Koulintaa keväisenä päivänä

samettiruusujen-koulintaa-mamasgarden
Pikkuiset hyvin itäneet samettiruusun siementaimet pääsevät vähitellen varttumaan kukin omiin potteihinsa.

Nopeasti ovat pikkuiset taimivauvat tänä vuonna kasvaneet. Kylvin hiihtoloman lopussa viisi pussillista tämän kevään uutuus samettiruusua `Strawberry Blonde` ja nyt nuo siemenet ovat jo kovastikin koulintaa vailla. En olekaan moneen vuoteen kylvänyt enää ollenkaan samettiruusua mutta nyt tämä uusi ja erilainen kukkien väritys sai minut innostumaan kovasti. Halusin kasvattaa näitä myös myyntiin taimitapahtumaani, lumikellofestivaaleille! Alunperin oli tarkoitus, että lapset hoitaisivat taimet ja saisivat sitten itse olla myymässä mutta tähän asti osallistuminen on ollut aika heikkoa 🙂 Esikoinen taisi eilen pyöräyttää kokonaista yhden sanomalehtipotin. No ehkäpä he ovat sitten aktiivisempia jos taimet menevät kaupaksi ja saavat siten vähän kesätienestiä itselleen 😉

latva-artisokan-koulitut-taimet-mamasgarden

Nämä latva-artisokan taimet ovat olleet nyt jo jonkin aikaa koulittuina tämän kevään uutuuteen, Biolanin sammalkasvualustaan. Jännitin kovasti miten taimien mahtaisi käydä, sillä tulin koulineeksi kaikki tuohon sammaleeseen vaikka tarkoitus oli laittaa osa entiseen tapaan kylvö- ja taimimultaan. Hyvälle kuitenkin vaikuttaa ainakin tässä vaiheessa, taimet ovat kasvaneet kohisten vaikka juuret olivat koulinta vaiheessa melkoisen mitättömät. Tällä hetkellä taimet pukkaavat jo toisia varsinaisia lehtiään!

Eilisen illan ja tämän aamun aikana sain suurimman osan samettiruusuista koulittua mutta vielä jäi taimia kylvölaatikkoonkin. Mihin ihmeeseen saan kaiken taas mahtumaan?! En ainakaan voi kylvää enää yhtään lisää ennen kuin saan osan ulos kasvihuoneeseen. Joka kevät sitä on aina saman ongelman edessä. Kylvökset kyllä mahtuu mutta kun ne pitäisi saada mahtumaan vielä koulittunakin! Nyt näyttää myös kevään tulo viivästyvän ja tämä kuukausi ilmeisesti ainakin on vielä ihan talvista ja kylmääkin, joten helpotusta ahtauteen ei ole vielä hetkeen luvassa. Vaan kyllä tästä taas jotenkin selvitään, niin on selvitty edellisinäkin vuosina 🙂

Taimipottien valmistaminen sanomalehdestä

potintekija-mamasgarden

Tilan lisäksi myös sopivan kokoiset ruukut loppuvat kesken joka kevät. Kun tilaa on vähän niin sitä yrittää myös koulia mahdollisimman pieniin astioihin. Niinpä eilen pyörähti käyntiin joka keväinen pottitehdas.  Yhdestä hesarista tuli potteja lähes puoli kestokassillista! Näppärää ja ekologista.

Olisin kovin kiitollinen kaikista tilaa säästävistä vinkeistä, olisiko sinulla sellaista? Eilen näin eräällä instakaverillani tosi näppärän näköiset laatikkoviritelmät ja hetken jo mietin lähteväni tänään muovilaatikkoja ostamaan mutta yritän ehkä vielä kuitenkin saada taimet mahtumaan ilman kerroksien lisäämistä 😉 Viime päivien mikromuoviuutiset ovat saaneet minut miettimään omaa ja perheemme muovin kulutusta ja tästä lähtien yritän tarkkaan harkita kaikkien ostamieni muovitavaroiden tarpeellisuuden. Tänä keväänä en ole ostanut yhtään uusia muoviruukkujakaan, vaan yritän selvitä näillä sanomalehtisillä ja turveruukuilla. Näiden lisäksi keittiöstä tulee koko ajan tosi käytännöllisiä muoviroskia, joita voi hyödyntää taimikasvatuksessa. Nuo vihreät kananlihalaatikot ovat lisäksi esteettisestikin ihan kauniita!

Vaan nyt siirryn takaisin taimien pariin. Minulla on nimittäin tänään harvinainen arkivapaa ja aion käyttää se visusti kasvien parissa, ainakin siihen saakka kunnes muu perhe kotiutuu <3

8 Comments

 • Innokasta touhuilua jälleen ilmassa sinulla. Minä taas joudun ottamaan itseäni tähän vuodenaikaan aikatavalla niskasta kiinni, että saan kylvettyä ne tärkeimmät. Olen siis karsinut kylvämisen ainoastaan niihin syötäviin, jotka esikasvatuksen tarvitsevat ja joita ilman en halua elää. Kylvettynä on tomaatit, purjot, paprikat, mukulasellerit ja basilikat. Huhtikuun alussa kylvöt jatkuu.

