Pihailua

Näin se on nähtävä, kesä todellakin joutuu vähitellen väistymään näyttämöltä ja syksyiset tuulet puhaltavat. Setä mustan kesälomakin loppui tänään ja kuin tilauksesta tuli pitkästä aikaa sateinen ja harmaa päivä, kuin lohduttamaan töihin palaavaa.
Ensimmäisen kuvan kassin sisältöä ajattelin kohta, sadettakin uhmaten, alkaa penkomaan;) Miten ihanaa onkaan päästä piilottamaan multaan edes jokunen pussillinen sipuleita. Suurimmaksi osaksi nuo tulevat uusille alueille, varjotarhaan ja tuohon sisääntulopenkkiin. Ihana ripsureunainen ja hyvän tuoksuinen syklaami oli pakko noukkia myös mukaan, se pääsi sulostuttamaan sisään käyntiämme. Mietin pitkään kuinka sen oikein istuttaisin, ensimmäinen yritys oli ujuttaa se Riihimäen Ilvestölkkiin, mutta lehdistö olikin liian leveä istuakseen siihen nätisti. Sitten muistin tämän lasimaljan! Pohjalle kerros koristekiveä salaojaksi, reunoille sammalta ja keskelle vähän multaa. Saa nyt nähdä sitten miten viihtyy, ainakin vielä on availlut kukkiaan ihan tyytyväisenä. Toivotaan etteivät yöpakkaset saapuisi vielä piiitkään aikaan.

Yöpakkasia eivät kaipaisi myöskään nämä kaunottaret <3

Tämän amatsoninliljan ei tarvitse pakkasista huolehtia, vaan se saa availla tuoksuvia kukkiaan kaikessa rauhassa. Ihmettelen tämän kukinta intoa, koska se ei ole raukka päässyt koko kesänä ulkoilemaan.Nämä kaunottaret pääsevät myös pian tuvan lämpöön;) Ylemmän kuvan otin ihan vertailun vuoksi. Kädessäni on Blueberry ripplen kukka ja alempana Strawberry ripple. Näillä on hitunen väri ero, mustikka on pinkkiin päin, kun taas mansikan juovat ja roiskeet ovat enemmän tavallisen punaisen sävyisiä.
Hortensia pitäisi vaihtaa tuosta risuruukusta johonkin käytännöllisempään ruukkuun, vaan milloin sen tekisinkään??! Ruukussa oli kesällä muurahaisiakin ja silloin ajattelin, että minun on ihan pakko uskaltaa vaihtaa multa ja ruukku, vaan muutama uppokastelu karkoitti murkut ja taas olen saman probleeman edessä;D Pelkään että kaunotar ottaa pian vaihdosta itseensä ja yhteinen taipaleemme päättyy. Ehkä annan sen olla tuossa vielä kevääseen ja kastelen sitä vatiin kuten viimekin talvena.

Tämä kaksikko on hurmannut minut aivan täysin<3 Twist-n-Shout jalohortensia ja kevään siemenkylvöistä kasvaneet kolme jaloängelmän taimea. Myös Nuppulasta ostamani keijuängelmän taimi yllätti kukinnallaan, miten herkän suloiset kukat näillä onkaan, aih ja voih;)

Tässä viimein nyt kukassa se mehikasvi, josta jossakin edellisessä postauksessa olikin jo puhetta. Voi jestas että tämä osasikin avata kukintoaan kaikessa kiireettömyydessään;D

Samaan kastiin mehikasvin kanssa voisin laittaa myös tämän syrikän. Alku kesästä luulin tämän heittäneen henkensä talven pakkasissa, vaan niinpä vain se alkoi yllättäen puskea hentoisia oksia alhaalta maan rajasta. Ja vielä suurempi ihme oli, että tämä kerkesi näin kukkaan asti. Vaikkakin tämä pitkä ja lämmin syksy kyllä auttoi kovastikin tässä asiassa! Ensi talveksi jätän tämän taas urhokkaasti maahan, muutan vain suojausta siten, että lumi pääsee paremmin satamaan suojan sisään.

 Lapinvuokko yllätti vielä yhdellä pienellä kukallaan<3

Suuresti ovat ilahduttaneet myös nämä tuoksumiekkaliljat, jotka myöskin tekivät nuppujaan pienen ikuisuuden. Sitten kun tämä ensimmäinen oli auki, niin ei mennyt kauan kun kukkia alkoi ilmestymään tasaiseen tahtiin.

Kivikasan penkissä on pinkki tunnelma<3 Siankärsämöt, iisopit ja muutama syyshortensian ja ruusun kukka ilahduttavat vielä yhdessä valkoisten joutsenten (kaunopunahattu `White Swan`) kanssa.  Nuo punahatut ovat  kyllä todella kestäviä ja pörriäisten mieleen, suosittelen lämpimästi! Myös iisopeissa on käynyt kova surina, kaikki kolme väri kukkivat nyt yhtä aikaa.

