Mahtavaa mylläystä

Toissa päivänä se sitten käynnistyi, autokatostyömaa ihan tosissaan. Jo aikaisin keväällä aloitettiin raivaaminen alueella ja vimeiset koivut kaadettiin pari viikkoa sitten. Jo muutamassa tunnissa kaivuri sai ihmeitä aikaan, mahtava peli ja osaavissa käsissä erilaiset maa-ainekset ja kannot erottuivat omiksi kasoikseen. Ja aarteitahan sieltä pintaan nousi, ihan huikeita täysin litteitä kiviä, sekä runsaasti tavallista maakiveä.

Olin jo hieman luopunut lammikko haaveista, mutta näiden kivien löytyminen löi tietysti uutta intoa päälle:) Ja kovan innon löikin!

Litukat on nyt viety konevoimien avulla lammikon taakse odottamaan. Nämä löydökset varmistivat sen, että uskallan käyttää allaskumia. näiden avulla uskon, että saan kumin reunat piilotettua kokonaan, sillä en millään haluaisi sen yhtään näkyvän veden ja lammikon reunan kohdalla. Litteillä kivillä voin reunustaa altaan niin, että kivet tulevat vähän veden päälle. Lammikon taakse olisi tulossa pieni kumpare/valli, ihan senkin takia, että maaston muoto on tuossa pikkuisen viettävää ja veden pinta hakeutuu tietenkin viivasuoraan. Suurin haave lammen suhteen olisi saada tuohon kumpareeseen, kahden litteän kiven väliin vesiletku, josta pumppu pumppaisi vettä lorisemaan<3 Näettekö mielikuvissanne mitä tarkoitan?!

Maasta nousi aarteita myös lapsille<3 Nämä suuret kastemadot ovat nyt päässeet kuohkeuttamaan kasvimaatamme:)

Tähän multakasan penkin taakse saattaa joskus nousta maakellari!! Uskomatonta. Kellarista oikealle alkaisi autokatos, jonka sisältä olisi käynti kellariin. Paikka on aurinkoinen, mutta suunnitelmissa on kasvillisuudella varjostaa kellaria niin paljon kuin mahdollista. Näppärä sisäänkäynti kuitenkin painaa vaakakupissa aika paljon. Mutta katsotaan nyt sitten miten käy, saako tuosta kohdin maata tarpeeksi syvään kaivettua. Monta kysymysmerkkiä vielä on matkassa, aika näyttää kuinka kellari haaveiden lopulta käy.

Nämä kivet siirretään ylemmäs multakasan penkin taakse. Näiden taakse sitten multaa kellarin suojaksi.

Tässä kuvassa kellari tulisi tuohon rinteessä, ainakin vielä, kasvavan tammen vasemmalle puolelle. Voipi olla että tammi joudutaan poistamaan, sillä mahdollisen kellarin lähellä ei ole hyvä kasvaa mitään suuria puita, joiden juuret voivat vaurioittaa sitä ja tukkia salaojat.

Polttopaikalle on kasattuna alueen suurimmat kannot ja kivikasa<3 Kyllä nyt on taas ihan hurjasti uusia kiviä Mamman projekteihin, entiset olinkin jo oikeastaan käyttänyt tai sitten ne ovat kasalla siellä, mihin ne on joskus tarkoitus käyttää;D

Suurin litukkakivi tuotiin ihan sekunnin suunnittelun tuloksena tuonne puolikuun penkin viereen rillipöntön aluseksi! Ihan kamalaa kun pitää vauhdissa tehdä näin isoja päätöksiä. Yhtäkkiä miehet vain kysyy, että mihinkäs laitetaan ja se oli pakko tehdä heti ja nyt, sillä tuota järkälettä ei oikein hartiavoimin myöhemmin liikautettaisi. Ensin ajattelin, että oliko virhe laittaa se tuohon, mutta nyt jo rakastan sitä juuri tuossa kohdassa. Tein vähän jo tänä aamuna pieniä maisemointi töitä ja löysin pienemmän litukan tuohon kivasti portaaksi. 

