Kirjoittaja blogin takana- haaste

Sain Karolinan puutarha blogista tämän mukavan haasteen, kiitos!

Jokainen kirjoittaa puutarhablogiaan omalla tyylillä. Jollakin blogi on rajattu tarkasti tiettyihin kasveihin, jollakulla blogissa on myös kuvia luonnosta, linnuista, oravista. Ihana on nauttia myös puutarha-matkailukertomuksista, pistokas-kokeiluista, siemen-vinkeistä. Jollakulla blogissa vilahtelee myös upeita kuvia viherkasveista- todellisiä viherpeukaloita nämä jotka saavat sisällä kasvamaan ja kukoistamaan viherkasvinsa vuodesta toiseen!

Hyvin harvoin pääsee kurkistamaan kirjoittajan persoonaan, ja se yksityisyys suotakoonkin blogi-kirjoittajille. On upeaa että puutarhoihinne pääsee ihastelemaan vihreässä blogi-maailmassa.
Blogeja lukemalla ei ehkä aina saa käsitystä puutarha koosta, sen iästä, miten sitä on suunniteltu ja rakennettu, ja millaisin ajatuksin siellä puutarhuri touhuaa!

Tässäpä haastetta puutarha-bloggaajille – ota vastaan jos tahdot – ja kerro meille vastauksia seuraaviin uteliaisuutta herättäviin kysymyksiin (jos johonkin et halua vastata, jätä se pois):

1. Kerro puutarhastasi, minkä kokoinen se on? Minkä ikäinen ja millä vyöhykkeellä?

Tonttimme on reilut 5000 m2 ja sijaitsee vyöhykkeellä Ib. Tontilla on puuhasteltu keväästä 2008 alkaen, jolloin aloitimme raivauksen. Isoja puita kasvoi lähinnä kalliolla ja sen läheisyydessä, tontilta oli myyty puut n. 5 v. sitten ja jäljellä oli vain siinä ajassa kasvanut risukko. Tai siltähän se alussa nopeasti katsottuna näytti ja koska teimme kaupat myöhään syksystä (jolloin kävin vain kerran tontilla) ja alue oli niin täysin risukoitunut, en voinut millään edes unelmissani arvata, mitä ihanuuksia risukko lopulta on kätkenyt sisälleen<3 Tästä aiheesta voisin kirjoittaa vaikka romaanin, mutta taitaa jälleen kerran tapani mukaan aihe hörsytä yli otsikon;)

2. Kuinka kauan olet ollut puutarha-harrastaja ja miten innostus puutarhaan syttyi?

Olen syntynyt maatilalle, viljapeltojen keskelle ja luulen, että jo lähtökohtani ovat vaikuttaneet harrastukseni valikoitumiseen. Tokihan nuoruudessa eivät peltotyöt voineet vähempää kiinnostaa, mielessä oli ihan muut jutut, mutta minkäs teit kun käsky kävi, niin töihin oli käytävä;) Muistan kun minulla oli yhtenä vuonna 4H-kerhon innoittamana kasvimaa, jota ohjaaja kävi tarkkailemassa, huoh silloin tätini joutui kitkentä hommiin;DD Kasveista jäi kuitenkin mieleeni kyssäkaali, joka kasvoi hyvin ja jota pääsimme maistelemaankin!
Oikeastaan harrastus on kunnolla alkanut vasta nyt aikuisiällä ja syventynyt vähitellen. Jo asuessamme rivitalossa, aloin innostua pihan laitosta ja sain anopilta paljon kasveja jo silloin. Muuttaessamme sieltä, hamstrasin kaikki kasvit mukaan jotka vain siihen vuodenaikaan suinkin sain irti revittyä;) Harrastuksen syventyminen tuntuu koko ajan vain jatkuvan, ja kiinnostun aina vain enemmän lukemaan ja hankkimaan tietoa kasveista. Tällä hetkellä olen kamalan innostunut perennojen kylvämisestä ja “pelkään”, että jossakin vaiheessa saatan innostua myös puuvartisista;D

3. Minä vuonna aloitit bloggaamisen ja mikä siinä on mielestäsi parasta?

Olen nyt kirjoittanut blogia reilun vuoden, enkä ole katunut aloittamista ainakaan vielä päivääkään! Tässä on ehdottomasti parasta se, että saan purkaa innostustani toisille samoista asioista kiinnostuneille ihmisille ja kaikenlisäksi tulee laitettua itselle ylös tärkeitä asioita, joita on mukava lueskella sitten joskus tulevaisuudessa. Toisten blogeista saan myös valtavasti tietoa ja inspiraatiota omiin projekteihin. Toivoisin, että joskus saisin myös tavata teitä blogikavereitani ihan livenäkin!!

