Kevättä rinnassa

Pikainen silmäys teidän blogiystävieni postauksiin, varmisti jo sen mitä olen epäillyt jo jonkin aikaa. Nimittäin KEVÄT on tosiaankin saapunut<3 Ihania piippoja ja varsia nousee maasta ja jossakin jo lumikellotkin kukkivat, voi tätä riemua! Nyt saadaan hyvitystä viime kevään tuskaisista piina viikoista, kun tuntui ettei kevät tule laisinkaan.
Sain viikonloppuna kimpun tulppaaneja ja ostin ensimmäiset helmililjat<3
Sunnuntaina koulin terhakoita pelakan taimia omiin purkkeihinsa ja huomasin jo nyt olevani pian pulassa taimieni kanssa, mihin ihmeeseen saan kaikki mahtumaan!!? Tulevana viikonloppuna alkaa hyvä kuun vaihe kylvöille, joten lisää kylvöksiä on tiedossa, johonkin ne on vain mahdutettava;D

Tänään paistoi aurinko pitkästä aikaa ja ryntäsin heti töiden jälkeen ulos kuvailemaan. Lumikellot kasvavat tuossa kasvihuoneen päädyssä, ehkä hieman liian varjoisessa paikassa, joten ovat vasta pikkuruisia piippoja. Täytyykin istuttaa niitä lisää paikkoihin, joihin aurinko paistaa paremmin.

Omenapuita olen katsastellut jo jonkin aikaa sillä silmällä! Pikkuruiset puut ovatkin jo kasvaneet niin korkeiksi, että tänä keväänä en enää yletykään leikkaamaan niitä kokonaan maasta käsin. Täytyy joko kiivetä tai sitten hommata varrelliset sakset. Leikkaaminen on alkanut vuosi vuodelta tuntua hieman helpommalta ja silmä on tottunut näkemään leikattavat oksat. Kävin viime keväänä paikallisen “leikkaaja-mestarin” opissa Lohjan museon puutarhassa ja sain paljon hyviä neuvoja. Vieläkin joudun kyllä varmasti kiertämään puut eräänkin kerran ympäri, pähkäillessäni leikattavien oksien suhteen. Sisäänpäin kasvavat ja toisiaan hankaavat oksat on helppo nähdä ja napsaista pois, mutta mm. vähänkin isompien oksien kanssa olen ymmyrkäisenä?! Leikatako alimpia oksia kokonaan pois, kun ne joka vuosi hankaloittavat verkkojen asentamista ja taipuvat päistä ylöspäin!?

 Ja näin on päässyt käymään kahdessa puussa:( Vaikka minusta tuntuu, että olen tosi aktiivisesti tarkkaillut näitä puita ja koittanut pitää nistä oikein hyvää huolta, niin siitä huolimatta vasta nyt huomasin, että tukinauha oli jäänyt oksan hankaan sisälle. Onneksi sain nauhat kuitenkin ihan vetämällä irti, mutta mietin jotta heikentääkö tuo syntynyt lovi oksan kestoa tulevina vuosina, varsinkin kun oksat ovat jääneet taivuttamatta ja kasvavat kaukana optimaalisesta 90 asteen kulmasta. Tuet ovat lisäksi olleet ihan liian kauan paikoillaan ja tukipiste ollut liian korkealla, lieneekö juurensa kasvaneet kunnolla kun tuuli ei ole päässyt latvuksia kunnolla heiluttelemaan?! Nyt kun poistan verkot, niin seipäätkin saavat luvan lähteä ja puiden on sen jälkeen pärjättävä ihan omillaan!

Päärynäpuuta en ole leikannut ollenkaan, sillä niin taimistolta suositeltiin. Kuinka te olette toimineet? Oletteko leikanneet? Entä taivutelleet?

Lopuksi vielä yleiskuva tämän hetken lumitilanteesta, elikkäs lunta ei oikeastaan ole yhtään, ihanaa<3 Etualalla näkyy lapsille jäädytetyn luistinradan rippeet ja vaikka monet tuttavistani haikailevatkin vielä talven perään, niin meillä ollaan jo ihan kevät fiiliksissä, myös lapset fillaroivat jo täysillä ja hakevat kesä leluja varastosta kiihtyvällä tahdilla!
Siis oikein keväistä viikon jatkoa kaikille, fiilistellään kevättä ainakin niin kauan ennen kuin mahdollinen takatalvi iskee!

