Kevään merkkejä

Kylläpä ulkona tuntuu nyt niin keväiseltä<3 Ainoa mikä erottaa tämän hetken maaliskuusta on tuo kaiken alleen peittävä hämärän verho, joka sitten jo “oikean” kevään aikaan alkaa mukavasti rakoilemaan. Tämän päivän paikallislehdessäkin oli iso juttu meistä puutarhureista ja kaikista niistä töistä, joita voisisimme nyt puutarhoissamme tehdä, jotta varsinaisen kevään koittaessa ehtisimme vaikka vähän enemmän, vain ihastella heräilevää puutarhaamme! Joulukukkasista nyt voidaan istuttaa jouluruusut ja sipulikukat. Kevätlannoitteet ja kalkinkin voisi tuon jutun mukaan jo levittää! Kasveja siirtää ja jakaa, sekä pienempiä oksiakin jo leikata esim. omenapuista. Itse taidan kuitenkin vielä jättää omenapuut rauhaan, varsinkin kun niitä on meillä vain muutamia, niin keväämmälläkin kerkiän ne hyvin napsia. Kitkeminenkin on näillä keleillä erittäin mahdollista ja ainakin pienen haravan tai kuokan kanssa työskennellessä, pysyvät kädetkin jonkin aikaa lämpiminä. Myös haravoinnin voi oikein hyvin saatella päätökseen, vaikka ainakin pienimmät lehdet kyllä jäävät mukavasti tulevan “kevään alle” ja ravitsevat samalla nurmikkoa.
Harmittaa vain, kun syksyltä ei jäänyt oikein mitään istutettavaa, eikä taimistoiltakaan tahdo tähän aikaan vuodesta oikein löytyä apuja;D Havuja olisin halunnut laittaa tuohon talon edustalle rinteeseen, mutta täytynee odotella kuitenkin taimistojen heräämistä kevääseen.
Siemenluetteloita on jo tipahdellut laatikkoon muutama, mutta tänä keväänä sainkin mahtavan tilaisuuden tilata siemeniä yhdessä puutarhaystäväni kanssa täältä. Kahlasin jo joululomalla läpi kaikki perennat (95 sivua;) ja nyt olisi jäljellä enää se kaikista vaikein, eli listalta karsiminen:( Hyötykasviyhdistykseltä tulee sitten varmaan myös tilattua hyötytarhan siemenet, tomaatit ja muut. 
Jahas juuri tätä kirjoittaessani tulikin viime käden tietoa pihalta, lunta on alkanut satamaan!! Tähänköhän se nyt sitten loppui tämä ihanuus, vaikka Forecan mukaan kelin pitäisi pysyä leutona ainakin ensi viikon vaihteeseen asti. Joka tapauksessa haluan toivottaa kaikille oikein mukavaa alkanutta uutta puutarha vuotta, olkoon onni kanssanne<3

Avainsanat

16 Comments

 • Mä en kyllä laittaisi kevätlannoitetta enkä kalkkia tässä kohtaa. Vettä on satanut niin paljon + sitten keväällä sulamisvedet, että menee ihan harakoille tuo homma. Täälläkin satoi eilen illalla räntää ja nyt märkiä lumihiutaleita, mutta samantien sulavat pois. Plussan puolella ollaan vahvasti.

 • No kyllä minäkin vähän ihmettelin, jotta huuhtoutuvatko ravinteet kasvun alkamiseen mennessä kasvien ulottumattomiin, mutta niin siinä jutussa kuitenkin väitettiin, että kun kasvit ovat nyt lepotilassa, niin ravinteet ehtivät ainakin imeytyä kunnolla maahan. Lisäksi märkyyden vuoksi lannoiterakeet hajoavat hyvin maahan. Nythän tuolla sitten alkoi meilläkin lunta ripsimään, voipi olla että talvi tulee kuitenkin pian ja lannoitteetkin saavat rauhassa talvehtia pussissaan;D.

 • Maltti on valttia tähän aikaan vuodesta. Lunta voi vieläkin tulla kymmeniä senttejä. Meillä täällä Savossa oli viime keväänä huhtikuun alussa täysi talvi. Kitkemisen ymmärrän, mutta lannoitteiden laiton minäkin jättäisin myöhemmäksi. Mukavaa puutarhavuotta myös sinulle Minna!

 • Lumikellot piiipottavat sinulla. En ole käynyt vielä omiani tarkastamassa. Paikallislehti haastattelee ihanaa Moilasen Sannaa. Hän on käynyt pariinkin otteeseen luennoimassa = juttelemassa puutarha-asiaa lähiruokayhdistyksessämme.
  Olisikin tosi hauska juttu jos puutarhakaupat olisivat auki kelien eikä allakan mukaan. Toki ymmärrän, että isoille kaupoille se olisi vaikea juttu, mutta pienille tämä voisi olla markkinarako.

