Huojentunut olo ja pieni loma-askare

Lintujen ruokintapaikka.

Olotilani on tänään ihanan helpottunut ja on pakko myöntää, että eilinen blogien julkkaripäivä oli melkoisen stressaava. Toisaalta jännitys ja stressi olivat onneksi osittain  myös mukavaa kutkutusta mahan pohjassa 🙂 Hienostihan tästä selvittiin ja nyt ollaan onnellisesti kaikki kolme Kotipuutarhan blogistia, touhuamassa täällä uudella alustalla. Suuret kiitokset tästä kaikesta kuuluvat “blogiemollemme” Piialle <3

Kaiken tämän koneella istumisen lomassa, olen onnistunut myös toteuttamaan yhden, kauan jo mielessäni pyörineen askareen. Askare liittyi lintujen talviruokintaan, jonka aloitin tontillamme vasta syksyllä 2014. Olimme kaataneet tuon koivun aiemmin samana vuonna ja onneksi tajusimme kaatamisen yhteydessä jättää reilusti kantoa. Kannon nokkaan sitten kiinnitin tuon reilun suurehkon mökin. Mökkiin mahtuu kerralla noin kahden viikon ruoka ja viime talvena pidin siinä ainoastaan kuorellista auringonkukan siementä. Nyt toisena talvena aloin tietenkin jo heti hemmotella sirkuttajia ja seassa on ollut myös maapähkinää. Kaupasta ostettuja rasvapalloja olen tuossa pihlajan oksissa pitänyt myös koko ajan tarjolla. Ja tarttuipa nyt joulumarkkinoilta mukaani myös muhkea kauralyhdekin. Kaura ei kyllä ole näyttänyt kovin hyvin maistuvan:( Vaan ehkäpä kevät-talvella ruokintapaikalla saadaan vielä nähdä keltasirkkuja, joille kaura tunnetusti kyllä maistunee!

Lintujen jouluherkkuja.
Lintujen jouluherkkuja.
Valmiita valoksia.
Valmiita valoksia.

Koska kaupasta ostettuja rasvapalloja on jo tänä vuonna kulunut melkein kokonainen pieni ämpärillinen, sain mieleeni toteuttaa tirpoille myös vähän kotitekoistakin apetta. Tosin kovin paljon halvemmaksi ei taida rasvaherkut tällä tavalla kuitenkaan tulla, sillä käyttämäni suolaton kookosrasva oli melkoisen kallista:( Mutta mukavaa vaihtelua nämä toivottavasti linnuille tuovat!

Oman rasvasiemenseoksen valmistaminen

Tässä vielä tarkempi ohjeistus, mikäli haluat itsekin kokeilla vastaavaa askaretta.

 • Sulata haluamasi määrä suolatonta rasvaa miedolla lämmöllä kattilassa. Pidä rasvapalon varalta lähettyvilläsi kattilaan sopivaa kantta!
 • Kun rasva on sulanut, anna sen ensin jonkin verran jähmettyä uudelleen. Nopeutin jähmettymistä kylmävesihauteessa.
 • Lisää hieman jähmettyneeseen rasvaan haluamasi siemenseos.
 • Nostele jähmeä massa muotteihin. Muottien kanssa vain mielikuvitus on rajana! Omat muottini löytyivät kirpputorilta ja äitini kaapeista 🙂
 • Lopuksi vein valmiit valokset parvekkeelle jähmettymään.
 • Silikonivuoka oli helpoin irrottaa, mutta valut irtosivat lopulta lämpimän veden avulla myös kovista muovisista muoteista.

Muottien valinnassa kannattaa pitää mielessä valmiiden valosten tarjoiluun liittyvät seikat. Noiden pienten vuokakakkusten ja kuusien toivon mahtuvan sellaisenaan rasvapalloille tarkoitettuun automaattiini. Jättipallon kietaisin sipulipussiverkkoon, mutta nyt olenkin alkanut vähän miettimään tuon verkon mahdollisia vaaroja. Onko mahdollista, että lintusten kynnet voisivat takertua verkon naruihin kiinni?! Ison rasvakakun ripustan puun oksaan vahvalla silkkinarulla.

