Uusia tuttavuuksia ja ihania jälleennäkemisiä

Esikkokuumeeni roihahti lopulliseen liekkiin viime keväänä<3 Tässä yksi tuon kuumeilun tuloksista. Sain tämän viime vuonna Nuppulassa vaihdossa omiin pikkuruisiin siementaimiini, kukan väri on paljon kuvaa intensiivisempi, kuin tummanpunaista samettikangasta<3 Vieressä on toinenkin taimi, jolle näyttäisi tulevan eri väriset kukat.

Näitä omia siemenestä kasvatettuja esikoita nousee pikkuruisina alkuina sieltä ja täältä. Näiden pitäisi olla nimeltään Primula waltonii. Toivottavasti osoittautuvat nimensä mukaisiksi, sillä juuri näitä lähti esikkovaihtoon viime keväänä. Toisesta viime keväänä kylvetystä, P. flaccida nimisestä esikosta ei vielä ole varmaa havaintoa, ainoastaan yhdessä kohtaa epäilen sen juuria ainakin olevan elossa (tunnustan, tonkaisin vähän multaa;))

Valkovuokot jaksavat vielä kukkelehtia<3 Kuinkahan tuolle viime keväänä koivun helmoista päässeelle katajalle oikein käy? Kovin on ruskettunut, liekö kuolee reppana. Olin ihan varma, että piristyisi kun koivu lähti vierestään, mutta lieneekö sitten liian nopeasti ja paljon sai auringonvaloa, ilman helmojen suojaa.

Katajan juurella paisuvat viimein isojen  narsissien ja kirjopikarililjojen nuput<3

Tämän kasvin löytäessäni hihkuin onnesta!! Olin etsinyt tätä turhaan jo monta viikkoa hieman eri kohdasta, kuin mistä se sitten lopulta löytyi. Tämä on jo toissa kesänä Kukkamessuilta Uudestakaupungista ostettu herkku Vakka-Taimesta. Joku tummakukkainen Fritillaria. Ehkäpä tummapikarililja F. camtschatcensis. Luulin sen kuolleen, kun siirsin sen viime kesänä pois kasvihuoneen päädyn, valtavan särkyneensydämmen helmoista ja sen lehdet kuivuivat melko pian siirron jälkeen. Tässä hän kuitenkin nyt on, hyvissä voimissa<3

Näitä “alekoiranhampaita” (`White Beauty`) nousee edelleen sieltä ja täältä. En voi sanoin kuvata miten iloinen olen kun nämä, istuttaessa vähän jo nahistuneet hampulit ovat lähteneet niin runsaslukuisina elämään<3 Kun vain hermo kestää syksyllä odotella, niin näiden kokemusten perusteella kaikki sipulit kannattaa ostaa vasta alennuksesta, sillä niin narsissit, talventähdet kuin nämä koiranhampaatkin ja tulppaaneista nyt puhumattakaan, ovat lähteneet mainiosti kasvuun, vaikka istutin ne vasta loka-marraskuun vaihteessa! No tämä ehkä koskee tietysti vain eteläisimmän suomen puutarhoja, joissa routa ei ole vielä tuohon aikaan kovin syvälle kerinnyt. 

Tässä uusin vuokkovauvanen<3 Luulempa, että nimilappuset ovat olleet ihan oikein, sillä tuon ylemmän kuvan vuokon lehdet alkavat kyllä muistuttaa viereistä sinikukkaista unkarinsinivuokkoa (Hepatica transsilvanica). Joten tämä uusi karvainen valkokukkainen sinivuokko on sitten mitä luultavimmin ihan tavallinen valkokukkainen sinivuokko, Hepatica nobilis `Tamsa`. Pähkäilyä, odotelua, pähkäilyä… = Ihanaa aikaa<3

Tässä kurkistelee varovaisesti valkovuokko `Green Dream`, tämäkin Vakka-taimesta<3

Tätä heräämistä olen odottanut kuin kuuta nousevaa:) Saanen esitellä, hän on sinikämmenen, Glaucidium palmatum ;). Kovin pieni vielä, mutta silti niin tervetullut<3

Punakolmilehden ensimmäinen kukka avautuu varmaan aika pian.

Tämä vuokkoängelmäkin panttaa kukkanuppujaan, tuntuu ettei nämä millään halua avautua:) Ei pitäisi olla kuitenkaan viherturaajan ihan niin malttamaton, vaan nauttia myös näistä ihanista hempeän vaaleanpunaisista nupuistaa<3

Valkoinen Scilla kukkii kauniisti vanhan rouvan ympärillä.

Vanhasta rouvasta vähän eteenpäin availee suloisia lehtiään katsura. Tämä on jo hieman kasvanut, vaikkakin kovin pikkuinen silti vielä. Oma epäilykseni on, että tämä on ns. pikkulehtikatsura.

Tässä odotetun uuden tuttavuuden alkuja. Tämä on kielokki (Uvularia grandiflora).

Tässä oikeita metsäunikon alkuja, joiksi vähän aikaa sitten luulin varjoliljojen alkuja. Voi miten hölmöä sekoittaa niin selvät varjoliljojen alut johonkin toiseen, vielä kun vieressä oli viime vuotisia paksuja varsiakin näkyvissä. Joskus sitä vain ei ajattele niin kirkkaasti;D

Kivikasan penkissä kukkelehtivat edelleen tähtitulppaanit ja tuoksuorvokki. Alemmassa kuvassa on `Queen Charlotte`, joka on vähän vaaleampi kukkainen kuin tuo vanhaa nimetöntä kantaa oleva ylemmässä kuvassa.

