Valkosipulit maahan

Taas pyörähti yksi päivä  täysin pihalla 🙂 Eilinen päivä kului ruokaa laittaessa ja ystävien kanssa seurustellessa, joten tänään oli jo kova hinku päästä vaihteeksi ulkoilemaan. Vaikka oli meillä kyllä niin mukavaa eilen, ystävät on niin arvokkaita lahjoja <3
Jaloissa kyllä nyt kovasti tuntuu koko päivän seisominen ja ulkotyöt, vaikka minulla nyt onkin sellaiset ihanat pohjalliset, ihan vain omille jaloilleni muotoillut <3 Siirrän niitä viikonlopuiksi kumikenkiini ja viikolla käytän pohjallisia kävelykengissäni. Harmittaa vain, kun en ole aiemmin tajunnut teetättää vastaavia pohjallisia itselleni. Mutta pohjallisista takaisin päivän töihin. Koska viikolle on nyt luvassa oikein kunnon lumisadetta, oli viimeinkin aika saada valkosipulit maahan. Jo viime viikonloppuna sain kasvimaan suurimmaksi osaksi kitkettyä ja käännettyä, joten nyt oli mukavaa ryhtyä laittamaan aluille seuraavaa kasvimaan kasvukautta<3

Lehtikaalit saivat vielä jäädä, vaikka niistäkin olen jo toisen lajikkeen säilönyt pakkaseen. Lehdet nimittäin häviävät pian parempiin suihin. Tänä vuonna myyrät olivat onneksi jättäneet juurekset rauhaan, ihmeeellistä, sillä käytäviä kasvimaalla oli aika runsaastikin?!

Tupas orvokkeja sulostuttaa vielä, muuten jo niin karua hyötytarhaa<3

Mutta takaisin aiheeseen 🙂 Kynnet olivat mukavan pulskia tänä vuonna ja kulhollisesta riitti sopivasti kaksi pitkää riviä, kasvamaan uutta valkkaria. Syötäväksi jäi sadosta sen verran, että uskoisin kynsien riittävän koko talven tarpeiksi. Meidän sipuli on todennäköisesti Aleksandraa, johon olen ollut hirmuisen tyytyväinen. Joskus kuitenkin voisin kokeilla jotakin toistakin lajiketta, vaikken usko yhtä hyvää löytyvänkään. Onko sinulla joku Aleksandran veroinen lajike viljelyssä?

Aluksi sekoitin multaan kottikärryllisen palanutta pollenpotkua.

Haravalla rivit suoriksi ja…

…juurikastelijalla reijät tasaisin välein.

Reikiin vielä vajaa kourallinen kakankakkaa ja kynsi perään. Työnnän kynnen niin syvälle kuin vain suinkin sormet ylettyvät.

Lopuksi vielä hyvä tamppaus haravalla ja…

Valmista tuli! Siellä ne nyt odottavat kevättä ja uuden kasvukauden käynnistymistä<3

Verkotusta ja verkotusta…

Tuoksumiekkaliljan sipulit talteen

Verkotin  koko lammikon edustan

Monta homma odotti vielä tänään tekijäänsä ja setä mustakin innostui valmistelemaan talven tuloa. Talon alapohja tuli tarkistettua, lehdet kerättyä leikkurilla ja rännit putsattua, nyt saa talvi tulla Tammelaan! Ääh, ei vaineskaan, talvi vois minun puolestani jäädä ihan hyvin kokonaan väliin;D

Joko sinä olet saanut kaikki syystyöt tehtyä?

8 Comments

 • Minulla näyttää olevan aika sama tapa istuttaa valkosipulit. Melkein kaikki talveen varustautumisesta on tehty. Muutama pata pitää vielä tyhjentää kesäkukista ja pari pensasta verkottaa ja siinä se sitten onkin, talvi voi tulla.

 • Valkosipulit istutettiin sunnuntaina meilläkin. Isäntä tosin hoiti sen homman, kun mulla riittää pihatöitä vielä ihan reilusti. Aleksandraa meilläkin ja tosi tyytyväisiä ollaan. Isäntä laski kynnet 🙂 123 kynttä meni maahan. Penkki on 90 cm leveä ja vajaat 10 m pitkä, ehkä 9 m. Valkosipulit siinä kolmessa rivissä. Näppärä tuo sinun reiänteko vehje 🙂 Hyvissä haisuissa ollaan koko talvi ja varmasti taas seuraavakin vuosi, niin luotettava Aleksandra on aina ollut. Meillä on ollut sitä kohta jo 30 vuotta ja koskaan ei sen koommin ole uusia kynsiä ostettu. Eikä sen puoleen ole viitsitty itusilmuista kantaa uusia, mutta terveenä on silti pysynyt.

  Oiskohan ne käytävät sun kasvimaassa kontiaisten käytäviä? Meillä on niitä kasvimaassa varsinkin ja aivan tunnelia koko maa aina. Ne ovat hyönteissyöjiä. Syövät kaikenlaista pientä otusta ja olen sitä mieltä, että kunnon kanta pitää etanat aika vähissä. Ainakaan meillä ei ole etanoista ollut suurempaa riesaa enää vuosikausiin, kun kontiaiset ovat lisääntyneet selvästi. Kastemadot nyt kumminkin ovat niiden herkkua ja niitä kasvimaasta löytyy.

  Vielä mulla siis kaikenlaista hommaa pihalla riittäisi, mutta jos se lumi nyt sitten tulee, niin ei sekään mikään katastrofi ole. Ja jos ei kauaa lumet kestä, niin jatkan taas, kun sulavat. Teen syksyllä kaikenlaista vähentääkseni kevään ruuhkaa.

 • Toivottavasti sait kynnet maahan ennen lumen tuloa! Kovasti on maisema muuttunut näistä viime viikonlopun tunnelmista, lumi peittää nyt kasvimaan.

 • Kiva kuulla, että Aleksandra ei taannu vaikka sitä ei itusilmuista uusisikaan!
  Kyllä meillä on varmasti ollut myös kontiaisia, sillä taka vuosina pitkin nurmikkoa oli korkeita kasoja. Luulin, että kontiaiset ovat hävinneet jonnekkin, kun kasoja ei sittemmin ole niillä alueilla näkynyt. Jostakin kuitenkin luin, että ne putsaavat käytäviään melkoisen harvoin, joten tiedä vaikka vielä majailisivatkin tontilla. Kasvimaalla oli ainakin viime vuonna myös todennäköisesti vesimyyriä, sillä niin paljon olivat punajuuria silloin herkutelleet. Nyt ei tosiaan ollut yhtään oikeastaan edes maistettu?! Suuret on vaihtelut eri vuosien myyrämäärissä!
  Jännä onkin nyt nähdä sulavatko nuo lumet, vai tuleeko talvesta ennätyspitkä? Keväisen työtaakan vähentäminen olisi todellakin viisasta, jospa se viimeistään sitten vaikka tammikuussa taas antaisi kevään merkkiä<3

Vastaa:

Sähköpostiosoitettasi ei julkaista.