Talvi ja valo saapuivat

 Nuorimmaisen syntymäpäivät vietettiin iloisissa merkeissä ja kakkutikkarit olivat oikein makoisia ja kauniitakin<3

Synttäreiden jälkeen talvi onkin sitten kiristänyt otettaan oikein kunnolla ja pakkasta on ollut ihan näihin päiviin asti, päivisinkin, reippaasti kymmenen paremmalla (pahemmalla?) puolella. Tänä aamuna satoi vähän lunta ja nyt näyttäisi olevan vähän lauhtumaan päin. Lunta saisi kyllä tulla vähän enemmän, olen melkoisen huolissani kasveistani, ovat lähes kokonaan ilman lumen antamaa suojaa 🙁

Koko joulun ja lauhan ajan, terassilla oleillut valkoinen hyacint multiflora on nyt avannut lisää nuppujaan<3

Olin jo alkuviikosta tyhjentänyt yhden säkillisen talvensuojaturvetta arimpien kasvien suojaksi, mutta tänä aamuna lähdettiin sitten keskimmäisen kanssa kirpeään ja aurinkoiseen pakkassäähän vähän saksimaan kasveille lisää suojaa. Muutaman pienen kuusen verran olinkin havuja jo levitellyt aiemmin syksyllä, mutta nyt sai sitten kyytiä joulukuusemme. Poika sitten rakastaa saksia ja sahailla risuja ja ihan pikkuinen kirveskin pysyy jo hänen käsissään:) Mamman pikku apuri<3

Laventelin päälle laitoin styroksilaatikon, toivottavasti tuo ei ole sitten liiankin tiivis, onko jollain kokemusta kasvien talvehtimisesta laatikon suojissa?

Mustilasta tuomani magnolia on sitten saanut ihan kaiken mahdollisen suojan, mitä nyt vain olen keksinyt;D Jo alkusyksystä asensin sen suojaksi verkon, kasasin juurelle lehtiä ja laitoin havuja verkon ja taimen väliin. Nyt kun pakkaset sitten alkoivat niin kävin kietaisemassa verkon ympärille tuota hallaharsoa ja vielä nyt alkuviikosta sitten sitä tarvensuojaturvetta. Turvetta jäi myös noihin oksan haaroihinkin ja meinasin ensin ravistella sen alas, mutta kun se oli niin kuivaa pöllyä, niin ajattelin josko suojaisi vähän myös joitakin simujansa?! Täytyy vaan sitten käydä raavistelemassa se pois kun kastuu, ettei sitten jäädy tuohon kiinni.

Varjohiippa on edelleen kaunis, kumpa tämä kasvi viihtyisi meillä ja lisääntyisi suuriksi kasvustoiksi tontin varjoisimpiin paikkoihin. Tietysti näitä tekisi mieli saada myös lisää;) Joululahjaksi tilaamassani Hannu Sarenströmin (Lundens skugga) kirjassa näistä on ihania kuvia<3

Yritin kovasti löytää pihalta jotakin kaunista kuvattavaa. Terassilla syksyllä askastelemani sammalkoristeet ovat säästyneet lintujen nokkimiselta ja koristavat sisäänkäyntiä yhdessä lehtikuusen oksien ja pikkuruisen linnunpöntön kanssa.
Joulun mentyä riisuin havupallon koristeistaan ja nyt se saakin roikkua tuossa seipäiden keskellä niin kauan kun laitan tilalle kesäkukka amppelin;) Lyhteessä en ole nähnyt vielä yhtään ruokailijaa, mutta koristakoon sekin nyt tuossa kevääseen asti.
Rautatienomenapuun alla oleva kiveys pyöreistä kivistä on vielä esillä, näin vähäinen on siis tuo lumitilanne tällä hetkellä.

Jäätilanne alkaa olla sitten sitäkin parempi! Järven jääkin on jäätynyt tasaiseksi lumen vähyyden takia ja kenttienkin jäät alkavat olemaan oikein luisteltavassa kunnossa. Tässä esikoisen taidonnäyte tältä päivältä;D

Illaksi olisi luvassa mukavaa askasrtelua! Ajattelin nyt ensimmäisen kerran kokeilla hyödyntää tällaisia petrimaljoja siementen idätyksessä ja kylmäkäsittelyssä!! Laitan kostutetun imupaperin maljan pohjalle ja siemeniä sen päälle itämään. Sitten napsin itäneet siemenet varovaisesti pinseteillä multaan jatkamaan kasvuaan. Saa nähdä miten suunnitelmani toimii?! Kovin pienillä siemenillä tätä ei ehkä kannata yrittää, mutta isommilla voisi ehkä toimiakin, mitä olette mieltä? Ja kylmäkäsittelyyn sitten perliittiä pohjalle ja siemenet siihen ja jääkaappiin. Saisin mahdollisesti myös pienen lämpökaapinkin käyttööni, olisikohan siitä mitään hyötyä??! Ainakin siinä saisi lämpötilan pysymään koko ajan vakiona, mutta liekö sitten saisin myös muhevat homekasvustot kasvuun;D
Ajattelin myös askarrella muksujen kanssa sanomalehtipotteja, valmiiksi kevään kasvatuksia varten, ihanaa kun tammikuu on jo yli puolen välin ja pian päästään kylvämään<3 Mukavia tammikuun lopun päiviä kaikille!

