Sataa, sataa ropisee…

Eilen illalla saatiin viimein vähän sadetta tännekin päin suomea! Kokonaista 5 mm näytti mittarissa olevan, eihän se mihinkään riitä, mutta saivatpahan kasvit edes pikkuruisen suihkun lehdilleen. Toukokuun alussa kylvetty nurmi on lähtenyt tosi nihkeästi kasvuun kuivuuden vaivaamana, jospa edes se nyt vähän tuosta sateesta  piristyisi:)

Sain myös eilen parahiksi kasvit istutettua tuohon toiselle uudelle alueelle, hm minkähän nimen tälle  nyt annoinkaan, olikohan se multakasanpenkki?! No joka tapauksessa siihen upposi hurja määrä kasveja ja totesin taas kerran, että ilman omia kylvettyjä perennoja en pystyisi millään täyttämään näin laajoja alueita osto taimilla. Istutin siihen lähes kaikki täpläkellon, ranskantulikukan, valkoisen iisopin ja rohtosormustinkukan (Apricot beauty) taimet, jotka olin kevään aikana kasvattanut. Laitoin taimet kyllä melko lähekkäin, jotta siitä kasvaisi mahdollisimman pian, mahdollisimman tuuhea:) Lieneekö sitten joskus tätä tapaa kiroan, mutta olisipahan sitten jotakin mitä jakaa taimivaihtoihin. Näiden lisäksi alueelle istutin paljon valkoista ukonkelloa, jonka olin kylvänyt jo viime vuonna. Olin melko ihmeissäni kun potit heräsivät keväällä eloon, vaikka viettivät talvensa vain purkeissaan maan pinnalla, hieman heinää päälle heitettynä. Tuohon toiseen pätyyn laitoin jonkun neilikan, joka kulkeutui tontillemme juuri tämän kyseisen multakasan mukana. Löysin sen siitä viime kesänä ja purkissaan sekin talvehti täysin moitteettomasti. Pioneja penkkiin pääsi kolme kappaletta. Tähän yläpäähän pääsi vuoripioni, jonka sain keväisellä pihavierailullani, kiitos vielä T! Keskemmälle istutin Uudenkaupungin  kukkamessuilta, “mummomyjältä”, ostamani juurakon palan 40 v. vanhasta pionista. Myös nyt Nuppulasta ostettu kiinanpioni Hong Yan Fei Shuang pääsi multiin. Laitoin nyt juurakkojen ympärille karheaa hiekkaa, kun näin Ahti Vallin neuvoi tekemään viimeisimmässä Viherpihan numerossa olleessa artikkelissa. En ole kyllä hiekkaa aiemmin istutettujen ympärille laittanut ja ihan hyvin ovat ainakin lähteneet kasvuun, mutta ompahan nyt oikea oppisesti nuo uudet istutettu:) Tällä tontilla ei kyllä ainakaan seisova vesi juurakoita haittaa, sillä yläpihan kivimoreeni ja rinne pitävät huolen vesien pikaisesta imeytymisestä. Näiden lisäksi penkissä on vielä kaksi punavihmaa ja valkoinen ja punainen vuorijumaltenkukka tuolla tammen lehvästön alla vähän suojassa porotukselta. Tosin mielessä kyllä kytee ajatus, josko sittenkin vielä vaihtaisin nuo jumaltenkukat johonkin vähän varjoisampaan ja näkyvämpään paikkaan?!
Tuo päällinen joka on kuorikkeella jäi vielä kokonaan ilman kasveja, paitsi talon puoleisessa päädyssä ovat “Loviisalaiset`” daaliat jo mukavassa kasvussa. Takareunassa on rivi koristekurpitsoja, jotka saavat nyt tänä kesänä levittäytyä tuohon kuorelle, jos nyt sitten jaksavat tässä kuivuudessa kasvaakaan?! Tuolla tammen vieressä on vielä onneton karstaohdakkeen taimi, vaan taisin sen jo päästää päiviltään liian ahkeralla kastelulla ruusukkeen päälle. Tein sen tavanomaisen mokan kun kasvi näytti nuutuneelta, niin kaadoin vain lisää vettä ilman tarkistamatta asian oikeaa laitaa:( Tuo sanomalehti/kuorikate kerros muuten pidättää vettä toisaalta tosi mukavasti, viime vuotisia istutuksia kivikasan penkissä olen kastellut kunnolla vain kerran juurikastelijalla.
Kasvimaalla kaikki kylvökset ovat itäneet melko mukavasti, kohta pääsee jo porkkanaa harventamaan ja herneet ja pavut pitäisi tukea pikaisesti. Miten muuten tuette pavut, jotka eivät tee mitään tarttuma kiekuroita kuten herneet??

