Syyskuun kuulumiset

Hei vaan pitkästä aikaa! Kiirusta on pitänyt, eikä ole ollut oikein aikaa ja voimia kirjoitella kuulumisia:( Sadonkorjuuta ja omenahillon keittoa aina jossakin välissä, vain yhden kattilallisen hilloa olen polttanut kattilan pohjaan;D

Latva-artisokat sen kun vain kaunistuvat, eihän näitä henno millään syödä ja taitaa näissä olla niin vähän syötävääkin, että tulisi vain ärtyneeksi:)

Maissintähkiä saattaisi pian päästä jo maistamaan, joidenkin tähkien tupsut ovat jo kuivahtaneet ja ne tuntuvat pulskistuneen.

Viinirypäleetkin alkavat viimein vähän saamaan väri pintaansa. Nämä jäivät kyllä kuivuuttaan niin kamalan pieniksi, että viinin tekoon tuskin kannattaa kuitenkaan ryhtyä.

Tässä yksi kasvihuoneen positiivinen ylläri! Otin alku kesästä anopin taimista (Indigo Rose) varkaita pistokkaiksi ja nuo varkaat kerkisivät kasvaa ja tuottaa muutaman tomaatin! Saan näistä mukavasti siemeniä ensi kevääksi.

Vielä löytyy vähän kukkiakin!

Tein eilen pienen istutusalueen aiemmin kesällä kaadetun koivun kannon ympärille. Tuo kataja on aika harvassa kunnossa kasvettuaan koivun kupeessa. Toivottavasti se tuosta piristyy kun koivu on poissa. Katajan kaveriksi istutin jakopaloja ja melkein kaikki loput tämän kevään ja kesän siementaimet. Kaksi pallotuijaa (`Mr Bowlin Ball` ja `Golden Globe`), tuivion ja syyshortensia Wim`s Red:in. Yksi Mustilan pensasmaisista vaahteroistakin (kiinanvaahtera,  Acer ukurunduense ) pääsi hortensian taakse, talvehtikoon nyt ainakin siinä. On niin vaikea arvioida kasvien kokoa täysikasvuisina, kiinanvaahterastakin sanotaan kooksi 2-5 m, joten aika iso on ero, onko pensas kaksi vai viisi metriä korkea.

`Wim`s Red`

Tuohon katajan ympärille pääsin myös istuttamaan syksyn ensimmäiset sipulit<3 Kaikki pienet ja helposti kuivuvat sipulit pääsivät multaan, toivottavasti myyrät eivät löydä uutta aluetta.

Narsissitupakat rehottavat elämänsä kyllyydestä<3 Tuoksuvat iltaisin huumaavalle, yltääköhän yhdelläkään yökkösellä kärsä tuonne kukan perille?!

Kivikasan alueella rehottaa myös tupakoiden lisäksi vielä eräskin kasvi. Mehikasvit ovat kotiutuneet uuninluukkuunsa:)

Neilikkaruusu, iisoppi ja syysvuokko sulostuttavat penkin kallion puoleista reunaa.

Toisella puolella daaliat ovat vankistuneet melkoisesti. Väriyhdistelmät ovat aivan kamalat, tuon etualan punavalkoisen piti olla vaaleanpunainen pompom-daalia. Toisaalta se on kyllä hyvä pari takana oleville punaisille “Loviisalaisille”.

Tässä kivikasan penkki kauempaa kuvattuna. Keskellä oleva rusokirsikka on kasvanut kovasti tänä kesänä. Etualan yläpihan parkkipaikka tullaan päällystämään kivituhkalla, kasa komeileekin jo kuvan oikealla puolella. Sitä tosin tarvitsee vielä tilata lisää, laatoitukseen on kulunut iso osa kasasta.
Sinkkiämpärin kohdalle olisi tarkoitus pystyttää 12 metrinen lipputanko, joka tuli laattojen kanssa samalla rahdilla. Projektit eivät pääse kyllä ainakaan loppumaan, aina tulee uusia;)

Tässä vielä alue daalioiden puolelta kuvattuna. Tein penkin etureunaan pienen salaojan kivistä ja sepelistä, jännä nähdä jääkö tuohon enää vesi seisomaan kunhan saadaan kivituhka vielä tärytettyä paikoilleen.
Kermesmarja kypsyttelee marjojaan, ne vain näyttävät häviävät nopeasti lintujen suihin.

 Eilen ja tänään on muuttolintuja lentänyt ylitsemme komeissa muodostelmissa, lähes ruuhkaksi asti.