Posliinihyasintit ovat tarmokkaasti puskeneet keskelle viime kesänä tekemääni kuorikepolkua:) En muistanut näitä tuossa kohdin kasvavankaan, ja laitoin sanomalehdestä ja kuoresta polun niiden päälle. Onneksi niitä ei näyttänyt paljon sanomalehti pidättelevän:)

Taimina talven yli talvehtineet orvokit kukkivat. Omat siemenkasvatukset ovat vielä pelkkää lehteä, onneksi luonto on Mammaa nopeampi kylvöissään!

 Ensimmäiset hyasintit ovat avautuneet. harmikseni totesin, että nämä eivät tuoksu juuri ollenkaan:(

Valkoinen kevätkaihonkukka on sitten niin suloinen, toivottavasti tämä viihtyy ja leviää paikallaan.

Tuomet ja koivut jo vihertävät. Oikeastaan tuomissa on jo kukkatertutkin ihan isona jo! Pian kukkivat! Superihana on mielestäni tuo tontin alkuperäinen kasvi, pyöreäksi leikkaamani taikinamarja<3 Sen edessä kasvaa rautatieomenapuu, helmoissaan scillaa.

Teimme äsken pienen metsäretken lähilehtoon. Löysin vielä yhden korvasienen ja tuollaisen mielenkiintoisen heinätupaan, tunnistaako joku??!

Tässä vielä kuva pihallamme tammen alla kasvavista myrkkykasveista:( Pidän näistä niin kovin, vaikka pelkäänkin lasten koskevan näihin. napsin sudenmarjoista heti kaikki marjat pois. Nuo oravanmarjat eivät ole muistaakseni tuossa edes koskaan marjoneet, onneksi, sillä niiden marjat ovat niin pikkuruisia, vaikeita kerätä. Olen nähnyt muistaakseni Quun puutarha blogissa kuvan sudenmarjoista kukkapenkissä ja aikomukseni onkin siirtä näitä joskus tulevaisuudessa myös penkin puolelle.

Loppuun vielä uusimmat tulokkaat! Ovat pikkuruisia japaninruusukvittenin lapsosia<3 Näiden myötä toivottelen mukavaa loppuviikkoa!
Ai niin, toivottavasti mahdollisimman moni teistä on tulossa sinne Marketanpuiston bloggaajailtaan!

Avainsanat

18 Comments

 • Ihanan paljon nuppuja!!
  Vautsipautsi, mitä iloisten löytöjen aikaa tämä onkaan. Kaikkea nousee maasta, etenkin noiden harvinaisten herkkujen edessä menee ihan pökerryksiin ilosta. Kielokki versoo, ahaa, täytyy mennä heti tutkimaan omaa kasvustoani (jos nyt muistaisin metrin tarkkuudella, mistä etsiä – tää on niin tätä :-D)

 • Tupas ei ole heinä vaan sara. Saattaisi olla sormisara, mutta en mene vannomaan siitä.

 • Kaikkea kivaa puutarhasta nyt pilkistää. Oikke mahtava valikoima sinullakin siellä.
  Toi tupas on kyll jokin sarakasvi mutt en muista nimeä..juuri niitä opiskelin mutta kun pää on tollane laho.
  kyllä kataja elpyy vaikkakin hitaasti.

 • Voi, mitä kaikkia ihanuuksia sinulla nousee sieltä! Myös minä hullaannuin tänä keväänä esikoihin, ovat niin suloisia. Todella kaunis väri tuossa punaisessa esikossa. Valkoinen kaihonkukka on kaikessa yksinkertaisuudessaan vastustamaton! Toivotaan, että leviää yhtä hienosti, kuin sininen toverinsa.

 • Aivan ihania pikku söpöläisiä. Japaninruusukvittenin vauvat, voi miten hellyyttävät. Minä olisin voinut mennä marketanpuistoon, mutta kun ei ole kutsuttu 🙂 Toivottavasti teillä on mukava ilta!

 • Kielokkisi on tulossa ylös. itse istutin vähän huonokuntoisen poistomyyntitaimen viime vuonna. En tiedä selviääkö, varmuudeksi istutan nyt uudet. Valkoisia kevätkaihonkukkia hankin tänäään AgriMarketista. Kaihonkukat ovat suloisia kevätkukkijoita. Vuokkoängelmä näyttää vastustamattomalta!
  Onko sinulla kokemusta noista trilliumeista?

 • Voi lajikkeesta ei ole hajuakaan, sain sen nimettömänä viime keväänä kasvivaihdossa. Toinen yllätysesikko ei olekaan vielä avannut nuppujaan, värinsä on vielä täysi arvoitus. Tänä aamunakin oli maa kuurassa, joten viileää on ollut ja kasvit syystäkin vähän hidastelee vauhtiaan!

 • Kiva, että katajalla on vielä toivoa! Tarkemmin tarkasteltuna siinä olikin jo tulossa pieniä vihreitä neulasia, ruskettuneiden alla!

 • Ääh harmi ettei kutsu ole tavoittanut sinua:( Ihmettelin kyllä itsekin kun sain sen, eihän minulla ole kovin paljon lukijoitakaan.
  Toivottavasti me nähdään sitten viimeistään siellä Nuppulassa!

 • On se hyvä kun meillä on tuo Agri ja Taimiteutarikin niin lähellä<3
  Trilliumeista minulla ei ole paljonkaan kokemusta, nämä kaksi nousevat nyt ensimmäistä kevättään Tammelan mullasta. Vieläkään ei ole nuput auki, jotta selviäisi ovatko molemmat valkoista. Toinen on ainakin.
  Vuokkoängelmä oli eilen ensimmäistä kertaa auki, vaan tänään ollut supussa kun on ollut niin kalsea ilma. Täytyykin kuvata se heti kun keli tästä lämpenee.

Vastaa:

Sähköpostiosoitettasi ei julkaista.