Kosteikko haaveita ja kuulumiset

Viikko sitten sunnuntaina, kun lasten harrastuksiin kuskailun lomassa haravoin vielä viimeisiä lehtiä alapihalla, jostakin vain hyökkäsi ajatus lammesta päähäni. Aurinko paistoi ihanasti ja suuntasin katseeni tonttimme kosteimpaan nurkkaukseen. Ja johan näin siinä mielikuvituksissani pikkuruisen lammikon varjon kasveineen. Niin kuin ei projekteja jo olisi mielessä ja aloitettunakin ihan tarpeeksi!! Vaan minkäs teet kun niitä vain jotenkin putkahtelee mielikuviin;)

Tontin nurkassa kasvaa muutama pikkuruinen tammen alku (en tarkoita noita kuvassa näkyviä isompia) jotka voisi yhdessä tuon vinon koivun kanssa kaataa pois ja antaa maanrakentajamme kauhaista nurkasta muutama kauhallinen multaa kasalle. Tätä projektia varten ei toki kannata kaivuria pihaan ajeluttaa (vaikka lähellä olisikin), täytyy malttaa odotella autokatostyömaan käynnistymistä, joskus tulevaisuudessa. Sitä ennen on hyvää aikaa suunnitella ja valmistella aluetta.

“Lammen” rannalla kasvaa jo valmiiksi rantakukkaa:) Se täytyy kyllä siirtää sitten mahdollisen kaivinkoneen tieltä.

Tämä kivi rykelmä liuskavaleangervoineen sijaitsee “lammen” takana, tontillemme päättyvän tien lopussa. Toivottavasti angervo kasvaa ja leviää siihen mennessä kun lampea maisemoidaan, siitä saisi komeata kasvustoa lätäkön reinoille:) Muita kasveja tuossa kiven ympärillä on nyt syksyllä siihen siirtämäni valkokukkainen pensashanhikki ja jotakin kosteammassa viihtyvää, kesällä kukkivaa, korkeaa maksaruohoa lapsuuden kodistani. Rikkaruohot valtaavat tuon takaosan kesän mittaan, jotakin tukahduttavaa isolehtistä tuohon voisi vielä laittaa taustalle. Kilpiangervoa ehkä?! Löytyisikö muita ehdotuksi?

Lammikon tieltä täytyy siirtää tämä rotkolemmikki ja anopilta saatu lumipalloheiden taimi. Nehän voivat kyllä sitten ihan hyvin vaikka molemmat jatkaa eloaan lammikon rannalla. Voisi olla heidelle hyväkin päästä vähän enemmän auringon paisteeseen kuin mitä on nyt tuossa ojan penkalla metsän reunassa. Kasvanut siinä melko hissukseen.

No mutta nyt haaveilu sikseen ja takaisin todellisuuteen;D Löysin viime viikonloppuna aurinkoisen päivän päätteeksi nämä ihanat yrtin. En ollut uskoa silmiäni kun karjalanpaistia valmistaessani kipaisin kurkistamaan terassin pikkukasvariin, josko kesäisistä yrteistä olisi vielä pataan laitettavaksi. Ja olihan niistä! Kastelin ruukun varovaisesti ja vein aarteet takaisin, harvennettuani niitä ensin hieman. Toivottavasti kelit säilyy suotuisina, kumpa ei tulisi tänä talvena ollenkaan mitään kovia pakkasia.

Ensimmäinen joulun hyasintti löyhäyttelee sulotuoksuaan<3

Yläkerrassa valon alla kukitaan vielä varovaisesti. Denise availee pieniä kukkaterttuja harvakseltaan.

Huonekuusi on jo koristeltu lasten toimesta joulun viettoon!

Hortensia kukkii yhdellä kukinnolla<3

Jahas ja sitten takaisin ulos ja rakkaaseen kasvihuoneeseeni. Samalla kun haravoin, keräsin kourallisen “Terencen hattuja” askarteluja varten. Hitsi kun vaan olisi aikaa värkkäillä tuolla ompelukonepöydän ääressä. Sammalta olisi vielä jäljellä ja intoa löytyisi, mutta viikonloput huristavat ihan liian nopeasti ohi ja jouluvalmistelut ottavat ison siivun ajasta. Heitän taas ilmoille kestotoiveeni, jospa pakkaset pysyisivät tänä vuonna poissa ja kerkiäisin vielä tuonne askastelemaan<3