Tänään sitten oli vuorossa varjotarhan laajennusta:) Kitkin tuosta kottikärryllisen vuohenputkea ja lisäsin turvetta. Nyt sitten pitäisi vielä päättää miten tuon nuotiopaikan alueen oikein kunnostaisin. Aluksi ajattelin peittää sen pahvilla ja laittaa katetta, mutta toisaalta tulen kanssa ei oikein sovi kuiva kuorikate?! Jospa kivituhkaa jäisi, niin tuon pyören alueen voisi laittaa mukulakivelle?! katsotaan mitä tuosta nyt sitten tulee, noinkin kyllä menettelee kunhan vaan ajelee tuosta nurmikon säännöllisemmin kuin tänä kesänä:) Tuonne penkin taakse jäävälle luonnonalueelle istutin jalopähkinän ja loput Mustilan vaahterat (tähkävaahtera A. spicatum, koreanperhosvaahtera A. tschonoskii, viitavaahtera A. barbinerve)

Loppuun vielä kuvat laatoituksen edistymisestä. Olen niiin kiitollinen setä mustan ahkeroinnista, laatoitus on melkimpä enää etuoven edustaa vaille valmis!! Ihan mahtavaa kun pian päästään yläpihalla kokonaan eroon terävästä sepelistä, jee! Portaiden väliin saadaan joko keinu tai sitten pyykinkuivaus/mattoteline, en ole vielä päättänyt tarvitsenko telinettä;D keinu olisi ihana<3

Nyt nukkumaan, edessä jälleen työviikko, viikonloppua odotellessa nautitaan upeista syyskeleistä, jotka näyttäisivät jatkuvan ainakin alku viikon.

15 Comments

 • Täällä on kaikenlaista asiaa ja edistystä, kiva lukea!
  Nam, minulta ei varmaan latva-artisokat jäisi korjaamatta, vaikka olisi kuinka vähän mehevää lihaa lehdissä 😉 Niin on lempparivihannekseni se! Vaikka perunat unohdankin nostaa monena vuonna!

 • Kivasti kukkii vielä pihassasi. Minusta taas tuo daaliasi on aivan upea ja sopii punakukkaisen kaverinsa kanssa. Laatoitus kyllä antaa tosi siistin ja kivan ilmeen pihaasi.

  Hyvää syksyn jatkoa sinulle.

 • Nyt on niin lämmintä ja kuivaa, että pystyy taas ahkeroimaan pihalla. Olet puuhannut paljon pihalla. Alue kaunistuu vauhdilla. Artisokat ovat niin kauniita. En ole itse vielä uskaltautunut kokeilemaan. Ehkä ensi keväänä.

 • Itse sitä ei oikeastaan edes huomaa edistymistä, aina vain miettii vielä tekemättömiä asioita. Pitäisi osata välillä pysähtyä nauttimaan työnsä tuloksista.
  Voi nyt heräsi mielenkiintoni maistaakin tuollaista artisokan kukkaa, vaan en taida kuitenkaan hennoa kun kukkia on vain kaksi kappaletta:)

 • Kiitos! Punaiset sopiikin mukavasti keskenään, mutta vasemman reunan vaaleanpunainen vähän riitelee joukossa:) No en ole koskaan oikein osannutkaan miettiä väriyhdistelmiä, kasvattelen vain kauniita kukkasia suloisessa sekamelskassa<3

 • Ilmat ovat olleet niin todella upeat puuhasteluun ulkosalla! Nyt odottelen vain malttamattomana istutettavaa uudelle alueelle, saa nähdä saapuuko tilaukseni ollenkaan, laitoin sen jo elokuun alussa, eikä mitään ole vielä kuulunut:(

 • Sinulla on ollut hihat heilumassa;) olet tehnyt ja istuttanut vaikka mitä! Hienoja juttuja olet saanut aikaiseksi. Itse olen ollut laiskalla päällä=[

 • On se niin ajoittaista tämä ahkeruuteni, keväin syksyin saan yleensä suurimmat innostumispuuskat 🙂 Ilmatkin ovat nyt olleet ihan täydellisiä lapiohommille, tänään vaan on kroppa ollut melkoisen kankeana.

 • Hurmaavat narsissitupakat ja syysvuokot!
  Nauttikaa syksyn tummuvista illoista!
  Kottikärryllinen lämpöä vielä täältä etelän helteestä!

 • Ihanan rehevän näköistä ja pääsin näkemään kermesmarjankin loistossaan. Omani teki tänä vuonna yhden pienen kukan, mutta marjoa se ei kyllä ehdi. Ehkä ensi vuonna sitten. Toivoin latva-artisokkien kukintaa, mutta eivät ne taida ehtiä tänä syksynäkään.

 • Kiitos Susanna! Tänä aamuna oli ensimmäistä kertaa katuvalot päällä, tästä se kaamos alkaa:( Teen kaikkeni, jotta pystyisin nauttimaan tummuvista illoista ja aamuista 😉

 • Kermesmarja on upea, mutta marjat häviää siitä kyllä nopsaan parempiin suihin ja jäljelle jää vain liila tyhjä varsi, joka sekin on kyllä ihan kaunis värikkyydessään.
  Minäkin olen katsellut tuota toista artisokkaa sillä silmällä, jotta josko siihen ilmestyisi kukintaa, vaan haaveeksi taitaa jäädä. Kaksi tainta ei ole tehnyt edes tuota kukkapohjaa.

 • Kiitokset Scilla ja Pirjo! Mielessä pyörii nyt uusi postaus eilisen illan touhuista:) Sain alku viikosta paketin eräältä Sulevilta ja istuttelin eilen nuo aarteet hellästi mahan, lähinnä uudelle varjotarhan laajennukselle<3

Vastaa:

Sähköpostiosoitettasi ei julkaista.