Yön kuningatar, yön kuningatar, kun puhkeaa kukkaan kerran…

 Voi sentään miten onnelliseksi tulin noin vuosi sitten näihin samoihin aikoihin, kun huomasin ihan sattumalta tontillamme kasvavan näitä valkoisia kukkia <3 En ollut koskaan nähnyt moisia kaunottaria ja aloin heti googlettamaan mikä kasvi tämä erittäin hyvälle, etenkin yöaikaan, tuoksuva kukka voisikaan olla?!  Ja kyllähän tämä mitä ilmeisemmin sitten paljastui valkolehdokiksi. Wikipedian mukaan tämän voi tosin helposti sekoittaa keltalehdokkiin, joka eroaa valkolehdokista lähinnä kukan muodon perusteella. No olkoon hän kumpi tahansa niin molemmat ovat harvinaisia ja rauhoitettuja kämmekkäkasveja, joten tontillamme kasvaa luonnonvarainen orkidea!!  Vuosi sitten en jostakin käsittämättömästä syystä sitten kerennyt kuvata näitä kasveja ja koko vuoden olen odottanut hetkeä, jolloin näkisin ne uudelleen ja saisin ikuistettua tämän ihmeen kuviksi. Eilen sitten facebookin täysin pihalla ryhmään ilmestyi parikin kommenttia kukkivista lehdokeista, joten ryntäsin suin päin yöpaitasillani kurkistamaan tilanteen 🙂 Kiitos ryhmäläisille muistutuksesta, nyt nämä yön kuningattaret ovat tässä kuvina kaikkien ihailtavina!

Sitten vähän arkisempiin asioihin ja kuviin 😉  Tuoksumiekkaliljat ovat päässeet “vähän” isompaan ruukkuun viettämään kesäpäiviään! Ensin olin ajatellut laittavani ne tuohon multakasan penkkiin, mutta kun sain tämän ruukun puutarhaystävältä, niin näin siinä heti miekkaliljat tuulessa huojumassa:) Kiitos vielä sinulle H <3
Miekkaliljojen seurana on jo keväällä istuttamani onnenapilan sipulit ja onneton basilika kasvusto, joka pääsi alussa vähän ruskettumaan. Alemmassa kuvassa pilkottaa vähän tummakurjenpolven lehtiä, jotka sointuvat mielestäni parahiksi tuon onnenapilan lehtien väriin! Multakasan penkki alkaa tästä sitten heti vasemmalla. Aluksi oli tarkoitus istuttaa tuo kurjenpolvi tuonne penkin puolelle, mutta istutinkin sen sitten tuohon kiven viereen, josta voi rauhassa levitä tuohon edustalle tavallisten metsäkurjenpolvien kaveriksi. Nyt ajelin siitä kyllä kasvustot kylmästi alas, koska eilen kun menin ihailemaan ruukkujani niin käärmehän se siitä luikerteli tuonne betonisen raparperinlehden alle piiloon, yöks!

Hyötytarhan puolella sade sai aikaan ihmeitä. Mustaselja `Black Lace` siis paleltui talven aikana noin puolesta välistä, mutta hyvin tuo on kirinyt jo takaisin samoihin mittoihin! Olenkin tänä kesänä hyödyntänyt runsaasti raparperia, jotta mustaselja on saanut tarpeeksi kasvutilaa ja ennen kaikkea valoa, josta se pitää erityisesti. Avokompostissa kasvaa kaksi Halloweenkurpitsan tainta, jotka sinne ehdin istuttaa ennen kuin tulin häirinneeksi käärme perheen rauhallista eloa heinien alla. Yöks sekä käärmeet, että tarhuri pakenivat pikaisesti eri suuntiin:D Kompostin edustalla kasvaa ruiskukkia, unikkoja ja kahdenlaisia ruusupapuja. Alemmassa kuvassa olevat perunat rehahtivat sateesta niin, että toiset lajit olivat jopa vähän menneet lakoon. Tuosta alemmasta kuvasta näkee hyvin miten erilaisia eri lajikkeiden varretkin ovat. Tuo takana oleva penkin pätkä kasvaa Mayan Twilight pottua ja edessä taas retkottaa kunkku Edvard 😀

Salaateille ei jäänytkään enää tilaa kasvimaalla, joten kylvin ne sitten tällaiseen rakennus ajalta jääneeseen isoon saaviin, jonka pohja olikin sopivasti rikki;) Myös ylimääräinen tomskun taimi pääsi salaattien kaveriksi. Jännä nähdä tekeekö nämä miten hedelmää näin ulkosalla?! Taas kerran sain muuten huomata, että kyllä aika tavaran kaupitsee:DD Olin useasti miettinyt tämän rikkinäisen saavin hävittämistä, mutta tuosta koivun altahan sen nyt sitten onnekseni löysin;D

Tässä vielä yksi Nuppulan vaihtari, jota en malta olla esittelemättä! Istutin tämän palloarovuokon tuohon kiurunkannuksen viereen ja näin löysin heidät jo kaulailemasta seuraavana päivänä;)

Ja ei tietysti Multasormen reissua ilman taimia:DD Menin paikalliseen liikkeeseen hakemaan vain Sprutzit myrkkyä kasvihuonekurkkujen vihannespunkkeja vastaan ja melkein jo pääsin kassoille asti, mutta päätinkin sitten vain pikaisesti vilaista perennat;D Morsiusleinikki (Ranunculus aconitifolius) pääsee tuohon multakasan penkkiin paistattelemaan aurinkoon ja tuon valkotäpläimikän (Pulmonaria saccharata) laitan varjotarhan puolelle.

Lopuksi vielä kuva tonttiamme uhkaavasta vaarasta:/  Vaikka nämä lupiinit niin kauniita kannussa ovatkin, niin hitaasti mutta varmasti niiden kasvustot ovat alkaneet hivuttautumaan tuolta tien vierestä, pellon piennarta myöten kohti tonttiamme. Jopa ylhäältä kalliolta, läheltä yön kuningattaria, löytyi yksi yksilö! Jospa lehdokit kutsuivatkin minua jo silloin avukseen, kun ensi kerran vierailimme tällä tontilla, olin kerrankin heti ilman mitään miettimisiä täysin varma, tälle tontille haluan torppamme pystyttää:DD
Leppoisaa sunnuntaita Eija Kantolan tahdissa ja nyt toisen “superturjakkeen” kimppuun, tiedossa nurmikon leikkuuta!

P.S Äiti, klikkaa hiirellä tuosta keskellä olevasta kolmiosta:))

Vastaa:

Sähköpostiosoitettasi ei julkaista.