P.S Kuulimme äsken lasten kanssa kuinka ilmeisesti helmipöllö huhuili pimeässä, kuopus huhuili vastaan ja sai jopa varovaisen vastahuhuilun takaisin;)

11 Comments

 • Voi että, helmipöllön kanssa kommunikoiva kuopus ♥
  Ihanalta näyttää! En osaa antaa yhtään hedelmäpuuneuvoja, mutta itse varmaan leikkaisin päärynääkin, kun niitä näkyy niin paljon leikattuina ulkomailla, kaikki päärynät oikeastaan.

 • Poika osasikin ensin matkia pöllön ääntä yllättävän hyvin, mutta aika nopeasti varmaan kuitenkin sitten tajusi, etteivät huhuilut tulleetkaan mahdolliselta puoliso ehdokkaalta;) Täytyypä nyt ottaakin tarkemmin selvää tuosta päärynästä, ainakin sitä voisi varovasti vähän avata, poistaa sisältä muutama oksa niin tuulettuisikin paremmin. Nyt siinä on muutamana vuonna lehdet oudosti mustuneet syksyisin, liekö joku tauti?! Voisi auttaa ehkä se harventaminen.

 • Ihanat pelakuun alut! Siitä se lähtee! Tässä vaiheessa aina epäilee, mihin kaikki mahtuu, mutta yleensä kaikille löytyy paikka.

 • Ihanat alut sulla jo pelakuissa! Minulla kun ei ole lisävaloa, niin laitoin siemenet multaan vasta eilen. Nyt alkaa päivän valoisa aika kohta riittää :O)

 • Ihanaa kevättä! Kauniisti näkyy pelto tuolla tonttinne alapuolella.
  Minun on tarvinnut leikata alimmaisia omenapuun oksia koska ne käyvät päähän kun ajetaan istuttavalla ruoholeikkurilla. Päärynäpuita minulla ei olekkaan koska peurat söivät ne toissa talvena.
  Helmipöllön taisaisen puputtava huhuilu on upeaa. Lapsillekkin elämystä, sitä luonto tarjoaa! Istutus hommat minullakin jatkuvat huomenna. Purkkeja alkaa olla jo melko tiuhassa.

 • Oi, lapsi ja pöllö kommunikoivat, suloista. Just luin artikkelin päärynäpuun kasvatuksesta! Jos hedelmiä haluaa niin tulisi taivuttaa samaan tapaan kuin omenaa (vaakaan) ja latvoista pitäisi jättää heikoin ja muut leikata pois. Jos taas haluaa isokokoisen koristepuun niin ei tarvitse tehdä mitään. Ihanat pelaquun taimet siellä, kuolaa kuolaa.

 • No ihan totta, sopu sijaa antaa ja osa pusseista täytyy kuitenkin jättää suosiolla vasta kasvihuoneeseen kylvettäväksi!

 • Minulla kerkisi viime vuonna pelakat ihan hyvin, vaikka vasta maaliskuun alussa kylvin. Nyt todellakin on jo paljon valoisampaa, voi onnea<3

 • Kyllähän se paljon ruohonleikkuuta tosiaan helpottaa kun alaoksat eivät ole tiellä, taidan vähän karsia omianikin alhaalta päin.
  Kumma juttu, mutta meillä eivät ole peurat koskeneet päärynäpuuhun vielä laisinkaan, omenapuut kyllä maistuvat:(

 • Taivuttaminen taitaa olla jo meidän puussa vähän myöhäistä, mutta latvusta voisin kyllä vähän karsia. Onneksi meille sanottiinkin taimea hankkiessamme, ett puu tulee kasvamaan isoksi ja istutimme sen siksi tuohon kulmaukseen, missä sille on tilaa riittävästi, kasvuvoima näyttäisi olevan paljon voimakkaampi kuin ompuilla, joten joutaisi siitä vähän saksiakin:).

 • Ammattilaisetkin katselevat puuta välillä matkan päästä, siten näkee kokonaisuuden. Joten älä huoli vaan pidä tuo tosi hyvä tapa.

  Vai että pitäisi saada lumikellot vielä aikaisemmin.. eikös nyt ole helmikuu 🙂 On se vaan jännä kun noinhan se todestakin menee. Sitä aina intoutuu kun ilmat lämpenee <3

Vastaa:

Sähköpostiosoitettasi ei julkaista.