Kevät etenee

Galanthus nivalis `Flore pleno`

G. nivalis, tavallinen lumikello

Tässä taas pihakierroksen antia! Jotenkin tuntuu että kevät etenee yhtä aikaa nopeasti ja hitaasti! Pian alkaa jo toukokuu ja monena vuonna sen loppu puolella on ollut jo todella kesäistä. Hitaus taas varmasti aiheutuu vain omasta malttamattomuudestani nousevien kasvien suhteen:) Ompa tämä ristiriitaista kun kovasti toivoisi kasvien nousevan nopeasti ihasteltavaksi ja sitten samalla jo suree kevään loppumista!!
Ensimmäisissä kuvissa on kaksi lumikelloa, jotka olen saanut hankittua puutarhaan! Nämä ovat kyllä sarjassa, näitä on pakko saada lisää ja paljon, paljon… Juuri Saila kertoikin omassa Saaripalsta blogissaan lumikelloista ja niihin liittyvistä ongelmista. Monesti pussillisesta nousee ehkä yksi, joskus ei yhtään, joten kärsivällisyyttä näiden kanssa ihmiset! Se palkitaan vuosien päästä. Noissa kerrotuissa oli itselläni monena vuonna vain yksi kukka, vaikka istutin seitsemän sipulia. No nyt viimein tänä keväänä kukkia tuli kokonaista 6 kappaletta:D Hitaasti hyvä tulee!!

Hyötytarhan puolella lumi on viimein sulanut kasvimaan päältä ja raparperit työntävät mukavan näköisiä muhkuroitaan maan povesta! Kompostin taakse itsestään ilmestynyt terttuselja (paskanmarja) pullistelee silmujaan tavalliseen tapaansa hyvissä ajoin. Pienempi silmu kuuluu viime syksynä istutetulle mustaseljalle (Sambucus nigra `Black Lace`). Olin onnesta pörheänä kun huomasin, että hän on elossa ja silmuja on puhkeamassa melko ylhäällekin. Ihan latvus vaikuttaa paleltuneelle, mikä onkin tälle ilmeisesti aika yleistä.

I sammalkiven kupeessa kasvaa ilmeisen vanha, karvaisia karviaisia tekevä pensas, joka tulee lehteen jo aikaisin (johtuneekohan vain kasvupaikastaan kiven lämmössä?). Marjat ovat tosi hyvän makuisia, vaikkakin melko pieniä. Laitoin sille viime kesänä katetta, joten saas nähdä mitä siitä tykkää. Tästä tontilta löytyi paljon muitakin mielenkiintoisia kasveja, niistä voisi tehdä ihan oman postauksensakin joskus. Minulla on alusta lähtien ollut sellainen olo, että tässä lähellä on täytynyt olla joskus asutusta, vaikka mitään kivijalkoja yms. ei ole koskaan löytynytkään. Toisaalta vieressä on taimisto, josta kasveja on voinut kulkeutua myös lähi maastoon!?

Posliinihyasintit availevat hitaasti kukkiaan, onneksi myyrät eivät ole löytäneet näitä.

Valkovuokkoja on tänä vuonna nousemassa ihan valtavasti!! Pihalla on vaikea kävellä kun yrittää olla astumatta pienten päätään kumartavien vuokkojen päälle. Alemmassa kuvassa olevan valkovuokon pitäisi olla kerrottu kukkainen Anemone nemorosa `Vestal`. Kaikki kolme pikkuruista juuren pätkää puskevat hentoisia kukkavarsia<3

Kirjopikarililjojen ensimmäiset alut ovat nousseet pintaan! Laitoin näiden päälle syksyllä keittiöjäte kompostia ja nyt pelkäsin, että oliko kerros liian paksu kun alkuja ei alkanut näkymään. Toivottavasti tykkäävät kuitenkin kompostista ja nousevat yhtä ihanasti kuin viime keväänä, olin heistä ihan hurmioituneena:)

