Sateinen sunnuntai ja kolme erilaista puutarhaa

Eilinen päivä oli ikimuistoinen puutarhavierailupäivä! Saimme vierailla kolmessa ihanassa puutarhassa joista ensimmäisestä emme meinanneet tajuta lähteä ollenkaan, niin paljon emännällä oli erilaisia kasveja ja alueita esiteltävänään. Valitettavasti unohdin kameran parkkeeraushässäkän takia autoon ja kerkisin räpsiä vain muutaman hätäisen kännykkäkuvan. Kun vielä paremmasta kamerastani oli taas kerran muistikortti täynnä, ovat lopukin kuvat vallan huonolaatuisia pokkarikuvia:( Haluan kuitenkin tehdä tämän postauksen, sillä niin vaikuttunut olin näistä kaikista kolmesta pihasta, kustakin erilaisista syistä.

Kanoille oli rakennuttu hurmaava tuohella päällystetty koppi.

Ensimmäinen kohteemme oli Sammatissa, Hyötykasviystävämme luona. Puutarha sijaitsi kauniin Enäjärven rannalla ja uimaankin olisi päässyt ihanalta hiekkarannalta<3 Keli tosin oli kolean puoleinen, joten edes pienin matkaseuralaisemme ei innostunut ajatuksesta. Hänen, niin kuin meidän aikuistemmekin mielenkiinnon vei paikan eläimet, vuohet ja kanat. keväällä oli syntynyt pikkuinen kili, joka tuli emännän syliin kotikissan tavoin<3 Rannassa oli myös hurja lautakeinu, jonka vauhdit ylsivät korkealle veden ylle asti, V muisteli tuota keinua vielä pitkälle iltaan asti:)

Sammatin piha oli varsinaisen villipiha, sillä vasta ihan hiljakkoin oli taloon tullut ladattava ruohonleikkuri. Asukkaiden ideologiaan kuuluu mahdollisimman luonnonmukainen elämä, ilman turhia saastuttavia bensiinikäyttöisiä laitteita.
Harmittaa kun en tohkeissani kuvannut ollenkaan emännän laajassa hyötytarhassa:( Siellä oli toteutettu istutusalueita permakulttuurin mukaisesti ns. avaimenreikä (keyhole) kohopenkein. Tuohon permakulttuuriin täytyy kyllä meikäläisen tutustua oikein ajan kanssa, unohdinkin kysyä emännältä mikä teos permakulttuurista mahtaisikaan olla aloittelijalle paras alku? Paljon oli myös käytetty kasvitunneleita ja harsoa, jota itse olen niin turkasen laiska käyttämään:( Kylvin vähän aikaa sitten retiisiä ja punajuuria, ainakin niiden päälle täytyisi kyllä käydä laittamassa harsot, pysyisivät lehdet ehkä vähän vähemmän reikäisinä:)
Hyötytarhan alapäähän oli tulossa uusi kasvihuone, johon oli jo valmiiksi hankittuna huikea kasa vanhoja tiiliä<3 Alueen jäykkääkin jäykempi savi tosin hankaloitti työskentelyä ja kaivamista. Saven vuoksi kohopenkit olivat alueella välttämätön vaihtoehto. Maanparannukseen oli käytettävissä emännän itse rakentamasta lämpökompostorista tulevaa kompostia ja tietysti hevonherkkua;) Tässä puutarhassa kyllä näki myös savisen maan valtavan ravinteikkuuden, kunhan sen vain ensin saa käännettyä kasvien ulottuville:)
Metsäpuutarhan alue oli huikea! Taustalla jykevää kalliota ja alhaalle kaivettu pieni luonnollisen näköinen lampi. Emäntä tosin naureskellen kertoi, että maanrakentajalle oli vähän vaikeuksia saada lammesta luonnollisen kaartava muodoltaan, suorakaiteenmuotoinen olisi ollut helpompi toteuttaa:) Alueella oli paljon rhodoja ja perennojakin, jotka varttussaan varmasti lisäävät alueen kauneutta entisestään. maaperä oli rehevää lehtoa, jossa kasvoi luonnostaan tervaleppää ja pähkinäpensasta. Komeita pähkinäpensaita kasvoi myös lähempänä pihapiiriä.
Ensimmäisessä kohteessa aikaa vilahti ihan huomaamatta reilusti yli kaksi tuntia ja suunnittelemamme ruokatauko typistyikin sitten autossa syötyihin lihapiirakoihin:) Hyvin niilläkin jaksettiin ja seuraavaksi suunnattiinkin sitten kohti Vihdin Ojakkalaa. Päivölän iirispellot vaihtuivatkin viikon aikana Raakkilan puutarhaan, sillä tänä vuonna eivät iirikset sitten olleetkaan oikein kukintapäällä. Kutsu Päivölään säilyi onneksi voimassa, joten ehkä vielä joku kesä päästään sielläkin vierailemaan. Raakkilan vierailu oli minulle kyllä henkilökohtaiseti  erityisen mieluisa, sillä olinhan seurannut Raakin kirjoittelua niin täällä blogimaailmassa kuin muillakin puutarhafoorumeilla, jo pitkään.

