Pelakat ja muut

Mme Thibault, neilikkapelargini

Tässäpä tulee nyt pelakkapäivitys! Pukin puutarhalta tilaamani pistokkaat ovat nyt jonkin verran kasvaneet ja jokainen on jaksanut tehdä myös jo ensimmäiset kukkansa<3 Tant Hannasta ei nyt saanut oikein edustavaa kuvaa, oli jo kukat kuihtuneet eikä uusia ollut näkyvissäkään. Sama juttu Appleblossom rosebudin kanssa, täytynee siirtää ne kasvihuoneen viidakosta vähän valoisampaan kasvu ympäristöön, sillä parhain kukkaloisto näyttäisi puhkeavan tuossa talon avoimella ja niiiin paahteisella terassilla, jossa siemenestä keväällä kylvämäni Raspberry ripplet majailevat.

Blueberry ripple

Raspberry ripple

Noista kuvista voi nähdä “mustikan” ja “vadelman” hienoisen värieron. Tuossa alemmassa kuvassa näkyy vähän meidän vadelmapöheikköä:D Ei ole mammalla liian pitkä matka marjaan;) Hm, lisäksi kuvasta voi nähdä, että viljapelto alkaa jo uhkaavasti muuttamaan väriään.

Mårbacka

Tästä se pelakka huuma viime kesänä alkoi! Perinteinen Mårbacka rehottaa kasvihuoneessa hulvattomana puskana. Tämä oli minulla viime kesänä ulkona ilman katosta ja tottahan se on niin, että kukat olivat paljon rumempia kun vanhimmat homehtuivat aina keskelle. Täällä kasvihuoneessa ja terassilla ne vain kuivuvat ja ovat helppo rapsaista pois rumentamasta.

Denise

Denise

Denise oli toinen pelargonini, jonka pistokkaan sain myöhään viime syksynä Riikalta. Jännitin sen selviämistä talven yli, mutta sinnikkäästi hän jaksoi ja kasvoikin talven aikana. Tämän kukat ja lehdistö ovat niiin mieleeni, aivan ihana yksilö!

Appleblossom rosebud

“Omenankukan” kukat ovat myös niin ihania kuin olin kuvista jo nähnytkin, häivähdys tuota vihreää keskellä<3. Tälläkin on nyt sama vaihe kuin täti Hannalla, taidan vaihtaa nämäkin saviruukuun ja tuoda terassille vahvistumaan.

Keijunmekko

Keväällä käräyttämäni keijunmekot ovat vähän elpyneet kasvihuoneessa ja kukkivat jälleen. Juurilleen on itänyt reilusti uusia taimia ihan itsekseen.

Karstaohdakkeen ensimmäinen kukka on kyllä varsinainen taistelija!! Mikä lie vioittanut tainta alku kesästä kun siitä nuutui melkein kaikki lehdet ja tästä kukkavarresta jäi vain alle puolet kiinni juurakkoon. Silti kukka on kasvanut ja jaksaa muodostaa tuon “karstan”. Kasvista on nyt nousemassa uusia lehtiä ja toinenkin kukkavarsi, jee!

En tiedä haluaisinko tätä vielä kertoa, mutta syysvuokon eka kukka on auennut!

Samoin on asian laita viime kesän siemenkylvöistä istutettujen valkoisien punahattujen kanssa. Harmikseni en ole vielä nähnyt tässä yhdenkään perhosen viihtyvän, vaikka juuri heitä varten näitä kylvinkin ja kasvihuoneessa odottelee koulimistaan myös tavallinen punainen punahattu.

Tässä toinen perhosten kukka, täpläpunalatva, muodostelee ensimmäistä kukkaansa! Tämän kasvin toin Uudenkaupungin tuliaisena ja se näyttää kotiutuneet tuohon pellonreunus penkkiin.

Twist-N-Shout hortensia näyttää myöskin ainakin vielä olevan mieleisellään paikalla! Kuin myös valkotäpläimikkä hänen juurellaan. Molemmat ovat rehevöityneet ja nauttivat ilmeisesti kuorikkeen pitämästä kosteudesta. Lisäksi arvasin, että tuo multa, jota viime syksynä saimme oli todellista “mustaa kultaa”. Vähän kyllä harmittaa kun suurin osa siitä on nyt tuolla nurmikon alla, vaikkakin nurmikko siinä kohdassa kasvaa ja viheriöi komeasti, kun vieressä taas paahde on polttanut sen ruskeaksi.