Vaan nytpä alan hiljalleen virittäytymään uuden vuoden vastaanottamiseen ja palailen bloggaamisen pariin uudestaan vasta ensi vuoden puolella 🙂 Toivotan kaikille turvallista juhlaa, muistakaahan käyttää suojalaseja!!

11 Comments

  • Mukavalta kuulostaa tuo haasteesi! Kiitos Sini, otanpa haasteen mielelläni vastaan. Mikäpä onkaan sen piristävämpää tähän aikaan vuodesta, kuin kesäisten puutarhakuvien selaileminen.

  • Kiitos Vilma ja ihanaa kun jatkat lukijana<3 Varmasti tulen itsekkin lueskelemaan sun ihanan kivisiä postauksiasi 😉

 • Lintujen ruokinta on mukavaa puuhaa, vie kyllä jonkin verran euroja 🙂

  • Saman olen itsekin todennut, nyt on jo pian ensimmäinen 20 kilon säkki auringonkukansiemeniä kulunut. Aika samoissa ollaan kuin viime vuonnakin, silloin meni yhteensä reilut 40 kiloa ja rasvapallot päälle. Vaan kyllä niistä on saanut niin paljon iloa, että ei sitä voi kaikkea tässä elämässä rahassa mitata. Kun saatiin vielä viime keväänä ne 17 pönttöäkin puutarhaan laitettua, niin siitä lähtien tämä lintuinnotus on vain kasvanut entisestään <3

 • Onnittelut uusista blogikuvioista! Linnut ovat todellakin ahmatteja. Ruokaa kuluu talven mittaan säkki tolkulla.

  • Kiitos! Pieneen kokoonsa nähden syövät tosiaan melkoisesti. Vaikka käyvätpä nuo oravatkin verottamassa oman osansa lintulaudan tarjottavista.

 • En ruoki lintuja talvella. Kuulostaa ehkä julmalta, mutta syy tähän on naapurimme ruokintapaikka. Se on todellinen linturavintola. Linnut ovat fiksuja ja menevät ruokailemaan sinne, missä on parhaimmat tarjoilut. Minun ruokintapaikalleni tulisivat tipujen sijaan pikkujyrsijät (ja vähän isommatkin eli rotat). Vuosia sitten ripustin pari talipalloa pihapuihin. Ne roikkuivat koskemattomina koko talven. Keväällä närhet ja varikset veivät ne. Oravia ruokin joskus ikkunalaudalta, mutta sitten ilmestyi pesä katon lappeen alle. Olihan tietysti hauska seurata, kun poikaset lähtivät tutkimaan maailmaa, mutta orava on myös aikamoinen tuholainen. Lappeen alle teki myös talitiainen pesänsä. Viime vuonna tinttiyhdyskunta pääsi ihan omaan taloonsa, kun ripustimme muutamat linnunpöntöt pihapiiriin.

  • Kiitos kommentistasi Leila! Meilläkin on pellon takana ainakin ollut vastaava ravintola! Naapurin ruokalistalla oli kuivatuista hedelmistä lähtien 🙂 Ja jyrsijät kantaa nyt meillä maahan tippunutta siementä viereiseen puukatokseen, josta löytyy heidän varastojaan puiden alta. Joten kuten kerroit, ei tuo ruokkiminen ihan ongelmatonto tosiaan ole! Jyrsijöiden pelossa itsekin tulin lykänneeksi hommaa monta vuotta. Nyt ollaan kuitenkin jo vuosia pidetty hiirillekkin omia “ravintoloita” ja verkottaneet pääsyn seinälaudoituksen tuuletusrakoon, eikä talon rakenteissa ole näiden toimien jälkeen ainakaan rapinaa kuulunut niin kovasti. Hyvän myyrä-kissan kun vielä jaksaisin ottaa hoitaakseni 🙂 Kissan ottamistakin olen vain lykännyt, kun pelkään sen alkavan häiritsemään yöuniani. Juuri kun lapset ovat vähän kasvaneet, eivätkä niin paljon enää herättele, olen saanut nukkua niin ihanan makeita unia, joista en haluaisi millään luopua 🙂

Vastaa:

Sähköpostiosoitettasi ei julkaista.