Kesä tulee rytinällä

Kiurunkannukset ovat kukkineet jo jonkin aikaa! Kaivoin näiden sipuleita naapurin pihalta, jossa ne kasvavat todella runsaina vanhojen sireenikasvustojen lomassa, miten kaunis näky<3 Tänä keväänä olen bongaillut näitä vähän sieltä sun täältä pihassamme, aina siinä kohdin mihin on tuotu maita tai kasveja naapurin pihasta:)

Kevättähti Chionodoxa luciliae `Alba`

Nämä viime kevät talvella sisällä itäneet hevoskastanjan taimet availevat lehtiään, ensimmäisen ulkona viettämänsä talven jälkeen. Paleltumia ei ole tullut, koska ovat niin pieniä vielä, että lumi peitti ne kokonaan! Uusia kastanjoita oli itänyt runsaasti, olisiko kellään tarvetta ihan tavalliselle balkaninhevoskastanjalle, saa tulla hakemaan:D  Omaan pihaan istutin jo neljä, joten yhtään ei enää mahdu. Nehän kasvavat melko kookkaiksi ainakin täällä etelässä, Keski-suomessakin olen nähnyt ihan mukavan kokoisen pikku puun!

Tästä kuvasta näkee hyvin, miten valtava voima idänsinililjoilla on lisääntyä! Liekö näistä kaikista aluista kuitenkaan koskaan jaksaa kehittyä kukkivia yksilöitä?!

Ensimmäiset narsissit availevat nuppujaan. Tähän penkkiin istutin toissa syksynä jätti pussillisen `Ice Follies` nimisiä narskuja ja ensimmäisenä keväänä ne kukkivat komeasti. Mikä lie vikana kun nyt näyttää kukinta jäävän aika vähäiseksi? Lehdet annoin lakastua rauhassa. Onkohan tämä sittenkin liian kuiva paikka heille?!

Ah tuota kevätkaihonkukan sineä, se on niin silmiin pistävä! Kuvassa se ei tosin näytä oikein miltään:(

palloesikko Primula denticulata

Nimetön löytö, postilaatikon lähelle tuotujen maiden  mukana

Nämä kaunottaret ovat loistossaan, nyt tosiaan on esikkoaika, ihanaa! Tuo keltainen on viime keväinen löytö tien varresta, tätä kasvaa monella pihalla tässä lähistöllä ja se on levinnyt aivan mahtavan kokoisiksi alueiksi. Toivottavasti viihtyy meilläkin.

Nämä kaksi keisarinpikarililjaa kurottelevat hauskasti nurkan taakse, tästä päätellen ovat hieman liian varjoisassa paikassa. Istutin tähän toissa syksynä kaksi sipulia ja kukkavanat ovat nyt tuplaantuneet viime keväisestä, joten taitaa kuitenkin viihtyä ihan kohtuullisesti.

Kirjopikarililjat nousevat sittenkin! Luulin jo että eivät olisi pitäneet lisäämästäni kompostista. Suuttumus kyllä oli suuri kun huomasin, että joku oli käytyt katkaisemassa kaksi kukkavartta ja ei ollut sitten edes syönyt niitä:/ Lieneekö peurojen töitä??

Nämä olivat tämän kevään odotetuinpien itämisten listallani:) Jo toissa kevät talvella hangen päältä keräämistäni siemenistä itää viimein pikkuruisia varjoliljojan alkuja!! Taitaa kuitenkin vielä eräskin vuosi vierähtää ennen kukintaa:D

Anemone blanda `White Splendour`

 Tässä viimeinkin kovin odotettu balkaninvuokko! Istutin näitä kahteen kohtaan ja toisessa paikassa on vielä ihan hiljaista:( Kyllä tämä kevät on yhtä jännitysnäytelmää, kun joka päivä kiertää katselemassa ja tonkimassa multia siinä toivossa, että jotakin nousisi pintaan:)

Pikku hiljaa metsän yleisväri on muuttumassa ihanan vihreäksi. Kylvämämme uudet nurmialueet eivät vielä viherrä ja vanhakin nurmi vihertää lähinnä rikkaruohoista ja vuokoista:D Tuo koivu kyllä vie kaiken voiman ja veden jo muutenkin heikolta nurmelta:( Kuvassa muuten näkyy I sammalkivi, jonka päälaki kaljuuntui ikävästi Tapanin myrskyssä:) Muistan kun koitin tuulessa käydä laittamassa kiviä hänen lerpattavan tupeensa päälle painoksi, mutta kun oli jo kerinnyt irrota niin eihän se enää siihen takaisin juurtunut:(

Rusokirsikka on kovasti availlut silmujaan, kukkiikohan tämä vielä, jännittää??! Laukat ovat kasvaneet kovasti ja keskelle on ilmestynyt yksi viime syksynä istuttamani jättiläinen Allium `Ambassador`. Toivottavasti se jaksaa/saa kasvaa täyteen mittaansa!!