Nyt nappasin taskuuni surkean pokkarini, heti pihaan päästyämme. Auton parkkeeraaminen sujuikin tässä kohteessa mukavasti isännän ohjatessa ja olimmekin paikalla yllättäen ensimmäisinä. Heti taloon johtavan tien varsilla huomio kiinnittyi laajoihin sammalleimukasvustoihin, henkeä salpaavan upeita!

Tässä erään seuralaisemme sanoja lainatakseni, suomen kauneimmat puutarhaportaat<3

Isännän säntilliset puupinot olivat niin hienoja! Hennoisiko noin kauniita pinoja polttaa sitten ollenkaan?!

Kuollut puu oli herännyt henkiin köynnöshortensian kietoutuessa siihen<3

Kauniisti oli puupölkyillä tehty rajauksia ja aitoja puutarhaan!

Tässäpä ainakin yhdelle lukijalleni tuttu pioni 😉 Ihana juhannuspioni Ahvensaaresta!

Tämän pionin lehdet olivat kauniit, vaikka kukinta olikin jo loppupuolella.

Kaunis iiris sadepisaroilla kuorrutettuna.

Luonnonalueitakin löytyi.  Ne oli rajattu kauniisti puupölkyillä ja joukkoon oli kylvetty ainakin unikkoa.

Kallion ja sitä seurailevan kivimuurin suojissa kasvoi rehevästi kaikenlaisia kasveja.

Vanhat kottikärryt kauniisti esillä!

Kivimuurilla röyhysi komeasti joku kärhö.

Kierroksen loppumetreillä alkoi harmillisesti sataa, mutta onneksi porukka oli varustautunut hyvin.

Tässä kuvassa näkyy hyvin tontin hurjat korkeuserot.

Luonnonkalliolla oleva painauma oli hurjan kauniisti kasvitettu.

Sammalleimu varasti huomiomme tuon tuostakin<3

Isännän uusin mielenkiinnonkohde olivat yöperhoset, joiden parissa hän valvoskeli monesti pitkälle aamuyöhön. Itselleni sopisivat paremmin kyllä päiväperhoset;D

Lopuksi vielä kuva talon kuuluisasta patsaasta! Mieliin jäävä vierailu sateesta huolimatta. Kiitokset vielä isäntäväelle vierailusta ja pasuunakukan taimesta<3