4. Mitkä ovat blogisi tärkeimpiä teemoja?

Kirjoitan melkeimpä ainoastaa puutarhaan ja luontoon liittyvistä asioista, ihan joitakin juttuja on tainnut tulla tehtyä myös käsitöistä. Näiden lisäksi olen halunnut tuoda esille lähialueemme upeita puutarhakohteita, joissa minulla riittääkin vielä paljon työsarkaa. Paljon ihania kartanoita ja puutarha kohteita on vielä koluamatta ja haluan myös palata jo käytyihin paikkoihin aina uudelleen ja uudelleen. Tällä hetkellä haaveilen pääseväni Mustilaan, alku kesästä alppiruusujen kukkiessa<3

5. Kuinka monta lukijaa käy blogissasi kuukausittain?

Viime kuussa on näköjään käynyt 1513 lukijaa ja yhteensä reilun vuoden aikana käyntejä on ollut reilut 15 000. Jonkin verran on nyt alkanut tulemaan roskapostia ja selvästikin joitakin postauksia ollaan käyty katsomassa täysin vahingossa, niiden sisältämien suosittujen hakusanojen takia. Luulen että oikeasti blogistani kiinnostuneita on selvästikin vähemmän.

6. Miten blogisi nimi syntyi?

Olin rekisteröinyt blogini nimen jo tammikuussa 2011. Olisin halunnut nimen ihan suomeksi, mutta se oli jo varattu, joten päädyin sitten kääntämään sen englanniksi. Olen ollut aina lapsille mamma ja mamman puutarha oli siksikin aivan täydellinen nimi.

7. Mitä asioita kerrot blogissa itsestäsi- ja mitä et?

Aika vähän tulee kerrottua mitään henkilökohtaisia asioita, enkä esimerkiksi halua julkaista kuvia läheisistäni. Lähinnä kertoilen vain rakkaudestani kaikkeen vihreään;)

8. Laita linkki tai kuva ensimmäiseen postaukseesi.

9. Mikä on sinun mielestäsi paras tapa hankkia lukijoita- ja kuinka tärkeää on että muut lukevat blogiasi? Onko blogin tärkein tehtävä olla itselle puutarhapäiväkirja?

En ole koskaan, tietoisesti ainakaan, mitenkään erikseen hankkinut lukijoita ja ajatukseni onkin ollut alusta alkaen, että se lukee jota oikeasti kiinnostaa. Millään arvonnoilla tms. en ole osannut lukijamäärääni kasvattaa, mutta muuten on kyllä ollut mielessä, että haluaisin joskus arpoa jotakin mukavaa jo olemassa olevien lukijoitteni kesken. Kunhan vain saisi aikaiseksi;) Tietysti on ihanaa kun lukijoita käy ja vielä mukavampaa on lukea heidän jättämiään kommentteja, haluankin kiittää niistä kaikkia!
Pidän vielä erikseen puutarhapäiväkirjaa, johon kirjaan ylös kylvöajankohdat ja talletan kasvien nimet ja hankinta ajankohdat. Lisäksi tarinoin sinne noin yleisesti vuodenajoista, onnistumisista ja epäonnistumisista. Kirjan väli pursuilee luonnostelmia toteutuneista ja vielä toteutumattomista suunnitelmista, onneksi minulla on jo toinen samanlainen kirja ja vielä kolmas vähän pienempi kirja odottamassa vuoroaan:)

10. Mikä on suosituin blogikirjoituksesi?

Suosituin näyttäisi olevan Tunnustuksia satelee- niminen postaus, mutta luulempa että sen kohdalla on käytyt tuo jo edellä mainitsemani roskaposti asia. Jostakin syystä se juttu on kerännyt kovasti roskaa??! Seuraavaksi suosituimmat ovat olleet Haaveita kesäkeittiöstä ja Tomaateista nimiset postaukset, jotka ovat varmaankin ihan aidosti kiinnostaneet lukijoita.

11. Onko blogissasi kaupallisia tai muita yhteistyökumppaneita?

No eipä ole, eikä taida näillä lukijamäärillä tullakaan;D Olen kyllä monesti miettinyt kehuessani esim. jotakin välinettä, että luuleekohan joku, että olen saanut tämän tavaran kehuttavakseni!! Haluankin nyt tässä yhteydessä vielä kerran todeta, että kaikki mitä olen blogissani “mainostanut”, olen todellakin itse kokenut hyödyllisiksi kapineiksi ja ostanut ne ihan omilla roposillani;D

12. Kuinka paljon aikaa viikossa käytät blogisi tekemiseen? Muiden blogien lukemiseen?

Hm vaikea arvioida, mutta ainakin tällä hetkellä vähemmän aikaa, kuin vielä lasten kanssa kotona ollessani. Nyt suurimman osan ajasta vievät työt ja kotityöt. Toisaalta olen kuitenkin ehtinyt mielestäni ylläpitämään bloggausta yllättävänkin hyvin, pelkäsin tämän ihanan harrastuksen jäävän kokonaan, jostakin sen ajan vain tähän repäisee:)

13. kerro paras/parhaat vinkkisi aloittelevalle bloggarille.

