Miljoona, miljoona, miljoona ruusua…

Muistattekos vielä tuon laulun, jota Vera Telenius joskus “miljoona” vuotta sitten lauloi? Minusta tuntuu, että olin silloin vielä aika pieni tyttönen! Äitini on koko elämänsä harrastanut musiikkia, joten moni iskelmä kävi tutuksi jo pienestä pitäen. Jos ei musiikki soinut radiosta tai televisiosta niin ainakin joku vihelteli jotakin laulun pätkää;) Sittemmin karaoke onkin villinnyt sukuni aivan täysin;DD
Pihalla on taas puhjennut kukkimaan monenlaista ihasteltavaa. Kummallista, vaikka tuntuu, että en ole vielä paljon mitään saanut pihallemme laitettuakaan, niin aina vaan näitä kuvia riittää. Niitä tulee räpsittyä melkein joka päivä, joten eipä se ihmekään että niitä kertyy. Tänä aamuna harmitti kun ei ollut kameraa kaulassa! Jo aiemmin olemme havainneet pihalla silloin tällöin lepattelevan kookkaan perhosen, jota alun perin luulimme haapaperhoseksi. Nyt epäilykset kääntyivätkin haapaperhosesta häiveperhoseksi! Pääsin tarkastelemaan perhosta läheltä kun oli eksynyt kasvihuoneeseen (pääsi sieltä tietty sitten omin avuin pois, sillä välin kun olin hakemassa kameraa). Tällä perhosella oli nimittäin alasiivissään pyöreät kuviot, jotka puuttuvat haapaperhoselta. Molempien perhosten suosimia kasvuympäristöjä meiltä löytyy, joten varmuuden asiasta saa kyllä vasta sitten kun saan metsästettyä komeudesta kuvan. Alan kantaa kameraa kaulassani entistäkin ahkerammin:D

Rakastan luonnonkukkia yhdisteltynä  erilaisten perennojen kanssa. Yllä muutamia esimerkkejä, jotka jaksavat ihastuttaa minua vuodesta toiseen. Hiirenvirna ja kissankello kasvavat kukkapenkeissä ja tuo alemman kuvan niittynätkelmä kasvaa rehevänä tuossa roskakopin takana ihan kukkapenkin vieressä, kiinni valkoisissa karpaattienkelloissa.

Alemman kuvan raidalliset kielot pääsivät venyttelemään lehtiään köynnöshortensian alle, toiseen varjotarhan aluista. Myös yläkuvan peurankello (vieressä oikealla morsiusleinikki, Ranunculus aconitifolius “Flore Pleno”) on saanut  kodin pihaltamme, muistuttaahan se minua entisestä sukunimestäni;) Nuo raitalehtiset löytyivät Sailan vinkistä Perennataimisto Ekmanin valikoimista. Otin heihin yhteyttä ja olin valmistautunut tekemään lasten kanssa reissun Tammisaareen, yhdistetyn taimiostos- ja leikkipuistoretken! Selvisi kuitenkin, että olivat jo vuosia käyneet lauantaisin myös omalla torillamme, miten olinkaan missannut heidät kaikki nämä vuodet!!? No torilla tulee käytyä lähinnä loppukesästä omena ostoksilla ja Ekmanit taas lopettavat käyntinsä juhannukseen, joten ristiin on menty! Kiitos vielä siis Saila tästä mahtavasta vinkistä!!!

Ambassadorin pallo sen kun vaan pyöristyy, siinä on vieläkin joitakin nuppuja kiinni, joten virallista mittausta ei ole vielä tehty;)

Tällä mukulakurjenpolvella (Geranium tuberosum) on kivan näköiset lehdet, vaan milloinkahan sen kukinta aika mahtaneekaan olla?? Istutin mukulat vasta viime syksynä, joten liekö tuo nyt vain keräilee aluksi mukuloihinsa voimia ja jättää kukkimatta?! Onko kellään tästä kokemuksia?