Kiven taakse sain uuden pienen puolipyöreän kukkapenkin ja turveharkkomuurin viertä laitoin kulkemaan pienen huoltopolun kuorikkeella. Kiven korkean etureunan laitan vielä jotenkin. Ehkäpä siihenkin vielä kivi portaaksi tai sitten kiepautan sen keväällä istutusalueeksi, kiinni tuohon risuaitaan. Ennen kevättä en siihen vielä multaa laita, sillä tuossa kulmauksessa on jossakin istutettuna suloisia lumikellon sipuleita, saattaisin peittää ne liian syvään. Muutenkin jännitän nyt kevättä ja puolikuun  penkin kasvua, sillä kiveä asennetaessa se töytäisi osan penkistä ainakin puoli metriä kasaan, pieneksi kumpareeksi. Juuri siitä kohdin, missä on paljon ihania pikarililjojen sipuleita. No minkäs teen, miehet ei todellakaan tule ajatelleeksi mitään pikkuruisia sipuleita;D Eiköhän ne sieltä vielä nouse, siirtyivät vain vähän tiuhempaan:)
Mutta nyt painun pihalle, aurinko paistaa ja voisi vaikka jo vähän haravoida vaahteroiden alusia!
Ihanaa viikkoa kaikille, nyt on vuoden toinen “kevät”, hyödynnetään se valmistelemalla puutarhamme kohtaamaan jälleen uusi ihana ensi kevät<3

30 Comments

 • Mahtavia kiviä, joista on moneksi puutarhan rakentamisessa. Ehkä on hyväkin, että tässä on talvi välissä. Ehtii ideat riittävästi muhia ennen kevään rakentamisurakkaa.

 • Suuri litteä kivi on mahtava löytö! Ja kaivinkonetta käy kateeksi, ottaisin sellaisen mielelläni muutamaksi päiväksi omalle pihalle pyörimään 🙂 Kivien siirtäminen ja maan muokkaus näyttää sujuvan käden käänteessä.

 • Kivistä saa niin monenlaista mukavaa aikaiseksi. Litteät kivet altaan reunalla ovat tosi hyvä ajatus. Niillä saa kauniin ja luonnollisen näköisen reunuksen.

 • Hienoa rakennusmateriaalia siellä nostetaan nyt maasta. Ei sitä etukäteen tiedä, mitä maasta nousee. Ja sitten vielä nuo nopeat pätökset. Mutta sinulla tuo intuitio näyttää hyvin pelaavan.

 • Kivet ovat niin kauniita ja sinulla on käynyt mahtava tuuri noiden litteidenkin kanssa, todella sopivat altaan reunalle hienosti!! Ja kyllä pystyin näkemään kuvailemasi alueen jo mielessäni 🙂
  Mukavaa viikkoa sinullekin!

 • No nyt on komeita kiviä! Noistahan saa vaikka mitä.
  Haaveilen myös kellarista rinteen reunalla..ehkä joskus se toteutuu.

 • olipa mukavaa lukea postaustasi. voin hyvin kuvitella miten innostunut olit nähdessäsi kaikki nuo kivet! upeasti iso kivi löysi sekunnissa paikkansa rillin alustaksi.

 • Olin äsken pimeän tuloon asti sommittelemassa kiven murikoita tuohon talon viereiseen rinteeseen. Niiden asettelu on niin rentouttavaa, ihanaa palapeliä<3

 • Olen tosiaan intoa täynnä, vaikka välillä mieleen hiipii väkisinkin pienoinen epätoivo, saanko koskaan kaikkia jölliköitä aseteltua paikoilleen?! Siltikin päätin hamstrata kiviä vain lisää, niitä näytti olevan jäänyt jonkin verran viimetteiksi kaivettujen maamassojen joukkoon:)

 • No ihan totta! Levitin äsken myös yhden multakasan alueelle, jolle sitä hyötymetsäpuutarhaa suunnittelen. Epätoivoista suunnittelua lapioinnin lomassa. Vielä yhden autokatoksen alta kaivetun multakasan pydän kyllä tuonne samaiselle alueelle kipattavan, yritän näet saada siihen aikaiseksi jonkinlaista jättiläismäistä kohopenkkiä. Oh hoh, mitähän siitäkin tulee ;D

 • Kivet ovat kyllä oikeastaan ihan sellaisenaankin kauniita, vaan eihän niitä malta olla kuitenkaan sommittelematta:)