8 Comments

 • On kyllä todella piristävää, kun vihdoinkin on tullut talvi 😀 Olen ollut järven jäällä potkukelkkailemassa jo kolmena päivänä! Sileän, mustan jään päällä on miljoonia, isoja lumikidepalloja <3 Rantakasvit ja puut ovat peittyneet uskomattomiin talviasuihin! Mutta joo, kasvien kannalta kyllä huolettaa, enää en ensi kesänä taida päästä nauttimaan talvehtineen kesäpäivänhatun kukinnasta, eivätkä hyönteisetkään. Täytyy kylvää jotain korviketta sitten tilalle. Ahkerasti olet jaksanut suojata, Minna kasvejasti! Toivottavasti selviävät!
  Tein tänään chilinsiementilauksen, toivottavasti en ole jo myöhässä tämän kanssa. Baccatumeja ja chinensejä. Viime vuonna idätin hyvin monia siemeniä muovirasiassa akvaarion päällä lämpimässä (meillä on aika kylmä sisällä…), idätyskausi alkaakin postilähetyksen saavuttua chilin siemenillä. Itäneet siemenet turpoavat aina alkuperäisestä koostaan, kyllä ne saa poimituksi pinseteillä suodatinpaperin päältä. Tietty ei nyt ihan kauhean pieniä. Viime kevään esi-idätin kurpitsansiemenetkin siinä, ei mennyt ruukkutilaa hukkaan itämättömille siemenille.
  Lämpökaapista kyllä on varmaan apua idätysvaiheessa, miten saat sinne valot? Minun idätykseni jatkoivat viime keväänä kasvuaan vanhassa akvaariossa, jossa oli pohjalla polyuretaanilevy, johon olin upottanut pienen terraarion lämpövastuksen. Akvaarion ulkoseinät verhoilin foliolla, ettei valoa karkaisi. Siinä oli minun lämpökaappini 😀 Useimmat kylvöksistä eivät homehtuneet. Jos näin meinaisi käydä, voisi virittää vaikka tietokoneen vanhan tuulettimen siihen pyörimään, muuntajaksi käy vaikka kännykän vanha laturin johto, kunhan jännite on sama.
  Mukavaa, kun lapsesi auttavat noin innokkasti sinua!

 • Minunkin täytyisi vähän tehdä inventaariota hyötykasvien siementen suhteen ja sitten laittaa tilaus hyötikseen vetämään:)
  Viime keväänä minullakin jäi tosi moni kurpitsan siemen itämättä ja multapurkit meni sitten ihan kompostiin. Sen takia ajattelin nyt kokeilla vähän erilaisia menetelmiä! Ääh lämpökaappiin en kyllä taida saada mitenkään valoa, mutta läpinäkyvä ovi siinä kyllä on. Toisaalta toiset siemenethän haluavatkin itää mieluummin pimeässä, joten ehkä raahaan kaapin kotiin ainakin kokeiluun;D Tuo akvaario olisi kyllä myös tosi kätsy, kuin pieni kasvihuone! kasvilamppuni siihen yläpuolelle ja vielä jos setä mustan saisi asentamaan siihen tuuletuksenkin;D
  Liukkaita potkutteluja sinulle, hitsi meilläkinhän on muuten potkurit olemassa, pitäisi vain kuljettaa ne rantaan jotenkin!!

 • Joo minigrip varmaan ajaisi myös saman asian tai vaikkapa pakasterasiat! Nämä oli vaan roskikseen menossa, joten hetihän minulla alkoi mielikuvitus hyristä ja tietysti keksin niille "vihreän" uusiokäytön;) Kevät näyttää miten hyviä nämä mun ideat sitten oikein olivatkaan, toivottavasti en homehduta koko siemenvarastoani;DD

 • Olen kamalan laiska suojaamaan kasveja, mutta nyt pieni huoli tosiaan hiipii mieleen. Vähän olen lunta lapioinut muutamille kasveille, täytyykin huomenna jatkaa. Kerrohan sitten,miten siemenidätys onnistui, tuo voi toimia hyvinkin. Itse ajattelin huomenna kylvää mustia orvokkeja, tästä me taas päästään vauhtiin:)

 • Minäkin muistin äsken, että yksi ihana saniainen on vielä täysin ilman suojaa, hyvä etten heti rynnännyt pimeässä kolailemaan lunta sen päälle;D Huomenna sitten!

 • Miten hauskat ja erikoiet pallokakut! Miten valmistit/paistoit nuo pallukaiset?
  Onpa käyny mielessä tuo suojausasiakin, mutta jäänyt tekemättä. Sinä olet ollut ahkerampi sen suhteen.

 • Esikoinen siis sai joululahjaksi sellaisen vohveliraudan tapaisen paistokoneen, jolla pallot on tehty. Mukava kapistus:) Kolailin tänään lisää suojaa kasvien päälle, harmillisen vähänhän tuota lunta vaan on vielä tullut. Kyllä naureskelin itsekseni kun muistelin viime talvisia valtavien lumimassojen kolaamisia ja vertasin sitä tuohon tämän päiväiseen onnettomaan lumen metsästykseeni. Jännä nähdä tuleeko sitä tänä vuonna miten paljon?!

Vastaa:

Sähköpostiosoitettasi ei julkaista.