Etsitään kauneutta vaikka kiven alta

Kovin syksyinen kuvapläjäys tarjolla tällä kertaa. Kauneutta ja kukien värejä saa etsiä jo ihan tosissaan, yleisväriksi alkaa kääntymään keltainen ja ruskea. Onneksi pidän kovasti myös maanläheisistä väreistä<3 Tällainen ihana valoilmiö, kaunis sateenkaaren pätkä kuitenkin nähtiin jokunen päivä sitten<3 Pitäisiköhän mennä tuonne kuusen juurelle kaivelemaan, jos vaikka löytyisi vähän kultarahoja, joilla voisi vaikka tilata vielä vähän sipuleita tai muuta kivaa;) Tässä ihana linkki http ://www.hot.ee/s/sibullilled/, jonka sain Piviltä Onnea istuttamassa blogista.

Sisälle on jonoa;D Näistä suurin osa on kuitenkin jo päässyt lämpimään, vaikka ahtaan puoleista tulikin. Lapset huomasivat “joulukuusensa” kasvaneen kesän aikana ja koti muuttui kuulemma ihan eri kodiksi kun kaikki kasvit olivat sisällä, viidakkomaista tunnelmaa ilmeisesti;)

R:ltä saamani tuoksuorvokki kukkii uudelleen ja siemenestä kasvattamani `Queen Charlotte` on myös kasvanut ja siemenkodista päätellen kukkinutkin minulta aivan salaa!

Punaista väriä löytyy enää niukasti. Mummoni pihasta tuoma syysleimu on sitten pinkkiäkin pinkimpi<3 Kuvasta oikea väri ei näy kunnolla, mutta tummien lehtiensä kanssa tämä on kyllä aikamoinen katseen vangitsija. Sitä ovat myös alemman kuvan siankärsämöt, jotka ovat näköjään maistuneet jollekin kukkien ystävälle.

Tämä kasvi ei luulisi maistuvan kenellekkään, syysmyrkkylilja kun on nimeltään, hui! Näitä en ole vielä uskaltanut istuttaakaan kuin tämän yhden, jonka sain kylkiäisenä viime syksynä Korpikankaalta. Vaikkakaan kukaan lapsistani ei ole, vielä tähän päivään mennessä ainakaan, kasveja suuhunsa laittanut, mutta toki varuillaan täytyy aina olla, nyt kun kaikenlaisia sieniäkin nousee joka paikasta.

Avokompostin takana on kesän aikana tapahtunut kasvua. Mustaselja `Black Lace` on kasvattanut paleltuneen tilalle uuden ja entistä ehomman latvan ja viime syksynä kylvetyt varjoliljan siemenet ovat muuttuneet pienen pieniksi sipuleiksi! Vielä jokunen vuosi varmaan hurahtaa, ennen kukintaa;)
Hevoskastanjoita olisi vielä muuten jäljellä, ehkä pienen metsän verran;)

Kevät-talvella kylvämäni kiinalainen ruohosipuli on kasvanut mukavasti, vaikka alussa näyttikin melko epätoivoiselta. Lehdet ovat oikein maukkaita, miedomman makuisia kuin perinteisessä ruohosipulissa.

Myyrän tai kontiaisen käytävistä huolimatta tämä keväällä Nuppulasta meille kotiutunut Corydalis (Craighton blue) on myös kasvattanut itseään oikein mukavasti. Kun istutin tämän, siinä oli vain yksi lehti ja kukkavarsi!
Tähän penkkiin mahtuisi paljon lisää ihania kiurunkannuksia tuolta Sulev Savisaaren nettikaupasta<3

Tässä löytämäni kasviaarre tien penkalta. Täysin pihalla ryhmäläiset tunnistivat tämän korallikanukaksi, vaikka oksansa eivät ainakaan vielä ole kovin punaiset.

Tässä toinen tunnistettavana ollut kasvi, kurjenpolvi, joka on myös löydetty tuosta meidän tien varrelta, kohdasta jonka lähelle on tuotu maita ties mistä. Samoilta paikoilta olen löytänyt myös kevätesikkoa ja illakkoa. Ryhmäläiset ehdottivat tätä huhtakurjenpolveksi (Geranium bohemicum), joka kyllä Luontoportin mukaan olisi erittäin samannäköinen tämän yksilöni kanssa. Ihmetytti vain kun tämän siemen pitäisi itää vasta lämpökäsittelyn jälkeen mm. metsäpalot ja kulotukset, ja tämä oma yksilöni on nyt jo ainakin toista vuotta tässä kukkimassa. Luontoportin mukaan kasvi on yksivuotinen, joten siemenien on ollut pakko itää tässä ihan “kylmiltään”!! Tosin yhdellä ryhmäläisellä oli siemen myös itänyt ilman lämpöä, joten ehkä sitten näillä on yksilöiden välisiä eroja tai toinen on jotenkin jalostettu versio??! Joka tapauksessa kannattaa tien vierukset katsella tarkasti kulkiessaan, sieltä voi löytää todellisia aarteita;))

Tuoksumiekkaliljat eivät vielä yhdestä hallayöstä olleet moksiskaan vaan jatkavat tuoksunsa tupsautteluja ilokseni.

