Lampiprojekti otti suuren harppauksen eteenpäin

kumin määrän kartoitusta

Olen aivan täpinöissäni, innoissaan kuin lapset jouluaattona <3 Alkuviikosta unelmieni lammen valmistuminen siis otti aimo harpauksen eteenpäin! Kaivuri nimittäin käväisi jälleen tontillamme ja moni kohta siistiytyi ja muutamasta kasasta päästiin taas eroon. Jo viime viikonloppuna puuhastelin ahkerasti lammikon kimpussa ja kaivoin vielä yhden uloimman portaan lammikon etureunan ympäri. Tuohon viimeiseen kehään olisi tarkoitus joskus asentaa Oriveden ruskeaa liusketta, samaan tasoon nurmikon kanssa. Sinne alle sitten kumin reunuskin peittyisi mukavasti. Myös Kekkilän rantakiveä olisi tarkoitus käyttää rannalla. Kaikkea ei vain kyllä millään pysty toteuttamaan nyt tänä syksynä. Aika ja raha asettaa väkisinkin omat rajoitteensa. Ja ilmatkin ovat jo uhkaavasti kylmenneet ja yöt ovat olleet jo lähellä miinusta. Olikos se tänään jo syyspäivän tasauskin, hyvästit kesälle on nyt viimeistään pakko jättää 🙁 Mutta sitten iloisempiin tunnelmiin!

Saanen esitellä uudet kurahousuni ;D Nämä ovat olleet jo kovinkin tarpeen ja meinasimpa yksi ilta jäädä näillä lammen pohjamutaan kiinnikkin. Onneksi kädessä oli lapio, jolla sain jalkojeni vierestä lapioitua savea pois ja sain lopulta kiskottua kinttuni irti pohjamudasta. Lampi ei siis ole tänä kesänä kuivunut kokonaan ollenkaan ja sen syvimpään kohtaan on valunut ylempää jonkin verran maa-ainesta. Pohdinnan alla onkin vielä, että yritänkö putsata pohjan kokonaan ennen kumin laittoa ja laitan kerroksen sepeliä salaojaksi , vai luovutanko sen suhteen ja heitän vain kumin päälle ja toivon veden painon painavan kumin tiiviisti pohjaa vasten?!

 Nyt löytyi käyttöä kahdelle isolle salaojanputken pätkälle! Toinen tulee tuohon kuvassa olevaan ylimääräisen veden poistoputken suulle ja toinen autokatoksen kattovesiä tuovan putkenpään suojaksi. Kivasti peittää rumat mustat salaojaputket <3 Taidan vain ottaa nuo sitten talveksi varaston suojiin, niin kestävät pitempään ehjänä.

Mutta maanantaina ja tiistaina sitten alkoi tosiaan tapahtua ihan rytinällä. Onneksi minulla oli iltavuorot ja kerkisin olla molempina aamuina mukana, kertomassa toiveitani 🙂 Tässä kuvassa kaivetaan autokatokselta tulevaa putkea lammikolle päin. Toinen putkista on autokatoksen salaojaputki, joka laskee lammen takana olevaan ojaan ja toinen se kattovedet keräävä putki, joka laskee lampeen. Myös sähköjä varten on tuotu oma putki autokatokselta. Sähköputken pää on tuossa Marjamäen kyljessä, vähän kuvasta oikealle. Siitä sitten joskus voi lapiolla kaivella sähköjohdon lammen pumppua ja mahdollisia valoja varten. Suojattu sähköjohto ei tarvitse olla yhtä syvällä kuin nuo vesiputket ovat. Tähän asti olen tuonut pumpulle sähkön pitkällä roikalla talolta asti.

Lammen takakumpu muotoutuu. Kumpuun tuli paljon tosi hyvää maata, multaista ja osin savistakin.

Tässä näkymä marjamäeltä, joka nyt siis jatkuu kaarena tuonne lammen taakse asti.

Tässä lähikuvassa, koneella paikoilleen siirretyt isoimmat kivet. Tein eilen illalla pitkään töitä, jotta sain koko lammikon alueen ja sen takana olevan tien pätkän siistittyä. Tässä kuvassa erottuu hieman tuo iso kantokin, jonka pyysin myös nostamaan tuonne ylös kummulle 🙂 En halunnutkaan sitä nurinpäin, kuten kait virallisessa kantopuutarhassa olisi tapana, vaan pyysin asettelemaan sen noin luonnollisesti päin. Kyllä tuohonkin kelpaa saniaisia istutella juurien väleihin <3

Tässä kuvassa näkyy lammen toiselle puolelle, Marjamäen korkeinta kohtaa vasten kasatut kivet. Myös tulo- ja ylivuotoputket näkyvät kuvassa. Tuo harmaa putki on ylimääräisenä, se vain kannatteli liian pitkää tuloputkea. Katkaisen putken sitten myöhemmin sopivan pituiseksi.

