Uudenkaupungin tuomiset ja vähän muutakin

Rotkolemmikki `Jacks Frost`

Tähkäesikko Primula vialii

Joku todella pahalta haiseva pikarililja??

Japaninhiirenporras Athyrium nipponicum

Viime päivät ovat kuluneet taimia istutellessa ja superturjake-nurmikkoa ajellessa! Uudestakaupungista tuli tehtyä hankintoja melko maltillisesti, ottaen huomioon tarjonnan määrän;) Voi hyvänen aika miten huokailinkaan ihastuksesta mm. Vakka Taimen myyntipöydän äärellä!! Olisin voinut ottaa heidän pöydältään jokaisen taimen ja puuvartisen, sen verran erikoista “kamaa” heillä oli tarjolla. Mukaan tarttui kuitenkin vain tuo nimettömäksi jäänyt pikarililja, tunteeko kukaan??  Kukka haisi aivan törkeän pahalle, joten toivon tuon tunkkiksen karkoittavan elukat muidenkin pikarililjojen kimpusta, joiden lähelle kasvihuoneen päätyyn, istutin “haisun” ja tähkäesikon. Toinen erikoisuuksien myyjä Uk:ssa oli  ilmeisesti virolainen saniaismyyjä. Häneltä ostin japaninhiirenportaan, joka pääsi japanilaiseen puutarhaani (eh-heh) katsuran ja posliinivuokon kaveriksi. Oikealla puolella on nimetöntä viime syksynä istutettua kurjenmiekkaa ja helmililjoja, toivottavasti kurjenmiekka on matalaa, muuten pikkuruinen hiirenporras pian peittyy miekkojen alle. Toisaalta paikka voi olla kurjenmiekalle liian varjoinen, joten voi olla että joutuu siirrettävien listallekin.
Paikalla oli myös valtavasti “mummomyyjiä” jotka myivät omia taimiaan, joita oli joka lähtöön. Heiltä hankin purppurapunalatvan ja juurakon 40 vuotiaasta pionista. Mummo näytti kirjasta kuvaa `Bowl of beauty`:stä ja kertoi kukan olevan saman näköinen. Samaan hengen vetoon hän kyllä totesi, että liekö silloin neljäkymmentä vuotta sitten tämän nimistä ollut olemassakaan?? Aika jännä nähdä millainen kukka tuohon nyt tuleekaan, jos saan sen vain viihtymään?! Punalatvaa olen halunnut pihallemme ihan perhosiakin ajatellen, loppukesästä ilmestyville amiraaleille olisi varmasti mukava yllätys löytää tiensä kunnon punalatva pusikkoon. Valtava perennahan tuo on, jos vaan kasvaa oikeisiin mittoihinsa:)
Muita hankintoja oli vielä karstaohdake, vaaleanpunainen kissankäpälä tavallisten valkoisten luonnostaan kalliollamme kasvavien kaveriksi ja jumaltenkukka, jonka kasvupaikka on vielä vähän hakusessa. Tuosta kissankäpälästä luin puutarha.net sivuilta, että vaaleanpunainen olisi emimykeröinen eli tyttö ja valkoinen “kollinkäpälä” taas hedemykeröinen eli poika. Kenties nyt kun tyttöjäkin tuli kalliolle voisi kasvustojen odottaa laajenevan?!:D

rautatienomenapuu `Malus Hyvingiensis`

suklaakirsikka

kaksilajipäärynä `Pepi` ja `Bilnäsin leiviskä`

Pihallamme ovat nyt kukinta vuorossa lähinnä hedelmäpuut. Viime syksynä istutettu suklaakirsikka on aivan valkoisenaan kukkia, lieneekö henkitoreissaan tehnyt moisen kukka paljouden vai viihtyykö tosiaan hänelle järjestämässäni multataskussa kallion laella?? Vielä näkee siellä täällä joitakin myöhäisiä tulppaaneja kun taas laukat vasta aloittelevat raottelemalla hauskoja harjapäitään. Joitakin helmililjoja on vielä kukassa, mutta muuten kevät kukkijat alkavat olla ehtoo puolella:( Ai niin yhdet pikarililjat (Fritilllaria acmopetala) ovat vielä onneksi nupullaan!