Kasvimaalla kaikki rehottaa kuivuudesta huolimatta. Tämä tontin alaosa on keväällä niin läpeensä märkää, että ilmeisesti tuosta kosteudesta on kuitenkin vielä osa jäljellä. Eilen tuli ukkoskuuron kanssa 7 mm, mutta lisääkin saisi tulla!! Auringonkukat taitavat viimeinkin meillä onnistua. Olen monena vuonna niitä kylvänyt ja lajike on ollut jotakin jättiläistä. Muutamia on kasvanut ja kasvanut myöhäiseen syksyyn asti korkeutta, mutta eivät sitten ole ehtineet kukkia ennen halloja. Nyt kylvin matalia, pussin mukaan 50 cm korkeita kukkia, mutta osa noistakin näyttää vähän venyvän siitä pidemmiksi. Samaan riviin kylvetyt kehäkukat jäävät auttamatta näiden varjoon:(

Loppuun vielä kuva aarteesta, jonka sain maalaisreissulta kotoani. Tuo uuninluukku on kotoisin kotimme vanhasta riihestä, joka on palanut jo ennen syntymääni. Tuohon paloon liittyi suurta dramatiikkaa, koska se ilmeisesti sai alkunsa isäni ja hänen sisarustensa tulitikkuleikeistä, eikä ollut kaukana etteikö tuossa palossa olisi tullut aineellisten vahinkojen lisäksi vieläkin pahempia vahinkoja. Viime tipassa isommat sisaret olivat raahanneet pienimmän pois roihuavasta riihestä.
Ajattelin yhdistää tuon luukun jotenkin siihen haaveitteni kesäkeittiöön, kenties oven eteen kuin kynnysmatoksi?! Vai tulisiko jollekin mieleen ideoita tuon käytöstä??! Siitä puuttuvat saranat ja nuppi.
Jälleen näyttäisi aurinko porottavan tänään pilvettömältä taivaalta, joten letkun varsi kutsuu meikäläistä;D Lämpiä kesäpäiviä (ja vähän sateita sinne väliin) toivotellen!

10 Comments

 • waude miten kaikki kasvaa rehevästi puutarhassasi, pelakat palkitsevat hyvästä hoidosta kasvattajansa:)) tuo uuninluukku löytää varmasti paikan tulevasta kesäkeittiöstänne, minustakin se on oikea aarre:))

 • Ihania pelargoneja, aina vaan sydän nyrjähtää. Olisi mukavaa, jos pääsisit käymään Ruusunmekossa viikon päästä, täältä saisit varmaankin täydennystä kokoelmaasi 🙂

 • Ihastuttava pelargonikokoelma sulla! Syysvuokko on mulla onneksi vielä nupussa 😉 Meikäläisen 'Twist-N-Shout' ei kuki, ei sitten millään. Istutusvuonna kukki mutta ei sen jälkeen. Tänä vuonna on kyllä muuten kasvanut mukavasti vartta.

 • Kiitos kutsusta, kylläpä olisikin mukavaa tulla käymään! Täytyykin pian katsella kohteita ja tehdä reitti suunnitelma valmiiksi, avoimien puutarhojen päiväksi.

 • Kiitos! No tuon hortensian tosiaan ostin valmiiksi nupullisena, joten nähtäväksi jää tekeekö tuokaan enää jatkossa kukkia.

 • Kiitos Ilona! Kyllähän sitä parhaansa yrittää näitä kasvejaan hoivata, vaikka välillä vähän kiirusta pitääkin. Tänäänkin kävin vain pikana kääntymässä kasvihuoneessa, rannalla ja vadelmia poimiessa hurahti tämä päivä!

 • Kiitos vain, mutta kuivuus on kyllä paikoin jättänyt jälkensä ja rehevyys on paikallista 🙁 Yläpihan kallioinen ja muutenkin kuiva moreenimaa huutaa vettä niskaansa, josko sitä tänään saataisiin!!!

 • Voin vain yhtyä edellisiin kommentteihin, hienoja ovat pelakat!
  Minäkin ostin Appleblossom Rosebudin pistokkaan keväällä. Taimi oli tosi pieni mutta on kasvanut kiitettävästi kesän aikana. Nyt se on viimein tehnyt ekan nupun ja odotan innolla sen avautumista!
  Mulla muuten se "pelakkamuseo"-retki on edelleen tekemättä, kun kesästä on tullut niin kiireinen… Jääpähän jotakin ensi vuoteenkin 😉

 • Vielähän tässä kerkiää hyvin retkeilläkin elokuu vielä jäljellä, mekin käytiin tänään Mustilan arboretumissa, vaikka paras aika siellä vierailulle olisi kyllä tainnut olla alku kesästä rhodojen ja atsaleoiden kukinnan aikaan. Vaikkakin mahtavaa siellä oli nytkin<3

Vastaa:

Sähköpostiosoitettasi ei julkaista.