Päivästä tuli sittenkin aurinkoinen

Kuvailin näitä lepän norkkoja joskus viikon puolivälin paikkeilla ja mietiskelin, jotta varmasti kohta alkaisivat ensimmäiset oireet perheen siitepölyallergikoilla. Ja eilen illallahan sitä sitten aloitettiinkin antihistamiinit ja silmätipat! Tämän päivän huikeat lämpötilat (+8 C) saivat varmasti norkkosiin vielä lisää vauhtia, monella allergikolla alkavat tukkoiset ajat:( Onneksi lääkitys on ainakin meillä auttanut kohtuullisen hyvin.

Koska aamulla näytti uhkaavasti sille, että povattu aurinkoinen ilma osoittautuu turhaksi toivoksi, niin starttasin lasten kanssa heti aamusta etsiskelemään niitä, vielä puuttuvia pensassakseja. Kävin paikallisia liikkeitä läpi ja missää ei tuntunut olevat saksen saksea:( Multasormessa oli yhdet, mutta eivät sellaiset mitä etsin. Tultiin lopulta välillä kotiin syömään ja vaikka aurinko jo porottikin siniseltä taivaalta, päätin että sakset oli kuitenkin nyt saatava, pihailu saisi odottaa (toivottavasti huomennakin paistaa:)
Suuntasimme auton nokan kohti “pensassaksien luvattua kylää”, eli päämääränämme oli Fiskarsin kylä Raaseporissa. Sieltähän ne sakset lopulta sitten löytyivät, eikä hintakaan ollut tyyriimpi kuin mitä olin netissä aamulla vähän vertaillut.

Ilma oli upea ja saimme kuljeskella kaikessa rauhassa pitkin kylän raittia ja ihastella kaunista ruukkimiljöötä. Sorsia oli kokoontunut joelle aivan mielettömästi ja urosten auringossa kimaltavat vihertävän sinertävät höyhenpuvut ihastuttivat lapsia kovasti!

Vierailimme ihanissa pikku kaupoissa, tämän liikkeen eteisessä oli tuttuakin tutumpi tapetti (Laura Ashley), jota olin ajatellut laittaa makuuhuoneeseemme, mutta tapettitalon kirsikkapuu vei kuitenkin sitten lopulta voiton. Oli tämä vaan ihanaa nähdä ihan seinälle asennettuna, tuo eteinen oli niiiiin kaunis<3 Hih, liikkeen vaatteet olivatkin sitten kukkarolleni aivan liian tyyriitä;)

Kuparipajassa oli menossa Fiskars 365 näyttely, ja sielläkin oli monenlaista nähtävää.

Pienoismalli ruukkikylästä.

Tässä oli varmaan käytetty kunttaa, johon oli aseteltu työkaluja esille.

Saksia jos jonkinlaista.

 Näyttelyssä oli myös esillä Iittalan tuotantoa, tässä seinällinen suloisia muumimukeja<3

Ja lopuksi käytin hyväkseni “salaista asettani” ja jätin pojat odottamaan autoon pelikoneen kanssa;D Sain kierrellä esikoisen kanssa kaikessa rauhassa lempikaupassani Secret Gardenissa. Voi sentään, en olisi malttanut millään lähteä. Kauppa on siis viime syksynä siirtynyt Bilnäsistä tuonne Fiskarsiin ja tilat olivat nyt huomattavasti suuremmat. Tällä kertaa ei kuitenkaan mitään tarttunut mukaan, sovittelin vain noita ihania vaatteita ja nautin täysillä liikkeen tunnelmasta.

Korallikanukkaa puiston ympärillä.

Lopulta kaikki putiikit oli kierretty ja päästin lapset kirmaamaan leikkipaikalle, joka on muuten kulmakuntamme upeimpia! Vempaimia ja telineitä on jos jonkinmoista ja löytyvätpä puistosta myös rummut ja ksylofonikin.

Saavuimme iltapäivällä kotiin täynnä iloista mieltä, päivä oli todella mukava. Silmäilin heti tätä taikinamarja (Ribes alpinum) pöheikköä ja pienimmäisen nukkessa autossa, kerkisinkin vielä testaamaan tähän uusia saksiani. Jälkeen kuvan otin kännykällä, täytyykin laittaa se jossain vaiheessa näytille. Tämä taikinamarja kasvaa muuten ihan luonnonvaraisena tontillamme ja nämä yksilöt on tuohon jo rakennusaikana siirrettyjä. En silloin vielä tiennyt, että tätä pensasta on myynnissä puutarhamyymälöissä. Pensas on kaksikotinen ja ylempänä kalliolla kasvaa pensaistoa, johon tulee punaisia marjoja. Marjat ovat syötäviä, tosin melko mitättömän makuisia.