punaherukka `Aili`

Mustaselja Sambucus nigra `Black Lace`

Tarhapensasmustikka Northblue ja jalomaarain

Hyötytarhan puolella marjapensaat kukkivat nyt ensimmäistä kertaa oikein kunnolla, mutta harmikseni löysin taas mustaherukasta härmäisen lehden, joten ilmeisesti taas tänäkin vuonna pensas joutuu siitä karsimään. Olemme kastelleet pensaita ihan letkulla eli todella runsaalla vedellä, vaan mikään ei näytä oikein auttavan. Pensaat kyllä ovat kasvaneet, mutta eivät kyllä tuota mitään:(  Mustaselja paleltui hangen päällisiltä osiltaan, mutta on lähtenyt onneksi terhakkaaseen kasvuun noin puolesta välistä runkoaan. En ole vielä uskaltanut katkaista latvaa, vaan pian varmasti kyllä tuo joutaa pois, tuskin enää latva henkiin herännee?! Kolme mustikkaani (Northblue, Aino ja Alvari) sen sijaan selvisivät ilman vaurioita talvesta. Lähinnä suurin uhka niille taitaa pakkasten sijaan ollakin jönöpupusen hampaat:) Näyttäisivät viihtyvän paikallaan hyvin ja viime syksynä saatiin jo muutama kourallinen mustikoitakin, joista isoimmat olivat peukalon pään kokoisia rollikoita, nami;)Yhden mustikan alla on levinnyt mukavasti jalomaarain `Beata` ja `Sofia`, se kyllä kukkii kovasti, vaan yhtään marjaa ei olla vielä päästy maistamaan. Ajattelin kyllä jakaa sitä myös muiden mustikoiden alle, sen verran mukava maanpeitekasvi tuo minusta on hyötytarhassa.

karhunlaukka

Tässä esikoisen ammeeseen ovat päässeet tuomiset Lohjan puutarhaseuran taimivaihdosta! Mieluisimmat olivat tuo karhunlaukka ja valtava varjohiippa pusikko, josta saatoin heti jakaa tupon myös seuralaiselleni Maaritille, milloinkas pistäytyisinkään tuomassa hiippasi?!  Karhunlaukkaa Aarno Kasvikin kehui ja maistatteli yleisölle Kukkamessuilla:) Ja mikä parasta, tuossa on hyötykasvin ominaisuuden lisäksi myös noin kaunis kukinto, kumpa saisin tämänkin viihtymään.

Japaninakileijat ovat nyt avanneet kukkansa, nuo kuvat ovat muutaman päivän takaa. Kasvi on mukavasti levinnyt alampana olevaan kivipuroonkin!

Sateeton jakso on nyt ollut taas melkoisen pitkä ja tänä iltana olisi tarkoitus kastella tämä viime syksyinen alue juurikastelijalla. Olen kyllä tehnyt periaate päätöksen olla kastelematta kasveja kuin viimeisessä kuivuudessa, mutta tämän alueen kasvit ovat kuitenkin vielä niin nuoria ja vasta istutettuja, että saavat vielä jonkin aikaa erityiskohtelua:)

Ylemmässä kuvassa on toiselle tämän kevään uusista alueista istutetut mansikan taimet. Halusin tähän kiviaidan viereen jotakin matalaa, jottei aidalle istuttamani kivikkokasvit ihan kokonaan peittyisi näkyvistä. Ajatuksissa olisi tehdä tähän mansikkamaalle litteistä kivistä tai raparperinlehdistä valetuista laatoista pieni polku, jota myöten lasten olisi mukava tassutella keräämään mansikoita! hassua muuten miten kuvista ei voi erottaa korkeuseroja! Tuo aita on varmaan n. metrin korkea, mutta kuvassa se näyttää olevan maan tasalla.
Alemmassa kuvassa on toinen uusista alueista jo vähän pidemmälle rakennettuna. Kasasin tuohon reunaan, taas tietysti tonttimme luonnonkivistä, tuollaista muuria ja kärräsin siihen turvetta ja kompostia sekaisin. Kasveista on istutettu vasta “Loviisalaiset” daaliat tuonne kivipuron puoleiseen päätyyn, koristekurpitsoita takareunaan (saisivat levitä kalliolle päin) ja karstaohdake tuohon pienen tammen taakse. Paljon on siis vielä tilaa jäljellä:DD

Luonnonkasveista kukkivat tällä hetkellä tontillamme nuo kielot. Kalliokielosta olen erityisen mielissäni, sen kukat ovat niin herkän kauniit, tuossa kuvassa ovat vielä vähän nupullaan. Tavallinen kielo ei kuki tontillamme kovin runsaasti, mutta lehtiä on paljon useassakin kohdassa. Myös tämä keto-orvokki tupas kalliolla oli mukava löytää! Olen joskus siemenestä tätä koittanut kylvää siinä muistaakseni ainakaan onnistumatta, mutta näin se luonto voi yllättää. Tämä tosin saattaa olla myös joskus toiselta kalliolta siirtämäni alku, joka kyllä ainakin silloin näytti kuolevan, vaan josko olisi herännyt henkiin kuitenkin?!

Lopuksi vielä kuva valkoisesta syyssyrikästä! Kuten arvata saattoi niin lumen yläpuoliset oksat tietysti paleltuivat, mutta eloa löytyi vielä onneksi hangen alapuolisilta osilta! Tuskin tämä kukkimaan kuitenkaan kerkiää, mutta pienoinen voitto jo sinällään, että edes säilytti henkensä ulkosalla!!
Nyt lähden virittelemään juurikastelijaa letkuineen paikoilleen, saattaapi siinä saada myös muksut pienen virvoittavan ruiskutuksen trampoliinille:)) Lämpimiä KESÄpäiviä kaikille, kyllä se nyt vaan on niin myönnettävä ja sanottava hyvästit keväälle!