Tuoksumiekkaliljoista vasemmalle puolelle jää keväällä aloittamani uusi istutusalue, multakasanpenkki. Siinä aluksi niin heiveröiset siementaimet (vanha juttu täällä ja täällä) ovat kyllä lihoneet oikein mukavasti kesän aikana, vaikkakin kukkaan niistä kerkisivät vain nuo valkoiset iisopit. Onneksi, sillä ne ovat olleet kimalaisten suosiossa aivan lähi päiviin asti. Keskimmäisessä kuvassa näkyy täpläkellojen melko rajuhko leviäminen. Isojen taimien ympärillä on jo nyt tosi paljon “juurivesoja”. Toisaalta nyt minulla on ainakin täpläkelloa ensi kevään kasvi vaihtoihin;D Väreistä ei vain vielä tiedä kun eivät kerinneet kukkimaan, siemenet olivat valkoisen ja punaisten sävyjen sekoitus. Täpläkellon vieressä olevat tummemman vihreät pienet lehdykät kuuluvat punavihmalle, jonka T:lta saamani jakotaimet ovat lähteneet hyvin kasvuun. Nämä täytyy vain peitellä hyvin verkolla, jotteivat joudu pupun ruokalistalle.

Varjopenkissä keväästä asti kasvanut ihana saniainen sai suomenkieleisen nimen viime kotipuutarha lehden jutusta. Puutarhaystäväni T siinä kertoi upeasta kokoelmastaan ja kuvissa oli myös tämä oma, Aivar Kaljusteelta ostamani norjanalvejuuri! Toivottavasti Aivar jaksaa myös ensi kesänä tulla tuomaan aarteitaan myytäväksi meidänkin kulmille!

Samassa varjopenkissä kasvaa nyt sitten myös tämä, vielä tunnistamaton kasvi, joka on muuten myös löytö tien penkalta;) Laitoin tähän myös kesällä kylvämäni rohtosormustinkukkien taimet ja kirjopikarililjojen sipuleita. Saa nyt sitten nähdä onko tämä liian varjoinen paikka noille pikarililjoille?!

Mayan Twilight

Kestrel

Tähän loppuun vielä satokuvia! Keväällä kiviaidan viereen istutetut mansikat tekisivät vielä hurjasti satoa, mikäli vain kelit sen sallisivat. Kasvimaan syyskunnostuksessa nousivat loput potutkin päivän valoon. “Inkapotut” olivat todella hauskan värisiä ja malloltaan erittäin keltaisia. Kestrelit taas olivat todellisia jättiläisiä! Molemmat hyviä ihan kuoripottuinakin, mutta vielä parempia muussina, nami! Kunnostuksen yhteydessä löydettiin vielä paljon myös viime vuotisista, peltoon jääneistä potuista kasvaneita jälkeläisiä. Pottukattila oli aika pirtsakka näky kaiken värisine pottuineen<3
Väriä elämään kaikille lukijoilleni, ei anneta kylmien syystuulien hyydyttää meitä;)

24 Comments

 • Olen ihmetellyt myös, että minne kaikki värit hävisi ihan kertaheitolla. Okei nurmikko on vihreää ja puissa näkyy enemmänkin värisävyjä, mutta katselin tuonne kynnetyille pelloille, niin jo on harmaata ja ruskeaa sävyiltään. Kivoja värejä kyllä 🙂 Mullakin pelargonit jonottaa sisään. Nyt täytyy viikonloppuna olla ahkera ja antaa jokaiselle oma paikkansa 🙂

 • Niinpä, vaikka kiven alta 🙂 Mutta kun vaan tarkenisi olla pihalla, oon suosiolla pysytellyt sisällä pari päivää. Odottelen Siperian tuulien laantumista. Tuo tuntematon löytösi lienee keltapeippi. Tykkään sen lehdistä, mutta en niin kovin kukinnoista.

 • Täällä ei enää tänään tuullut vaan aamun harmauden jälkeen aurinko on paistanut koko päivän! Laitoin perheelle ruokaa grillissä ja istuin välillä vieressä ottamassa aurinkoa;)
  Kelta- tai hopeatäpläpeipiksi Saaripalstan Sailakin tuota kasvia arveli, se varmistunee sitten jos joskus tulee kukkia! Toisaalta vähän pelkään, että leviääköhän tuo tuossa kenties liiankin hanakasti, mutta mikäli lännenpagodikanukka viihtyy ja kasvaa isoksi pensaaksi niin joudun sitten kuitenkin siirtelemään muut hentoisemmat kasvit muualle, silloin peippi saa rönsyillä pensaan alla ihan vapaasti!