Ole oma itsesi ja kirjoita aidosti omalla tyylilläsi. Pelkäsin aluksi kamalasti tekstini sisältämiä kirjoitusvirheitä, mutta lopulta niillä ei kuitenkaan ole paljoakaan merkitystä, kunhan teksti vain on jotenkin sujuvaa ja ymmärrettävää. Olen viime aikoina tutustunut useisiin ruotsinkielisiin blogeihin ja mieleni on kovasti tehnyt ryhtyä kirjoittamaan blogiini myös joku sananen toisella kotimaisella kielellämme. Ruotsin kielen taitoni on kuitenkin niin surkea, että muutamankin lauseen kirjoittamiseen kuluisi tuhottomasti aikaa, joten ainakaan vielä en ole moiseen ryhtynyt. Mieli kyllä kovasti tekisi!

14. Halutessasi laita kuva itsestäsi tai puutarhastasi.

No tässäpä sitten lopuksi Mamma koko komeudessaan;DDD Kuvattuna mahdollisimman kaukaa ja aivan tätä viimeistä kysymystä varten;) Olen joskus aiemminkin plärännyt kuvatiedostojani ja koittanut löytää kuvaa itsestäni, siinä onnistumatta. Koska olen aina linssin toisella puolella, niin luonnollisestikaan kuvia ei oikein ole. Se on kyllä jännä miten sitä muodostaa “kuvan” mieleensä blogistista, jota ei ole koskaan nähnyt luonnossa, saatika edes kuvassa. Nähtyään sitten kirjoittajan kuvan, blogi saa paljon enemmän henkeä ja todellisuutta. Tämän kuvan muuten otti esikoiseni eilen aamulla, iltaan mennessä nuokin lumen rippeet olivat jo lähes sulaneet.

Tämän haasteen saa tästä niin halutessaan napata mukaansa ja vastailla haluamiinsa kysymyksiin, en lähetä tätä nyt erikseen kenellekään.

Mukavaa sunnutaita kaikille, seuraavaksi pyöräytän perheelle lounaan ja sitten odottavat koulinta vuoroaan ihanaiset keijunmekkoset<3

Avainsanat

14 Comments

 • Karoliinan haasteen myötä meistä puutarhabloggaajista on irronnut jälleen uusia ajatuksia ja mietteitä. Tosiaankin blogien kautta on vuosien varrella löytynyt monta ihastuttavaa puutarhakohdetta ja toisaaltaan kullan arvoista tietoa monesta puutarhaan liittyvästä asiasta. Kutkuttavaa käydä tekemässä tällaisia tirkistelykierroksia. Sinun puutarhasi on aivan mahti paikka =)

 • Aivan niin! Eipä oltaisi mekään viime kesänä eksytty sinne aurinko juhlille ilman vinkkiä blogissasi:)
  Onhan tämä oma puutarha ainakin itselle varsinainen mahti paikka! Maailman pienet murheet unohtuvat ja puuhaillessa keho voimistuu. Heräsin viime yönä jomotukseen yläselässä ja tajusin, että tästä ne kolotukset taas alkavat:) Yhtäkkiä kädet ylhäällä puita leikellessä paikat jäykistyivät kummasti ja huomaamatta! Seuraava urakka näkyy viimeisessä kuvassa takanani, kakan kärräilyä ympäri tonttia;D

 • Ihana lukea postaustasi, ajatuksiasi =)
  Mielenkiintoista kuulla blogi-nimen tarina. Hymyilytti kun kirjoitit noista kirjoitusvirheistä, omat kirjoitukset niitä varmasti ovat täynnä, mutta onnellisen tietämättömänä jatkan, enkä välitä =)
  Joskus olen kyllä saanut kommenttia ja olen sitten sanonut ette olen käynyt koulut muualla kuin suomessa enkä ole ollenkaan suomenkielen kirjoitustaitoinen 😛

  Pääasia että puutarha-asia menee perille =)

  Minäkin olen silloin tällöin mainostanut jotain reunan siistimis lapioa tms tai jonkin taimiston hyvää palvelua, jos jostain on tullut pilalle menevät pistokkaat olen sen sijaan jättänyt kertomatta. .. Olen samaa mieltä että jos tekee yhteistyötä, se pitää mainita. Sistusblogien lukeminen hyytyi minun osaltani kun joka toinen postaus on kaupallinen.