Lopuksi vielä tämän aamun tunnelmiin. Viikko sitten tosiaan paistoi aurinko ja lunta ei ollut kuin hitunen, vaan toista oli maisema tänä aamuna. Paksu kerros inhottavan märkää sohjoa:( No olihan se valkoista eli vähän niin kuin valoa, mutta…
Pitkä tovi kului kun vapauttelin puutarhan puita ja pensaita raskaan lastin alta ja jouduinpa vähän sahailemaankin, jotta päästiin kotoa kylille:) Joku hurjapää tuosta on kyllä jäljistä päätellen jo aamulla hurauttanut;D
Nyt saunaan ja rauhoittumaan iltapuuhiin! Hyvää yötä ja kauniita unia, nähdään ihania unia ensi keväästä ja kaikista uusista projekteistamme<3

14 Comments

 • Voi miten kuivalta on puutarhasi näyttänyt. Meillä on ollut pakkasia, sohjoa ja märkää lokakuusta lähtien. Aurinkoa ei ole Savossa näkynyt viikkoihin;) olen onnellinen lumen tuomasta valoisuudesta:) Mukavaa joulun odotusta!

 • Täällä on ollut lasten riemuksi jo useampaan otteeseen viikonlopun mittainen talvi! Toivon että nämäkin lumet sulaa ensi viikon aikana. Loska on veden ikävin olomuoto:( Tiukassa on ollut auringon valo täälläkin, viikolla oli aamuja kun vielä klo 12 oli ihan hämärää.

 • Mistä ihmeestä näitä puutarhaideoita oikein tulee?
  Lammikko kuullostaa oivalta projektilta. Kyllä nuo kaikki projektit kanattaa kasata sen kaivinkoneen tuloon. Vielä ehtii uusiakin pukata ennen autokatosta.

 • haaveet ovat elämän suola:)) oikeastaan tuntui mukavalta lukea lammikkohaaveistasi, joulu pöhinää tuppaa tulemaan ehkäpä liikaakin joka puolelta

 • Haaveita pitää olla! Voi kun tuo toiveesi toteutuisi eikä tulisi talvea. Sitä minäkin toivon. Tuohon takaosaan laittaisin varmaan Kuohenputkea jos pahasti rikkaruohoinen. Minusta se on älyttömän makea ja toisi valoa. Muut rikkikset sulautuisivat joukkoon. Jos isompilehtisempää niin miksei kuunliljaa myös, valkoisin reunuksin?

 • Nyt alkaa olla täälläkin jo lauantaina sataneet lumet sulaneet, vain kasoissa oikeastaan enää valkoista jäljellä!! Onhan sillä lumella toki ne hyvätkin puolensa, mutta tällainen loska on aika äklöä, mieluummin ottaisin paljaan maan:)

 • Samaa ihmettelen minäkin monesti;D Ne vaan jotenkin niin pikku hiljaa hiipivät mieleen ja sitten lähtevät siitä hiljalleen lentoon ja elämään omaa elämäänsä pään sisällä! Lopulta huomaa ajattelevansa sen hetkistä haavetta monta kertaa päivässä<3

 • Joulu pöhinästä tosiaan alkaa saada jo tarpeekseen, vaikka vielä on jokunen lahjakin hankkimatta! No pian ne on joulun humut ohi ja päästään taas uuden vuoden alkuun:)

 • No mutta nyt ehkä sekoitin kasvit keskenään?? Et kait tarkoita tuota villisti jo alueella leviävää rikkaruoho vuohenputkea? Toki siitäkin on olemassa kirjavalehtinen versio;D Sain sitä kerran, mutta istutin sen ehkä "huomaamattani" niin huonoon paikkaa, ettei lähtenyt kasvuun;D Niin ja onhan se kyllä herkullinen villivihannes;) Mutta sen lisäksi voisin todellakin istuttaa kuunliljaa, vaikkapa pensashanhikin eteen, kiitos paljon vinkistä!!

 • Kyllähän suunnitelmia pitää olla, monta yhtä aikaa 🙂 Ainakin minulla ideat vaihtuu loputtomasti 😉

 • No sama siis täällä, osa toteutuu jos hyvin käy, suurin osa jää haaveeksi tai sitten unohtuu kokonaan:) Se on vain elämää<3

 • Hih, painovirhepaholainen! Tarkoitin kirjavaa vuohenputkea heh! Sehän on perenna ja aika makea. Miksi taistella luontoa vastaan…se ei leviä kuulemma yhtä pahasti kuin vuohenputki. Mua naurattaa nyt kovasti tuo Kuohenputki!!

 • Eipä haittaa pienet kirjoitusvirheet! Minullekin tulee niitä ihan kamalasti kun näpyttelen kommentit useimmiten kännykällä. Harmittaa kun en uskaltanut istuttaa sitä kirjavan vuohenputken taimea hyvään multaan, kuoli pois tuossa parkkipaikan reunalla. Täytyypä kysellä sitä vaikka Nuppulan kasvivaihdossa!

Vastaa:

Sähköpostiosoitettasi ei julkaista.