Ensimmäinen piha- ja puutarhapäivä 2016

Aamu valkeni aurinkoisena ja niin ihanan keväisenä<3 Olin heti täynnä energiaa ja mieli halaji nopeasti ulos puutarhaan. Onneksi olin hoitanut tympeän viikkosiivouksen jo torstai-iltana, joten olin vapaa pihailemaan koko päivän:) Oli kyllä niin ihana päivä! Lapsetkin olivat heti kevätmoodissa ja 5-vuotias kruisaili syntymäpäivälahjallaan pitkin lähes sulanutta pihaa. Mäkiauton renkaat pitivät ihmeen hyvin myös jäisissä kohdissa. Kukaan ei enää kaivannut tippaakaan talvea, kevät sai tulla;)

Osa yläpihan istutusalueista oli jo täysin paljaana, mikä ihana jälleennäkeminen<3

Salaisen syreenimajan saunanpenkki odotteli istujaa, nyt en vain kerinnyt istahtaa, sillä mielessä oli risusavotta.

Muutama vuosi sitten hankituilla Fiskarseilla napsin luonnonalueille kasvaneet pienet risut poikki maanrajasta. Jospa tänä vuonna löytäisin jostakin viimeinkin sen viikatteen ja pääsisin kokeilemaan heinikkojen niittämistä. Puita en vielä uskaltanut leikellä, sillä onhan se aika todennäköistä, että vielä tässä joudutaan kestämään ehkä koviakin pakkasjaksojakin, ennen kevään tuloa. Tuo kuvan leikkuri on kyllä mielestäni ihan superhyvä kapine. Samalla työkalulla kun leikkelee näppärästi niin maanrajasta, kuin korkealta puiden latvoistakin. Alapihan omenapuiden leikkaamisessa taitaa kuitenkin jo tänä vuonna tarvita myös A-tikkaita, niin korkeiksi ne ovat hujahtaneet viidessä vuodessa.

Neidonhiuspuun pikkuinen taimi ei näyttäisi ainakaan vielä paleltuneelta, oksan kärjetkään eivät ole mustuneet yhtään. Vaan voihan olla, että oksat kuitenkin vielä kuivahtavat ennen uutta kasvukautta, se jää nähtäväksi.

Lumitilanne pelloilla on lupaava. Jänikset ja kauriin pääsevät taas ruokailemaan siellä, eikä toivottavasti ole enää niin paljon trafiikkia pihan puolella. Kovin pahoja vaurioita ei onneksi ole vielä tullut, vain haisujouluruusun syöminen hieman harmittaa. Onneksi varsista oli parturoitu vain lehdet, joten kasvit lienee selviää. Nyt peitin ne ja muutkin jouluruusut joulukuusen havuilla.

Jo ennen joulua piipanneet lumikellot napottavat sen näköisinä, kuin paukkupakkasia ei olisi koskaan ollutkaan.

Talven tuhkat ovat nopeuttaneet lumen sulamista vadelmarinteestä. Kun rinne on sulanut kokonaan, napsin kaikki viime kesänä satoa tuottaneet oksat kompostiin. Operaation jälkeen rinne siistiytyy kummasti:)

Alapihalla on vielä jonkin verran lumipeitettä. Valeessa olleet, syksyllä istuttamatta jääneet aletaimet ja makeakirsikat odottelevat lopullista sijoitustaan lammen viereiselle hyötymetsäpuutarhan alueelle. Kirsikoiden istuttaminen siihen tosin nyt mietityttää, sillä olen lukenut, että kirsikat ja luumut kantavat luumun lummekirvaa (Rhopalosiphum nymphaeae), joka pilaa altaassa joskus mahdollisesti kasvavia lumpeita. Pöh, aina pitää olla joitakin tihulaisia, jotka vaikeuttavat suunnittelua. Toisaalta vain muutaman kymmenen metrin päässä kasvaa kuitenkin jo luumupuu ja oikea pöheikkö hapankirsikkaa, joten ehkäpä en sitten kuitenkaan vaivaa tuolla asialla itseäni, vaan annan luonnon vain mellastaa puutarhassa:) Toisaalta voihan olla, että kovat pakkaset tappoivatkin makeakirsikan taimet ja minulla ei olekkaan enää lopulta koko mokomaa ongelmaa;D