Neilikkaruusu,  Rosa `Pink Grootendorst`

Tarhakurtturuusu, Rosa `Martin Frobisher`

Frobisherin nuorempi kukka on aluksi vaaleanpunainen

Tertturuusu, Rosa `Bonica 82`

Bonica 82

Tarhakurtturuusu, Rosa `Snow Pavement`

No sitten niitä ruusuja! Heti blandaruusu Rosa `Herttoniemen` ja orjanruusun jälkeen kukkaan kerkisi tuo ihanainen neilikkaruusu. Kaikki ruusuni ovat vielä pikkuruisia puskia ja suurin osa viime syksynä istutettuja, joten hurjia kukkaryöppyjä on vielä turha odotella, mutta yksikin kukkanen jo ilahduttaa kovasti! Unelmissani ruusut kasvavat rehevinä puskina koko tuon heinäseiväsaidan matkalla, nyt siellä kasvaa pikkuruinen Snow pavement ja vähän jo jämäköitynyt Herttoniemi, molemissa päissä aitaa;)

Tämä ukonkello on kasvanut anopilta saaduista siemenistä! Se kasvaa melko varjoisassa paikassa I sammalkiven penkissä, mutta ihmeesti se vain jaksaa muutaman varren joka vuosi tehdä. Olen tämän siemenistä kasvattanut mooonta uutta pikkuruista taimea, jotka istutin nyt tuohon uusimpaan multakasan penkkiin.

Tämä liuskavaleangervo näyttäisi kotiutuvan mukavasti tuonne kiven taakse! Sen lehden päät ovat punertuneet kauniisti. Tunnistaako kukaan tuota astiassa olevaa maata myöten suikertavaa kasvia, joka ainakin naapurustossa kasvaa melko varjoisassa metsässä maanpeite kasvina?? Uskaltaakohan sitä tähän lehtometsän pohjaan istuttaa, leviääkö mahdollisesti liiaksi luontoon?

Ensimmäinen ruiskukka on avautunut! Näitä olen kylvänyt melkein joka vuosi, sinisiä, valkoisia ja näitä vaaleanpunaisia. Tuossa viereisessä laatikossa kasvaa erilaisia unikoita, ne eivät vielä taida kukkia vähään aikaan.

Mustaselja yrittää venytellä itseään yli raparperien! Täytyykin taas muistaa raivata sille tilaa!

Ritarinkannukset taitavat mahtua tuohon katoksen alle juuri ja juuri;) Nuokin hujopit ovat peräisin anopin siemenpankista!

Kerrotut petuniat kasvavat meillä nyt jo toista kesää. Ihastuin niihin viime kesänä ja onneksi löysin taas keväällä marketista samaisen siemenpussin. Ruukut olisi tarkoitus laittaa terassille, vaan ovat nyt tuossa kivijalan vieressä karussa maalausta, jonka ensimmäinen yritys muuten meni niin sanotusti ihan käteen:( Kaikki tasopinnat ovat kupruilleet, ilmeisesti liian nopeasti maalaamisen jälkeen yllättäneen sateen takia. Eikun rapsuttamaan kaikki pois ja uusi yritys, ehkä jollakin toisella maalilla. Uulan petrooliöljymaali on osoittautut hyväksi karheassa lauta pinnassa, mutta hiotuissa, kovalla rasituksella olevissa kaiteissa se ei näytä pysyvän!

“Mikäliekukka”, ananaslilja on avannut ensimmäisen kukkansa! Kukka on ihan kaunis, mutta haisee todella karmealle! Lemu erottuu jopa tuossa kompostin vieressä aivan karseana:/ Lienee sukua raatokukalle;D

Sisällä sitten tuoksuukin oikein hyvälle! Tuoksuköynnös on kiertänyt itsensä pitkin greipin vartta ylös verhotangolle ja löyhäyttelee sieltä suloista tuoksuaan, joka mielestäni voimistuu iltaisin.

Tämän maratoonipostauksen myötä, toivottelen kaikille lukijoille leppoisia heinäkuun päiviä. Äh pakko vähän myös loppuun panikoida, APUVA vilja näyttäisi tulevan jo tähkälle!!

17 Comments

 • Suloiset ruusut ja tuo petunia on todella upea samoin, kuin tuo "haisulisi". Lämpöisiä, aurinkoisia ja mukavia kesäpäiviä sinulle.

 • Ihana maratonpostaus, ainoa vika on se, että unohdin kaiken mitä piti sanoa… onneksi sulla on tää kommentti-ikkuna niin että voi kelata samalla katsomaan kirjoitustasi, vihaan niitä omalle sivulleen aukeavia kommentti-ikkunoita, joista ei enää näe itse blogikirjoituksesta mitään.
  Tosi ihanaa että sait omat raitakielot ja lopulta noin pienellä vaivalla!
  Ja kaikkia ihania kasveja muutenkin, samoin, tykkään luonnonkukkien ja koristekasvien yhdistelmistä.
  Huu miten korkeat ritarinkannukset!

