I have a Dream(s)

Sateinen uuden vuoden terveydys ystävät! Kyllä tämä talvi jää todennäköisesti mieleen varsinaisena on/off talvena!! Sitten edellisen postauksen on kerinnyt paukkua kovat pakkaset ja luntakin oli jo sen verran, että kerran pääsi kolaamaan. Mutta tällä hetkellä ulkona on jälleen monta astetta plussaa ja vettä tulla tihuuttaa, sulattaen kaiken lumen ja jään!
Vaan mikäs tässä on olla pirtin lämmössä ja aloitella ensimmäisiä vuoden 2015 kylvöjä! Hain uuden vuoden aattona paikallisesta säkin kylvömultaa ja olin myöhästyä töistä, kun jäistä säkkiä yritettiin irrotella mukaan. Taisin olla vuoden viimeinen ja seuraavan ensimmäinen mullan hakija;D Tyytyväisenä kannoin sitten eilen säkin sisälle sulamaan. Pesin kylvöastiat ja annoin mennä:) Voi kuinka ihanaa, tästä se uuden kasvun odotus taas alkaa! Nämä siemenet tosin joudun vielä viemään pian ulos saamaan kylmäkäsittelyä (vai kenties lämpö??). Multiin pääsivät:

 • helokoiranhammas (E. grandiflorum)
 • jättikarhunputki (A. gigas)
 • balkaninkohokki (Silence asterias)
 • japaninruusukvitteni (Chaenomeles japonica)
 • jaloängelmä (T. dipterocarpum)
 • pensaskärhö (Clematis recta)

 Helokoiranhampaan siemenet ostin kesällä Mustilasta ja jaloängelmän siemenet ovat vanhaa varastoa, joista sainkin edellisellä kerralla kolme ihanaa taimea<3 Loput siemenistä sain elämäni ensimmäisestä siemenketjukirjeestä! Olipa se jännää puuhaa! Odotin kärsimättömästi kirjettä ja arvatkaa vain, olinko fiiliksissä kun pläräsin kirjeen mukanaan tuomia ihania siemenöisiä. Jospa nyt vaikka saisin itämään tuon jättikarhunputkenkin, kun siemenet ovat tuoreempia. Myös pensaskärhöstä olen intona, sen itämisen odottelussa tosin kehotettiin olemaan kärsivällinen:) No sitähän minulla piisaa, jaksoinhan odotella niiden nuokkulaukkojenkin itämistä melkoisen pitkään. Myös balkaninkohokki vaikuttaa mielenkiintoiselta ja japaninruusukvittenit istutan uudelle metsäpuutarha-alueelle, tyrnin taimien juurelle;) Jos nyt kuitenkaan en onnistu siemenkasvatuksessa, niin ainahan taimia saa valmiina;)
Forest gardening on saanut minut pauloihinsa ja mitä enemmän tutustun aiheeseen, sitä enemmän se saa minut innostumaan alapihan istutuksista! Joku aika sitten harmittelin mielessäni, ettei tontilta oikein enää löytyisi hyviä paikkoja hyötykasveille, joita kuitenkin haluaisin vielä paljon lisää. Ihastuin mm. erääseen asiakkaani tuomaan talviomenaan Lindaan, jonka taimen haluaisin keväällä tilata Hirvensalmen taimistolta. Setä musta ehdotti miehiseen tapaansa, että kaadetaan alueelta kaikki luonnon puut ja istutetaan suoriin riveihin hyötykasveja:( Ääh ymmärrätte varmaan, ettei idea saanut minua innostumaan, olihan tuolla alueella keväisin melkoinen valkovuokkomeri ja ihanat tammemme haluan ehdottomasti antaa kasvaa kyseisellä alueella. Tammet sitten tietysti aikanaan kasvavat vallan isoiksi, mutta jo pelkästään koivujen poistaminen antaisi tilaa muutamille isommillekin omenapuille! Rakastan tuossa alueessa juuri sen luonnonmukaisuutta, enkä missän nimessä halunnut luopua kaikista luonnonkasveista. Saman alueen alareunaan muuten suunnittelen sitä kosteikkoa. Tämä forest garden ideologia tuli kuin tilauksesta, aion hyödyntää sen oppeja tuon alueen suhteen, niin paljon kuin vain mahdollista. Ihan aluksi täytyy kyllä lukea joululahjakirjani aiheesta, en ole päässyt siinä vielä alkua pidemmälle.

Pienten siemenunelmien lisäksi olen jälleen saanut päähäni vähän isomman unelman<3 Joulun pyhinä googlettelin rautaisia huvimajakatoksia ja ihastuin niihin ikihyviksi. Paikkakin tuollaiselle löytyisi tuosta uuden kivikasan penkin laajennuksen vierestä. Vielä tosin puuttuu hallituksen hyväksyntä ja rahoituskin on vielä auki;)

Loppuun vielä kuvia omista ja äitini askarteluista. Ennen joulunpyhiä ja “talvea”, kerkisin kerätä metsästä vielä vihreitä saniaisen ja sinivuokkojen lehtiä. Painoin niiden avulla lasipurkkeihin tuollaisia kuvia. Voi kun olikin niin ihanaa hypistellä tuoreita lehtiä<3

Kauniita ovat, kiitokset vielä Mude<3

Viimeisessä kuvassa on äitini tekemiä narupalloja. Laitoin pallojen sisälle pienen paristovalosarjan.
Nyt perjantai-illan viettoon, kosteissa tunnelmissa;) Jos vettä sataa tähän tapaan koko kevään, lainehtii kosteikkoni varmasti pian jo ilman kaivamistakin! Mukavaa viikonloppua ja loppiaista kaikille!

