Valoa kansalle ja kasveille

Kyllä nyt on valo vähissä!! Oikeasti en edes muista milloin olen nähnyt auringon viimeksi, ehkä joitakin ihan hetkellisiä pilkahduksia näkyi joskus ennen joulua??! Joulun jälkeen sytytinkin sitten heti kasvivaloni yläkerran aulan kattoon ja jotenkin heti helpotti;D Tuo Valoya Oy:n kasvivalo (AP67) on nyt ollut minulla muistaakseni jo kaksi kevättä käytössä ja nyt lähtee kolmas kasvukausi sen voimin käyntiin. Minä ja kasvipolot olemme olleet siihen erittäin tyytyväisiä, jotenkin saan sillä kevään alkamaan heti joululta ja varsinkin nyt kun kelit ulkonakin ovat olleet keväiset (muuten kuin valon osalta), niin tunnen valon alla paistatellessani jo pienoisen viherfiiliksen nousevan<3

Tässä muutama kuva lampun ensimmäiseltä vuodelta. Silloin minulla ei ollut vielä koottavaa alumiinipöytääni ja tila lampun alla oli tosi niukassa. Laitoin silloin kelloköynnökset innoissani ihan liian aikaisin kasvamaan ja voitte arvata millaisia raaskuja ne olivat ennen kuin sain kiikutettua ne ulos. Näin jälkikäteen ajatellen, niitä olisi varmaankin kannattanut vähän latvoa, mutta arvatkaa vaan hennoinko katkaista niistä yhtään kiehkuraa;) Varmaankin liian pitkän sisäkasvatuksen takia niiden varret sitten lopulta jotenkin kutistuivat ja kuivuivat mullan yläpuolelta ja ne kituuttivat ulkona hengissä pitkälle syksyyn, kasvaen tuskin senttiäkään:( Kannattaisikohan joskus vielä kokeilla uudestaan?! Mihin aikaan te olette kylväneet kelloköynnöksen siemenet?

Kävimme Hyötykasviyhdistyksen porukan kanssa viime vuoden tammikuussa Viikin koekasvihuoneilla tutustumassa kasvivaloihin ja reissu olikin minulle todella mieleinen, koska sattumalta olin hommannut juuri samaisen firman lampun edellisenä keväänä itselleni ja nyt pääsin kyselemään valostani kaikki mieltäni askarruttaneet asiat!! Reissu oli niin antoisa, että kerkisin ottaa silloin vain tämän yhden kuvan;) Tässä on menossa tomaatin taimien kasvun tutkiminen erilaisilla valon aallonpituuksilla ja niiden yhdistelmillä. Luonnon valon vaikutus kasvuun pyrittiin poistamaan, vuoraamalla alueet valkoisella muovilla. Vesi ja ravinteet kulkivat kaikille alueille letkuja pitkin, eli kasvuolosuhteet oli pyritty saamaan muuten samanlaisiksi, vain valo vaihteli.

Alkanut uusi vuosi on valon vähyydestä huolimatta ollut perheessämme oikein työn täyteistä aikaa. Satoa on korjattu ja mamman töiden alkamisen seurauksena lapsillakin on tullut eteen melkoisia elämän muutoksia. Hain eilen pienimmäisen, toisen päiväkotipäivänsä jälkeen kotiin, ja voi miten onnellinen olinkaan kun sain omani takaisin<3

Huomenna onkin sitten kolmosen 3v. syntymäpäivä ja juhlistamme päivää mm. herkuttelemalla kakkutikkareilla ystävien kanssa, nami! Nyt vaan kipin kapin kauppaan ostamaan tarvikkeita ja sitten loppupäivä kuluukin leivonnan ja siivouksen merkeissä;)
Mukavaa viikonloppua kaikille, tammikuu onkin ihan kohta jo puolessa välissä ja pian voidaan jo kylvää ensimmäiset siemenet, vaikkapa uusia pelargoneja lampun alle kasvamaan<3

13 Comments

 • Kasvilampun esiin kaivamista minäkin suunnittelin, kun hätähousuna toin pari autotallissa ollut pelargonia sisään toimittamaan viherkasvin virkaa. Kivalta kuulostaa teidän viikonloppusuunnitelman. Meillä palju lämpiää ja kohta päästään köllimään.

 • Mukavia synttärinvalmistushetkiä ja hauskaa syntärijuhlaa!
  Nyt alkaa noita siemenluetteloita putoilemaan postilaatikkoon ja haaveilu alka.
  Täytyy pysyä kylmäpäisenä eikä kannata vielä tammikuussa koskea yhteenkään siemenpussiin.

 • Kasvilamppu kuulostaa näppärältä apurilta.
  Kasvatin viime vuonna ekaa kertaa pelakuita siemenestä ja hyvin onnistui. Aion kokeilla tänäkin vuonna lajikkeita vaihtaen. Mukavaa juhlaviikonloppua!

 • Varmasti hyvä valo olemassa!
  Itse laitoin viime keväänä kelloköynnöksen siemenet multiin 21.2. KAsvoivat ilman miään lisävaloja, kylläkin mahdollisimman valoisassa paikassa. Latvoin muutamia kertoja ja poistin ne tarttuvat kärhät , koska sisällä tarttuivat milloin minnekin, ulkona saivat kasvaa rauhassa.
  Kelloköynnökset kukkivat elokuun loppupuolella upeasti. Ilman muuta kannattaa kokeilla uudestaan. Laita aurinkoon ja suojaisaan paikkaan kasvamaan. Meillä oli terassin kulmassa, auringossa.

 • Kaikki valot vaan kehiin torjumaan pimeyttä, vaikka kyllähän tuo ohutkin lumipeite, yhdessä kuun kanssa, tekevät ihmeitä, ulkona ei ole enää säkkipimeää:) Juuri passelit paljukelit teille, paljon kynttilöitä ja höyryävän lämmin vesi, ihanaa <3

 • Kiitos, juhlat olivat onnistuneet ja kakkutikkarit melkoinen menestys;D Perjantaina tuli hyötyjen siemenluettelo, hulinoista huolimatta kerkesin jo kahlata sen läpi ja taitella monta sivun kulmaa merkiksi;)

 • Sama täällä, siemenistä itivät kaikki ja taimet kasvoivat niin tanakoiksi, jotta ihan pakko laittaa pelakoita siemenöisistä tänäkin vuonna! Hyötykasviyhdistyksen luettelossa oli houkuttelevia lajikkeita!

 • Kiitos tuhannesti neuvoista, hyötyjen siemenluettelossa olikin valkoisen kelloköynnöksen siemeniä, siis eikun tilaukseen;)

Vastaa:

Sähköpostiosoitettasi ei julkaista.