Vihdoinkin vähän sadetta!

Pitkän kuivan jakson jälkeen tänään saimme viimeinkin sadetta! Kokonaista 12 mm oli mittarissa kun tulin äsken töistä kotiin, mahtavaa!
Vuokkojen uusi aika on koittanut, valkovuokkojen kuihduttua aloittivat kukintansa ensimmäistä kertaa nämä suloiset arovuokot<3 Olen istutellut huimasti erilaisia vuokkoja puutarhaan ja tulevana viikonloppuna saan toivottavasti niitä vielä paljon lisää;) Vuokkojen suku onkin todella laaja kun siihen syventyy tarkemmin, mielenkiintoista ja niin hurmaavan kaunista!

Valkoinen vuorijumatenkukka ei ole vieläkään noussut, luulen hänen hävinneen talven aikana:( Tuo punainen onneksi kukkii ihanasti tuolla tammen helmojen alla. Tuossa multakasan penkissä muuten viime keväänä siemenistä lisäämäni täpläkello valtaa tilaa vähintäänkin agressiivisesti! Oikein hirvittää sen juolavehnääkin tehokkaampi leviäminen, taimia nousee joka paikasta ja pitkänkin matkan päässä emosta, eikä kasvi ole edes vielä kukkinut, lisääntyy siis maanalaisten juuriversojen avulla. En silloin uskaltanut istuttaa tätä tummalehtistä kurjenpolvea tuohon penkkiin, kun pelkäsin sen lisääntyvän liiaksi. No tässä se nyt kukkii kauniina penkin ulkopuolla ja täpläkellot valloittavat koko viereisen penkin. Ei näistä koskaan tiedä mikä missäkin riehahtaa tai nuupahtaa.

Kasvimaalla nousevat jo herneet, valkoinen pitkä retiisi ja salaatit. Takarivissä kasvavat talvivalkkarit näyttävät melkein korjuukypsiltä, mutta saavat kynnet vielä lihoa monen monta viikkoa mullan alla. Neljä maissin taimea ja latva-artisokat ovat nekin vähän vahvistuneet. Ajattelin tänä vuonna aidata pienen kasvimaani peurojen vierailujen estämiseksi, viime syksynä rouskuttelivat kaikki lehtikaalit ja luulen, että latva-artisokatkin maistuisivat;)
Perunaa tuli vajaat neljä riviä. Tänä vuonna lajikkeina ovat tuttu ja hyväksi todettu “kunkku” King Edward sekä uusina tulokkaina British Queen, Red Duke Of Yourk ja Hangon torilta ostamani Timo<3 Neljännen vajaan rivin päähän istutin daalian ja latva-artisokkien kohopenkin reunaa koristaa anopin kasvattamat samettiruusut! Näiden lisäksi penkeistä löytyy kahta eri porkkanaa, tilliä, persiljiaa ja basilikaa.

Ensimmäiset laukat availevat nuppujaan<3 Ukkolaukat tekivät huimasti siementaimia, toivottavasti niistä joskus tulee kukkivia. Karhunlaukka kukkii myös viehkosti.

Voi näitä kieloja, olen ihan huumaantunut niidenkin kauneudesta ja tuoksustaan. Tontillamme luonnonvaraisena kukkiva kalliokielo hurmasi minut heti olemuksellaan ja nyt olen jo istuttanut penkkiin muutamaa muutakin kieloa. Tavallinen raitalehtinen kielo kukkii jo ensimmäisenä kesänään, samoin kuin tuo anopilta saatu tarhakallio- tai lehtokielo. Raitakielojen takana on lisäksi yksi täysin nimettömänä saatu kielon taimi, siinä ei ole vielä kukkia.

Isona taimena puutarhaystävältä saatu kermesmarja työntää ilmoille useita varsia, joiden uumenissa kukat jo pilkistelevät!

Viime vuonna Nuppulasta kotiutunut liuskavaleangervo taitaa viihtyä tuolla kiven takana kosteassa lehtomullassa. Minusta on sitten ihanaa “piilotella” luonnonkasvien lomaan kasveja, jotka pystyvät pitämään siellä puoliaan. Toki olen vähän käynyt nykimässä enimpiä nokkosia näiden ympäriltä;D

Luonnonkukatkin alkavat nyt olla kukkeimmillaan, metsäkurjenpolvi yhdessä saniaisten kanssa on hurmaava näky. Oletteko laittaneet muuten merkille, kuinka runsaasti pihlajat kukkivatkaan tänä keväänä?

