Myyrän metsästystä

Edellisessä postauksessa kerroin multakasoista, joita oli ilmestynyt hurjasti lisää maalla ollessamme. Säikähdin kovasti ja ryntäsin tosiaan heti ostamaan jättimäisiä rotan loukkuja, vaan asiaa tutkiessani ja pohtiessani jätinkin järeät keinot tuonnemmaksi ja sain lainaksi naapureilta tuon kuvan pyydyksen, joka nappaa saaliinsa elävänä. Loukun mekanismi on yksinkertaisen nerokas. Herkku laitetaan luukun päälle, joka eläimen painosta pettää alta ja saalis putoaa herkkunsa kanssa häkkiin. No kuten kuvasta jo näittekin, saaliimme ei nyt ihan kuitenkaan vastannut odotuksia;) Saimme kiikkiin valtavan kokoisen rupisammakon, joka oli ilmeisesti hypähtänyt ansaan täysin vahingossa, kun eivät herkutkaan olleet maistuneet. Herkkuna on ollut vuoroin viinirypäle ja tomaatti, en oikein tiedä mitä pitäisi käyttää, olisiko joku juures parempi vai mikä??! Toisaalta kasoja ei ole tullut nyt yhtään lisää, enkä ole vieläkään löytänyt yhtään kuollutta kasvia, joten josko tämä mystinen kasojen tekijä olisikin jo poistunut tontiltamme!

Viime päivien aikana on pihalla saanut bongata paljon perhosia. Kuvassa on keisarinviitta, jollaista en ole ennen meillä nähnytkään. Kaunis iso perhonen, vähän toisesta yläsiivestään rispaantunut:( Minusta on ollut niin mukavaa huomata noiden punahattujen (`White Swan`) kelpaavan hyvin kaikenlaisille pörriäisille. Niitä onkin uusi satsi perinteisen värisenä vielä istuttamatta. Taidan laittaa ne tuonne alapihan uudelle alueelle, noin samalla tavalla väljästi, täysin pihalla ryhmässä juuri pohdittiinkin millaisissa olosuhteissa ne viihtyvät parhaiten ja lopputuloksena oli, etteivät oikein siedä kilpailua liian tiiviissä istutuksissa ja aurinkoinen rinne olisi mieluisin.
Täpläpunalatva on myös kerännyt pörriäisiä, vaikka osa kukinnoista on vielä tiukasti kiinni. Kypsä vilja tuoksuu jo lämpimällä kelillä ja varmasti heti kun nämä sateet taukoavat tulee puimuri suristamaan jyvät akanoista. Eilen ja tänään on tosiaankin satanut niin, että yhteensä on tullut jo yli 30 mm!!! En oikein muista, että koko kesänä olisi mittari tullut noin täyteen, vaan voihan se olla että joskus alku kesästä, mutta eihän sitä vanha enää sinne asti muista:D

Nenuun tuoksuvat myös nuo kuvan kolme liljaa (Lilium `Muscadet`). Tilasin ne viime syksynä Korpikangas Siemen-Frö:ltä ja en arvannutkaan, että kukkisivat näin myöhään loppu kesästä. Aivan ihania ovat olleet yhdessä tuon syysvuokon kanssa <3

Kasvimaalla ovat auringonkukat avanneet kukkiaan. Näin sateisena päivänä ne ovatkin kuin pieniä aurinkoja harmauden keskellä! Näiden pituus onkin nyt ihan passeli, pysyvät hyvin pystyssä ja näyttäisivät nyt kerkiävän siemenensäkin kypsytellä. Yhdessä kukkavarressa on jännästi kukan nuppuja jokaisessa lehden hangassa, liekö nuo sitten kerkiävät avautua?!

Laitoin jo muutaman syysistutuksenkin kun nämä syklaamit myytiin kesäkukkana puoleen hintaan. Näiden lisäksi ostin hauskan näköisen mehikasvin, josta laitan kuvan sitten kun/jos availee kukkansa.

Neilikkaruusu  `Pink Grootendorst` availee toista kierrosta! Kyllä se on nätti ja viime syksyisistä ruusu hankinnoista eniten kasvanut. Ruusuista muuten puheen ollen, minulla on menossa mielenkiintoinen koe niiden pistokaslisäyksestä. Sain pari juurakkoa eräältä täysin pihalaiselta ja toinen valkokukkainen näytti niin juurettomalta, että jätin koko juurakon istuttamatta ja napsin vain vihreästä varresta 15 cm pätkiä ja tökkäsin purkkiin, ihan mustaan multaa. Olin juuri lukenut Karolinan puutarha blogista heidän vierailustaan Oulujoen taimistolla ja siitä miten siellä lisättiin ruusuja pistokkaista, joten uskalsin yrittää moista. Vähän epäilin olisiko ajan kohta liian myöhäinen ja vielä kun laitoin pistokkaat jutun mukaan väärän laiseen multaankin, niin melko pessimistinen olin aluksi kokeilun suhteen. Lisäksi keppini eivät olleet versojen päitä, vaan ihan vihreitä varren pätkiä!! Tuon oksan ylimmäisen pätkän siirsin hiekkaisaan kylvömultaan, vaan se ruskettui heti alkuunsa. Nyt on pientä innostusta ilmassa, yhteen “keppiin” on tullut uusia lehtiä ja muissa on pulleita silmuja!! Vielä en uskalla iloita vaan jännityksellä seurailen tilannetta ja sumuttelen, välillä tuulettelenkin keppejäni;)

