Fagervik Gård

Vietimme suloisen lauantai-iltapäivän äitini ja siskoni kanssa upean Fagervikin kartanon tiluksilla<3 Paikka oli monta kertaa lumoavampi luonnossa, kuin mitä kuvista voisi päätellä. Minulla oli vielä vain pikkuinen pokkarini mukana, joten kuvat eivät nyt ole kovin onnistuneita:( Ehkä näistä kuitenkin pääsee edes hieman perille paikan kauneudesta.
Alueella on pitkä historia 1700-luvulle ja sen ruukkimiljöö on ainutlaatuinen maassamme. Joki ja punaiset, kesäasuntoina käytössä olevat mökit ovat hurmaavia ja niiden puutarhat huomiota herättävän hyvin hoidettuja.

Tähän kallion laella sijaitsevaan mökkiin ja sen kalliopihaan ihastuin aivan erityisesti<3 Kuvasin sitä varmaan vartin eri suunnista ja yritin imeä siitä vaikutteita oman kotikallion varovaiseen ehostamiseen. Kuinka nuo kuunliljatkin näyttivät tuossa viihtyvän niin hyvin, multaakin oli vain kourallinen?! Alue oli todella näkemisen arvoinen!

Tämän kukkulan jälkeen avautui upea näkymä kauniille vesistölle.

Kirkon sisäpihalle oli kulku näin hurmaavasta ovesta!

Tässä Fagervikin kaunis puukirkko, joka sijaitsee ihan kartanon vieressä ja on kartanon tavoin yksityisomistuksessa.

Puukirkon vierestä alkoi puutaloalue ja tämänkin kuvissa näkyvän talon puutarha oli todellinen helmi!

Kirkon takana kasvoi komeita kasvustoja ukkomansikkaa!

Mitähän tämä kalloin koloissa kasvava pensas mahtaa olla?

Itse kartano oli huikaisevan kaunis, vaikkakin sen yksi rakennuksista aika kovin restauroinnin tarpeessa.

Puna-ailakki rehotti kalliolla.

Siellä täällä oli myös tällaisia tummia liljoja. Alueen kasvilajisto oli erittäin runsaslukuinen, liekö syynä alueen niin pitkä historia?! Moni puutarhuri on kerinnyt tuomaan Fagervikiin erilaisia kasveja, satojen vuosien aikana.

Tässä vielä kuva kirkon sisäpihalta.

Useissa kohdissa joki virtasi vuolaana.

Kartanon puisto oli kaunis, vaikkakin privat kyltit estivät harmillisesti siihen tutustumisen lähemmin. Mäenpäällä kartanorakennuksen vieressä sijaitsee upea orangeria.

“Alapihalla” oli suuri suihkulähde.

Joen rannat oli raivattu mukavan väljiksi ja maisemia avautui pitkälle eteenpäin. Jopa voikukat näyttivät kauniille tuolla saarnien ja muiden jalopuiden väleissä kasvaessaan:)

Tässä vielä yhden mökin kaunis pihapiiri.

Kartanon alueen jälkeenkin maisemat olivat todella kaunista katseltavaa. Tässä kuvassa on mielestäni suomalainen maalaismaisema kauneimmillaan. Vähän alkoi harmittamaan kun ei aikanaan vedetty omaakin pirttiä punamullalla 🙂 Olisi sopinut tähän pellon reunaan aika kivasti. Mietin sitä kyllä silloin, mutta toisaalta talomme arkkitehtuuri (pöh, vähän liian hieno sana) on kuitenkin nykyaikaisempi, joten samaa tunnelmaa ei olisi ehkä kuitenkaan saanut syntymään:(

Sateisen päivän ilta näyttäisi viimeinkin kääntyvän poutaiseksi, taidampa vielä hilpaista kuvailemassa tällä hetkellä kukkivat kasvit:) Mukavaa loppuviikkoa ja kesäkuun alkua kaikille!

Avainsanat

8 Comments

  • Kiitos kauniista kuvista. Fagerviik on ihana paikka ja olen käynyt siellä vuosia sitten.
    Tuo pieni punainen tupa aivan kallion kupeessa jäi erityisesti mieleeni. Siinä asusti silloin ihana vanha mummo, joka esitteli meille ystävälisesti pihapiiriään. Hänestä jäi todella mukava ja lämmin muisto.

  • Jaaha, tuollahan pitäisi joskus käydä. Näyttää ihan siltä. Viikko sitten ajeltiin sielläpäin, oisinpa tiennyt, että hakusessasi on kilpirikko. Oltais tehty rehvit 😉 Sitä on tuolla mun pikkuruisessa taimistossani mynnissä 4€ /juurakko.

  • Tästä tulevasta viikonlopusta eteenpäin kartanon museo on avoinna ja onneksi yksityisalueille järjestetään opastettuja kierroksia!

  • No kyllä nyt harmittaa! Laitoinkin sulle juuri houkutteluviestin sähköpostiisi, voisihan sitä joskus tehdä tänne seudulle uudenkin retken 😉

Vastaa:

Sähköpostiosoitettasi ei julkaista.