Billnäsin ruukkijoulu

 

Olin tänään lasten kanssa toista kertaa Billnäsin ihanilla joulumarkkinoilla! Voi mikä onni on asua lähellä näitä upeita ruukki kyliä, niin Billnäs kuin tietysti Fiskarskin ovat vieneet sydämeni ja kuljen aina noissa ruukeissa kuin onnesta leijuen. Voin aistia siellä menneen ajan ja kuin hetkeksi siirtyä jonnekin kauan menneisyyteen.
Lähestyvät markkinat ja inspiroiva keskustelu yhden Täysin pihalla ryhmäläisen kanssa, sai minut myös jälleen tarttumaan talttaan ja kuumailmapuhaltimeen;) Saaripalstan Sailan neuvoja noudattaen käytin nyt märkää harsoa lasin suojana, eikä yhtää lasia mennyt rikki! Ainoastaan vain yksi neljästä lasista olikin alunperin ehjänä. Voi että nautin eilen aamuna tästä ikkunoiden rapsutuksesta ja nyt kun se oli tuon puhaltimen avulla vielä niin helppoakin! Enkä onnistunut edes yhtään mustuttamaan puuosiakaan, vaikka olin sitä niin kovin pelännyt ja siirtänyt näiden aarteideni kunnostuksen aloitusta. Olin kyllä harjoitellut muiden projektien ikkunoilla, mutta nämä varsinaiset kesäkeittiön rakennustarvikkeet olivat vielä koskemattomana. Kun alku oli näin positiivinen tästä on hyvä jatkaa, enköhän vielä joskus saa käytyä kaikki kaksitoista, yksitoista ruutuista pokaanikin läpi;D

Suuntasimme siis pokien kanssa (vein samalla myös yhden pikkukasvihuoneen särkyneen ikkunan) ensimmäisenä Rakennusapteekin varaosaankkiin Jarin puheille ja sain tilattua puhalletut lasit tuohon kaari-ikkunaan ja vedetyn minikasvarin ikkunaan. Hän kehoitti minua ottamaan vielä viimeisenkin lasin irti ja puristamaan pokan auenneen liitoksen kiinni. Se olisi hänen mielestään parasta korjata kahdella pienellä puutapilla, joita varten pitäisi porata reiät pokaan! Hui, hui katsotaan nyt uskallanko tehdä sen itse, vai kiikutanko pokan vielä puusepälle ennen lasittamista, todennäköisesti;) Oletko Saila sinä korjannut pokien puuosia tuolla tavalla?

 

Itse Rakennusapteekki sijaitsee ylhäällä mäellä ja on jo itsessään komea ilmestys!

 

 

 

 

Sen pihapiirissä on kauniita rakennuksia ja malleja myynnissä olevista rakennustarvikkeista. Tuon kaaren muotoisen lippakaton kuvasin tarkasti, jospa tuollainen joskus tulisi myös kesäkeittiöönkin<3

 

Kun astuu eteiseen, voi ihastella myös pientä puutarha tarvikkeiden kokoelmaa.

Sisällä on myynnissä myös paljon muutakin kuin rakennus tarvikkeita. Nuo pölyhuiskut olivat hurmaavia, tuollaisen kanssa sitä voisikin siivota ihan ilolla;D Myös upea amaryllis kimppu pöydällä sai minut huokailemaan<3

 

 

Täältä hankin aikoinaan lasitusvasarani, kittiveitsen, lasinauloja ja kittiä. Ai niin ja sellakan levitykseen passelin pienen muotoillun pensselin. Ihanaa pääsenkin taas käyttämään näitä, kunhan saan pokat laseineen takaisin! Kitin tekoa tekisi mieleni myös kokeilla itse, saisi sopivan pienen määrän kerrallaan tehtyä. Taidankin kysäistä siihen neuvoja ja aineita samalla reissulla kun haen pokat.

 

Nämä vanhat sähkötarvikkeet ovat sitten söpöjä<3 Ihanan pyöreitä muotoja rasioissa.

 

 

Samassa pihapiirissä on myös toinen rakennus, jossa on näytillä lisää rakennus materiaaleja mm. kaakeleita ja lattialankkuja.

Rakennuksen eteisessä oli upealla valurautapöydällä kiva asetelma kuusen taimista!

Myös WC jonossa oli silmän ruokaa;)

Niin olihan siellä ne varsinaiset joulumarkkinatkin;D Myytävänä oli ihania tuotteita ja mukaan tarttui kaksi höyhenin koristeltua lintua näiden kaveriksi, klik.

 

Markkina paikalla oli myös näyttely vanhoista Billnäsin leimoilla varustetuista työkaluista.

