Töräytyksiä keväälle

Joko se sade loppui?

Mahtava Helatorstai takana! Aurinko helli pitkästä aikaa ja hiki tuli jo verkkatakillakin:) Puuhailtiin koko päivä ulkosalla, siivoillen ja istutellen, tulevia lasten syntymäpäiviä silmällä pitäen. Lasten yhteiset kaverisynttärit tuovat pihaamme enemmän autoja yhden päivän aikana, kuin koko vuonna muuten yhteensä:) Olisi aina kiva jos pihan saisi edes jonkinlaiseen kondikseen, rojut piiloon jne. ;D

Nämä kuvat ovat uudesta, viime kesänä perustetusta, pikkuruisesta katajanaluspenkistä. Hienosti ja ihan vahingossa käyvät yhteen kirjopikarililjojen ja kääpiötulppaanien (Tulipa turkestanica) sävyt.

Tässä taasen ensimmäisen varjopenkkini toissa vuonna istutettuja pikarililjoja, ihanaa kun ne kukkivat vielä toisenakin vuotena noin runsaana!

Löysin ihan yllätyksenä toisesta varjopenkistä kerrottua valkovuokkoa (Vestal?)! Minulla ei ole minkäänlaista muistikuvaa, että olisin kyseisen vuokon tuonne istuttanut ja olen juuri varannut tulevaan kasvivaihtoon tätä ison ruukullisen:) Täytyy kyllä vähän kaivella vielä muistiinpanoja, kyllä tuo kasvi on tuhon varmaankin ihan itse tullut joskus istutettua;D

Tämä tuntematon valkoinen esikko on sitten niin kaunis, vaikkei sen kauneus kameran läpi tulekaan kunnolla esille.

Toisessa varjotarhan penkissä kasvaa myös nämä. Tuntematon imikkä kukkii nyt ensimmäistä kertaa. Sen lehdistö kaunistuu syksyä kohti ja ilahduttaa vielä silloinkin, kun kaikki muu on mennyttä.
Punakolmilehden taimi on vankistunut silmissä ja aukaisee pian ensimmäisen kukkansa.
Valkovuokko `Green Dream` on availlut loputkin kukkansa, onhan se vähän oudon näköinen:)

Kolmannella varjotarhan alueella valkoiset trilliumit (Trillium chloropetalum) ovat saaneet kukkansa auki. Ja kaikki kolme olivat sittenkin lopulta samanvärisiä, vaikka tällä etummaisella olikin paljon tummemmat lehden roiskekuviot ja varsi. Mutta kuka turjake on syönyt melkein kokonaan yhden kolmesta lehdestä? Tämähän on kohta dillium;D

Tässä ehkä tämän kevään odotetuimmat taimet<3 Viime keväisistä siemenkylvöistä nousee terhakkaita taimia ympäri pihaa, ihanaa! Tässä pikkuruisina siis Primula waltonii ja P. flaccida.

Valkovuokot alkavat pikkuhiljaa väistymään ja kielot vaihtumaan valtaan. Harmi kun tässä kohdin kielot eivät ole koskaan kunnolla kukkineet, lienee liian kuivaa niille?!

Tällaista sireeniaitaa olisi tänä kesänä tarkoitus jatkaa 5-6 metriä. Nyt ostan kyllä valmiit taimet, sillä enää en jaksaisi odottaa kuutta vuotta, että aita olisi edes tämän korkuinen:( Nämä taimet on tuotu lapsuuden kodistani pikkuruisina vitsoina emotaimen juurelta ja kerran on jäniksetkin nämä syöneet ihan alas. Vielä menee eräskin vuosi, ennenkuin näistä yksikään kukkelehtii!