Loppuun vielä kaksi kuvaa kolmannesta puutarhasta, joka jäi sateen ja murisevan mahan vuoksi aika vähälle kiertämiselle. Pienimmäinenkin alkoi jo kovasti riskaamaan, vaan olipa hän kyllä jaksanutkin mukavasti matkassa koko pitkän päivän. Tätä pihaa oli alettu kasvittaa vasta kaksi vuotta sitten ja niinkin lyhyessä ajassa oli puutarha kasvanut jo oikein mukavan näköiseksi. Erityisesti ihastuin tähän punalehtiseen pähkinään, josta sainkin pistokkaan matkaan. Toivottavasti se juurtuu! Talon takana oli myös monilajinen aidanne, josta uskon kasvavan aivan mahtavan!! Rohkeasti istutettu vieretysten monia kasveja, aidanne oli kaikkea muuta kuin tylsän näköinen yksilajinen. alkoi mietityttämään heti omatkin aita suunnitelmat;)
Harmillisesti nyt työt kutsuvat, mutta toivottavasti tästä postauksesta välittyy kiireestä huolimatta tunnelmat näistä kaikista kolmesta puutarhasta.
Jokainen puutarha on omistajansa näköinen ja ihana juuri sellaisena kuin on<3 Mukavaa viikkoa kaikille!

Avainsanat

17 Comments

 • Kävit näköjään Raakkilassa:) Se on todella ihana paikka, en ole käynyt paikan päällä, mutta netistä löytyy kuvia ja blogi tuosta kauniista pihasta. Ihailen aina tuota sisääntulon sammalleimu rivistöä, samoin kiikun seutuvilla on valtavat määrät sitä punaisena mattona.

 • Oleppa hyvä! Harmillisesti kuvat ovat kyllä aika heikkolaatuisia, täytyy nyt ensitilassa hakea taas uusi muistitikku parempaan kameraan!

 • Puutarhavierailut ovat ihania. Musta on mahtavaa miten erinäiköinen tyyli ja jälki ihmisillä voi olla. Permakulttuuri on tosi kiinnostava, vaikka periaatteita en niin ole omassa kasvimaassani noudattanutkaan.

 • No, hei vaan!
  Oikein mukavaa luettavaa. Olet todella ollut oikein toivevieras joka näkee ja kokee ja osaatpa vielä kertoakin kokemuksistasi hienosti.
  Puutarhurit jotka avaavat puutarhansa ovat kaiken kiitoksen arvoisia.

  Kiitos postauksestasi! Siitä oli minulle paljon iloa.
  /Anja

 • No, hei vaan!
  Oikein mukavaa luettavaa. Olet todella ollut oikein toivevieras joka näkee ja kokee ja osaatpa vielä kertoakin kokemuksistasi hienosti.
  Puutarhurit jotka avaavat puutarhansa ovat kaiken kiitoksen arvoisia.

  Kiitos postauksestasi! Siitä oli minulle paljon iloa.
  /Anja

 • Niin ovat ja huomenna niitä olisi luvassa jälleen, Avointen puutarhojen parissa. Toivottavasti keli suosii!
  Permakulttuuriin tekisi mieleni joskus perehtyä paremmin, ehkä sitten ensi talven pimeinä iltoina!

 • Totta! Aina on kuitenkin vaara, että vieraat tallovat mennessään joitakin herkkiä kasveja ja tekevät ihan tietämättäänkin jotakin vahinkoa puutarhassa! Kaikilla ei ole myöskään alvariinsa riehuvia lapsia puutarhassaan:)

 • No nyt se loma sitten viimeinkin alkoi!! Huh-huh ompa ihanaa<3 Olen aina jossakin välissä vähän istutellut, mutta vielä on joitakin purkissakin. Lisäksi tein aamulla uuden tilauksen Paratiisin taimitarhalta;) Pakko oli tuollainen maariankämmekkä tilata omaankin pihaan ja tulihan siletä jotakin muutakin;D

 • Kivaa Anja kun liityit lukijakseni!
  Tuollaisista puutarhavierailuista saa niin paljon hyvää mieltä ja intoa omiin projekteihin! Ja uskon, että myös puutarhansa avaavat nauttivat vierailuista yhtä paljon kuin vieraansakin!

Vastaa:

Sähköpostiosoitettasi ei julkaista.