Ikkunanpoka remontti ei ole edistynyt sitten puunaulojen laiton jälkeen, mutta samalla reissulla poikkesin myös Bilnäsin rakennusapteekin kautta ja ostin pokia varten tätä Allbäckin sinkkivalkoista pellavaöljymaalia. Kunhan kelit tästä vielä vähän lämpenevät, niin siirryn ylos hiomaan, öljyämään ja maalaamaan pokat. Sitten onkin enää jäljellä pokien lasitus, onneksi lasit ovat jo hankittuina ja vieläpä säilyneet ehjinäkin;)

Loppuun vielä kuvat päivän muista hankinnoista:) Aamun kierrokselta ostin itselleni naistenpäiväesikon;D Ja vaikka Multasormesta ei pensassakseja löytynytkään, niin enhän voinut vastustaa noita ihanan tuoreita valkoisen varjoliljan sipuleita ja minulle ihan uutta tuttavuutta, sinisarjaa. Sinisarjan juurakko onkin jo lähtenyt kasvamaan. pitäisiköhän se pian jo istuttaa multaan, vai yritänkö vielä pitää sitä vaikka vähän viileämmässä ja istuttaa kasvihuoneeseen vasta ensi kuussa, yhdessä daalioiden kanssa?! Huomenna kylvän myös nuo latva-artisokan siemenet, vaikka taidankin olla niiden kanssa jo vähän myöhässä, mutta yrittää täytyy kuitenkin, kun nuo siemenet kerran nyt löysin. Viikko sitten kylvetyistä siemenistä ovat muuten itäneet toiset esikon siemenet ja yhden koristeheinän (Andropogon scoparius `Blaze`) siemenet. Lisäksi toisesta viime keväänä kylvetyistä kärhön siemenkylvöistä, pilkistää lupaavan näköinen alku:) Kyllä kevät on sitten ihanaa aikaa<3
Leppoisaa lauantai-iltaa kaikille, nyt siirryn löylyn lämpöön haaveilemaan huomisesta puutarhapäivästä, huomenna en aio rynnätä kaupoille, vaan olen lasten kanssa täysin pihalla koko pitkän päivän<3

Hyvänen aika tärkein kuva meinasi jäädä pois postauksesta!! Tässä siis lumikellojen tilanne tänään iltapäivällä;)

22 Comments

 • Kauniita tunnelmakuvia Fiskarsin kylästä. Minulla oli tänään puutarhapäivä ja huominen päivä menee jäähallilla vapaaehtoistyössä.
  Aurikoista sunnuntaita puutarhassa!

 • Ehdottomasti vierailun arvoinen kohde varsinkin kesällä, mutta muinakin vuodenaikoina siellä on mukavaa käydä. Kannattaa joskus tulla koluamaan kaikki ruukit yhtäaikaa ja päälle vielä vaikka Mustion linna puutarhoineen, olen myös aikeissa tehdä juttua siitäkin tässä kevään aikana.

 • Toivottavasti aurinkoinen ilma jatkuu ja nythän valoisaa aikaa on jo niin paljon, että varmasti sinäkin kerkiät nähdä huomenna aurinkoa<3

 • Ihana tuo lumikellon piippa <3
  Olipa liikkuvainen päivä teillä! Täällä satoi aamulla, tosin en tiennyt siitä silloin mitään, kun nukuin niin sikeästi 😉 Kun heräsin kymmeneltä, oli täysi auringonpaiste eikä koko loppupäivänä pilviä missään, paitsi jossain kaukana tavaanrannassa. Upea päivä. Toivottavasti huomisesta tulee samanlainen, ja sinnekin aurinkoa heti aamusta!

 • Teilläpä on ollut mukava päivä! Voi että, noita varjoliljan sipuleita kun minäkin löytäsin, kasvi josta todella haaveilen. Taikinamarja on kiva pensas ja viihtyy vaatimattomissakin oloissa. Meilläkin sitä kasvaa luonnostaan tontilla ja olen myös ostanut taimia lisää metsäpuutarhan laitamille. Ihanaa huomista puutarhapäivää!

 • Ootte touhunneet vaikka mitä! Ihana tuo Sinisarja, olen haaveillut siitä aina mutten raaski ostaa…se on tosi upea! Aikas hieno on leikkipaikkakin. Ahh, tuo S.Garden- puoti on siis olemassa oikeasti, tilasin sieltä yhdet hanskat 16.11. eipä ole näkynyt eivätkä vaivaudu edes vastaamaan viestiin. Hmm. Olipas hieno tuo tapettikin vaikka toki Kirsikkapuu on aina klassikko. Iloisia puutarhapäiviä!

 • Oi miten teillä on ollut kivanoloinen reissu!! Vautsi! Ja hassua, ettei pensassaksia löydy tähän aikaa vuodesta muka oikein mistään (?!?!?!) :/ Joku taitaa olla vielä talviunilla näiden puutarhajuttujen suhteen.