Jestas mikä maratooni postaus tästä tuleekaan, mutta kun kaiken haluaisi kertoa ja arkistoida myös omaksi ilokseen talven pimeitä iltoja varten. Koittakaa jaksaa!!
Tässä kuulumisia kasvimaalta. Pavut keräsin eilen, en vain oikein tiedä mitä tai miten ne valmistaisin?! Vähän sama ongelma on lehtikaalin kanssa, jota olisi nyt runsaasti korjattavissa.
Auringon kukat kukkivat ja valmistavat valtavia “siemenlautasiaan” lintujen iloksi. Yksi yksilö on hauskasti monikukkainen!

Kesäkurpitsaa on yhdestä taimesta tullut aivan kyllästymiseen asti. Olen tunkenut sitä raasteena vähän joka paikkaan, sämpylä taikinasta makaroonilaatikkoon;) Näitä talvikurpitsoita tuli kahdesta taimesta neljä, aivan riittävästi, koska pikkelsiä on vielä edelliseltäkin vuodelta jääkaapissa;D

King Edward

Rupisten parsapottujen jälkeen nämä iloisen väriset ja terveet potut ovat olleet aivan ihania. Ylemmän kuvan Mayan Twilight pottuja keitettiin tänä aamuna ensimmäistä kertaa ja hyviä olivat. malto oli todella kullan keltainen ja luulen, että tästä tulisi oikein hyvä muusi.

Tuoksuherneet olivat tänä vuonna valkoisia. Jotenkin jäin kuitenkin kaipaamaan niitä edellisten vuosien pastelleja värejä, tuoksu näissä on kuitenkin onneksi ollut värillisten kanssa yhtä huumaava<3

Kasvihuoneessa on aika lehdetön meininki, vaikka satoa vielä tuleekin ihan mukavasti! Koskaan aiemmin emme ole saaneet yhtä paljon kypsiä tomaatteja kuin tänä kesänä, voi kun ne ovatkin olleet nameja!

Keväällä Lidlista ostamani tuberoosan (Polianthes tuberosa) sipulit ovat kasvaneet tällaisiksi. Yksi kolmesta sipulista ei lähtenyt kasvuun ollenkaan, vaan mätäni. Lueskelin juuri puutarha.net palstalta, että joku oli saanut nämä talvehtimaan ihan maahan istutettunakin, taidan kuitenkin kiikuttaa ruukun yläkertaan. Odotan kukkien avautumista innolla, niiden pitäisi olla erittäin hyvän tuoksuisia.
Huoh olihan tässä postausta kerrakseen, nyt ruokakauppaan ja sitten sipuleiden kimppuun. Mukavia syksyisiä päiviä kaikille lukijoille <3

10 Comments

 • Sipulien istuttaminen on syyspuuhista ihaninta, kun saa tehdä ja ajatella kevättä 🙂
  Ihania kukkia ja satoa, voi nam noita pottuja! Twist & Shout ja ängelmä ovat suloinen pari, aah! Nehän voisi tosiaan istuttaa vierekkäin, hmm hmm…

 • Mietin pitkään mahtaako tuo ängelmä sopia isolehtisen hortensian pariksi, jäisikö sen varjoon, mutta taitaa se kuitenkin kivuta hortensian yläpuolelle ja saa siitä mukavasti tukea! Noiden juurella on vielä imikkää ja jouluruusua, jos viihtyvät niin voi tulla vähän ahdasta;) No sitten siirtoja varjopenkkiin!

 • Kylläpä vielä kukkii ihanasti. Nyt kannattaa nauttia syyspuuhista koska juuri katsoin, että ensi viikolle oli luvassa jo kylmempää.

 • "maratoon postaustasi" oli mukavaa lukea, kaunis tuo köynnösportti peltomaalle päin, kuin ikkuna! en ole aiemmin nähnytkään noin hauskoja perunoita, meil kasvaa vaan perinteistä timoa.

 • Upeita kukintoja sulla edelleen!!
  Ihana nauttia kuvasarjastasi =)

  Dahliasi ovat aivan ihastuttavia, mitä lajiketta mahtavat olla?

  Mekin täällä pohjoisessa ollaan saatu nauttia ihmeellisen lämpimästä syksystä, kerrankin saadaan tomaatit kypsiksi asti. Aiemmin pakkanen tullut liian varhain ja se harmittaa kun ei ole kasvihuoneessa lämmitystä….

  Mukavaa viikkoa, K

 • Voih kyllähän sen tiesi, etteivät lämpimät kelit voi enää kauan kestääkään, vaan sittenkin sitä salaa toivoin mielessäni:)

 • Huomasitpas Ilona tuon portin! Laitankin siitä kohta ihan oman postauksen. Noiden siemenperunat olen tilannut hyötykasviyhdistykseltä!

 • Kiitos Karoliina! Nuo kerrotut ovat pussista jossa lukee `Gallery La Tour`. Samaisesta pussista kasvoivat myös jossain toisessa postauksessani kuvaamani yksinkertaiset pieni kukkaiset dahliat, joten voikohan tästäkään sitten sanoa täyttä varmuutta?! Varsinkin kun pussin tietojen mukaan näiden pitäisi olla vain 35 cm korkeita?? No lannoittelin näitä kyllä keväällä melko runsaalla kädellä;)
  Ihanaa että olette tänä kesänä saaneet tomaatit kypsiksi jo ulkona, silloin ne ovat niin paljon paremman makuisiakin, nami!

Vastaa:

Sähköpostiosoitettasi ei julkaista.