No nyt on Mamma ihan täpinöissään. Ensi kesänä saan kasvattaa sellaista kasvia, joka on minulle täysin uusi tuttavuus. Sain nimittäin Rekolan puutarhalta koeviljelyyn pienen erän okaa! Kasvi on kotoisen käenkaalimme eli ketunleivän sukulainen ja kotoisin kaukaa Andeilta asti. Sen viljely Suomessa on ollut tähän asti vielä hyvin vähäistä. Kasvi on kokonaisuudessaan syötäväksi kelpaava, mutta yleensä siitä hyödynnetään sen mukulaa perunan tavoin keitettynä. Kaikkia kasvinosia voi kuitenkin syödä myös raakana! Mukula on lähes perunan kaltainen ravintokoostumukseltaa, vaikkakin esimerkiksi sen C-vitamiinipitoisuus on merkittävästi vielä perunaa suurempi. Kasvi sisältää myös nimensä mukaisesti hieman oksaalihappoa mutta sen määrän on tutkittu olevan niin pieni, ettei siitä pitäisi koitua haittaa kenekään terveydelle. Okan varsia käytetäänkin usein raparperin tavoin. Halutessaan kuitenkin vähentää oksaalihapon määrää voi mukulat kuoria tai altistaa auringon valolle. Valo myös lisää mukuloiden sokeripitoisuutta, eikä suinkaan viherrä niitä kuten se tekee perunalle. Keittäminen ei vähennä mukuloiden oksaalihapon määrää.

Mukulan muodostus tapahtuu loppukesällä, joten pitkä ja lauha syksy olisi okalle suotuisin. Seuraavan vuoden istukkaat säilyvät perunan tavoin viileässä ja pakkasettomassa tilassa kuten kellarissa. Jännä nähdä miten Mamman oka-viljelmien lopulta käy, saadaanko ollenkaan satoa tai päästäänkö näkemään kasvin kaunista kukintaa. Kasvi onkin ihanteellinen kauneutta vaalivan hyötytarhurin kasvimaalle tai potageriin.
Laitoin nuo mukulat nyt heti kylvö- ja taimimultaan esikasvatukseen. Raportoin okan vaiheista tässä pitkin vuotta. Kovin pitkä projekti tämä okan kasvatus tosiaan onkin, sillä mahdollista satoa päästään ehkä korjaamaan vasta marras-joulukuussa 🙂 Mukula ottaa nimittäin viimeisen kasvuspurttinsa vasta sen jälkeen kun lehdistö on altistunut pakkaselle.
Suomenkielistä tietoa kasvista löytyy vain vähän mutta englanniksi voit halutessasi lukea lisää tietoa okasta alla olevasta linkistä.
https://www.cultivariable.com/andean-roots-tubers/how-to-grow-oca/#history
Oka on minulle ihan uusi tuttavuus. Jään mielenkiinnolla seuraamaan kasvatuksiasi.
Jännä tosiaan nähdä miten okan käy 🙂 Mikäli satoa tulee niin on ajatuksissa laittaa siitä keittoa yhdessä maa-artisokan kanssa, jota myös korjaan tuolloin tosi myöhään syksyllä.
Kuulostaa mielenkiintoiselta, odotan innolla kokemuksiasi.
Toivottavasti saan kasvit edes kasvuun, sato olisikin sitten jo ihan mahtava bonus!
Mulla on tullut jo itujen alut. 🙂
http://chilitunari.blogspot.fi/2017/03/ituja-okissa.html
Hei waude!! Toivottavasti minullakin pian kurkistaa jotakin mullan pinnalle. Istutin mukulat aika syvälle 5-7 cm kuten ohjeessa mainittiin. Kovin kosteana en ole uskaltanut purkkeja pitää, etteivät vaan mätäne arvokkaat mukulat. On tää ihan jännä kokeilu.