Voi näitä”`Persian helmiä”, rakastan niitä<3

talventähdet kypsyttelevät siemeniään

Magnolian vieruspenkissä on naapurimaamme tunnelmaa:) Keltavuokot ja helmililjat kukkivat yhtäaikaa. Jännitän kerkiääkö kielokkikin availla keltaiset kukkansa mukaan keltasiniseen värimaailmaan. Jännä juttu, miten tähän penkkiin onkin kertynyt näitä sinisiä ja keltaisia kukkia, vaikken mukamas edes pidä keltaisesta?! No onhan tässä penkissä myös tarhavarjohiipan, varjoliljojen ja katsuran tuomaa punakkuuttakin.

Kaikenlaisia hyasinttejä on nyt lähes täysin avautuneita. Eniten pidän näistä harvoista ja siroista `Anastasia` sinteistä<3 Toivottavasti nämä nousevat tulevinakin vuosina.

Kolmenkiven penkkiin taittelin setä mustan avustuksella tällaisen teräsrautahässäkän. Sidoin kaksi saman mittaiseksi rälläköityä rautatankoa keskeltä yhteen ja nyt etsiskelen tuohon keskelle roikkumaan jotakin kivaa. Rautoihin ohjasin molemmin puolin, sukulaisen pihalta saatua köynnöskuusamaa (ehkä tuoksuköynnöskuusama).

Lisää sinttejä kolmenkiven penkissä, oikeastaan jo 3. sammalkiven penkin puolella, jonka siis viime kesänä yhdistin tähän uuteen kolmenkiven penkkiin;). Ottakaa nyt sitten selvää näistä Mamman penkeistä, on 1.-3. kiven penkkejä ja 1.-3. varjotarhoja;DD Voi kun voisinkin joskus esitellä näitä teille ihan livenä<3

Tässä myös yksi odotettu ja jännitetty talvehtiminen. Kärhön ( koreankärhö C.koreana) taimi vuoden 2013 kevään kylvöksistä, joka siis iti vasta viime keväänä!

Kyllä tätäkin on odotettu!! Viimein monien vuosien odotuksen jälkeen aikoo mukulakurjenpolvi tehdä ensimmäiset kukkansa<3

Ja jottei odottaminen loppuisi, niin odottelen, että tämä ystävältä saatu vuoripionin taimi levittäytyisi tähän paikalleen runsaaksi kasvustoksi:) Ihme, että pikkuinen on edes elossa kun laitoin sen ensiksi ihan liian kuivaan penkkiin kituuttamaan. Nyt se on onneksi paljon muhevammassa mullassa, mutta kuitenkin aurinkoisessa paikassa.

Ja loppuun vielä kuva kivikkotyömaaltani. Tätä talonvierus penkkiä olisi nyt tarkoitus elävöittää laittelemalla kauniita luonnonkiviä sinne tänne, ja niiden muodostamiin taskuihin sitten lisään soransekaista multaa ja kivikkokasveja. Tämä näyttää mielestäni jo nyt paremmalle, kuin tasainen sorarinne, jossa siellä täällä harvakseltaan kasvaa kituuttaa jotakin maksaruohoa:( penkin alaosassa kasvaa havuja, kevätkaihonkukkaa, , varsankelloa, siperiankurjenmiekkaa ja akankaalia. Kituuttaapa joukossa myös kuunliljaa ja kaksi villivinin taintakin, joiden ei des pitänyt tähän penkkiin koskaan päätyä. Katsotaan miten alue nyt tässä pikku hiljaa muuttuu, toivottavasti vain parempaan suuntaan, sillä tämän pitäisi olla oikeastaan talon paraatipenkki, koska sijaitsee ihan talon vieressä, heti sisääntulon yhteydessä 😉
Mutta nyt lähden metsästämään kukkivaa hortensiaa pöytäkoristeeksi. Olemme nimittäin nyt tulevana lauantaina Hyötykasviyhdistyksen, Länsi-uudenmaan alaosaston kanssa mukana Mustion linnassa järjestettävässä Puiston taikaa puutarhatapahtumassa! Tervetuloa kaikki moikkaamaan ja nauttimaan lumoavan puutarhan tunnelmasta<3

20 Comments

 • Meillä oli eilinen päivä lähes täysin sadepäivä. Tälle päivälle oli luvattu parempaa, mutta vettä tulee vaan taivaan täydeltä. Niin mielelläni menisin tuonne pihamaalle töitä tekemään. Ihanan keväinen postaus sinulta, todella kauniita kevätkukkia. Mukavaa alkavaa viikonloppua!