Valkovuokot ovat nyt parhaimmillaan! Sinivuokot alkavat jo olla kukkineita tässä meidän kovin paahteisella tontilla, mutta metsän siimeksessä sinertää yhä oikein mukavasti. Muutenkin olen huomannut, että sinivuokot selvästi tykkäävät kasvaa vähän varjommassa kuin valkoiset sisarensa.

Pieni tuoksuorvokin taimikin on availlut kukkiaan. Oikein kumarruin nuuhkaisemaan, vaan ei nokkani kyllä tästä erottanut mitään erityisen voimakasta tuoksua?? Riippuuko lajista vai miksei tuoksunut? Tämä on jotakin vanhaa kantaa oleva tuoksuorvokki. kaksi vielä todella pientä taimea tuossa vieressä on `Queen Charlotte` nimistä Viola odorataa, liekö se sitten aikanaan tuoksuisi enemmän?!

Hyötytarhan puolella talvivalkkarit nousevat, muuten niin mustasta mullasta terhakkaasti. Lisäsin niille vielä vähän kanan kakkaa. kasvihuoneeseenkin sain eilen illalla istutettua jo tomaatit, ovat ressukat vielä siirrosta niin järkyttyneitä ja piilottelevat harson takana, joten en saanut heitä kameran eteen:D
Oikein mukavaa äitienpäivää ja puuhakasta puutarha viikkoa kaikille, hyviä kelejä on lupaillut ensi viikoksikin. Meillä on koko viikko yhtä juhlaa, molempien vanhempien lasten synttärijuhlia harvase päivä, joten kiirusta pukkaa:D

15 Comments

 • Hienoja kasvinalkuja siellä. Ihania erityisesti nuo esikot. Niitä pitäisi laittaa omallekin pihalle.

 • Hyvää äitienpäivää ja hauskoja juhlia muutenkin!
  Voi miten kaikkea kivaa teillä kasvaa ja ihania kukkia. Meilläpäin peurat katkaisevat kirjopikarililjoja, harmi vain! Olenkin laittanut niiden päälle metallisia häkkyräkartioita, kun ei ihan häkkiin niitä viitsisi laittaa juuri silloin kun kukkivat. Peurat eivät jaska nähdä vaivaa kumartuakseen ja tunkeakseen turpansa kartion alle kumminkaan.
  Sulla on aika tehokkaat määrät taimia, mitä jos perustaisit taimitarhan 😉 Ensimmäiset myytävät olis hevoskastanjoita!

 • Esikoita haluaisin itsekin paljon enemmän, ne ovat niin ihania ja toiset niistä tosiaan kukkivat jo näin aikaisin. Edellisessä Omapiha lehdessä oli niistä hyvä artikkeli, suosittelen sen lukemista!

 • Kiitos, olenkin käyttänyt päivän tarkasti hyväkseni:DD Juuri tulin äitienpäivä saunasta! Aamulla käytiin lasten kanssa aivan upeassa puutarhassa, olin mykistynyt ihastuksesta! Heh en hennoisi luopua niistä, paitsi nyt noista hevoskastanjoista! Olen niin höperö, etten voinut heittää mukavasti itäneitä kastanjoita takaisin kompostiin;)

 • kevät on siellä jo todella pitkällä, ihania kukkijoita pihallasi. minäkin pidän paljon esikoista, erityisesti tuosta luonnonvaraisena kasvavasta keltaisesta kevätesikosta.

 • Tässäpä teille kaikillee oikein perinteinen suomalainen valssi kesästä ja yhteisestä elämästä, sanat ovat todella kauniit, kun niitä alkaa miettiä (videon alla), melodia varmasti tuttu, mutta tuleeko aina huomattua miten sanoissa tosiaan on paljon suomalaista luontoa ja tätä vuodenaikaa – ja paljon muuta! http://www.youtube.com/watch?v=ZgA_tC0x1j4
  Terveiset kesäisen lämpimästä Kuopiosta!

 • Linkki ei näköjään toimi suoraan, mutta copy-paste tyyli avaa Suvivalssin 🙂

 • No niin se on siis kevätesikko, kiitos tiedosta! Nyt alkaakin melkein joka päivä löytymään uusia kasveja, ihanaa!

 • Kiitos! Arvaa vaan miten monta kasvia olenkaan löytänyt hankintalistalleni täältä blogistaniasta:)

 • Varjoliljat on ihania! Nuo omani keräsin yhden autiotalon pihalta, missä kasvavat ihan valtoimenaan ilman mitään hoitoa!

Vastaa:

Sähköpostiosoitettasi ei julkaista.