ja pidin taimia varjommassa. Tuosta kylvöksestä minulla onkin sitten kokonainen penkillinen erivärisiä palloesikoita jotka ovat kukkineet jo useana kevään. Tuo kuvan kasvi ei ole itse kasvattama mutta sen ympärille on vuosien aikana ilmestynyt pikkuruisia siementaimia, joiden toivon jo tänä keväänä kukkivan ensimmäistä kertaa. Jännä nähdä ovatko sävyt miten sekoittuneet viereisen penkin esikoiden kanssa.

Aina esikoita ei ole tarvinnut kylvää taikka ostaa taimina, sillä nämä ihanat lehtoesikot (etelänkevätesikko), Primula elatior ovat tulleet meille maansiirtojen mukana. Ne kukkivat puutarhan esikoista ensimmäisinä ja ovat senkin vuoksi niin erityisiä.

[columns_row width=”half”]
[column][/column]
[column][/column]
[/columns_row]

Näiden lehtoesikoiden kuvat aionkin nyt säilyttää verkkokalvoillani koko viikon ja pusken lumen ja pakkasen lävitse lämpimin ajatuksin. Tehkäähän tekin samoin!

 

pyöreä tekstillä-blogin-loppuun

  1. Suloisia <3 Tuo pinkinpunainen palloesikko on upean näköinen. Minä ostin juuri tänään ihanan, hempeän vaaleanpunaisen esikon, kun en voinut vastustaa kiusausta. Myyjä sanoi, että sen pitäisi pärjätä ulkona talven yli, jos vain saa lumisuojaa. Ainakin aion yrittää. Kevätesikkona se oli myynnissä, mutta ei se ainakaan yhtään samalta näytä kuin muut kevätesikot, mitä minulla on. Ehkä se onkin sitten loistokevätesikko…? Mukavaa viikkoa!

    • Kyllä, monesti tähän aikaan myynnissä olevat esikot ovat juurikin loistokevätesikoita eli niitä joilla on vähän suuremman kukat. Myös huone-esikkoa näkee jonkin verran myynnissä ja se taas ei nimestäkään päätellen taida talvehtia ulkona. Sehän siinä vaan on, että kun olisi tarpeeksi lauhaa ja voisi laittaa loistokevätesikot ulos, niin pärjäisivät siellä tosi paljon paremmin kuin kuumassa ja kuivassa huoneilmassa. Monesti myös multa on ostettaessa niin höttöistä, että kun kasvi pääsee hiukankin kuivahtamaan niin se on sitten menoa.
      Kiitos samoin sinulle ja ihanaa kun ainakaan tämä viikon ensimmäinen saderintama ei näyttänyt tuovan lunta kovinkaan paljoa lisää, jee!

  2. Mistä sellaista maata saa, jossa on mukana noin ihania kasveja ;)

  3. Ihanan keväinen postaus Minna! Esikot ovat lumonneet minut myös täysin, jännityksellä odotan, miten on käynyt viime kesänä istutetuille taimille. Ja ovathan sitä edeltävän kevään kylvötaimet saattaneet kärsiä myös. Tosin nyt on niin paljon lunta, että ovat saaneet suojaa siitä.
    Luulen että kuvassasi on P. veriksen sijaan P. elatior, katsopa esim. Barnhavenin sivuilta. Elatior on tuollainen hieman höttöisempi ja isommat kukat omaava. Veriksen kukat sojottavat enemmän torvimaisesti sivuille.
    Ihanaa kevään odotusta!

    • No sinähän sen sanoit, tuo maiden mukana tullut onkin ihan selvästi P. elatior, lehtoesikko! Olenkin koko ajan ihmetellyt kukkien vaaleankeltaista väriä ja torven sisäosien puuttuvia merkkejä Tässä luontoportin linkissä on kerrottu lehtoesikosta hyvin tarkasti. Täytyypä korjata tämä tieto myös tuonne tekstin puolelle, kiitos tuhannesti tiedosta
      http://www.luontoportti.com/suomi/fi/kukkakasvit/lehtoesikko

  4. Hurmaavat kuvat <3. Pari vuotta sitten minun puutarhassa tapahtuo tosi ylläri kun samana keväänä eri puolille puutarhaa putkahti vaaleankeltaisia ja tummanpunaisia esikoita useaan paikkan. En ollut niitä kylvänyt eikä multaakaan tuotu kaikkiin paikkoihin. Luonto hoiti kylvöt ja idätyksen!

    • Välillä puutarhaan tosiaan ilmestyy ihanuuksia kuin tyhjästä. Myös taimivaihtojen mukana saattaa saada uusia aarteita <3

  5. Esikot kyllä kiehtoisivat istuttaa mökkipihaan. Viime keväänä minulla oli lahjaksi saatu yksi palloesikko, joka ei kylläkään kovin hyvin kasvanut, vaikka laitoin ohjeen mukaan sen melko varjoisaan paikkaan. Täytyy jatkaa kokeiluja.

    • Jatka tosiaan vain sinnikkäästi, varmasti löydät mökkipihasta esikoille suotuisia istutuspaikkoja. Talvimärkyydestä nämä ei välitä joten kohopenkkiin ja tosiaan sellaiseen puolivarjoon suosittelen. Kasvualustana minulla on enimmäkseen kompostilla parannettua tavallista puutarhamaata.

  6. Esikot ovat kyllä aivan ihania kevätkukkia, mutta vaikeaksi olen ne kokenut noin pidemmällä tähtäyksellä. Mulla on parhaimmillaan ollut pari aika isoakin esikkomerta äitini puutarhasta peräisin olevasta esikosta. Sitä on ollut helppo jakaa ja lisätä. Mutta pidemmän päälle se taantuu, oli paikka mikä tahansa, ainakin siltä minusta tuntuu. Sitä pitäisi koko ajan jakaa uusille paikoille. Olen ajatellut näiden esikkojenkin paikalle istuttaa taas jotain helppoa :)

    Palloesikoista olen nyt yrittämässä saada paria isompaa aluetta. Saa nähdä ovatko yhtään pysyvämpiä vai surkastuvatko nekin aina vanhetessaan antaen rikkaruohoille tilaa. Nekin ovat niin ihania, että kovasti toivon, että niiden kanssa paremmin onnistuisin.

    Itsestään siementelevät kevätesikko ja etelänkevätesikko ovat helppoja, mutta ne kasvavat, missä haluavat, siellä täällä. Kiva niinkin.

    • Minuakin vähän huolestuttaa monien esikoiden jakamisen tarve. Tuleekohan jaettua kun pelkään että koko tupas sitten kuolee kuten minulle kerran kävi yhden ihanan kanssa. No aika näyttää millaiseksi meidän yhteiselo muodostuu

Vastaa

Sähköpostiosoitettasi ei julkaista. Pakolliset kentät on merkitty *

This site is protected by reCAPTCHA and the Google Privacy Policy and Terms of Service apply.

Lähetä kommentti

This site is protected by reCAPTCHA and the Google Privacy Policy and Terms of Service apply.

Tilaa Kotipuutarha-lehti

Tutustumistarjous 4 lehteä 25 €
Tilaa nyt