 • Omaan pihaan olen istuttanut perennoja melkein mihin aikaan vuodesta vaan, kunhan sulaa on. Keväällä routa voi hiukan nostaa juuripaakkua mutta kun taimet painaa takaisin paikalleen niin kasvit voi oikein hyvin ja ovat aikaisin jo juurtumassa paikalleen. Havujen kanssa olisin vähän varovaisempi, ainakin nuo ulkomaiset havut on istutusajan suhteen kronkelimpia kuin perennat.

  Täytyypä käydä katsomassa lumikelloja..

 • Ainakin tuota haravointia ja kevyttä leikkausta uskaltaa harrastaa ja tietenkin sitä maan kääntöä, johon innoistuin joulupäivänä 🙂
  Itse olen kiertänyt puutarhamyymälöiden tarvikeosastoilla ja tehnyt todella edullisia työkalu- ja ruukkuhankintoja. Olen myös ehtinyt ihmetellä, mikseivät siemenpussit ole vieläkään esillä 😀
  Huomenna käyn istuttamassa kukkineet hyasintit minäkin maahan.

 • No ihan totta, täytyyhän tässä kuitenkin nyt laittaa jäitä hattuun ja muistaa olla realistinen, sillä lähes pohjolan perukoillahan sitä ollaan ja talvi elettävä joka tapauksessa ennen kevättä, vaikka olis se "enkkutalvi" vaan ihan kiva;D

 • Minä olen hyödyntänyt tämän sulan ajan haravointina. Syksyllä en ehtinyt ja ajattelin jättää kevääseen, mutta tuli tämä välivaihe just sopivasti ja loma. Marian tavoin olen myös kääntänyt hieman maata uudelle istutusalueelle sekä tehnyt rossipohjan viereen singelialueen. Kohta voisi lunta tulla kasvien suojaksi.

 • Varmasti sieltä ovat nousseet jo sinunkin lumikellosi, niin samoilla leveyksillä ollaan;) Hänestä oli niin ihana kuva lehdessä, silmistää saattoi nähdä sen valtavan innostuksen, jonka tulppaanipuun pullistelevat silmut saivat aikaan<3

 • No ihan totta! Havuille on kevät ahavakin varmasti hankalampi kestää jos eivät ole kerinneet edes kunnolla juurtua, kun tosi asiassahan se talvi sieltä ehkä kuitenkin on vielä tulossa. Tuiviota ja jotakin matalaa katajaa olen ajatellut, mutta nythän tässä on hyvä aika tehdä suunnitelmia, hyvin suunniteltu on jo puoliksi tehty;)

 • Minä olen haravoinnut ja keräillyt puista lentäneitä oksia pois. Penkeistä olen kitkenyt voikukat pois. Luonnon havuja ja taimikoita olen leikellyt. Kuivia oksia riipinyt angervoista jne..Ihana aika kun on saanut tavallaan lisää tuohon kevääseen.
  Minullakin alkaa perennan siemen lista olla jo valmiina ja aloitan kohta kylvöt.

 • Minäkin tein tänään vuoden ensimmäisen reissun puutarhamyymälään hakeakseni mm. kylvömultaa, vaan ryökäleillä ei ollut sitä minulle vielä myydä, piilottelivat varmaan niitäkin niin kuin siemenpussejakin;D

 • Oih tuo kivijalan siistiminen pitäisi meilläkin jotenkin suorittaa, nurmikolle valuva sepeli ei ole yhtään kiva:( Haluaisin edes jonkun rajaamaan alueita, vaan en tiedä mikä olisi sopiva?! Jokin kapea betonitiili ehkä.

 • Kyllä se onkin sitten ihan mahtavaa kun pääsee tekemään ensimmäiset kylvöt ja näkee taas siemenen sisältämän kasvun ihmeen<3

 • Voihan lumikello <3
  Tämä on ollut puutarhuria hellivä alkutalvi, joka on ihanasti lyhentänyt talvea – en millään jaksa uskoa, että kevät tulisi taas niin myöhään kuin viime vuonna, tällä kertaa se saa luvan tulla ajallaan, jolloin meillä on erittäin lyhyt pakkastalvi! Talvi tämä on silti minusta – ihan tyypillinen Keski-Euroopan talvi… jollaisissa ei ole mitään vikaa, kaikkein vähiten puutarhurin kannalta 😉 No, ehkä ne kasvitaudit ja tuholaiset, pakkasesta on jotain hyötyä kyllä.

 • Kyllä nyt näyttää pahasti siltä, että lauha alku talvi kääntyy illasta alkaen kunnolla pakkasen puolelle, jospa siinä tauditkin sais kyytiä! Pelkään kyllä vähän magnolioidemme puolesta:(

Vastaa:

Sähköpostiosoitettasi ei julkaista.