 

 

 

Kierrettyämme myyjien pöydät, lähdimme kävelemään kohti Billnäsin ratsastuskeskusta ja poni ratsastusta. Matkalla nautimme upeista maisemista ja kauniista rakennuksista <3 Lapset saivat kukin ratsastaa kierrokset ja tänä vuonna myös nuorimmainen rohkeni kiivetä ponin selkään, kivaa näytti olevan:)

 

 

Voi näitä ihania yksityiskohtia! Tuo puinen aidan tolppa ja lumimarjapensaat punaista aitaa vasten<3

Tämä hyötytarha oli hurmaava myös marraskuisessa harmaudessaan. Kuluneet valkoiset puutarhatuolit ja pieni kasvihuone olivat kauniita. Kallio takana nousi jyrkkänä ja mahtipontisena.

 

Tehdaskiinteistöt ovat hurmaavia, olisipa nykyaikanakin rakennetut tehtaat yhtä kauniita!

 

Tämän harmaan varaston takaa löytyi tuollainen muotopuutarha, siinä kasvoi ainakin jotakin orvokkia ja mansikoita. Muutenkin tässä joen rannan varrella näytti olevan rakenteilla mielenkiintoisen näköisiä puutarha alueita, olisi jännä tietää mikä/kuka näitä rakentaa, koska lähellä ei ollut yhtään asutun näköistä kiinteistöä.

 

En voisi saada kyllikseni näiden ihanien rakennusten ja niiden upeiden yksityiskohtien tarkkailusta! Kuinka moneen nykyiseen varastorakennukseen rakennetaankaan tällaista päätyä, ikkunoista puhumattamaan?
Oikein rauhallista lauantai ehtoota rakkaat blogiystäväni, toivottavasti sain välitettyä teille edes hieman tämän päivän tunnelmistamme, Billnäsin ihanaisessa ruukkimiljöössä<3

12 Comments

 • Aivan ihana postaus. Kiitos, kun pääsin näin blogin kautta kuvakierrokselle. Olemme joskus vuosia sitten käyneet perheen kanssa Billnäsissä ja pidimme myös kovasti paikasta.

 • Kiva että tykkäsit, ruukit ja Mustion linna puutarhoineen ovatkin meidän alueen kauneimmat matkailu kohteet, ainakin minun mielestäni. Lähellä on myös upeita kartanoita, joihin en ole vielä itsekään kaikkiin tutustunut.

 • Upeita kuvia ja ihania juttuja! Kiitos! Mitä ihanuuksia tuolla onkaan. Varmaan nähtävyys minä vuodenaikana tahansa?

 • Oi miten kaunista! En ole koskaan käynyt tuolla, kuvista vaan ihaillut. Mahtoi olla antoisa päivä 🙂

 • Olkaatte hyvät, voin kyllä lämpimästi suositella näitä seutumme matkakohteita vaikka vähän pidemmänkin matkan päästä tuleville ja Helsinkiinkin on lyhyt matka, jos haluaa nähdä samalla jotakin uudempaakin arkkitehtuuria;) Ja onhan Billnäsissä vielä yksi suomen vanhimpia taimitarhoja ja Fiskarsissa Tahvosten Garden shop! Taisi mennä vähän mainostamiseksi;D

 • Anteeksi, en ehtinytkään tänne ennen kuin nyt, ja kävit jo blogissani katsomassa vastaukseni kittikysymykseen.
  Olen kyllä vaihtanut puuosia vanhoihin pokiin, poraamalla tappeja ym, ei se ole vaikeaa, rohkeasti vaan!

 • Minua vaan mietityttää tuo pokan kaareva muoto, siis se miten saan avautuneen liitoksen puristettua kiinni porauksen ja tapituksen ajaksi!? En kerinnyt vielä tänään ajatuksen tasoa pidemmälle, mutta huomenna kokeilen josko se pysyisi ihan puristimien avulla. Jos ei niin pirautan sitten Patrikille:)

 • Voi kun olisin tiennyt, että olet täällä. Tyhjät puutarhapalstat olivat osa Billnäsin Ruukin / Olli Muuraisen puutarhatapahtumien näyttelypuutarhaa. Rakenteet purettiin jo pari vuotta sitten pois, mutta muodot ja linjat jäivät samoin kuin osa kasveista.

  Suomen ensimmäinen puutarhurikoulu oli aikoinaan ruukinpatruunan perustamana, mutta patruunan ja opetusviranomaisten erimielisyyden takia siirtyi sitten Turkuun. Ja sieltä 70-luvun alussa Espooseen.

  • Kiitos Maija tiedoista! Noiden ruukkien historia kiehtoo minua kovasti, voi kun joskus olisi aikaa oikein kunnolla pureutua siihen!

Vastaa:

Sähköpostiosoitettasi ei julkaista.