 • Jos olisin teidän lasten kaveri, niin en ikinä selviäisi tuolta pihaltanne sinne synttäreille. Voi hitsit mitä kaikkea ihanuuksia, ihania yhdistelmiä, herkkukasveja, kaikkea! Löysin nousevan kielokin, mutta unohdin käydä katsomassa, olisiko Tirlliumeissa kukkia. Nyt sataa kaatamalla, joten kestää hetken ennen kuin tuonne uskaltaa mennä ulkoiluttamaan kameraa.

 • On teidän pihallanne kyllä herkku poikineen. Minäkään en selviäisi teidän pihaltanne mihinkään, en varmaan edes malttaisi kotiin lähteä. Olisi niin paljon tutkittavaa.
  Meillä täällä on kaikenlaista ilmaa; tosi kylmää, tosi lämmintä ja kaikkea siltä väliltä.

 • Voi, mitä ihanuuksia taas esittelet!! Ihaltavaa malttia sulla ollut, kun vuosia olet jaksanut odotella kasvien kehittymistä ja kukkimista, täytyis ottaa oppia 🙂 Onkos tolla imikällä ihan kokonaan hopeat lehdet?

 • Paljon kaikkea kaunista on puutarhasi tulvillaan. Täällä meillä on ollut tosi kolea päivä. Toivottavasti huomenna olisi hieman paremmin.

 • Oi mitä ihanuuksia, pirililjat ja pikkuiset tulppaanit näyttävät upeilta yhdessä. Sinulla on niin runsaasti pientä ihasteltavaa, että kuviin voisi upota pidemmäksikin aikaa ja aina löytäisi jotain uutta ihanaa =)

 • Sadepäivät ovat nekin niin tarpeellisia, vaan jos saisi toivoa, niin voisihan se vesi sataa öisinkin. Varsinkin viikonloput voisivat olla aina aurinkoisia <3

 • Kaveritkin malttoivat vain syödä kakut ja muut herkut sisällä ja sitten kiireesti takaisin pihalle juoksemaan 😀 Helppo aika pitää lastenkutsuja, kun ei tarvitse olla lapsilauman kanssa ahtaasti neljän seinän sisällä. Vasta ihan lopussa pojat vähän äityivät taistelemaan kepeillä, joten vahdittavia vielä kuitenkin ovat 🙂

 • Ja lisää herkkuja tuli Mustion Linnan reissulta. Varsinkin kulleron taimet kutkuttaa kun ovat nupullakin! Vaikka tosiasiassa meidän pihalla ei oikeastaan kasva vielä oikein mitään kun vertaa vuosikymmeniä harrastaneiden puutarhoihin. Valtakasvina on edelleen nurmi ja rikkaruohot:(

 • Kyllä nyt voisi tosiaan vähän ilmat lämmetä, ovat maanviljelijätkin jo jonkin verran myöhässä kevät kylvöissään:( Toisaalta näin kestää kevät aina vähän pidempään, kun ei mitään helleaaltoa jo tuokokuulle osu.

 • Täytyykin kysäistä tuon imikän nimeä henkilöltä jolta sen sain. Kaunis se on ja lehdetkin ilahduttavat tosi pitkälle syksyyn. Nyt näen sen kukkivan ensimmäistä kertaa!

 • No niin on muuten sinullakin! Kuinkahan monta kasvia olen blogistasi bongannut ja nyt innoitit minut sillä "keltaisella" postauksella ihan täysin! Vaan pian alkaa voikukkien esiintymisvuoro, joten luulen sen vähän hillitsevät itseäni;DD

 • Hortensia löytyi ja löysi uuden kodinkin. Mustion puutarhurin kotiin pääsi suloinen sininen hortensia<3

Vastaa:

Sähköpostiosoitettasi ei julkaista.