Puhtia pihavierailusta

Kuten jo edellisessä postauksessa taisinkin vihjaista, niin lauantaina sain kunnian päästä vierailemaan kovasti fanittamassani yksityispihassa! Voi miten ihanaa olikaan saada nähdä tuo puutarha, jonka kasveista olin talven aikana nähnyt monta hurmaavaa kuvaa Facen Täysin pihalla ryhmässä, sekä Klorofylli.com sivustolla. Vein puutarhurille tuliaisiksi keväällä Jelliton siemenistä kasvattamiani esikon taimia ja koska tiesin hänen myös pitävän rotevista ja piikikkäistäkin kasveista, niin hyötytarhan puolelta saattaisi hyvinkin löytyä paikka myös yhdelle latva-artisokan taimelle!? Ensimmäisen kuvan puolivarjoinen alue piti sisällään monenmoisia herkkuja, tietysti tuli kuvattua vain sillä hetkellä kukkivia kasveja, harmi sillä monet kasveista olivat upeita myös lehtimuodoiltaan!

Hyötytarhalle tultaessa huomioni kiinnityi ensimmäisenä tuohon kuvassa näkyvään innovatiiviseen ideaan;) Kierrätyskeskukselta siis pakastimen koreja metsästämään, kuinka näppäriä kapistuksia kauriiden herkkukasvien suojiksi!! Etualan kauniisti kukkaan pian tulevan kasvin nimi ei jäänyt mieleeni, harmi sillä siinä oli kasvi jossa yhdistyi hyötytarhan parhaimmat ominaisuudet. Kauneus ja hyvä maku:)

Hyötytarhan vartija:)

Hyötytarhan yli avautui kaunis peltomaisema ja muutenkin puutarha oli sijainniltaa aivan loistava. Torpan metsän puolelle oli rakentumassa suuri woodland alue ja näin alueella mielikuvissani kasvavan mm. useita erilaisia pähkinöitä, sekä pensaita, että jalopähkinäpuita.

 Puutarhasta löytyi myös tällainen ihana kallioinen alue!

Paratiisililja

Täytyisi itsekin laittaa isoja ruukkuja istutusalueille!

Sitten oman pihan kuulumisiin. Kasvihuoneen vierustalla on tällä hetkellä utuisen sininen tunnelma, kun Corydalis `Craighton Blue` on avannut pienet kukkansa. Kasvi näyttäisi todellakin viihtyvän paikallaan, sillä tämä kotiutui minulle noin vuosi sitten Nuppulasta ja oli tullessaan vain yhden varren kokoinen.

Kasvihuoneen päätyä hallitsee lähes majesteetillisin ottein särkynytsydän. Vaikka olen laittanut tuet kasvin molemmille puolille, on sen halkaisija tänä vuonna yltänyt huimiin mittoihin ja se peittää alleen toiset kasvit:( Siirsinkin jo sen helmojen alta yhden tumman Fritillarian, joka tuskin kukkisi saatika edes kasvaisi noiden hulmuhelmojen alla:) Ylemmän kuvan tähkäesikko sinnittelee vielä juuri ja juuri helmojen ulkopuolella, tuossa kuvan oikeassa reunassa pionin edessä. Pionin lehdettömien alaoksien läpi siivilöityy sille toivottavasti tarpeeksi valoa. Olen tästä tähkäesikon henkiin keräämisestä ärettömän onnellinen ja vielä kukkakin tulossa<3

Kasvihuoneen toisella seinustalla kasvava valkoinen särkynytsydän ei ainakaan toistaiseksi vielä yllä lähellekään sisarensa mittoihin;) Toivottavasti tämä kasvaisikin vaaleanpunaista maltillisemmin!?

Kasvimaalla kylvökset ja potut ovat mukavasti aluillaan, kiitos sadepäivien! Yhden vuorokauden saldo oli huikeat 33 mm, jee! Kuvan alareunassa oleva sankopottu on huimasti edellä muita.