28 Comments

 • Sinä olet jo tositoimissa! Vautsivau! Minä vasta suunnittelen. Se on hillinnyt, kun ajattelin, miten kypsä olin kaikkiin purnukoihin viime toukokuussa. Purkkeja oli yli 250 ikkunoilla ja pöydillä. Huoks!

 • Toden totta, loppu kevään purkkimeri saattaa jälleen kerran hieman tuskastuttaa, mutta ei ajatella sitä vielä;D

 • Mä oon niin kade, jollain on tuo kylvämisen taito. Itselläkin oli joskus, mutta sitten tuli pelargonit ja pistokkaiden helppous. Peukutan rautapaviljongille. Usko pois, sitä mitä todella toivoo, se toteutuu. Ennemmin tai myöhemmin <3

 • Onpa ihanaa tuo intosi siemenkasvatukseen. Onkin tosi mielenkiintoista ja palkitsevaa aina seurata siementaimen kasvua lopulliseen kokoonsa ja jos joskus epäonnistuu kylvön suhteen ei sekään haittaa. Ainahan voi yrittää uudelleen paremmalla onnella.

  Oikein ihanaa ja hyvää puutarhavuotta sinulle.

 • Oolalaa, sitä ollaan jo ihan tositoimissa! Se on oikein 🙂 Iloista vuotta 2015! Taidankin syventyä puutarhakirjoihin kera kuuman teekupposen. Hirveä myräkkä ja sade ulkona :/

 • Ihanaa, kyllä se kevät tulee kaiken tämän harmauden ja vesisateen jälkeen. Nyt kuitenkin myrskyää niin että kävin tarkistamassa onko pihalla ja tarhalla kaikki ok. No ei onneksi mitään hätää.

  On kiva nähdä mitä kaikkea kylvöistäsi sukeutuu 🙂

 • Kevät tulee kyllä mieleen heti joulun mentyä, oli valoa tai ei, mutta valo kyllä lisäisi tuntua huimasti. Mulla ei ole kylvöt vielä alkaneet, ehkä ensi viikolla Sain ison määrän vähän harvinaisempia vuoristokasvien siemeniä eräältä retkueelta. Tosi mielenkiintoisia kasveja just metsikköönkin. Kunpa onnistuisin, kun en ole mikään hyvä siemenkasvattaja 😉 Toivotaan, että tulee paksu lumi tuohon märän maaan päälle, ennenkuin jäätyy.

 • No nyt olet kyllä ehdottomasti ensimmäisten joukossa kylvöhommissa! 😀 Onnea matkaan! Ja kyllä, noi rautahuvimajat ovat kyllä ihania. Minäkin olen niitä kuolannut aina kun vastaan tulee.

 • Kyllä täytyy tunnustaa, että meikäläisen taidot ovat ihan Googlen takana:) Monesti nappaan vinkkejä esim. puutarha.netin keskusteluista. Niin ja kun kylvää paljon, aina silloin tällöin joku erä erehtyy itämään;)
  Toiveita ja haaveita täytyy ihmisillä olla, niiden avullahan sitä jaksaa tämän joskus aika harmaankin arjen. Ehkä ne tosiaan myös joskus toteutuvat<3

 • Niinhän se täytyy ajatella, että siemen itää jos on itääkseen! Ja kärsivällinen kannattaa olla ja odotella joskus pitkiäkin aikoja, pienten ihmeiden heräämistä<3

 • En vain enää millään malttanut odottaa ja nuo A. gigasin siemenet kun ainakin pitäisi kylvää mahdollisimman tuoreina.
  Täällä on tänään myräkkä vähän helpottanut ja nyt satelee hiljalleen taas lunta!

 • Todella mielenkiintoisia siemeniähän nuo nyt ovatkin, ihan sen siemenketjukirjeen ansiosta! Ja tuoreitakin ovat kun useimmat olivat ihan harrastajien itse keräämiä, viime syksyn satoa.
  Joitakin esikoiden siemeniä taidan kyllä vielä tilata ja ne pakolliset kesäkukat ja hyötykasvit tietysti ja ja ja…:)

 • Chilit ja keijunmekotkin voisi pian laittaa ja mitä muuta..?! Oih vieläkö sitä itsekin jotakin kylväisi;D Hyvä kylvöaika kuukalenterin mukaan jatkuu näillä näkymin enää huomiseen päivään (4.1) saakka!

