Siementilaukset tehty

Tein juuri inventoinnin siemenlaatikkooni ja lähetin tilauksen Hyötykasviyhdistykselle!! Kimppatilauksessa on perennojen siemeniä tulossa vielä myös Jelittolta, joten kylvettävää piisaa;) Suurimman osan perennoista ajattelin kyllä kylvää vasta ulos ja tänä vuonna en ottanut kylmäkäsittelyä vaativia siemeniä kuin yhden pussin, tätä en voinit vastustaa<3

Eli tällaisia ikkunoiden edustoja sitä sitten on taas itselleen hankkimassa, tuo kuva on muutaman vuoden takaa pääsiäisen aikoihin otettu. Takana on keijunmekkoa ja edessä isosamettikukka Vanillaa ja paprikat ovat jo noin isoja äärimmäisenä vasemmalla.

Ostin viimeinkin itselleni Else ja Vesa Leivon kirjan Tulppaanitarhan lumo, kun löysin sen mukavassa alennuksessa. Minua pitkään askarruttanut asia narsissien istuttamisesta ratkesi tuon ihanan kirjan lukemisen myötä. Istutin jokunen vuosi sitten nämä tähtinarsissit `Ice Follies` ja ensimmäisenä keväänään ne kukkivat näin upeasti. Nyt viime keväänä nousi vaivaiset muutamat kukat:( Mietin jo istuttaessani sipuleita, jotta voisiko niitä heti jakaa irti toisistaan, kun olivat jopa 3-4 sipulin ryppäissä?! Yritin jo silloin selvittää narsissien istutuksen saloja, mutta nyt vasta löysin tiedon kyseisestä kirjasta. Eli sipulit olisi voinut irrottaa toisistaan jo ennen istuttamista, jolloin sipuleilla olisi ollut paremmin tilaa. Nyt pääsenkin sitten ensi kesänä kaivamaan sipulit ylös ja jakamaan ne, taidankin siirtää niistä osan kivikasan penkkiin pensaiden ja puiden alle.

Nämä ihanaiset tulppaanit (Tulipa `Spring Green`) kasvavat samassa penkissä noiden narskujen kanssa ja ovat jaksaneet nousta uudelleen jo monena vuonna, vaikka kasvupaikkansa onkin tosi kuiva ja karuhko. Voihan se olla, että tuo paikkakin on narsisseille liian kuiva jo heti keväästä, loppukesän kuivuus lienee kuitenkin vain hyväksi sipuleille.

Voi sentään miten odotan kivikasan penkin Moskovan kaunottaren ensimmäistä kukintaa<3 Täytyykin laittaa alueen kasveille heti keväällä tuhti kerros hevonlantaa, sillä viime kesänähän mm. rusokirsikan lehdet kasvoivat hailakan vihreinä, ennen kuin tajusin lannoittaa sitä ja helmi- sekä ruusuorapihlajaa, jonka jälkeen lehdet tummenivat silmin nähden. Silloin näin oikeastaan konkreettisesti ensimmäistä kertaa lannoituksen vaikuttavan kasveihin. Maa jota tuohon kohtaan sain, on entistä kauan sitten viljeltyä perunamaata, joten se lienee melko ravinneköyhää jo alun perin. Olisi pitänyt heti lannoittaa se kunnolla ennen istuttamisia. Mutta kaikista virheistäänhän sitä oppii ja sehän tässä harrastuksessa onkin niin mahtavaa, että jokaisesta jutusta oppii lisää ja yrityksien ja erehdyksien kautta voi saada kasvit viihtymään ja kukoistavaan. Huomaa paino sanalla voi;DD

Sain tällaisen ihanan tunnustuksen Scillalta Scillan puutarhassa blogista, suuret kiitokset, nämä lämmittävät aina mieltä<3 Tämän tunnustuksen voi jakaa niin monelle blogille kuin haluaa, itselleni tuli nyt mieleen yksi, jolle haluan tarjota tilaisuuden napata tunnustuksen mukaansa ja laittaa halutessaan sitä eteenpäin. Tunnustus lähtee siis Milville Harjaneilikkaan!