  Eipä tällaisella laiskalla kylväjällä erityisempiä vinkkejä ole oikeasti tilan säästöön. Itse yritän vain päästä helpolla 😉 Koulimisesta tykkään kaikkein vähiten. Sitä teen vain purjoille. Kaiken muun kylvän suoraan lopullisiin purkkeihinsa, jotka tomaateilla ja paprikoilla ovat oikeinkin isoja kastelun helpottamiseksi. Tilan raja tietty tulee nopeammin vastaan, että siinä mielessä ehkä tilan säästöäkin 😀 Multiakaan en jaksa mietiskellä. Kaikki vuodet olen kaiken kylvänyt (ennen helppoja perennojakin) multaan, jota isäntä ulkona kesällä tekee isoja kasoja. Siitä samasta tehdään myös kukkapenkit ja siinä samassa myös kasvatan huonekasvit. Hyvin on sujunut. Esimerkilliseksi puutarhuriksi ei siis minusta ole 😀

  Kiva, että mietit suhdettasi muoviin ja yrität turhaa muovin hankkimista välttää. Itse en ole koskaan ostanut purkkeja kylvöä varten, koska niitä on taimikaupoista siunaantunut niin paljon, että olen aivan pulassa niiden kanssa, kun en roskiinkaan voi heittää. Onko sulle tärkeää, että purkit ovat siinä mielessä käyttämättömiä, että niissä ei ole aiemmin kasvatettu mitään? Noita omiani olen pessyt, mutta eihän ne tietty puhtaan ja uuden näköisiksi tule, eikä varsinkaan desinfioiduiksi. Mietin siis, voisinko joskus antaa noita ylimääräisiä taimikasvatukseen, jos kelpaavat. Jos joskus sattuisi niin, että tavattaisiin.

  • Niin hienoa, että saat käyttää miehesi itse valmistamaa multaa💚 Käyttäisinpä itsekin jos sellaista setä musta minulle tekisi. Onni on oma multa🌱
   Minullekin on kovasti kertynyt sellaisia isompia ruukkuja joihin mieluusti olisin nytkin nuo taimet koulinut mutta nyt täytyi keksiä mahdollisimman pieniä ruukkuja tilan säästämiseksi😉 Loput iisopit on kyllä pakko vain koulia isoihin tuppaisiin, eiköhän ne sitenkin hengissä pysy siihen kun saan ne ulos. Ihanaa olisi joskus tavata💚 Et innostuisi lumikellofestivaaleille tulemaan?👍

   • Tosi kiva, kun järjestät puutarhaihmisten tapaamisen! Ja kiitos kutsusta.Olen kyllä kovasti kiinnostunut tulemaan. Ihan luvata en uskalla vielä, täytyy selvitellä aikatauluja.

    • Tuli sellainen olo, että keväästä jää jotakin puuttumaan jos ei tapaamista tällä seudulla tänä vuonna olisi ollut. Kunpa sinäkin pääsisit tulemaan <3

 • Tässä siis heräilen talviunilta ja kävin lukemassa joitakin postauksiasi, joita talviunieni aikana oli tänne ilmestynyt. Kaikkia en nyt just ehtinyt lukea, mutta kommenttejani on nyt jossain marraskuun postauksessa ja myös aiemmin tänä vuonna ilmestyneissä. Sinä et tainnut talviunilla käydäkään?

  • Kiitos Elina ihanista kommenteistasi💚 Hei kyllä minäkin ainakin horrostin muutaman kuukauden, jos en nyt kuitenkaan ihan uneen vaipunut😊 Nyt on kuitenkin ollut jo jonkin aikaa täysi pöhinä päällä👍

  • Hienoja juttuja nuo kasvattamiset ja koulimiset. Omasta puolestani voin kertoa, että en enää laita siemeniä kasvamaan, vaan ostan valmiit taimet puutarhalta. Minulla on vain pieni kasvihuone. Siihen mahtuu kasvamaan vain muutama tomaatin taimi. Viime keväänä ostin “Tanskan vienti” ja “Gardenes delight” tomaatin taimet. Ne kasvoivat hyvin ja tuottivat maukkaita tomaatteja. Luulen, että päädyn samaan tänäkin keväänä.

   • Vallan mainio vaihtoehto ostaa taimet valmiina ammattilaisen kasvattamina! Varsinkin jos tarve on vähäinen niin tulee jopa edullisemmaksi ostaa, kuin alkaa itse kylvämään. Itse olin kovin innokas tomaatin kasvattaja vielä muutama vuosi sitten mutta pian huomasin, että kasvihuonetta varjostavat liikaa läheiset puut, joita en henno kaataa. Nyt on haaveissa saada jossakin vaiheessa uusi kasvihuone valoisampaan kohtaan ja herätellä tomaatin kasvatus jälleen henkiin 🙂

Vastaa:

Sähköpostiosoitettasi ei julkaista.