Talven ajan anopin hoidossa olleet tuoksumiekkaliljan mukulat ovat heränneet eloon! Olen näistä tavattoman iloinen ja kunhan vielä vähän vankistuvat, niin nämä pääsevät samaiseen isoon ruukkuun kuin viime vuonna.

Sain eilen lauantaisen pihavierailun innoittamana istutettua lähes kaikki tämän kevään hankintani!! Purkkeja oli varmaan reilut viisikymmentä. Vaan kyllä olikin ilo istutella kun kaikille löytyi helposti paikat lähes valmiilta, jo talvella tekemiltäni istutus-alueilta. Tätä pienempää puolivarjon penkkiä jouduin vain ihan hitusen laajentamaan. Tuohon penkin päähän tuli kelta-valko-sini-kukkaisia kasveja. Mielenkiintoisimpia niistä metsäunikko (Hylomecon japonica), keltavuokko,  kielokki (Uvularia grandiflora) ja pari ängelmää (Thalictrum flavum ssp. glaucum ja pikkuängelmä T. minus).

Ennestään katsuran alla kasvaa posliinivuokko ja japaninhiirenporras, joiden henkiinheräämisestä olen todella iloinen! Varsinkin tuo hiirenporras antoi odottaa itseään. Posliinivuokon lehdet olivat viime kesänä todella hailakan vihreät ja pelkäsin ettei se nousisikaan. Nyt annoin sille kanankakkaa viereen painamaani reikään, liekö siksi lehtensä nyt vähän terveemmän väriset?!

Tässä vielä kuva tuosta takaosan parivaljakosta. Katsuran takana varjohiippa levittelee niin hurmaavasti lehdistöään<3 Joskus sitä vaan mielestään onnistuu löytämään (vahingossa;D) niin onnistuneita kasviyhdistelmiä!!

Kaariportin luona kukkivat karhunvatukka ja juhannusruusu!

Nämä “asuntomessuportaat” pehmenevät toivottavasti nyt ajan kanssa, kun istutin muutamia katajia niiden molemmille puolille.

Luonnonalueet ovat sananjalkaa sakeana:)

Puksipuu vähän kärähti kevätauringossa:(

Ja sitten sokerina pohjalla kuvia toisesta varjotarhasta! Inspiroiduin Nuppulassa, siellä varjotarhassa oleista puun käppyröistä ja muistin heti tämän tervaskannon, jota oli säästelty sytykkeiksi jo monta vuotta. Hyvänen aika miten mukavasti se sopikaan tuonne kasvien sekaan, onneksi ei keritty polttaa sitä!!

Kannossa on tuollaisia koloja, joihin istutin kasveja.

sinikämmen

tyräkki `Chameleon`

Vancouveria hexandra

kultatesma

kermesmarja

lännenpagodikanukka

Vanhalla puolella tätä varjotarhaa kasvaa kasvit jo rehevänä. Norjanalvejuurikin heräili talviunestaan melko myöhään. Karhunlaukat ovat jo kypsyttelemässä siemeniään!

Vadelmat kukkiva todella runsaana ja pörinä on sen mukainen!

Basilika ja takana tummalehtinen chili, molemmat Westersin hankintoja.

ananaskirsikka

Sokerin sokerina vielä kuvat terassin pienestä kasvarista, jonka ikkunan entisöinti nytkähti pikkuisen eteenpäin viime viikolla, kun sain öljyttyä pokat pellavaöljyllä. Nyt ne odottelevat kasvihuoneessa, että saisin jostakin ylimääräistä aikaa maalata ne;)
Aika todellakin tuntuu juoksevan tähän aikaan vuodesta niin hurja vauhtia, että ei meinaa perässä pysyä:( Kohta jo juhannuskin ja kesä puolessa välissä, mutta mitäs tässä synkistelemään, sillä vielä on kesää jäljellä….

