Limasieniä liikenteessä

Toissa iltana, juuri ennen nukkumaanmenoa vilkaisin yläkerran ikkunasta pihalle ja ihmettelin niin kovasti näitä keltaisena loitavia “rättejä” tuolla multakasan penkin vielä tyhjällä osalla. Ensin kävin mielessäni läpi päivän pyykkejä, jotta mikähän keltainen paita sinne olikaan lennähtänyt pyykkinarulta. Ei auttanut kuin vielä kipaista tarkistamaan asian oikea laita. Luulin näitä ensi silmäyksellä jonkun eläimen vatsan sisällöksi, mutta pian tajusin (tökkäsin varovasti sormella;D), että näiden täytyi olla jonkinlaisia sieniä. Sienet loisti hämärässä illassa kirkkaan keltaisina, nämä kuvat ovat vasta seuraavalta päivältä ja väri oli jo haalistunut. Näiden veikattiin olevan nimeltään paranvoita, Fuligo septica. Varsin kiehtovia veitikoita, saattavat liikkuakin, tosin melko hitaasti.

Tikankontti on avannut ainokaisen kukkansa jo kokonaan, lieneekö kukaan paikallinen pörriäinen uskaltautunut tuonne meden hakuun?!

Terassin pikkukasvarissa tomaatit ovat vielä raakileita ja tummasta chilistä saa olla joka päivä napsimassa kirvoja pois, varsinainen kirvamagneetti:( Siitä olen kyllä onnellinen, että tänä vuonna kirvat eivät enää ole tuhonneet omenapuiden nuorta kasvua. Luumupuu on tosin melkoisen kurjan näköinen ilmestys.

Siemenestä viime keväänä kasvattamani täpläkellot kukkivat ihanasti <3 Sekoituksessa oli vaaleanpunaisia ja valkoisia suloisena sekamelskana.

Sain viimein matot pestyä ja kuiviakin jo ovat. Hirmuisen hyvä vinkki trampoliinin omistajille on laittaa väriä päästävä matto kuivumaan trampalle pitkin pituuttaan. Illalla oli jo vähän sateisen näköistä, joten nostin tuon varuilta jo tuohon kaiteelle, mutta oli jo sen verran kuivahtanut, että valkoisen reunan värjääntymisestä ei ollut enää pelkoa. Muut matot kuivuivat puiden väleihin pingotetuilla kuormaliinoilla!

Siemenestä jo useana kesänä kasvattamani kerrotut petuniat alkavat kukkia<3

mustalaukka
Allium ambassador

Nämä laukat vielä kukkivat ja joitakin lehtolaukkojakin vielä, mutta muuten taitaa sitten olla tämän suvun kasvit kohta kukkineet puutarhassa tältä vuodelta 🙁

Takana on melkoinen hulinaviikko, oltiin joka päivä jossakin tien päällä;) Lähinnä kierreltiin lasten huvittelupaikkoja, mutta mahtuipa mukaan myös mammallekin mieluisia paikkoja. Ylä kuvassa Billnäsin antiikki- ja perinnepäiviltä mukaan tarttunut uunin luukku, jonka aion viritellä tuohon ruskeiden kivien päälle. Laitan sen sisälle hiekkaista multaa ja mehikasveja siihen. Luukun viritän reilusti raolleen jonkun tukikepin avulla:) Joku ihmeellinen mieltymys minulla taitaa tuohon valurautaankin olla, sillä tämän lisäksi ostin haaveitteni kesäkeittiöön valurautaisen Husqvarnan vohveliraudan, oikein soma kapistus emaloidun puuhellani päälle<3 Kesäkeittiön unelma nytkähti taas tänään piirun verran eteenpäin kun vetelin toisen maalikerroksen kaari-ikkunaan. Keli oli kuitenkin niin turkasen helteinen, etten uskaltanut vielä alkaa kitin kanssa lääräämään, joku vähän viileämpi päivä sitten jatkan kaari-ikkunan lasituksella.

Pallohortensiat ovat alkaneet kukkimaan<3

Pionit kukkivat vielä ihanasti tuossa vähän varjoisammassa kiven kupeessa.

Myös kuunliljat ovat alkaneet kukkia.

ukonkello

peurankello

Mitähän meidän lähi pellolla tänä vuonna kasvatetaan? Ei tästä ainakaan nyt mitään viljaa näyttäisi kasvavan!!

Lemmikki on tehnyt mukavasti siementaimia.

Varjoliljat ovat avautuneet! Hurjan suloisia turbaaneja<3 Nämä sipulit sain viime vuonna, omat siemenkasvatukseni ovat vielä pikkuisia, vaikka ovatkin olleet mullassa jo vuosia.

Pärjäisiköhän nukkapähkämö tässä superkuivassa talonvieruspenkissä?!

Kasvimaalle on viritelty kahdenkinlaisia verkkoja. Pieni hyötytarhamme oli nyt ihan pakko ympäröidä verkolla kun alkoi niin harmittamaan hyvin kasvuun lähteneiden kasvisten napsiminen. Herneistä kerittiin jo napsia lähes puolet:( No nyt on sitten verkko viritetty ja laitan sen tästäedes joka vuosi. Myös mansikat piti peitellä verkolla, vaikka pelkäänkin lintujen tarttuvat siihen. Joka vuosi olemme verkon mansikoille laittaneet ja vain kerran on västäräkki jäänyt kiinni. Senkin sain onneksi leikeltyä irti verkosta, joten kovin suuri riski tuo verkko ei kait kuitenkaan linnuille ole?!

