Täpinät päällä

 

Eilinen oli Mamman puutarhan historiassa, ehkä niitä jännimpiä päiviä! Ensimmäistä kertaa sain kaivurin töihin, ihan omaa pihaprojektiani varten. Olin valmistautunut hommaan jo hyvän aikaa ja minulla oli aika hyvin selvillä millaisen kuopasta haluaisin. Koska en uskaltanut kaivattaa lätäköstä kovin suurta (kumi niin kallista ja käytetävissä oleva vesi rajallista), tulivat sen rannat aikalailla suunniteltua jyrkemmäksi, mutta lopulta olen tuohon “holeen” enemmän kuin tyytyväinen<3

Syvimpään kohtaan tulee vielä hiekkaa ja ehkä hieman lapiolla vielä muotoilen takakumpua, johon nyt jäi vain kasalle vähän kuopasta nostettua savea, mutta lopullinen pohjan muoto tulee varmaankin jäämään kutakuinkin juuri tuollaiseksi.

Lätäkön reunoilla on pari hyllyä mahdollisia kasvikoreja varten ja tuonne takaseinän isommalle hyllylle ladon kivistä muurin, joka toivottavasti peittää kumin kokonaan. Se kumihan tuohon on väkisinkin laitettava, sillä täysin rutikuivaa oli maa, vaikka ihana savikerros sieltä pian multakerroksen alta sitten paljastuikin. Ja savikin on sellaista hiekansekaista, joka tuskin pidättäisi yksinään vettä tarpeeksi. Tuonne taakse nostettiin vähän kumpua, vesi lirittää sitten vähän korkeammalta ja samalla pieni vietto maanpinnan tasolla tasoittuu.
Oh hoh, kylläpä on nyt Mammalla haaveita, mitenkähän niiden käy? Oikein jännittää mitä tästä tulee?! Siltä varalta, että homma menee ihan ketuille, olen varannut yhden kasan toisaalta kaivettua hiekkaa, jolla voi sitten vaikka peittää koko kuopan:)

Tänä syksynä olisi tarkoitus enää vähän muotoilen lätäkköä lapiolla, asennan vähän verkkoa myyrien kiusaksi ja peittelen lopuksi maanrakennuskankaalla ja isolla pressulla. ( Pressu jäi meille aikanaan talon pystytyksestä ja se on tosi isoa mallia, koko talo peiteltiin sillä yöksi:)) Pysyvät maat toivottavasti paremmin talven aikana paikoillaan, kun vähän peittelee, kumin asennuksen jätän varmaankin sitten suosiolla keväälle. Kait tässä nyt se talvikin on pakko jossain vaiheessa tulla ja kun se tulee, niin se voi tulla sitten kovin nopeastikin:(
Keväällä sitten kaivuri tulee vielä viimeistelemään, nostaa isot kivet kumin reunalle päällekkäin ja toiveissa olisi saada niiden välistä se vesi lirittämään. Alueen lähelle on jo vedetty putki sähköjohtoa varten, joten pikkuinen pumppu saattaisi siten kierrättää vettä lammikossa. Pumpun saisi hyvin tuonne kuusen taakse piiloon. Samaisen sähköjohtoputken vieressä kulkee joskus tulevaisuudessa nousevan autokatoksen kattovesien viemäriputki, josta tulee keväällä vielä jatko putki lampeen. Saan näin hyödynnettyä kattovedet lammikkoon ja kasvimaan kaivon vettä jää enemmän kasteluun. Lammikosta laitetaan myös ylimenoputki kaiken varalta.
Huomenna pääsen siis lapion varteen, jee! Mutta tähän loppuun vielä pihan viimeisiä kukkia.

Tänä syksynä istutetut valkoiset syysmyrkkyliljatkin kerkisivät vielä nousta pintaan, olipa iloinen yllätys löytää nämä söpöläiset<3 Ihanaa, puuhakasta viikonloppua ja onnea kaikille iseille!

24 Comments

 • Wau mikä ihana projekti sinulla on menossa! Täälläkin olen ihan täpinöissä tuosta sinun hommastasi:) Hyvää viikonloppua sinulle!

 • Vau ja jee mikä projekti! Keväällä on helpompi puuhailla, kun päiväkin on pitempi, nyt se loppuu ihan kesken hommien.
  Ihanat myrkkyliljat.

 • Hieno lammikkoprojekti teillä meneillään. Kiva saada monttu kevättä varten valmiiksi. Siitä on helppo jatkaa.
  Mukavaa isänpäiväviikonloppua!

 • Mahtavaa, että sait oikein ison koneen hommiin. Hieno projekti!
  Mekin kaivelemme täällä samaan aikaan, mutta meillä meni lapiohommiksi.

 • Nyt kun on uskaltanut polkaista homman käyntiin, alan itsekin vähän rentoutua ja nauttia projektista, enää ei voi perääntyäkään. Vielä on kyllä pitkä matka unelmieni lammikkoon:)

 • Viikolla on jo pimeää kun tulee kotiin:( Ja nyt sataa tihuuttaa ikävästi. Kävin kuitenkin äsken vielä istuttamassa tähtihyasintin sipuloita, alesta kun löysin ja ihan napakoita vielä olivat<3 Luin kirjastasi, että kaatuilevat helposti:( Laitoin suurimman osan tuonne pajuaitaa vasten, jospa ottaisivat siitä tukea.

 • Ääh, saa nyt nähdä?! Koko vähän paisui suunnitellusta ja littoiset kiveni näyttävät nyt loppuvan ihan alkuunsa. Nähtäväksi jää miten saan kumin reunat sitten piilotettua. Tavallisia maakiviä kyllä on vaikka millä mitalla, ehkäpä yritän sitten niitä käytellä.

 • Kiitos Maatuska! Tänä syksynä olenkin tullut onnelliseksi tämän montun lisäksi, maasta löytyneistä kivistä ja kärryllisestä hevon peetä ;D Olenkohan vähän outo?!

 • Jos vaan uskaltaisi niin vieläkin voisi jatkaa, vaan taitaa nyt olla kuitenkin parempi jättää homman jatkaminen kevääseen. Peitettiin nyt tuo monttu maanrakennuskankaalla, jonka otan vielä keväällä pois, muotoilen montun lapiolla ja laitan ihan alimmaiseksi vielä myyräverkon montun yläreunaan. Verkon päälle sitten maanrakennuskangas ja kumi.

 • Mutta olipahan teillä hyvä kikka käyttää jyrsintä apuna! Meillä on nyt molemmilla pyöreä kausi meneillään;)

 • On se jännä miten elämä menee… Tuntuu, että toiset haaveet ei sitten millään toteudu ja toiset vähän liiankin nopeasti. Tarkoitus ei ollut vielä moneen vuoteen tehdä mitään monttuja pihaan, varsinkaan mitään vettä sisältävää. Olen kyllä aikeissa täyttää jonkin verran tuota lammikon syvintä kohtaa ja sitten tulen todennäköisesti pitämään tuossa vettä aluksi vain vähän. Toinen vaihtoehto on aidata tuo alue siksi aikaa kunhan pieninkin oppii uimaan. Täytyykin käydä ahkerasti uimahallissa talven aikana:)

Vastaa:

Sähköpostiosoitettasi ei julkaista.