  Aurinkoista kevättä! Mukava kun otit haasteen vastaan =)

 • Kiitos Minna ajatustesi jakamisesta! Mukava oli lukea ihmisestä nimimerkin takaa. Voi, minunkin nuorimmaiseni kutsui pienenä minua jostain syystä aina mammaksi:)
  Kirjoitusvirheistä nyt ei kannata välittää ja hämmästelen kyllä Karolinan saamaa kommentointia virheistä! No jotku on näköjään tarkkoja.
  Hyvää kevään jatkoa sinulle, minäkin olin tänään koulimispuuhissa 😀

 • Kiitos vain itsellesi, kun keksit aina näitä mukavia haasteita!! Minullekin on käynyt joidenkin huonojen tuotteiden kohdalla niin, etten ole kehdannut mainita niiden kehnoudesta. Näin kävi ainakin eräiden kumisaappaiden kanssa:/ Kuinka sitä onkin niin paljon helpompi ilmaista ne hyvät puolet, kuin antaa huonoa palautetta.
  Paljon auringon paistetta myös sinulle, täällä on tänään ollutkin pilvisempi päivä, mutta löysin äsken jo tämän kevään neljännen kukkivan kukan, pienen keltaisen leskenlehden<3

 • Minun isomummoani kutsuivat kaikki Syrjälän mammaksi, nin lapset kuin aikuisetkin, lienenkö perinyt sieltä mammauteni;D Väliin on kuitenkin jäänyt kaksi polvea naisia, joista ketään ei ole koskaan kutsuttu mammaksi, aika merkillistä!?
  Minulta loppui multa kesken koulinnan, täytyykin viikolla hakea lisää, tomaatit ovat kasvaneet niin huimaa vauhtia, että seuraavaksi on niiden vuoro päästä omiin purkkeihinsa, kanankakka annoksensa kanssa:)

 • Kiva lukea taustoitusta jutuillesi ja nähdä puutarhuri itse 🙂 Täällä myös yksi mamma 🙂 En ole koskaan kirjoitusvirheitä huomannut (olen siis valitettavasti kielipoliisi syntyjäni) joten voit olla aivan huoletta hih. Mustilaan minunkin mieleni halajavi, toivottavasti tapaamme joskus!

 • Kiva nähdä kuva sinusta puutarhassasi. Näköjään tänään et ole takkia ulos laittanut. Meillä on vähemmän lunta, mutta takki oli tiukasti päälläni vielä.
  Mukavasti vastailit kysymyksiin. Niitä oli hauska lukea. Terveisiä vaan saman pitäjän toiselta mammalta ja mukavia koulimishetkiä!

 • Mukava tutustua sinuun paremmin!
  Ja hauska tuo puutarhassa puuhailukuva. Ihanasti näyttää aurinko paistavan.
  En ole yleensä kenellekään kateellinen, mutta avoimesti voin sanoa, että teille I-vyöhykkeen puutarhureille olen kyllä hieman kasvuvyöhykekateellinen.

  Minusta kirjoitustyylisi on mukava ja aito, pidän siitä. Jos alkaa liikaa miettimään kirjoittamistaan tai kuvien laatua, ei bloggailusta tule mitään. Itsekin välillä mietin että pitäisikö mennä johonkin kirjoituskurssille, kun ei muista koulun kieliopista oikein mitään. Ja innostuneena ei huomaa kirjoitusvirheitäkään. Mutta ehkä tärkeintä onkin juuri innostus ja puutarhahulluuden jakaminen.

  Aurinkoista viikkoa ja mukavia hetkiä puutarhassa!

 • Oi Mustila<3 Harmi kun se sijaitsee niin kaukana, haluaisin kovasti liittyä Mustilan ystäviin ja osallistua heidän toimintaansa! Mammana on mukava olla;)

 • Minustakin oli mukava nähdä sinun kuvasi ja jo silloin päätin, että johonkin postaukseen laitan joskus omankin kuvani!

 • No paksumpi nuttu olisi kyllä saanut päällä olla, heräsin nimittäin seuraavana yönä yläselän melkoiseen jomotukseen. Voihan se tietysti olla, että tuo työasentokin oli äkkiseltään jumin aiheuttaja! Tänään olivatkin koulinta vuorossa tomaatit, voi miten hyvälle ne tuoksuivatkaan<3

 • Vai kasvuvyöhykekateutta:D Täytyyhän se kyllä myöntää, että mieluusti sitä ykkösellä puutarhuroi, mutta kyllä suotuisalla pienilmastolla pääsee hyviin tuloksii pohjoisemmassakin. Ompa kiva, että pidät teksteistäni ja todellakin tärkeämpää kuin virheetön teksti, on tuon vihreän ilosanoman levittäminen:)

Vastaa:

Sähköpostiosoitettasi ei julkaista.