 • Eikös vain olekin! Koneella maamassat kyllä siirtyvät niin ripsakkaasti, ettei meinaa perässä pysyä kun on jo joku kasa siirtänyt paikkaa. Vielä jäi vähän kaivamista ja maiden siirtelyä. Maita olisi varmaan joku toinen jo ajattanut pois, vaan meillä ollaan tähän asti yritetty aina jotenkin hyödyntää kaikki tontilta kaivettu maa-aines takaisin omalle tontille. Nyt pitäisi keksiä paikkaa vielä aika monelle kasalle hiekkaa, hm?!

 • Ihan totta! Näin heti pikkuruisen altaani ympäröitynä noilla litteillä kivillä, miten ihanaa, että ne löytivät juuri nyt kun niitä tarvitsinkin. Talon, eikä teiden alta ole aiemmissa kaiveluissa vastaavia löytynyt.

 • Ei tätä hommaa muuten varmaan jaksaisikaan tehdä, ellei jo näkisi valmista, kirkkaana unelmana päässään 🙂 Eihän siitä lopputulemasta välttämättä sitten kuitenkaan ihan samanlaista tule, mutta ei se haittaa, pääasia että on tekemistä;)

 • Kiitos Maria! Kunhan saan siihen vielä laitettua vähän kasveja ympärille, niin toivottavasti vielä maisemoituu ja asettuu entistä paremmin. Sitten joskus kun saadaan se kesäkeittiö (jos saadaan), niin tuo grillipönttö siirtyy varmaankin sen edustalle. Silloin tuhon minikalliolle voisi keksiä vaikka pienen ruukkuistutuksen<3

 • Tulit heti mieleeni tätä postausta kirjoittaessani:)
  Kellari olisi tosiaan niin kiva. Voisi tuoda maalta isompia satseja perunaa ja marjoja ja ei tarvitsi ajeluttaa daalian juurakoita satoja kilometrejä edes takaisin;D Toivottavasti saadaan joskus kellarimme!

 • Olin kyllä niin onnessani<3 Setä musta ei oikein ymmärtänyt onneani, mutta kaivurikuskin kanssa olimme yhtä innoissamme löydöistä. Onneksi hän ymmärtää kivien päälle ja seuloo niitä minulle kätevällä "reikäkauhallaan":)

 • No kiitos, kiitos! Into on ainakin kova, mutta taas on niin monta paikkaa työn alla, että varmasti talvi yllättää ennen kuin saan mitään valmista.
  Tänään oli lasten harkkakuskauspäivä, mutta onneksi kerkisin juuri ennen pimeää viritellä verkkoja pellon reunan istutuksille. Jälleen nimittin kolme valkohäntäpeuraa käyskenteli vähän kauempana pellolla. Läiskin käsiä yhteen, mutta eivät reakoineet siihen mitenkään. Joka syksyiset perushommatkin täytyy vaan yrittää keritä saada tehdyksi ja valoisat tunnit sen kuin vain vähenee, voi-voi:(

 • Huh, tiedän tunteen kun kysytään jotain tärkeää ja kaivinkone puksuttaa vieressä ja mies hoppuilee. Upea grillipaikka teille tulee. Ihania juttuja 🙂
  Minäkin yritin ottaa kiviä talteen minkä ehdin. niille tulee ihan takuuvarmasti käyttöä 🙂

 • Oikein hirvittää kun pian on vuorossa lammikon kaivaminen ja pitäisi päättää millainen siitä nyt sitten lopulta tehdään. Pyöreää olin ajatellut, mutta joudunkin ehkä vähän isontamaan kuoppaa, jotta saan tarpeeksi syvän ja sellaisen, että se pikkuhiljaa mataloituu etureunaa kohti. Taitaa lopulta käydä niin, että kaivautan vain montun siihen syvimpään kohtaan ja kaivan loput käsipelillä. Mitähän siitä tulee, apua!!?
  Kivien talteenotto kyllä palkitsee sitten aikanaan! Minullakin on tuolla yhden maakasan päällä vielä muutama murikka ottamatta parempaan talteen;)

Vastaa:

Sähköpostiosoitettasi ei julkaista.