 • Eilinenkin sitten oli ihanan aurinkoinen päivä ja pääsin kokeilemaan myös toisia leikkureita. Ei niitä suotta kehuttu, säästi mukavasti selkää kun saattoi katkoa risukkoa selkä suorana!

 • oli kyllä tosi kivaa, olen niin menettänyt sydämmeni noille ruukkien maisemille ja tunnelmallisille vanhoille rakennuksille. Ihan kuin siirtyisi tuolla ajassa taaksepäin, kauas menneisyyteen!
  Multasormesta ihan tuota varjoliljaa löytyi, vaan aika hintava oli kun yksi sipuli maksoi 8 €! Löysin sulaa maata varjopenkistä, panospuhdistamon purkuputken vierestä ja istutin sipulin jo maahan. En tiedä oliko virhe sitä näin aikaisin istuttaa, mutta pelkäsin sen nahistuvan kuivassa sisäilmassa, kun oli niin jo kasvamaankin lähtenyt. Mietin myös, että jos hennoisi käydä hakemassa vielä toisen ja yrittäisi lisäystä sipulin suomuista, muistelen sellaista lisäystä kerrottaneen jossakin kirjassa. Suomut eroteltiin varovasti ja laitettiin kosteaan hiekansekaiseen multaan muovipussiin. Pussia pidetään pimeässä ja lämpimässä paikassa. Neljässä vuodessa pitäisi niistä kehittyä kukintakokoisia. Tämän ohjeen siis juuri nyt löysinkin Rea Peltolan ja Vesa Koivun kirjasta, Taitava puutarhuri.

 • Niin oli, täytyykin kohta kipaista taas katsomassa lumikelloja, tänään on ollut ihan mielettömän lämmin päivä ja aurinko paistanut koko päivän, tiedä vaikka ovat jo auenneet!!

 • Sinisarja oli halpa verrattuna varjoliljan sipuliin, tuo juurakko maksoi vain jotain 3 €! Kyllä puoti on tosiaankin olemassa nyt tuolla Fiskarsissa. Olen kuullut, että nettimyynnissä on ollut muillakin ongelmia. Eiköhän Sara sitten vastaisi tuohon puhelin numeroon, joka löytyy nettisivuilta?! Ikävää joka tapauksessa, huonoa mainetta muuten ihanalle puodille:(

 • Niin voihan se olla, että olen itse vain myöhässä, nopeimmat ovat jo ostaneet saksit ennen minua;) Tuolla Fiskarsin myymälässä oli kyllä kaikki mahdolliset mallit edustettuina, eikä hinnatkaan tosiaan olleet huonot, nuo monitoimileikkurit olivat jopa halvemmat siellä kuin mitä marketissa.

 • Mukavan leppoisaa luettavaa – kiitos siitä Minna! Ja oli mukava tavata ja saada kasvot nimelle. Andropogon scoparius = Schizachyrium scoparium (virallinen nimi nykyään), preeriahahtuheinä (präriegräs).
  Istuttasin kyllä sinisarjan multaan, mutta pitäisin viileässä, jotta juuret saa kehittyä kunnolla ennenkuin kasvullinen kausi alkaa.Maija

 • Hyvä ettei pensassaksia löytynyt ihan naapurista niin tuli lähdettyä Fiskarssin reissule. Varmasti lapsetkin nauttivat tuosta retkestä.
  Kait sen sinisarjan saa jo istuttaa ruukkuun. Minun sinisarjani on viileässä porstuassa.

 • Kuin myös sinulle kiitokset lauantain juttu seurasta! Ja hei tuo heinahän voisi ainakin nimensä perusteella sitten viihtyä meidän yläpihalla mainiosti, kuumaa ja kuivaa, ihan kuin preerialla:) Valitsin sen ihan kuvan perusteella, kun näytti niin kivalta! Kiitos tiedosta sinisarjankin suhteen, istutinkin sen jo ja vein lampun alle yläkertaan. Siellä meillä on myös vähän viileämpää näin talviaikaan, kesällä siellä sitten paistutaan:D

 • No ihan totta, tässä tapauksessa kannatti lähteä merta edemmäs kalaan;)
  istutinkin jo sinisarjan ja se on talomme tällä hetkellä viileimmässä paikassa, harmi kun uusista taloista puuttuu nykyään nuo ihanat ja niin käytönnölliset porstuat:( Heti kun rikastun, niin rakennutan tuohon avoterassin tilalle kunnon porstuan ruutu-ikkunoilla:)

 • Ääh poistin vahingossa kivan kommentin. Olisi tässä bloggerille hieman kehitettävää, saisi olla vielä varmistus, että haluatko varmasti poistaa. Ja kommenttiaan pitäisi voida myös muokata!!

Vastaa:

Sähköpostiosoitettasi ei julkaista.