Perunan kukkia

Perunat alkavat pikku hiljaa tulemaan kukkaan! On ollut mielenkiintoista seurata niiden kasvua ja niin erilaista olemusta keskenään. Kunkku Edvard retkottaa aivan samalla tavalla kuin viime vuonna, lakoontui jostakin ihan olemattomasta sateesta, kun “raajansa” ovat niin pitkät roikaleet;D Noissa ensimmäisissä kuvissa  on ihastuttava Mayan twilight! Nämä potut kasvoivat ihanan lyhyinä ja tuuheina heti alusta alkaen ja kukkansa ovat mielestäni oikeinkin suloiset <3

Näissä kuvissa tuo vaaleampi kukkainen on Kestreliä ja tuosta kuvasta näkeekin hyvin miten paljon lyhyempi vartista on etualan Mayan pottunen. Parsapotun (Asparges) piti olla näistä kaikista neljästä aikaisinta ja kesällä heti syötävää pottua, vaan siinä on ainakin kukinta vasta ihan alku tekijöissään, verrattuna mm. tähän Mayaan, jonka piti taas olla kaikista myöhäisintä. Ompa jännittävää nähdä millaisia ovatkaan pottujen varsinaiset tuotokset, varsinkin kun nyt on ollut niin tosi kuivaaaaa, eikä kasvimaata ole oikeastaan tullut kasteltua juuri lainkaan!

Punertava kukkainen herne on alkanut muodostaa hauskan tummia palkoja! Tytär lausui jyrkän tuomionsa näistä mamman kokeiluista ja oli onnellinen, että puoleen hernepenkistä näyttäisi tulevan ihan syötävän näköisiäkin herneitä:D

Hernekeitto pussin herneetkin jo kukkivat ja palkoja näyttäisi muodostuvan tavalliseen tapaan. Näillä on sitten vahvat ja hauskan kiemuraisen kähärät  nuo “tarttuma” oksat, mikä lienee onkaan muuten niiden oikea nimitys?!

Tilli näyttäisi tänä vuonna kasvavan ihan mukavasti! Viime vuonna sitä saatiin tuskin ollenkaan, ups taisivat jäädä silloin vähän “Loviisalaisten” daalioiden varjoon.

Jokunen daalian kukkakin on jo auennut! Tämä kuvan daalia on sitten kummallinen tai sitten en vain osaa antaa sille oikeita kasvuolosuhteita. Se nimittäin tekee vain ihan muutaman noita ihania kerrottuja kukkia tuonne alemmas ja loput näitä yksinkertaisia hujoppeja, jotka nekin kyllä ovat ihan kauniita ja kimalaisten mieleen!

Loppuun vielä kuva hempeän puoleisesta ritarista, huojumassa hovineitojen ympäröimänä. Jotakin malvaa nuo  hovineidot taitavat olla, sain niitä sekä valkoisena, että vaaleanpunaisena tontille tuotujen maiden mukana viime kesänä. Kyllä maiden ja muiden kasvien mukana saattaakin sitten saada myös näin mukavia yllätyksiä, tosin etana vaarakin noissa siirroissa on olemassa 🙁
Mutta nytpä ulkona alkaakin näyttämään mukavan kostealle!!! Lisää vaan saisi sataa, minun puolestani vaikka kuin saavista kaatamalla:) Huomiselle taas saisi poutaantua, ajattelin aamusta käväistä lasten kanssa Billnäsin antiikkipäivillä, jospa vaikka löytäisin sieltä jotakin ihanaa puutarhaan <3

11 Comments

 • Voi että, kyllä on perunassa kaunis kukka. Harmittaa niin, kun meillä peurat aina syövät naatit. Tänä vuonna piilotin vain seitsemän mukulaa kaivonrenkaaseen, joka kasvaa piukassa unikkoa ja ajattelin, etteivät peurat sieltä niitä löydä. Mutta naatit on syöty tosi tarkasti, vieressä kohoavat kaikki unikonvarret siististi kuin ennenkin! Tuota Mayan Twilightia istutin viime vuonna, mutta kuten tavallista, unohdin korjata satoa ja joskus marraskuussa kun käänsin perunamaan, löytyi sieltä ehkä viisi pikkusormenpään kokoista perunanpökälettä. Ja viime vuonna siis laitoin maahan ainakin sata mukulaa, en vain seitsemää!
  Yritin etsiä sun keltapeippikuvaa, mutta en löytänyt. Kyllä ne leviävät, mulla Herman's Pride ei vielä oel levinnyt, mutta Florentinum on reipas verkostoituja 😉

 • Voi hitto noita peuroja!! Meillä eivät ole perunoihin koskeneet, näyttäisi maa-artisokka ja lehtikaali olevan tänä vuonna mieleisimmät, tosin ovat onneksi vielä käyneet vasta kerran napsimassa. Pian varmasti tulevat uudelleen, kun mustialanhortensia on aloittelemassa kukintaansa:(
  Sun unikoissa alkaa muuten olemaan mukavan pulleat nuput, toivottavasti eivät nyt kuki sitten sillä aikaa kun ollaan maalla. Tuntuu ettei voisi olla yhtään hetkeä poissa kotoa, kun pian jää jokin kukka näkemättä;)

 • Runsaan näköistä on sinulla tuolla syömäpuolella. Meillä ei vihanneslaatikoista tule retiisien ja herneiden jälkeen juuri mitään. En ole kastellut laatikoita tarpeeksi.

 • Ai samasta daaliasta tulee kahta eri kukkaa? Ihme hommia. Mun suosikkeja on nimen omaan mignon daalia yksinkertaisine kukkineen, vaikka onhan kaikki daaliat ihania!

 • Tuo meidän kasvimaa onkin erikoisen muhevaa maata, vaikka siihen ei ole tuotu multaa ollenkaan. Se on vaan tontilta kertynyttä pintamaata. Pari kertaa kyllä hevon peetä on lisätty runsaasti! Ja ihmeellisesti vain kosteuttakin jostakin saavat, kun kastellut olen sitä todella vähän. Kohopenkki vaatiikin runsasta kastelua ja tämä kesä kun on ollut niiin kuiva!

 • Kummallisia todellakin ovat! Ajattelin että nyt toisena kesänä olisivat juurakot vahvempia ja jaksaisivat tehdä enemmän kerrottuja! Lannoitinkin multaa reilusti, vaan eipä nuo viime kesästä paljon poikkea, tummempi lehdistö vain. Pidän kyllä itsekin myös noista yksinkertaisista ja tärkeintä, että kasvi voi hyvin ja on rehevä 🙂

 • No nythän mä höpötin ihan väärää tietoa! Tänään tajusin et mullahan on tuossa kaksi ihan eri daaliaa!! Vain noista toinen juurakko oli sitä mitä pussin kuvassa luvattiin. Ne kasvoi viime kesänä samassa astiassa, joten en huomannut eroa. Vaan nyt hokasin et niillähän on ihan erilainen lehdistökin, täytynee korjata höpinäni piakkoin uudessa postauksessa:D

Vastaa:

Sähköpostiosoitettasi ei julkaista.