Tässä vielä tämä jo edellisessäkin postauksessa hehkuttamani yhdistelmä. Katsura ja varjohiippa<3 Katsura näyttäisi tänä vuonna kasvavan elinvoimaisena, lehdetkin ovat paljon suudemmat kuin edellisinä kesinä. Siirsin katsuran juurelle sinivuokkoja tulevan autotallityömaan alta ja kuvan oikeassa alareunassa näkyy posliinivuokon lehtiä. Juuri kuvan ulkopuolella posliinivuokon edessä kasvaa japaninhiirenporras, jonka siis luulin jo menettäneeni!! Jännä muuten miten tähän alueelle onkin tullut laitettua paljolti Japaniin jotenkin liittyviä kasveja, taidankin alkaa kutsumaan tätä aluetta pikku Japaniksi;D

Näistä sateisen illan (1,5 mm) kuvista voi melkein haistaa sen tuoksun, mikä puutarhassa kuuron jälkeen leijaili, aah! Sireenien tuoksu yhdessä sateen jälkeisen kostean ilman kanssa, näitä kuvia täytyykin sitten talvella tuijotella ja  muistella tuota iltaa<3

Englanninsinililja (onkohan tämä nyt se?) avasi ainokaiset kukkansa. Hento kaunis kasvi, kuvassa vähän hailakkaampi kuin luonnossa.

Harmaa-ajuruoho mätäs on levinnyt hurjaa vauhtia ja näyttäisi viihtyvän tuossa paahteisessa ohuessa mullassa. Tätä täytyykin levitellä tuohon kaikkien kolmen vuorimännyn edustalle.

Tässäpä henkeä salpaavat pihamme kaunottaret<3 Ruusuorapihlaja ja helmiorapihlaja<3 Helmiorapihlajan nuput ovat nimensä mukaisia pikkuruisia helmiä, avautuvat vitivalkoisina ja muuttuvat pikku hiljaa hennon vaaleanpunaisiksi, aah! Helmiorapihlaja kukkii nyt ensimmäistä kertaa ja kukkia on paljon. Ruusuorapihlaja kukki jo viime kesänä muutamalla kukalla, mutta nyt sekin on suurilta osin kukkien peitossa. Nämä eivät ole ainakaan vielä kärsineet yhtään talvista, ainostaan ruusuorapihlajassa on joitakin outoja kasvaimia, jotka leikkasin keväällä pois. Toivon näistä kasvavan isoja pikkupuita, jotka huumaavat kukinnallaan vuodesta toiseen.
No niin sitten vielä loppukevennys;D Noista linkeistä pääset kurkistamaan Mamman puutarhan ensimmäistä lehtijuttua:) Tekstit saa käännettyä hiiren oikean puoleisen näppäimen avulla suoraan, en onnistunut muokkaamaan niitä valmiiksi oikein päin:( Juttu julkaistiin Länsi-uusimaan Kesämieli liitteessä ja tarkoituksena oli mainostaa Hyötykasviyhdistyksen toimintaa ja saada lisää aktiivisia jäseniä joukkoomme. Nähtäväksi jää innostuuko joku mukaan, ainakin toimittajan sain innostumaan puolentoista tunnin palopuheeni aikana:) Jos oman kuvan näkeminen lehdessä ei ollut kovin mieltä ylentävää, niin ainakin nautin täysillä tuosta haastattelusta ja siitä kun sain puhua kasveistani ja joku kuunteli kiinnostuneena, ihanaa!
Tulevasta viikonlopusta onkin tulossa tämän kevään vilkkain puutarhaviikonloppu! Ajelen huomenna Westersin ihanaiseen puutarhaan kuuntelemaan puutarhagurujen luentoja ja tutkailemaan siellä myytäviä taimia. Myymässä on ainakin Vakka-Taimi ja varasinkin jo muutaman taimen heidän luettelostaan. Wau mikä mahtava palvelu,  tuovat huomenna taimet mukanaan Kemiönsaareen! Sitten sunnuntaina onkin vuorossa jo tammikuusta asti odottamani Nuppulan taimivaihto/hörhötapaaminen;D Täytyykin lähteä kohta laittamaan vaihdettavaksi lupaamiani kasveja, nimilapuilla varustettuihin kasseihin, valmiiksi sunnuntaita varten.
Mukavaa viikonloppua kaikille, nyt nautitaan<3

2 Comments

  • Ihan totta niin! Ihmeellistä miten orapihlajat voivaikin olla kauniita, kun ensimmäisenä orapihlajasta tulee kuitenkin mieleen vain se perinteinen aidoissa käytetty kasvi.
    Olin tänään pienimmäisen kanssa siellä Westersissä, voi kuinka meillä olikaan huiman kiva päivä, ja nyt väsyttää, en millään jaksa enää blogata päivän tapahtumista:( Toinen päivä sitten, huominenkin kuluu tiiviisti kasvien maailmassa Nuppulassa, tarkistinkin vielä äsken sinne vietävät vaihtarit!

Vastaa:

Sähköpostiosoitettasi ei julkaista.