13 Comments

 • Ihanat ostokset! En uskalla sanoa pikarililjasta mitään, niitä on niin paljon ja juuri tuollaista en ole nähnyt.
  Pionisi kuulostaa todella kiinnostavalta! Minäkin ostin karstaohdakkeen, ja tähkäesikon, ja kuolasin Vakka-taimen (ja muutaman muun) pöydän ääressä, olemme siis samikset 🙂
  Karhunlaukka on ihanaa, mulla se kukkii nyt ekaa kertaa, ensin tuskailin että sitä ei saa mistään ja nyt olen saanut kolmea eri kantaa parin vuoden sisällä! Se viihtyy vähän kosteassa maassa puiden ja pensaiden alla ja leviää sen verran, että se onkin viisainta istuttaa pensaiden alle johonkin villimpään kohtaan kuin hienoin kukkapenkki.

 • No höh, jokos ne Uudenkaupungin pihatalkoot olivat. En voittanut, enkä saanut kutsua, joten lähdin Viipuriin, vaikka olen VANNONUT, että toukokuussa ei saa matkustaa minnekään. Sen jälkeen olenkin ollut täysin pihalla. Selässäkin jo pikkaisen tuntuu aherrus.

 • Joo karhunlaukka on nyt in, kuten myös kaikki villivihannekset! Ajattelinkin laittaa sen tuohon ojan viereen varjoon, jospa viihtyisi siinä.

 • Viipuri kuulostaa oikein mielenkiintoiselta kohteelta!! Tämä tehokas pihan laitto aika keväällä on kyllä tosi lyhyt, joten kotosalla pitäisi malttaa olla tiiviisti:( Sitten taas syksyllä oikeastaan kannattaisi taas istutella, ainakin jos tämä kuivuus jatkuu vielä pitkään:( Aamulla oli pitkästä aikaa vesimittarissa 2 mm, sitä ennen edellisen kerran 1 mm!! Sadetta pliis:D

 • Vau mikä muhkea postaus! Nyt tapahtuu niin paljon ja vauhdilla, ettei luonnon perässä meinaa pysyä. Minäkin siirsin eilen kieloja metsäpuutarhaani. Kalliokielo on minusta myös kaunis, ne pitäisikin siirtää, kasvavat turhan syrjäisessä nurkassa pihamaallani.

 • Joo paljon olis nyt raportoitavaa, mitään ei haluaisi jättää kertomatta ja toisaalta koko ajan olisi sata muutakin hommaa ulkona ja sisälläkin (argh se ikkunoiden pesu:(), ettei koneelle oikein malttais istahtaa! Kielo on niin ihana kasvi! Nyt ihastuin siihen Sailan raitalehtiseen, eikun kyselyä laittamaan taas suomalainentaimi.fi sivuille, mistä löytyisi moinen kaunokainen<3

 • Juu, niin minäkin yritän olla kastelematta mahdollisimman pitkään. Mutta nyt on ollut ihan pakko seisoa letkun jatkona. Ainakin noille uusimmille istutuksille ja laatikkoviljelyksille.
  Sinulla on todella kaunis puutarha ja vaikka mitä mielenkiintoisia hankintoja. Varjohiipat ovat varsinaisia kaunottaria.

 • Eilen aamulla jyrähdellyt ukkonen antoi 7 mm vettä ja sen jälkeen sadetettiin kasvimaata, vaan multa kastui oikeastaan vain vähän pinnasta:( Pitäis tulla kunnolla pari sateista päivää! Mut sen kanssa on elettävä mitä annetaan, joten jatketaan letkun jatkona seisoskelua:) Ja taas muistan kehua sitä juurikastelijaa, verraton vempele!

 • Tuosta karhunlaukasta vielä. Olen ostanut muutaman sipulin jo vuosia sitten. Savimaalla kasvu on ollut heikkoa, mutta pari sipulia näkyyvielä olevan hengissä ja tänä vuonna ne kukkivatkin somasti. Laitoin niille uutta multaa, jos vaikka tykkäisivät.

 • Saa nähdä mitä tykkäävät meidän lehtomaisesta alapihasta, ajattelin ne istuttaa tuonne metsän reunaan puiden ja puskien alle! Olisipa ihanaa kun joskus levittäytyisivät ja viihtyisivät, sitähän sitä useimmiten kasvien kanssa toivoisi. Joskus ne ilmeisesti tuppaavat myös leviämään liiankin hanakasti, meillä ei ole vielä sitä ongelmaa ollut:)

 • Perennataimisto Ekman myy sitä, he myyvät Salon ja Tammisaaren toreilla! Heille kannattaa varmaan soittaa ensin, että tietää missä he ovat ja osaavat ottaa sitä mukaan.

 • Ei hitsi ne siis käyvät Tammisaaressakin! Muksut juuri muutama päivä riskasi sinne rannassa sijaitsevaan leikkipuistoon, jossa on joka vuosi käyty. Taidankin naamioida kielon haku reissun ovelasti 😀

Vastaa:

Sähköpostiosoitettasi ei julkaista.