Kasvarin ympärillä kukkapenkit alkavat olla paljaina lumesta, myös pohjoisen puolelta. Saapa sitten nähdä laitanko tänä vuonna kasvariin ollenkaan tomaatteja, sillä jostakin täytyy nyt vähentää, että aikaa jää suunnitelluille hommille. Tärkeimpänä hommana on viimeinkin viimeistellä talon toinen maalikerros, joten toivottavasti tänä suvena ovat ilmat suosiolliset maalaushommille.

Viime kesältä jäi iso kasa multapusseja, näitä ajattelin kyllä tuhota hiljakseen, vaikka tomaatit jäisivätkin laittamatta. Tein muuten viikko sitten ne ensimmäiset kylvötkin, vaikka kovin uhkailin toista. En kuitenkaan ole tilannut yhtään uutta siementä, vaan kylvin entisiä ja siemenketjukirjeen mukana tulleita siemenöisiä. Pelargonit jo ovat itäneet, mutta suurimman osan kiikutin tänään tuonne terassin pöydälle. Ajattelin ensin hautaavani ne lumeen, mutta koska lunta nyt ei ole kuin nimeksi ja se vähäkin onneksi sulaa kiihtyvällä vauhdilla, niin annan kylvösten olla tuossa pöydällä ja jos pakkaset vielä äätyvät kovin kireiksi, niin laitan kylvökset isoon styroksipoksiin, suojaan kovimmalta pakkaselta. Kylvin uudelleen kolmea eri esikkoa, jotka viime keväänä itivät heikonlaisesti. Toivon, että niiden saama kylmäkäsittely nyt parantaisi itävyyttä ja saisin taimet kehittymään vahvemmiksi. Esimerkiksi japaninesikko (Primula japonica) kyllä iti muutaman siemenen verran, mutta taimet vain jöllittivät koko kesän lähes mikroskooppisen pieninä. Voihan se kyllä olla, että viime kesäkuun kylmillä ilmoillakin oli osuutta asiaan. Primula waltonii iti ja kasvoi hyvin taimelle, mutta kylvin nyt loppupussin ihan siltä varalta, että taimet eivät olisi kestäneet lähes lumetonta, joulun jälkeistä pakkasjaksoa. Myös nystyesikon loput siemenet päsivät uusintakylvöön. Sain niistä jo joitakin pieniä taimia viime kesänä, vaan saa nähdä miten nekin nyt ovat pärjänneet, sillä istutin kaikki pienetkin taimet syksyllä vain penkkeihin. Ehkä olisi ollut viisasta laittaa ne vaikka erilliseen taimivauvalaan, olivat vielä niin pikkuruisia, enkä ihan tarkkaan edes muista mihin kaikkialle niitä istuttelinkaan. Esikoiden lisäksi kylvin kylmäkäsittelyyn sametti-iiristä, Fritillaria imperialis (oljenkeltainen) ja Allium karataviense (matala). Sisälle jäivät vielä jo viime keväänä kylvetyt siemenet, keijunmekkoa, jättiverbenaa ja valkoista pelargoniaa (`Vista White` F2). No siinäpä tulikin nyt tarkka raportti kylvöistäni, toivottavasti ette ihan pitkästyneet:)

Takaisin tähän päivään. Uudistin viime vuoden tapaan havupallon. Joulunpunainen rusetti ei nyt vain enää millään käynyt lähes lumetonta peltomaisemaa vasten;) Havut olivat kuitenkin vielä niin hyvässä kunnossa, että tuosta on iloa vielä pitkälle kevääseen<3

Rautatieomenapuun alla oleva kiveys oli ihanasti sulanut. Olen kivennyt tuon puun alusen monta vuotta sitten ja edelleen se on noin siistin näköinen! Hyötytarhan omenapuun aluset ovat tosi epäsiistejä ja niistä joutuu nyhtämään heiniä monta kertaa kesässä. Täytyisi kyllä joskus saada lisää tuollaista kiveystä aikaiseksi, puukin on näyttänyt vain pitävän lämpimistä kivistä juuriensa päällä<3

Lampikuoppa alkaa näyttää sulamisen merkkejä<3

Lammen takana ojassa vesi virtaa jo kiihkeästi<3

Postauksen lopuksi vielä päivän ihanimmat räpsyt<3 Punakukkainen jouluruusu on kehittänyt kolme uutta alkua, joista jo pilkistää hentoja kukkien ja lehtien alkuja, oi onnea! Näiden päälle laitoin paksun kerroksen havuja, etteivät vain jänikset niitä löytäisi.