Tässä lähikuvassa lammen takakivet. Tuolta isoimman litteän kiven päältä olisi tarkoitus joskus saada vesi virtaamaan. Siellä on useassakin kohdin letkun mentäviä rakoja. Putsarin voisi laittaa tuonne kuusen helmojen alle piiloon. Sen voi kaivaa osaksi maahan ja sen kehittämä paine nostaa veden putoukselle. Eli yksi pumppu riittää nostamaan veden putsarille ja siitä putoukselle!
Kaukana kuvassa näkyy kivikasa, jonka seuloin viikonlopun aikana. Olin aika poikki viikonlopun raadannasta, onni oli kuitenkin jo keväällä hankitut nokkakärryt, niiden avulla selkää säästyi hurjasti!

Tässä vielä pari kuvaa otettuna vähän valoisampaan aikaan. Marjamäen kupeeseen kerkisin jo jakaa toisaalta vähän imikkää. Tarkoitus olisi nyt viikonlopun aikana kattaa tuo uusi alue sanomalehdellä/kankaalla ja kuorikatteella. Täytynee taas käydä dyykkaamassa lähiseudun lehtiroskikset ;D
Mutta nyt unten maille ja huomenna vielä aikaiseen aamuun töihin. Sitten jälleen pari päivää aikaa touhuta lammikon parissa. Sipuleitakin kyllä aion jo istutella, ja toiveissa olisi, josko Sulevinkin paketti ehättäisi jo huomiseksi perille<3 Suloisia syksyn hetkiä kaikille, ruskakin jo pukkaa päälle!

17 Comments

 • Kyllä varmasti tulee upea lampi..kivet kanto ja kaikki huh.
  Nokkakärry on minullakin apuna puutarhassa..ilman niitä ei voisi siirrellä isompia kiviä mihinkään.

 • Niin siistiä jälkeä lammen kaivaukset! Tykkään kovasti, kun uusi kumpu yhdistyi Marjamäkeen. Minusta puutarha syntyy oikein todella juuri siinä, kun alueet alkavat yhdistyä toisiinsa 🙂 Työmäärä on ollut kyllä hirmuinen kaiken pakollisen ohessa, aivan ihanaa, että innostus kantaa.

 • Siitä tulee kyllä hieno lampi. Teette todella huolellista ja perusteellista työtä, mutta niin se pitääkin. Noin isoa työmaata ei hetkessä ryhdytä korjaamaan ja jälkikäteen harmittelee, jos jossain alkuvaiheessa on oikonut.

 • Komia allas tai lampi tulee. On siinä ollut ja tulee olemaan vielä hommaa, ennen kuin on valmis. Ens kesänä nähdään lopputulos kasveinaan ja muine tilpehööreineen.

 • Ainakin olen uhrannut tälle projektille hurjasti aikaa ja voimia, sietäisi tullakin lopulta komea ;D Kriittisin vaihe on kumin piilotus, kuinka hyvin saan sen lopulta maisemoitua, ratkaisee varmasti paljolti sen, miltä lopputulos tulee näyttämään.

 • Voi kun ihanaa, jos saatte postauksistani innostusta oman lammikon rakentamiseen! Juuri sen takia aloitin aikanaan bloggaamisen, halusin jakaa omia puuhastelujani toisten samanhenkisten kanssa<3

 • Äläs ny, vielä tiedä mitä tuosta tulee. Vaikka kevättä kyllä odotan aina yhtä malttamattomana, eikä lammikon valmistuminen sitä ainakaan vähennä:) Paljon ratkaisee loppusyksyn kelit, saanko kumin ja veden paikoilleen, vai jääkö homma vielä puolitiehen, odottamaan kevättä.

 • Kiitos Elina<3 Innostus on nyt kantanut minua jo monta vuotta ja puutarha on antanut minulle valtavasti sisältöä elämään<3

 • Samat ajatukset olen itsekkin mielessäni pyöritellyt, ainakin yritän tehdä homman yhdellä kertaa valmiiksi. Katsotaan miten siinä onnistun.

 • Kasveja tuo alue tuleekin nielemään aika paljon! Luulen, että sen kasvittamiseen menee lopulta useita vuosia aikaa.

 • Täytyi tulla Instasta blogiisi etsimään lisäkuvia ja tietoa lammesta. Oma lampi vielä suunnitelussa paikkaa myöden. Tarkoitus olisi pärjätä pohjustuksessa pelkällä savella ja sitä pellossa kyllä riittää. Vedentulo lampeen onkin sitten isompi arvoitus.

Vastaa:

Sähköpostiosoitettasi ei julkaista.