 • Oi nuo siemenesi kuulostavat erityisen houkuttelevilta! Kyllä ne itävät kun ovat varmasti tuoreitakin.
  Puutarhassa jo olevien kasvien kannalta tässä kyllä saa taas olla huolissaan, märkä paljas maa ja alkuviikosta on ilmeisesti luvassa jälleen melko kovia pakkasia:( Toivottavasti nyt saadaan vielä edes vähän lunta tänään ja huomenna, vaan tällä hetkellä sade kyllä vaikuttaa aika mitättömältä.

 • No joo vähän lipsahti aloitus viime vuotta aikaisemmaksi, silloin olen kylvänyt vasta joskus loppu kuusta. Vaan kun huomasin Sarin puutarhat blogista tuon kuukalenterin mukaisen hyvän kylvöajankohdan, niin en enää malttanut.
  Rautahuvimajan suhteen mietiskelin eilen illalla jo sen perustuksia. Kyllä se olisi hyvä varmasti nostaa jotenkin vähän irti maasta, suojaisi ehkä liialta ruostumiseltakin?! Miten olisi puoliksi maahan upotettu graniittinen kivijalka? Noita kiviä näkee joskus eri pituisina pätkinä alemakasiini tyyppistenkin kauppojen valikoimissa. Lieneekö turhaan kuitenkin mietiskelen, mutta ompahan jotakin piristävää pään sisällä kiertämässä;D

 • Pienet puutarhapuuhat vievät meitä nopeammin kohti kevättä ja pitävät puutarhurin mielen iloisena!

 • Voi, siellä jo kylvetään! Ajattelin jättää ensi kuun alkuun, jolloin aloitan keijunmekolla:)
  Siemenkasvatukset ovat niin palkitsevia. Vaikka niiden kanssa menee aikaa (ja rahaakin) niin mikä on mukavampaa ajankulua keväällä? Ja kesällä näkee tulokset….
  Onnistumisia kasvatuksiisi!

 • Totta puhut! Tuota lumimyräkkää kun ulkona katselee, niin on tosiaan hyvä kääntää ajatukset kohti kevättä ja kylvöjä<3

 • Minäkin vien nuo kylvökset vielä muutaman päivän päästä ulos, joten itämisiä on turha odotella vielä hetkeen. Keijunmekkoa ja jättiverbenaa aion itsekin vielä kylvää<3

 • Kiva kun olet jo alkanut kylvämään! Ihania kasveja tulossa! Eikö sulle kävisi sellainen Multasormen tai Clas Ohlsonin paviljonki joka maksaa himpun yli satasen? Kai sellainen pieni omenapuu mahtuu minne vaan 🙂 Minäkin haaveilen uusista omenoista…

 • Olin eilen lasten kanssa pihalla ja mielessäni jo koivuja kaatelin omppujen ja muiden herkkujen tieltä, kyllä mahtuu;D Multasormella olikin viime kesänä ihan kiva malli, mut jotenkin aika huteralta se vaikutti:( Ja tietty haluaisin sellaisen ison ja romanttisen koukeroisen:)

 • Aikainen lintu madon nappaa! Varmasti hyvä juttu, että olet näin aikaisessa, kun multaan sujahtaa jättikarhunputken siemeniä.
  Metsäpuutarha on nyt niin nousussa. Minullakin sormet syyhyävät siihen. Luulisin, että koivujen kaataminen ei ole mikään huono juttu. Ne ryöväävät vettä aika laajalta alueelta. Huomasin, että Ruissalon puutarhassakin olivat kaulanneet koivut.

 • Minä vasta haaveilen siementen multaan laittamisesta 🙂 Sen verran kehaisen, että olin syksyllä kaukaa viisas ja ostin taimimultaa jo valmiiksi varastoon pari säkkiä, niin pääsee aloittamaan heti kun siltä tuntuu, jäässä se on minunkin multa, muttei lillu vedessä, kuten viime keväänä ostamani säkit talvipakkasella, niillä ei sitten tehnyt mitään 🙁

  Japaninruusukvittenin siemenet odottavat minullakin tuolla, että pääsisivät kylmäkäsittelyyn, kiitos kun sain muistutuksen postauksestasi 🙂

 • Saa nähdä saanko vielä toisellakaan kerralla noita jättikarhunputkia itämään:(
  Koivuja tosiaankin aluksi säästeltiin kovasti kun pihalla ei ollut vielä mitään istutettua. Nyt huomaan, että niitä tulee kaadettua pois yksi kerrallaan. Lähi-ympäistömme on kuitenkin koivuja täynnä, joten vihta tarvikkeista ei tule koskaan puutetta.

 • Milloinkahan sitä itsekin viisastuisi niin, että hommaisi kylvömultasäkin jo hyvissä ajoin! Tuo ostamani "talvimulta" ei kuitenkaan ollut onneksi noin märkää, vaan ihan käyttökelpoista.
  Eipä kestä, itsekin yritän nyt huomenna käydä hautaamassa siemenet lumen alle. Ovat nyt olleet viikon päivät sisällä imemässä vettä itseensä. No yhdet jo kerkisivät tosin itääkin tässä ajassa, balkaninkohokin siemenet nimittäin<3

Vastaa:

Sähköpostiosoitettasi ei julkaista.