 • Hihi tuo haisuli on kait alunperin sisäkukka ja ajattelin itsekin aluksi, että siirrän sen talveksi sisälle, vaan mitenkäs sen kanssa sitten menettelee jos vaikka intoutuisi vääntämään tuota "ananastaan" talven aikana?! Komeron perukoille sullottava mokoma haisuli;)

 • No kiva jos tänne on helppo kirjoitella, olen kyllä niin tosi huonosti viitsinyt perehtyä bloggeriin, heti sen jälkeen kun sain tän sellaiseksi, että tänne voi vaan kirjoitella ja laitella kuvia. Olis varmaan ihan piristävää joskus esim. vähän vaihdella noita pysyviä kuvia ja taustaa. Sulla on ihanaa se vanha tapetti taustalla! Olen tosiaankin iloinen noista raituleista, ostin heiltä myös vuorineilikkaa, punaista amerikanvuokkoa, rannikonlaukkaneilikkaa ja kattomehitähteä;)

 • Ooh, onpas runsaasti kaikkea kaunista! Tuo Ambassador on todella muhkea, tosi näyttävän näköinen. Ja mahtava yhdistelmä raatokukkaa ja tuoksuköynnöstä, siinä onkin hajuaistilla ihmettelemistä 🙂

 • No kuvissa saa kaiken näyttämään nätiltä, oikeasti nuo ruusutkin ovat pieniä oksan tynkiä, joissa muutamia kukkia ;D Meillä on ollut niiiin kuivaa, ihme kun ovat kasvit vielä näinkin terhakoita??! Viime yönäkin tuli huimat 4 mm. Kunnon mittarin täyttäviä sateita en muista ollenkaan. No onneksi on vielä jokunen tankki keväällä kasvimaan kaivosta pumpattua vettä varastossa:)

 • Heippa, työkaveri sanoi, että heillä sademittariin oli tullut eilisen aikana 45 mm vettä enkä yhtään ihmettele, täällä satoi kuin saavista kaataen koko yön ja eilisen päivän. Ja sadevedet menivät uusitun alatorin alle ja lattiat märät. Oli lehdessäkin kommenttia, että on merkillistä kun ensimmäinen sade menee uusitusta rakennuksesta sisälle, tosin sanovat, että olisi vanhan rakennuksen puolelta se vuoto. No, mielenkiintosta… Terkut Kuopiosta!

 • perennat ja luonnonkukat yhdistelmä viehättää myös minua:)) mahtavia ritarinkannuksia, omani ovat varmaan vain puolet noista. täälläkin päin tähkät jo isoja, mut vilja lainehtii viel onneksi ihanan vihreänä. mukavia kesäpäiviä Sinulle myös:))

 • No ompa siellä sitten saatu vettä oikein kunnolla!! Onko siellä muuten nyt tori millä mallilla? Olisipa ihana tulla käymään, tarkoitus olisi nyt lähiaikoina tehdä lasten kanssa reissu maalle!

 • Nuo ritarit kukkivat nyt ensimmäistä kertaa tuossa kasvihuoneen penkissä, hyvä jos joku jaksaa yhteiseloa noiden kesäpikkusydänten kanssa;D Todellakin, onneksi pellot ovat vielä selkeästi vihreitä;)

 • Kiitos Maarit! Tämä meidän talon vaaleanharmaa väri varmaankin on saanut minut aina valitsemaan hempeän värisiä kukkia <3 Vaikkakin kalliopenkissä huojuu myös kirkkaan punaista palavaa rakkautta:D Kaikki värit ovat ihania!

 • Tori… no, edelleen rakennustyömaana, puolikas käytössä 😉 Jep, laitellaan viestiä, mä puurran töissä ja pieni matka on suunnitteilla, mut pääosin täällä Kuopiossa olen. Palaillaan!

 • Eikun täältä se kuva löytyikin. Kyllä tuo näyttää keltapeippi 'Florentinumilta', mutta onhan valkopeipissäkin monenlaista lehtiväriä ja -kuviota, se on matalampi kasvi, joten ihan varmasti en osaa sanoa.

 • En ole sattunut näkemään tätä vielä kertaakaan kukassa, laajalla alueella vain tuollaisia maanpäällisien varsien/rönsyjen avulla leviäviä lehtiä. Melko matalaa on koko kasvusto kyllä, mutta täytyypä istuttaa tuo ja jäädä odottelemaan kukkia!

 • Ok! Ajattelinkin huomenna istuttaa tämän "jonkun ehkä peipin", jottei kuivu astiassaan maalais reissun aikana! Ajatella nyt on piiitkästä aikaa satanut koko päivän ja tuntuu kummalliselta, kun on ollut melkein koko päivän sisällä.

Vastaa:

Sähköpostiosoitettasi ei julkaista.