Kasvihuoneessa alkavat Pukin pelargonit availla ensimmäisiä nuppujaan ja “ruokakaupan” hortensia tekee lisää kukkaa. Tomaatitkin huitelevat jo melkein katossa, apua pitääkö ne jo kohta katkaista, snif:( Ei vaines, ihan mahtavaa kun ne ovat tänä vuonna niin aikaisessa!!
Särkyneet sydämmet availee jo viimeisiä sydämmiään ja tuo helmililjakin on kohta jo hävinnyt kesäpikkusydänten kätköihin. Myös F. acmopetalat kukkivat piilossa särkyneen sydämmen helmoissa. Niiden väritys jää noin vihreäksi, varmasti juuri varjoisan kasvupaikan takia. En koskaan uskonut, että tuo särkynyt sydän viihtyisi tuossa noin hyvin ja nyt se peittää kaikki pienet helmoihinsa:( En kuitenkaan uskalla sitä alkaa pilkkomaankaan, vaan käyn vain välillä nostelemassa helmojansa:DD Tuon valkoisen nyt luulisi jäävän vähän sirommaksi?! Tähkäesikon ainokainen kukka venyy ja venyyyyy! Valtava pötikkä jo, vaikka alkaa alempia kukkiaan jo ruskettamaankin.

Toinen ananasliljan sipuleista pukkaa kukkatupsua! Ja ananakselta tuo tosiaan näyttääkin! Lapset onneksi kuitenkin kammoavat tämän kasvin ulkonäköä, esikoisen mielestä tämän täytyy olla tosi myrkyllinen ja kertoi saavansa kylmiä väreitä tämän katselemisesta:) Ehkä nuo tummat pilkut jotenkin viestittävät vaarasta??!

Denise

 Terassin kaikki kesäkukat kyyhöttävät yhdessä kasassa talon vierellä, evakossa maalauksen vuoksi.

Sammalkivi I:en penkissä kukkivat rikot ja ihan pian lehtolaukat, joita istutin syksyllä suurpakkauksen myös kivikasan penkkiin. Tuo kivien päällä luikerteleva suikeroalpi ilmestyi tontillemme maiden mukana ja penkkiin päästyään on jonkin verran jo levinnyt. Ketunleipä ja kielo ovat itsestään tuohon juurensa ankkuroineet ja söpöjä siinä mielestäni ovat! Samoin kuin rikkojen seassa olevat hiirenvirnat, jotka kitken vasta kukinnan jälkeen. Kallion kupeessa auringossa kasvavat virnat ovat jo kukassa. Meillä kasvaa tuota myös keltaisena ja   parahiksi juuri keltaisten maksaruohojen seurana tuossa kalliolla.

Kiviaidalla ei paljon kuivuudesta välitetä:D Mehikasvit pullistelevat ruusukkeitaan ja maksaruohot kukkivat pian. Patjarikko (Saxifraga arendsii, Rosea) on kasvattanut muutaman hennon kukkavarren.

Tämä ainokainen vihreäraita se vaan jaksaa ja jaksaa kukkia!! Vaikka tämä kasvaa täydessä paahteessa niin kukinta kesti ihän älyttömän kauan, eikä vieläkän näköjään (vilkaisu ikkunasta) ole pudottanut kaikkia terälehtiään!! Jos nyt heitän jonkun arvion, niin ainakin kaksi viikkoa on ollut kukassa. Voin vain kuvitella miten hurmaava puska tämä olisi ollut, jos eivät myyrät olisi syöneet muita sipuleita.

Ruusuorapihjala teki jo ensimmäisenä kesänään muutaman kukkasen! Nämä ovat todellakin kuin pieniä ruusuja <3 Kivikasan penkissä kukkivat myös ukkolaukat (`Purple Sensation`) ja koristelaukka `Ambassador` pullistaa nuppuaan. Kuvittelin näitä istuttaessani, että Moskovan kaunotar jotenkin peittäisi laukkojen ruskettuvat lehdet, vaan vielä ainakin näyttäisi olevan toisin päin, laukat verhoavat kaunottaren kellan ruskeaan mekkoon:DD

Anopilta saamani rikko kukkii ihanana vaaleanpunaisena pilvenä paahteisessa rinteessä. Nuppulasta ostin samanlaisen, mutta kirjavalehtisen. Se pääsi samaan kallionvierus penkkiin, josta ei kärsi nyt ottaa yleiskuvaa ennen kitkemistään:D

Talonvierus penkissä kukkivat nyt iirikset, akankaalit ja lehtoakileija! Aika vähän tekivät tänä vuonna iirikset kukkia viime vuoteen verrattuna, liekö kärsivät kuivuudesta, vaikka lehdistö onkin ihan hyvän näköinen?! Kevätkaihonkukan lehdet ovat taustalla mukavan vaaleanvirheänä. Lisäksi tässä penkissä on erilaisia kuunliljoja, jotka ihmeekseni jaksavat näinkin kuivassa ja aurinkoisessa penkissä kasvaa. Tuon kuvassa olevan kuunlinjan meinaavat tosin akat ihan tukehduttaa:D

