Keskikesän huumaa

Juhannus tuli juhlittua perinteisesti Keiteleen rannalla<3 Ollaanhan tässä vuosien varrella vietetty myös useita kotijuhannuksia, mutta kyllä se kuitenkin tulee ihan erilailla lepäiltyä kun lähtee kotinurkilta pois. Kelikin suosi meitä lomalaisia ja saatiin nauttia auringon paisteestakin! Tänään kotiuduttiin jo hyvissä ajoin ja kerkisin jo istutella kasvituomiset ja maalata viimein ensimmäisen kerroksen ikkunaprojekteihini. Tällä kertaa puutarhaan kotiutui kissankäpälää ja tuoksuköynnöskuusamaa, toivottavasti lähtevät kasvuun.
Matkalla sai ihailla teiden varsien lupiinikasvustoja ja muutenkin luonnonkukat olivat nyt kyllä parhaimmillaan! Ennen reissua kuvailin vähän kalliollamme ja selvitin viimein tuon punaisen kukan nimenkin. Se on mäkitervakko! Lopullinen tunnistaminen tapahtui juuri äsken, kun kävin näpelöimässä kasvin varsia ja toden totta, kuten ylemmässä kuvassakin voi nähdä, niin kasvin varressa oli tummia “tervaisia” kohtia!

Kalliolla kasvaa myös monenlaisia saniaisia, tuo pieni taitaa olla kallioimarretta!?

Myös keltamaksaruoho alkaa olla kauneimmillaan ja saavatkin nyt nuo pienet kukat toimittaa auringon virkaa, kun oikea aurinko pysyttelee näköjään pilviverhon takana:(

Kalliollamme on myös pieni valkolehdokki esiintymä ja olen siitä niiiin onnellinen. Viime vuonna lehdokit kukkivat todella runsaina, klik. Tänä vuonna laskin vain kolme kukkavartta, toivottavasti huilaavat vain viime vuoden runsaan kukinnan uuvuttamina:)

Melkein paljaalla kalliolla, vain ohuen sammalkerroksen turvin kasvaa myös tämä kalliokielo esiintymä. Alempana metsän reunassa on isompi esiintymä ja siellä nämä kasvavat huomattavasti korkeampina. Liekö kuitenkin sama laji kyseessä?!

Sitten kalliolta alas kasvimaalle. Perunat ovat tulleet pintaan ja kuvan `Red Duke on York` on lehdistöltään ihanan punainen!

Timon lehdistö on suurilehtistä ja helakan vihreää! Timokepin takana varsiaan venyttelee daalia;) Siemenperunat loppuiva sopivasti vähän kesken, joten penkin päähän jäi mukavasti tilaa yhdelle juurakolle.

`King Edward`

Maissit ja latva-artisokatkin ovat jonkin verran vankistuneet, vaan aurinkoa ja lämpöä varmasti kohta jo kaipaisivat kovasti!

Ensimmäiset keijunmekon kukat ovat avautuneet ja ruukut odottavat roudaamista paikoilleen terassille.

Kameliajasmikkeen valkoiset nuput ovat hurmaavan kauniita. Yhdessä lemmikin kanssa niin soma pari<3

Pionien nuput pullistelevat lupaavasti!

Penkin päädyssä kahdenlaisia koristetupakan taimia, kiitos H!

alaskanvatukka
japaninvatukka
Tässä kivikasanpenkin laajennusta kahdelta suunnalta kuvattuna. Penkin oikeassa reunassa kasvaa valkokirsikka (Prunus tomentosa) Lumikki. Vasemmassa reunassa on kaksi vadelmaa. Kuvan keskellä japaninvatukka (Rubus phoenicolasius) ja tummalehtisen daalian takana kauimmaisena vasemmalla, alaskanvatukka Olympic Douple (Rubus spectabilis). Kaikki kolme hyötykasvia tilasin keväällä Kauppilasta, jännä nähdä tuleeko niistä koskaan mitään suuhun pantavaa?!
Tuleekohan näiden mukulakurjenpolvien lehtien joukkoon koskaan mitään kukkien tapaista?! Ovat kasvaneet tässä jo monta vuotta ja näyttäneet itsestään vain nämä lehdet, jotka kyllä sinälläänkin ovat todella kauniita!

Pellon reunan valkoinen sireeniaidanne näyttäisi nyt viimein lähtevän kasvuun. Kyllä se vuosia kituikin, toivottavasti nyt ei kukaan ainakaan syö näitä!!

Kivikasan penkin vanhalla puolella ajuruoho ihastuttaa valkoisella kukkamatollaan<3 Ostin Westersiltä taimen tuollaista punakukkaista ja kirjavalehtistä ajuruohoa, toivottavasti sekin viihtyisi yhtä hyvin kuin tuo valkoinen.

Kylvin viime vuonna todella paljon erilaisia rohtosormustinkukkia, joista jäi elämään vain kaksi taimea:( Molemmat henkiin jääneet kasvavat tässä kuivassa ja aurinkoisessa paikassa, missä hiekkainen multa on kohopenkissä. Luulen siis, että muut taimet menehtyivät talvimärkyyteen tai muuten vain vaikeaan viime talveen:( Onneksi tämä yksi ainakin näyttisi kukkivan, luulen tämän olevan Saaripalstan Sailan siemenistä kylvettyä, sitä kuuluisaa `kalsarikukkaa`;D

 Kivikasan penkissä ukkolaukat jo lopettelevat, mutta onneksi lehtolaukat vasta aloittelevat<3

Alapihalla roskakatoksen takana koreilevat valkoiset akileijat (Aquilegia `Tower White`) yhdessä sananjalkojen ja koiranputkien kanssa, joita en henno kitkeä. Sieltä jostakin seasta pilkistelevät myös suloiset ruusun nuput (Herttoniemi, Blanda-ryhmä) ja avautuneita kukkia ei voi olla nuuhkimatta<3

Loppuun vielä kuva yhdestä lomalaisesta:) Huonekuusi on jo matkalla kesälaitumille. Sijoitan sen alpihalle oikean kuusen alle, kunhan hallan vaara varmasti väistyy ja kelit lämpenevät viimeistään sitten, kun huima kahden viikon kesälomani alkaa;D Siihen asti vedetään villasukat jalkoihin ja nautitaan siitä, että istutuksilla on nyt hyvää aikaa juurtua kunnolla ennen helteitä!

Avainsanat

7 Comments

  • Niin kyllä luonnonkukatkin ovat omalla tavallaan erityisen ihania, niin hennon herkkiä verrattuna vaikkapa pioniin, kukkien kuningattareen!

  • Terveisiä Tyynen valtameren rannalta! Kasvit täällä ovat meikäläiselle pitkälti tuntemattomia, ruusuja näkyy useissa puutarhoissa. Hienoja puita, täällä on sademetsäksi luokiteltavaa maastoa, vaikka Kanadan korkeudella ollaan. Jääkiekosta puhutaan aina kun kanadalaiset tapaavat toisensa 🙂

  • Kauppilan kuvastossa sille luvataan 1-2 metriä kokoa, jännä nähdä millainen puska siitä lopulta tulee, vai viihtyykö tuossa lainkaan?! Ihastuin noihin kerrottuihin kukkiinsa, hyöty ja kauneus sopivasti yhdistettynä<3

  • Voi hitsi varmasti ihan mahtava reissu sinulla, soitellaan kunhan kotiudut! Täällä tulee tällä hetkellä jalkapalloa joka tuutista;D

Vastaa:

Sähköpostiosoitettasi ei julkaista.