Kasvihuoneessa alkaa olla tungosta. Jokapuolella kylvöjä ja pikku taimia, sekä keskilattialla uusimmat hankinnat Mustilasta<3 Käytiin Kouvolan Tykkimäellä ja Mustilahan jäi siihen matkanvarrelle, joten tietysti tuo tilaisuus piti käyttää hyväkseen;) Soitin heti aamusta toimiston numeroon ja ystävällisesti suostuivat jopa keräämään taimet valmiiksi kassiin. Harmitti kun ei nyt keritty käydä ollenkaan arboretumin puolella, sinne oli kuulemma rakennettu lapsillekin jotakin kivaa tekemistä! Ensi vuonna sitten tai mistäs sitä tietää josko vaikka jo ruska-aikaan pääsisimme?!

Leikkelin joku aika sitten pelakoitani ja otin heistä pistokkaita. Kaikki näyttäisivät lähtevän kasvuun. Mutta mitäs minä nyt sitten näillä teen?! Annetaan siis pelakoita hyvään kotiin!!

Sysiakileijat, Sedum pulchellum `Seastar` sekä muutama koristeheinän taimi odottelevat helteiden loppumista ja istutusta. Jospa tästä nyt kelitkin sitten jo vähän viilenisivät kun huomenna työtkin alkavat;) Ainakin sadetta on alkuviikolle luvassa, toivottavasti osuu kohdalle.

Eilen illalla ihailin upeaa kuutamoa. No eihän se kuvassa näytä oikein miltään, mutta vilkaiskaapahan tänään taivaalle, komia siis on kuu<3

Loppuun vielä ihan kamala kuva. Näillä helteillä ei ole oikein uusin nurmikkoalue lähtenyt kasvuun:( Olen kuitenkin tyytyväinen, että sain tähän kohtaan viimein mullan, monta vuotta siinä majailleen sepelikasan tilalle. Kivikasan penkin laajennuksessa daaliat ovat lihoneet mukavasti, nuppujakin jo kovasti ja yksi taitaa olla jo aukikin alapihalla.
Toivottelempa lopuksi oikein mukavaa alkavaa viikkoa kaikille ja nauttikaahan keskikesän runsaudesta<3

10 Comments

 • kyllä on kaikkea ihanaa sinulla, viinirypäleitäkin! Pallohortebsiat on minunkin hankintalistalla, kai niille jostain kolo viel' löytyisi:) Mukavaa viikkoa!

 • Ihania juttuja siellä (lukuunottamatta tuota limasientä, toivottavasti ei koputa ovelle joku ilta, hih). Mitä kaikkea ostit Mustilasta, utelias minä….oma kesäprojektini olisi päästä sinne..Ihana matto muuten ja söpöt Täpläkellotkin 🙂

 • Pallohortensiat mahtuu kyllä varmasti vielä johonkin ja nehän voi joka kevät leikata alaskin, joten sen hetken ainakin vievät hyvin vähän tilaa;)

 • Voisi sitä vähän yllättyä jos alkaisi sieni sisälle pyrkimään;D
  Mustilasta löysin vaikka mitä herkkuja. Hurtanheisi (Viburnum lantanoides) on ollut haaveissa jo pitkään, samoin neljä eri pienikasvuista vaahteraa tuli mukaan. Vitipensas (Abeliophyllum distichum) eli valkoinen onnenpensas (joka ei kuitenkaan kait ole oikeesti onnenpensas?!) oli myös löytö! Ja Mustilasta löytynyt kesähortensia `Bougie` oli myös todella mieluinen. Ai niin ja kaksi suloista saniaista <3 Istutettavaa alkaa olemaan sitten jo joksikin aikaa, saisi vain kelit vähän viilentyä ja vettäkin olisi tilauksessa ihan taivaalta vaihteeksi!!

 • Tuo limasieni on vallan kiehtova olevainen, ne tosiaan liikkuvat, onneksi sentään niin hitaasti, että ehtii huomata, jos alkaa rappuja kavuta 🙂 Siitä ei näes pannullekaan taida olla. Savossa puhuvat, että sieniä jo olisi, kun kylmän jakson jälkeen tuli lämmin, joten metsäänhän sitä suunnattiin ja pari orakasta saatiin. Reissu rapakon takana on tehty, oli paljon nähtävää. Toivottavasti posti toi terveiset perille!

 • OI mitä ostoksia! Googlailin kaikki, aivan ihania. Tuskin maltan odottaa, että pääsen Mustilaan, ehkä ensi viikolla. Toivottavasti saatte sadetta pian, tänne tuli vihdoin muutama pisara, ei kyllä vielä riitä.

 • Kannattaa tutkailla jo etukäteen nettisivuilta kuun alussa sinne päivitettyä listaa! Ja tiedäthän et se ylhäällä kahvilan yhteydessä oleva taimimyynti on ainakin minusta se mielenkiintoisin, toki alamyymälässäkin on paljon Mustilan kantaa olevia taimia myynnissä. Täällä satoi tänään vajaat 20 mm, jee!

 • Jouduit jo töihin, vaikka upeat kesäsäät jatkuvat. Täytyy varmaan kastella iltasella. Sinulla noita pienokaisiakin on aika lailla. Tuo sysiakilleija vaikuttaa mielenkiintoiselta.
  Verkkoja emme ole viritelleet kasvilaatikoille. Mutta nyt meilläkin ovat herneet päätyneet parempiin suihin. Mies osti "Nassupalloja" joita viriteltiin nyt kasvilavoille. Jos pyyisivät rusakot ja peurat aisoissa.

 • Hei kerrohan ihmeessä, mikäli nuo nassupallot auttavat! Verkot ovat siitä ikäviä, että linnut saattavat jäädä kiinni, tosin nytkään ei ole vielä yksikään lintu jäänyt ansaan, onneksi!

Vastaa:

Sähköpostiosoitettasi ei julkaista.