Pensaista syreenit lopettelevat kukintaansa ja koiranheisi on nyt kauneimmillaan. Nämä molemmat kasvoivat tontilla alkuperäisenä, molemmat alkavat nyt hoidon ansiosta olla varsinaisia tonttimme helmiä! Tästä voisi moni uuden tontin rakentaja ottaa vähän oppia. Heti ei pidä mennä kaatamaan kaikkea kasvillisuutta, vaan raivataan vain välttämättömin ja katsotaan rauhassa mitä käyttökelpoisia kasveja tontilla mahdollisesti kasvaa jo valmiiksi. Tuo koiranheisi oli ihan kamala raasku ja monena vuonna siitä madot söivät kaikki lehdet, vaan nyt kun on muutamana vuonna sitä myrkytetty ja karsittu kuivat oksat pois, niin hänestä onkin kuoriutunut varsinainen kaunotar. Tontin tässä kohdassa kasvaa heiden taimia vähän siellä sun täällä ja onkin ollut jo pitkään mielessä siirtää yksi tuonne alemmas vähän kosteampaan paikkaan, jospa pärjäisi siellä ilman myrkkyjäkin:D

Lopuksi vielä herkkä kevätkello (näin lukee sipulipakkauksessa vaikka eihän nyt enää mikään kevät ole??) sammalkivi II:en penkistä, jossa muuten on nyt hyvin vihreä tunnelma. Liljat, kelta-alpi ja jalopähkämö vielä antavat odottaa itseään.
Kesä on nyt kukkeimmillaan, nyt NAUTITAAN <3

10 Comments

 • Sadetta on tullut nyt viime päivinä ihan mukavasti ja huomiselle sekä viikonlopulle oli luvattu lisää. Kasvit kiittävät, myös puutarhuri, joka on saanut pari lepoiltaa kastelupuuhista 🙂 Kauniita kuvia.

 • Kiitos! Jospa se nyt viikonloppuna sitten sataisi täälläkin ihan kunnolla, juuri istuttelinkin jälleen lisää kasteltavaa:D

 • Kiitos! Tahtoo vaan tämä kuivuus alkaa pikku hiljaa karsimaan kukintaa, varsinkin täällä ylhäällä kallion läheisyydessä:( Vielä on kuitenkin kallion luonnonkasvillisuus onneksi vihreää, joskus on kaikki kasvit ruskettuneet kuivuudesta.

 • löysin postauksesta paljon minulle aiemmin tuntemattomia lajeja, kerrassaan kaunista ja viihtyisää puutarhassasi:)) täälläkin sade ropisee, jo viikon päivät ollut ukkosta päivittäin ja välillä koviakin kuuroja. hyvähän se vaan on, en yhtään narise siit;)

 • Kylläpä sade on teidät kiertäny. Täälläkin vain kuuroja jotka osuu minne sattuu, mutta tänään tuli ihan reippaasti nyt illan suussa.

  Pihasi näyttää oikein hienolta 🙂 Mukavaa viikon loppua!

 • Ihana postaus! Kiitos! Upeita kukkia ja monia minulle uusia kasveja. Itsekasvattaen saa paljon kasveja ja säästää pitkän pennin;)

 • Kiitos Ilona! Kuvissa saa kyllä kaiken toisaalta näyttämään jotenkin "ruusuisemmalta" kun kuvan ulkopuolelle on helppo jättää asioita;) Ja kovin keskenkasvuistahan täällä vielä kaikki on ja toisaalta paljon kasvaa vielä ylimääräistäkin kun ei osaa päättää esim. kahdesta liian lähekkäin kasvavasta puusta, kumman jättäisi?! Mutta se on myönnettävä, että paljon on tontti muuttunut edukseenkin tässä neljässä vuodessa mitä ollaan täällä hääritty;)

 • Kiitos Heidi! Kuvat eivät tosiaankaan aina näytä koko totuutta;) Minulla onkin ollut mielessä tehdä totuuden mukainen postaus niistä ei niin silmää hivelevistä kohdista, vaan en ole vielä halunnut särkeä idylliä:DDD Täälläkin sateli eilen ihan mukavasti, nyt taas paistaa, aurinkoista viikonloppua sinulle sinne Kristiinankaupunkiin:)

 • Voi sentään ompas mukava jos tykkäsit, kiitos! Jotenkin ne erikoisemmat plantut vaan tuppaa lisääntymään ja niihin kiinnittää heti huomiota toistenkin pihoissa! Aluksi kun tontti oli täysin tyhjä ja autio niin kelpuutin ihan kaikki vihreät ja vähemmän vihreät mitä vain mistäkin sain/hankin ja nyt joidenkin kohdalla vähän kaduttaakin;) Nykyään miettii jo kaksi kertaa esim. sellaisten kasvien kanssa, jotka ovat tosi kovia leviämään!

Vastaa:

Sähköpostiosoitettasi ei julkaista.