Tomaatteja ja pottuja on syöty mahan täydeltä, vaikka perunoihin iskikin jälleen rutto. Se todellakin on nopeasti leviävä “pottutauti”, ensimmäisten merkkien jälkeen ei montaa päivää kerkiä kulumaan, kun jo koko kasvusto on sairastunut ja äkkiä leikattava varret poikki. Kertaakaan rutto ei ole onneksi kerinnyt pottuihin asti ja ne ovat olleet ihan syömäkelpoisia. Nyt vasta olen lukenut, että varret pitäisi toimittaa kaatopaikalle tai hävittää muuten. No hinasin varret tuonne polttopaikalle odottamaan tuhkausta. Siinä odotellessa kerkiää kyllä varmasti useampikin itiö lennähdellä;)

Loppuun vielä kuva eiliseltä. Koko kesän olen yrittänyt vähän aloitella ikkunanpesua ja niinhän siinä taas kävi, että vasta syksyisiä maisemia saadaan katsella kirkkaiden ruutujen lävitse:) Miten se voikin olla niin tympeää hommaa ja sitä on muuten vielä kahdeksan ikkunan verran jäljellä, plääh:(
Nautinnollisia loppukesän päiviä kaikille, joiden akkunat on jo puhtaina ;DD

16 Comments

 • Hih, sammakkoprinssi ansassa 🙂 Toivon mukaan myyrät säikähtivät niin että lähtivät maanpakoon. Myyrä on kyllä kirosana, pahempi kuin nyt blogeissa vilahdellut sana s…y. Ihana syklaami.

 • Minä jo vähän kerkisin ihastua ajatukseen omasta kontiaisesta, joka ei ole myyrä laisinkaan;) Tietty kaivamansa tunnelit voivat kyllä kuivattaa kasveja ja multakasatkin on siivottava, joten ehkä parempi jos säikähti, kuka nyt sitten olikaan:)

 • Kiitos, vaikka tuota… mua tuo toivotus ei taida koskea, kun olen pessyt ikkunat kai viimeksi joskus pari vuotta sitten…
  Syklaamin suloinen tuoksu tulvahti nenään tuosta ihanasta asetelmastasi! Tosi nätti vanhassa ämpärissä.
  Mukavaa syksykä, kivaa että on kaikenlaista mukavaa kukkivaa! Hyvinhän tässä vielä kaikenlaista avautuu, on vasta elokuu.

 • Vai keisarinviitta! Niitä on näkynyt meidänkin pihassa tänä vuonna. Aikaisempina vuosina en ole nähnyt.
  Noihin valkoisiin Swaneihin minäkin olen kovin tykästynyt. Punaisetkin ovat somia. Ostin nyt yhden sieltä Saaripäiviltä.
  Mistä sait puoleen hintaan syklameja? Minunkin tekisi mieleni. On niin kaunis tuo sinun asetelmasi.

 • Kyllä ne minultakin varmasti jossain vaiheessa jäävät kun aina vaan menee myöhäisemmäksi niiden kuuraus;D Nyt ne oli kyllä ihan pakko pestä kun maalin alle ruiskutettua homeenestoa oli levinnyt kovin myös laseille. Minäkin niin pidän noista vanhoista ämpäreistä, ne löytyivät tontin nurkalla sijainneelta "kaatopaikalta". Toisen roska on toisen aarre <3

 • Minäkin tuon nyt ensimmäistä kertaa bongasin! Vaikka sateita olenkin toivonut niin perhosia ajatellen aurinkoiset päivät toivottavasti palaavat ja nähdään lisää kauniita siivekkäitä <3 Billnäsin taimistolta on nuo syklaamit, muuten siellä ei ainakaan työntekijän mukaan tule alennusmyyntejä laisinkaan:( Viime syksynä tein sieltä upeita ale löytöjä!

 • Ei meilläkään ole edellisinä vuosina oikein kerinnyt kukkaan, kun ovat vaan keskittyneet kasvattamaan monta metriä vartta. Nyt tuo siemen oli matalaa n. 50-150 cm korkeaa.

 • vai ei ollutkaan kontiasista, harmin paikka, kaunis näkymä ikkunastasi. kohta alkavat puimaan, joten pestään ikkunat vast puintien jälkeen, pölyyntyvät kuitenkin;)

 • No ei hitsi, tuota pölynlähdettä en olekaan vielä tajunnut "hyödyntää", siitepölyn varjolla olen kyllä pesuja siirrelly ;D

 • Kiva sammakko! Kuopion suunnalla on satanut tällä viikolla monta kertaa päivässä, alatorin alle yhä vuan vuotaa vettä ja tilannetta seurataan savolaisittain ihmetellen. Sienikausi alkaa virkistyä, sienille nämä sateet tekevät hyvää! Terveiset Kuopiosta!

 • Eikös olekin kunnon jässikkä;D Täälläkin nyt sitten viimein tuli vettä, vaan tosi paikallisia ovat, eilenkin parin kilometrin päässä oli tullut 20 mm ja täällä ei yhtään tippaa! Tänään toivotaan sateetonta ilmaa kun on meidän kylällä "suuret" Virkkalapäivät:D
  Vai vuotaa siellä edelleen, lieneekö tuota enää pystyy korjaamaankaan?!
  Sienessä oli meidänkin tarkoitus käydä, viime syksynä vähän innostuin, vaan lieneekö sateita sitten kuitenkaan tullut täällä tarpeeksi, tosin viime kesähän oli kyllä sateisempi jos se vaikuttaa yhtään!

 • Hui en uskaltanut kun mulla on jo tuo yksi "setä Musta", eh-heh! Monella blogistilla tuntuu olevan noita täti Vihreitä, joten keksin ukolleni mielestä hyvän lempinimen kun viihtyy niin mustissa vaatteissa;D

Vastaa:

Sähköpostiosoitettasi ei julkaista.