Isoja laukkoja minulla oli viime vuonna ensimmäista kertaa ja ihastuin niihin todella paljon! Tähän Moskovan kaunottaren ympärille pitäisi nyt nousta yksi jättiläinen, koristelaukka Allium `Ambassador` ja joitakin ukkolaukkoja (A. purple Sensation). Jospa tuon alueen vielä joskus saisi kasvamaan tuuheana, jolloin isot laukat ovat mielestäni parhaimmillaan, kurkistellessaan rehevän kasvillisuuden yläpuolelle!

kevättähti Pink Giant

idänsinililja Siberica

Nurmi alkaa jo vähän vihertämään! Apua, nurmikolla kasvavat vuokot ja sipulikukat vasta nousevat. Siinä onkin taas vahtimista ettei nurmea ajettaisi liian aikaisin kukkivilta kohdiltaan!! Mutta nyt vapun viettoon, ilma näyttääkin mukavasti selkenevät ihan niin kuin ennusteessa luvattiinkin! Munkkia ensin massuun ja sitten lasten kanssa ulos pamauttelemaan paukku serpentiiniä:)

Mukavaa Wabbua kaikille<3

4 Comments

 • Ihania versoja! Osittain olemme samassa vaiheessa, osittain eri. Mulla ei vielä vuokoista näy melkein mitään, huolissani niitä seurailen kun viime vuonna esim. balkaninvuokot jo näihin aikoihin aloitteli kukintaa ja nyt ei näy edes versonkärkeä. Hämyvuokoista näkyy noin 2 cm versoa. Kai kaikki tulee ajallaan. Kirjopikarililjat ja posliinihyasintit on mullakin ihan samassa vaiheessa kuin sinulla. Tää on tosi kiinnostavaa seurata missä vaiheessa kenelläkin on mitkäkin kasvit 🙂
  Olen itse sinä vaiheessa, että kevään saisi nyt pysäyttää pariksi viikoksi, niin saisi ihailla näitä ensimmäisiä, ei ole kärsimättömyyttä kun sen tietää, miten hujauksessa kevät menee ohi jos tulee oikein lämmin. Onneksi on siis viileää 😉
  Huomasin muuten sekä tähti- että turkinlumikellojeni kanssa, että maasta on kyllä noussut lehtiä, mutta kukkia on vain yksi per laji. Onneksi niitä on siis elossa, ja niiden kanssa saa tosiaan olla kärsivällinen.
  Iloista vappua!

 • Ihanaa kevätkukintaa sinulla! Minä pidän ehkä kaikkein eniten juuri näistä kevätkukkijoista, lumikelloista, posliinihyasintista, valko- ym. vuokoista, pikarililjoista ja ja ja … Osittain varmaankin siksi, että ne kukkivat ensimmäisinä kevään airueina talven jälkeen. Myöhemmin kesällä on jo tottunut siihen, että kaikenlaista kukkii 😉
  Mukavaa vappua!

 • Se onkin muuten eri kivaa seurata missä vaiheessa kelläkin on kasvu! Varsinkin minusta on mielenkiintoista verrata meidän kasvua keskenään kun ollaan aika lähekkäin ja kuitenkin niin erilaisissa oloissa! Ei näy mitään minunkaan viime syksynä istuttamistani valkoisista balkaninvuokoista:( Lieneekö myyrät syöneet!?
  Minäkin olen huomannut, että lumikellot tekevät ensin pelkkiä lehtiä ja keräilevät voimia kukkiakseen vasta joskus myöhemmin, paaljon myöhemmin, huoh kärsivällisyyttä tosiaan tarvitaan:)
  Käytiin aamulla Multasormessa ja sinne jäi perääni huutelemaan yksi japaninlehtikuusi:) Ei pitäisi päästää itseään edes menemään taimistoille, kuin vasta korkeintaan syksyn alennusmyynteihin!

 • Tuo mitä sanoit on niin totta! Ruskeasta roskaisesta maasta työntyy ihania värikkäitä pieniä kukkia, joka keväinen ihme tapahtuu<3 Meidän piha on vielä niin nuori ja olosuhteiltaankin kovin karu, joten olen kyllä erittäin iloinen jokaisesta myöhemminkin kesällä ilmestyvästä kukkasesta, toki suurimmat ihastelut huokailen näiden kevätkukkijoiden äärellä:)

Vastaa:

Sähköpostiosoitettasi ei julkaista.