 • Kyllä täällä ainakin yksi hallayö teki tehtävänsä ja värien oli väistyttävä:( Onneksi ei vielä yltänyt tänne yläpihalle ja terassille, jossa pelakat ja petuniat vielä sinnittelevät:)

 • Mä olen tuollaista kuusta haikaillut jo pitkään. En kuitenkaan uskalla ostaa kokeiluun, koska 2/4 perheestä on allergisia sille ihan tavalliselle kuuselle. Meillä ei siis ole oikeaa kuustakaan. Kokeilussa oli, mutta ei siitä tullut mitään. Ihailen noita muilla 🙂

 • Upea araukaria sinulla. Oletko kasvattanut sitä miten pitkään? Näyttää ainakin todella hyvinvoivalta. Minun miekkaliljan sipuleistani osa on jo autotallin suojassa ja osa vielä ulkona ruukussa, mutta kukinta on kyllä jo lähes täysin ohi.

 • Niin en sitten tiedä allergisoiko tuo huonekuusi (Araucaria heterophylla) samalla tavalla kuin tavallinen metsäkuusi, ainakin ne ovat ihan erilaisia "fyysisesti" vaikka näyttävätkin samanlaisita. Ainahan metsäkuusen voi onneksi laittaa terassille ikkunan taakse ja ihailla sitä sisältä käsin!

 • Kiitos! tuo ei ole vielä kovinkaan monta vuotta vanha, ehkä kahtena jouluna se on saanut toimittaa pikkujouluna kuusen virkaa;) Tuo kesän vietto ulkosalla puoli varjossa teki sille kyllä selvästi hyvää ja kasvoikin jonkin verran. Talven se viettää ihan tässä olohuoneessa reilussa parissa kympissä, vaikka pitäisikin ilmeisesti viileammästä tilasta. En myöskään koskaan muista sitä suihkutella, vaikka siitäkin kait pitäisi.
  Täällä miekkaliljat vielä sinnittelee, alku viikon hallayö kyllä rutisti daalioita, mutta miekat eivät olleet siitä moksiskaan:)

 • Meillä tuli lunta täällä Kuopiossa, olikohan se tiistaina, ihan oikea lumimyrsky, joka tosin kesti vain pari minuuttia ja sen lisäksi leijui hiljaa pieniä lumihippusia useamman tunnin. Ikkunatkin raaputettiin autosta samana aamuna. No mutta ei täällä vielä hiihdetä kuitenkaan 🙂 Lehdet on vielä puissa, vaikka kovaa vauhtia tippuvat. Sienimetsä vaan yöpakkasista innostuu, viikonloppuna taas pääsee tutkimaan tilannetta!

 • syksyisen kaunista puutarhassasi, pidä mustaseljastasi hyvää huolta, isona se palkitsee sinut marjoillaan, josta saat maistuvaa mehua. saan aina pullollisen mustaseljanmehua viedessäni sieniä kreivittärelle;)

 • Meillä satoi yhtenä päivänä hieman rakeita ja seuraavana yönä oli pakkanen, joka vei kaikki ihanat kukat. :O/

 • No ompas siellä ollu myräkkä, hurr! Mekin on vähän retkeilty tuossa lähimetässä lasten kanssa ja V polkee kaikki sienet, luulee kait kaikkia "savusieniksi":D

 • Minulla olikin juuri tuo mehu mielessä kun ostin pensaan, vaan tuo ei olekaan se perus mustaselja joka kasvaisi isoksi pensaaksi kukkineen. Ainakin viime talvena tuo paleltui hangen päällä:(

 • Ihana sateenkaari!
  Paljon on kasveja hyvässä kasvussa pihassasi. Mistä ihmeen tienpenkalta käyt noita löytöjä tekemässä?
  Kiinalainen ruohosipulisi on kasvanut hyvin. Omani ei meinannut itää viime vuonna.
  Minäkin olen alkanut nostella kukkapurkkeja sisään. En tosin vielä kaikkia. Terassilla on vielä monta pelargoniaakin.
  Corydalis on jo iso. Se kukkii varmaan ihanasti keväällä.

 • Kaikkea kaunista vielä löytyy puutarhastasi vaikka on jos syksy pitkällä…
  Mukava katsella kuviasi =)

  Kun syys ja pimeys oikeen yllättää, käyppäs kurkistamassa Puutarha Haastetta johon olet sinut/blogisi haastanut… löytyy Karolinan Puutarha-blogista.

  Värikästä syksyä, T Karolina

 • Hih kyllä nämä on tästä ihan meidän pikkutien varrelta. Meille tehtiin uusi alue postilaatikoille ja sen yhteydessä siihen tuotiin maata, jonka mukana kasvit ovat tulleet. Kyllä nyt oli ollut viime yönä hallaa jo yläpihallakin, mutta ei vielä kuitenkaan terasseilla asti. Pian täytyy kuitenkin loputkin pelakat napata sisälle!

 • Meilläkin ajeltiin tänään vielä nurmikkoa, melko hitaasti jo kasvaa, vaan mukavasti siinä lehdet silppuuntuu samalla ja haravoimista sitten vähemmän!

Vastaa:

Sähköpostiosoitettasi ei julkaista.