12 Comments

 • Täällä raaputettiin auton ikkunoita varhain sunnuntai-aamuna ja samalla ihasteltiin vehreyttä ympäristössä, joten monta puolta on tällä Suomen suvella! Vehmersalmella Jukolan viestin kilpailijat saivat hallan puraisun raikkaasta kesäyöstä. Toivottavasti ei sentään paleltunut marjojen kukat! Kohta lähdössä katselemaan pohjois-amerikkalaisia maisemia, pitääkin seurata onko siellä millaisia puutarhoja!

 • Toisten puutarhat ovat parhaimpia innoituksen lähteitä! Kaikkea kaunista löytyy myös teidän puutarhasta.

 • Juu, onneksi on kesää jäljellä ja nimenomaan ne lämpimämmät ajat 😉
  Aivan ihanalta näyttää tuo puutarha, jossa olet vierallut! Sekä oma puutarhasi myös. Tähkäesikkosi ja kiurunkannuksesi ovatkin pidemmällä kuin minulla, kukkanuppuja ei täällä vielä näy.
  Saniaiset ovat hitaita heräämään, tuskastuttavan hitaita! Niitä saa aina jännittää. Ja lopulta sitten – kaikki ovatkin hengissä, vaikka ehdin muutaman jo kuolleeksi julistaa 😀

 • Ajatella, että vielä kesäkuussakin saa skrapata, hyi olkoon:/ Itsekin kaivelin jo harsoja esille, vaan jäivät sitten kuitenkin levittelemättä, onneksi täällä ei sitten kuitenkaan ollut halla käväissyt, ainakin kasvit olivat säästyneet vaurioitta! Justiin eilen ainakin uutisoitiin, että mustikkasadosta olisi tulossa ihan hyvä, ainakin täällä pensasmustikoissa on jo pienet raakileet, ehkäpä ne jo sielläkin olivat ohittaneet kriittisimmät vaiheet!?
  Voi että olekin silmät tarkkoina, ollaan kait aika samoilla kasvuvyöhykkeillä tuon seudun kanssa, joten vertailu on varmasti aika mielenkiintoista! Hyvää matkaa!

 • Sanos muuta! Sitä saa pihavierailuista puhtia ja innoitusta molemmin puolin, niin vierailija kuin kohteen puutarhurikin!

 • Kyllä tuo tähkäesikkonikin oli jo monta kertaa kuolleeksi julistettu, mutta sieltä se sitten vain kuitenkin viimein kiipesi valoa kohti<3 Tuolla alueella vielä se myyrä viime vuonna teki tunneleitaan ja ainakin kerrottu arovuokko hävisi (tuskin nyt se enää herää henkiin?!) jäljettömiin, joten pelkäsin esikon puolesta kovasti. Loppu hyvin kaikki hyvin, ainakin toistaiseksi;)

 • Huhhuh, tässähän melkein hengästyy! Valtavasti upeita kasveja, erikoisuuksiakin vaikka miten monta! Tähköesikosta haaveilen kans, ehkä pitää vaan tilata siemeniä, kun taimia en oo onnistunut löytämään.

 • Jep, mielenkiintoista raapata ikkunoita kun lupiinit kukkii matkan varrella… Ei pidä näköjään raappaa laittaa talviunille ollenkaan…..

 • Hih, tai siis tässä tapauksessa tietysti kesätorkuille, talvihan on sesonkiaikaa raapoille!

 • Se oli se Vakka-taimen myyntipöytä mitä kiersin siellä Westersillä kuin kissa kuumaa puuroa, sieltä ne erikoisuudet lähinnä tuli hankittua! Nyt sitten vain jännityksellä seuraamaan miten viihtyvät, kovasti koitin kyllä selvitellä kunkin kasvin vaatimuksia ja toteuttaa niitä niin hyvin kuin mahdollista. Tähkäesikon löysin viime vuonna Uudenkaupungin kukkamessuilta, harmillisen harvoin niitä tosiaan näkee myynnissä:(

 • Pihavierailuja pitäisi tehdä itsekkin useammin. Niistä saa kummasti virtaa omaan puutarhurointiin. Kaikkea kaunista löytyy myös omasta puutarhastasi.

Vastaa:

Sähköpostiosoitettasi ei julkaista.