 Tässä taitaa kurkkia lady `Katharine Hodgkin`<3

Vielä loppuun kuva ihanan vihreistä harjaneilikoista. Osittain lehdet kyllä näyttäisivät paleltuneen, mutta eiköhän nuo tuosta vielä tokene, kunhan kevät tästä vielä vähän edistyy. Seuraavan kymmenen päivän ennusteen mukaan näyttäisi lämpötilat nyt keikkuvan mukavasti nollan molemmin puolin, joten päivällä ehkäpä lämpiäisi niin, että lumet vähenisivät entisestään.

Ystävät, niinhän se nyt vaan on, että KEVÄT KEIKKUEN TULEVI <3

24 Comments

 • On niin ihana jälleennäkeminen kaiken hangen alla olleen kanssa, vihreät lehdet ja versot siellä kuin mitään talvea ei olisi ollutkaan 🙂
  Ihana postaus!

 • Siellähän maasta pilkistää jo vaikka mitä. Toivottavasti neidonhiuspuusi ja esikkot selviävät talvesta.
  Mukavaa ja toivottavasti aurinkoista viikonloppua.

 • Huh, on tämä vaikeaa aikaa hörhölle. Itsekin eilen pyörin pihalla, mutta meillä on vielä hieman enemmän lunta. Jatketaan fiilistelyä, kevät voi yllättää ihan milloin tahansa <3

 • Mitä, mitä? Maata näkyvissä ja vihreitä verson kärkiä.. Kylläpä tulee keväinen olo 🙂
  Meillä on vielä lunta – ihme ja kumma ettei kaikki hävinnyt vesisateen ja suojasään myötä.

  Kovastipa olet ahkeroinut, ihania tällaiset keväiset ilmat!

 • Kiitos Pirjo! Olin eilen ihan fiiliksissä <3 Tänään onkin sitten jo ollut vähän harmaampi ja viileämpi päivä. Keikkuu, keikkuu, niinhän se kevät aina tulee:)

 • Jännä nähdä tosiaan mikä tuon neidonhiuspuun kohtalo mahtanee olla. Tuli niin myöhään se istutettuakin, ettei varmaankaan kerinnyt kovin hyvin juurtuakaan. Ihme jos selviää!

 • No sanos muuta, kova hinku olisi jo päästä tosi toimiin! Vielä täytyy kyllä täälläkin odotella, maa on paikoitellen ihan jäässä vielä:( Fiilistelyssä on voimaa<3

 • No kyllä meilläkin vielä lunta ja jäätä löytyy ja tänään ei olekkaan lumet huvenneet ihan viime päivien tahtiin, sillä yöllä oli vähän pakkasen puolella. Toisaalta lumi antaa vielä vähän suojaakin, mikäli sitten kuitenkin tulee vielä kovempia pakkasia.

 • Jos nyt ihan totta puhutaan, niin samat kasvit taisivat olla hereillä jo enne jouluakin:) Tai noita iiriksiä en kyllä silloin huomannut, ne lienee nousseet vasta joulun jälkeen.
  Suunnittelen lasten kanssa hiihtolomaretkeä Helsinkin Kaisaniemeen kasvitieteelliseen. Kumpa kevät tästä vain etenisi hyvää vauhtia, saattaisi siellä jo nähdä vaikka lumikellot tai talventähdet kukassa<3

 • No niinhän se on nyt täälläkin:( Väliäikainen ilo oli tuo lumien sulaminen. Onneksi kovia pakkasia ei sentään ole ollut enää!

Vastaa:

Sähköpostiosoitettasi ei julkaista.