Söderskär

Mahtavassa loppukesän auringon paisteessa matkasimme eilen työporukan kanssa, Helsingin Kauppatorilta lähteneellä pienellä turistilaivalla kohti Söderskärin majakkasaarta! Mennen tullen saimme hyvää ruokaa mahojen täydeltä ja hyvässä seurassa matka saarelle taittui silmän räpäyksessä.

Saavuttuamme saarelle mieleeni tuli heti ajatus, että täällä en kyllä kauaa viihtyisi, missään ei ollut maata nimeksikään, kasvit sinnittelivät kallion koloissa minimaalisen maa-aineksen turvin. Kasvimaasta täällä voisi vain haaveilla.

Tarkempi tarkastelu kuitenkin osoitti, että melkoisen runsas kasvisto saattoi pysyä hengissä näinkin karuissa oloissa. Katajat kasvoivat kalliota vasten litistyneinä mattoina.

Luotsituvan edustalta löytyi pieni alue orvokkeja<3

Kurttulehtiruusu kasvoi rehevänä.

Yhden saniaisenkin löysin:)

Rantakukkaa oli paljon ja myös jokunen pietaryrtti kasvoi saarella.

Mutta voi nuo siloiset kalliot, miten vaikuttavia ne olivatkaan!!

Tämä keltaisen jäkälän peitossa ollut möhkäle muistutti olemukseltaa valtavaa valasta.

Kallion painanteisiin oli kerttynyt vettä pieniksi “järviksi”.

Riippusilta johti pääsaarelta pienemmälle sivusaarelle.

Pieni kaunis yksityiskohta kahvilan seinältä.

Lopuksi pääsimme vielä oppaan kanssa kierrokselle itse majakan sisälle.

Kerrosten välissä kuulimme tarinoita saaren ja majakan historiasta. Myös saarella asuneiden ja työskennelleiden majakkamestarin ja majakanvartijoiden ja heidän perheidensä vaiheista oli jännittävää kuulla.

Portaikot olivat jyrkkiä.

Pariisista asti tuotu alkuperäinen lasinen majakan valo oli kaunis. Majakka syttyi ensimmäisen kerran 1862 ja sammui loupullisesti vuonna 1989. Majakka on ollut päällä edellisen kerran joskus pari vuotta sitten kokeilumielessä, joten toimintakykyinen on siis edelleen.

Kotimatkalla saimme edelleen nauttia upeasta lämpimästä ilmasta ja meri oli jopa tyynempi kuin mennessä. Kaunis purjelaiva näytti hurmaavalta lipuessaan kevyesti kauempana horisontissa.

Meri ja saaret ovat osa maamme kauneinta luontoa, vaan silti olen itse enemmän kuitenkin maakrapu kuin merikarhu;) Johtunee siitä, että olen syntyjään järvisuomesta Keiteleen rannalta. Siellä näkyvät aina turvallisesti rannat, vaikka olisit kuinka kaukana selällä.

Kaunista sunnuntaita<3

Avainsanat

14 Comments

 • Ihania kuvia. Olen itse joskus sanonut, että ainoa mihin voisin puutarhani vaihtaa, on mökki autiolla saarella. Eipä tuollaisessa majakassa hassumpi olis majailla. Meri on niin rauhoittava elementti <3

 • Tuolta majakasta vuokrattiin sviittiä, kannattaa ensin vaikka kokeilla ennen kuin menee vaihtamaan;D Onhan se meri todellakin ihan mahtava, mutta se multa, se sieltä puuttui:(

 • Kyllä siellä tunsi siirtyvänsä kauas menneisyyteen, varsinkin kun opas niin elävästi kertoi vanhoista ajoista.

 • Kiva retkipäivä!
  Kyllä meri on ehdottoman upea elementti. Sitä kohtaan tuntee suurta kunnioitusta. Kesällä majakalla vielä asuukin, mutta talvella se ei houkuttele.
  Luulen, että Toven ja Klovharun myötä kiinnostus saaria ja luotoja kohtaa on nyt taas herännyt.

 • Meri oli tuolloin niin uskomattoman tyyni ja rauhallinen. Saattoi vain kuvitella miten myrskyssä aallot vyöryisivät kallioiden yli, hui!

 • Kiva päivä tosiaankin! Elämä kaivottomalla saarella kuulosti kyllä aika haastavalle. Makeaa vettä saatiin vain sadevettä keräämällä! Hm talvella sitten varmaan lunta sulattamalla?!

 • Kiitos! Vieraaksi on saaristo ja meri jäänyt minullekin, vaikka olenkin pian asunut 15 vuotta meren lähellä. Siihen ympäristöön kun ei kuitenkaan ole lapsuudesta asti tottunut, niin vähän ihan pelkään koko syvää ja tuntematonta merta.

 • Oih varmasti elämys viettää kokonainen yö tuolla kauniilla majakkasaarella! Osa oppaista oli kuulemma viettänyt siellä koko kesänsä.

Vastaa:

Sähköpostiosoitettasi ei julkaista.