Aurinko paistaa täysillä ja aamun -15 asteen pakkanen on hävinnyt sen lämmössä jo vaivaiseen -5 asteeseen!! Lämpöä siis jo kummasti antaa meille tuo ihanainen aurinko, joten taidampa vielä ennen töihin lähtöä kipaista pienen lenkin ulkona paistattelemassa<3 Mukavaa loppuviikkoa kaikille!

8 Comments

 • Oi, kohta tosiaan ikkunalaudat pursuilee. Vähän innostaisi laittaa pelargoneja kasvamaan siemenestä, mutta se olis kai tehtävä aika lailla nyt. Pitäisikin käydä katselemassa siemeniä netistä. Siitä se innostus sitten taas lähtee, vaikka muuten on fiilikset kyllä vielä talvessa.

 • Näissä blogeissa on just kaikkein parasta kokemuksien jakaminen. Niistä oppii sellaistakin tietoa mitä ei kirjoista löydy. Eikä aina tarvitse kaikkea kokeilla "kantapään" kautta. Vaikka erehdyksistä sitä just oppii parhaiten.

  Minä tulin hankkineeksi helmi- ja ruusuorapihlajat, vaikka ne ovat vähän riskillä III-vyöhykkeellä. Kirjoitin itselleni muistiin, että laitan keväällä palanutta hevosenlantaa niille. Toivottavasti ne selviävät talvesta! Kiitos vinkistä!

 • Vielä kerkiää hyvin pelakoita kylvää! Kylvin viime vuonna muistaakseni vasta ihan maaliskuun alussa ja silloinkin kerkisivät kukkia ihan mukavasti loppu kesällä ja lauhan syksyn lempeässä ilmassa kukkivatkin tosi pitkään. Ensimmäiset pakkasetkin muuten kestivät terassilla oikein hyvin ja nyt pukkaavat pieniä muutaman kukan kukkavarsia yläkerran viileällä ikkunalaudalla. Tilasinkin juuri tuolta hyötiksestä kahden pelakan siemenöisiä muiden hyötykasvien lisäksi, kyllä minulla on jo ihan kevät fiilarit:)

 • No ihan totta, monta niksiä olen kyllä minäkin oppinut toisten blogeja lukiessa, mutta on sitä tullut oppia myös kantapäänkin kautta;)
  Aina kannattaa yrittää, pienilmasto saattaa olla edullinen, vaikka vyöhyke ei osuisikaan kohdilleen!
  Hevonlanta on niin hyvää tavaraa, luonnonmukaista lannoitusta parhaimmillaan!

 • On jännä miten ihanaa on jo siemenpussien järjestely. Siinä tulee jo kevätfiilis. Kaunis laatikkokin sulla noille siemenpusseille.
  Mä oon samaa mieltä, tää puutarhaintoilu on siitä kivaa kun ajatuksia ja kokemuksia voi vaihtaa, joku on keksinyt toisen jutun ja toinen toisen. Ei tartte kantapään kautta kaikkea opetella. Kokemusten vaihtaminen on näissä puutarhablogeissakin ihan parasta. Aurinkoisia päiviä!

 • Minäkin jo ensinmäisen tilauksen sain kotiini. Rapina oli huumetta korville..uuh!
  Esikasvatuksia en sisälle paljon voi laitella kun nuo kissat kohnaavat kaikki paikat.
  Kylmäkäsittelyyn ulos laitan muutaman perennan ja koitan jostakin lunta haalia päälle.

 • Kiitos kommentistasi Riina! On se vaan niin ihanaa, että pian voi taas kokea kasvun ihmeen! Tilasin myös idätettäviä siemeniä ruokapöytään, vihreää silmille ja suuhun:)

 • Täytyykin viikonloppuna hakea kylvömultaa pari säkkiä, jotta on sitten valmiina kun siemenöiset saapuvat, chilin voi ainakin kylvää pikimmiten. Lunta onkin edelleen niukanlaisesti, vähän voisi tupsauttaa ilmojen herra lisää lämmikettä luonnolle!

Vastaa:

Sähköpostiosoitettasi ei julkaista.