Kevät puuhia

Kyllä tämä kevät vaan on niin erityinen vuodenaika, eikös olekin?! Noin äkkiseltään jos vilasee pihalle ja lumesta vapautuneita maita, niin ei hevin voisi uskoa, että sieltä enää koskaan voi ilmestyä mitään elollista, niin kuolleelta kaikki näyttää! Mutta kun vähän vaivautuu kyykistelemään ja aluksi vaikka vähän penkaa hellästi maata, nostelee lehtiä tieltä, niin jopa sieltä elämän merkkejä löytyykin!   Kuvan akileijan lehden on kyllä täytynyt muodostua jo syksyllä, koska maa oli vielä ihan jäässä kun  kohtasimme:)

               

 Daalian juurakot (paitsi “Loviisalaiset”) istutin eilen esikasvatukseen, vaikka se ei liene näillä leveysasteilla olisi tarpeenkaan, vaan vaaleanpunainen juurakko puski jo niin mukavan kokoista alkua, joten en malttanut olla heitä multiin heittämättä! Valkoisessa ei näkynyt vieläkään eloa, vaikka juuret kyllä tuntuivat napakoille. Kehittelin tuollaisen yösuojan vadin päälle, mutta hainpa heidät kuitenkin eilen illalla sisälle, kun Foreca lupaili -5 pakkasta. Aamulla oli juuri ja juuri nollan yläpuolella, joten on se varmasti käynytkin miinuksella yön aikana.
Tuossa kasvihuoneen viereisessä penkissä ovat jo monta vuotta kasvaneet Peace ruusut, jotka nyt kyllä näyttävät kovin huolestuttavilta:( Varret ovat mustuneet oikeastaan ihan alas asti, kun muina vuosina on vihreää jäänyt ihan hyvän matkaa. No katsotaat rauhassa heräävätkö vielä henkiin! Olen tosiaan joka vuosi leikannut nämä vasta keväällä ,kun on nähnyt mihin asti ovat paleltuneet, oikea oppisesti kait ne leikattaisiin jo syksyllä?! 

Kasvimaa oli vielä eilen näin luminen. Siihen kolattiin lumia tuosta kasvihuoneen edestä, joten sulaminen kestää vielä hetken. Syyskylvöt olivat paljastuneet kompostin vierestä ja toisen mansikka amppelinkin nostin jo kasvihuoneeseen! Tuo vaaleanpunakukkainen mansikka oli vielä jäässä:) Eniten noista kylvöksistä odotan, miten jo toissa talvena kylvämäni varjoliljan siemenet itävät. Kaivelin heitä esiin syksyllä ja huomasin, että vihdoinkin olivat siemenet haljenneet ja jotakin tunki ulos:D Uusia hyötykylvöksiä laitoin tulemaan tässä taannoin (13.4) lasten askartelemiin sanomalehtipotteihin. Hienoihin potteihin pääsivät kasvihuonekurkku (`Bella`F1), maustebasilika ja kiinalainen ruohosipuli (Allium tuberosum). Enää kurpitsat ja avomaankurkut puuttuvat, ne laitan perinteisesti vasta toukokuun alussa ja ovat kerinneet vielä ihan hyvin.

Metsän puolella on alkanut hurja tykitys!! Sinivuokkoja voi kohta nähdä joka puolella ja valkovuokotkin nostavat jo terhakkaasti päätään. Tontin luonnonalueilla on jo vaikea kävellä, kun yrittää väistellä kukkia, tosin tuo liene turhaa koska kuitenkin kolme jalkaparia kavereineen rymistelee ympäri pihaa täysin surutta:) Olen aina yrittänyt olla kovasti heitä kieltelemättä, mutta sen olen tehnyt kyllä selväksi ettei sammalkiville kiipeillä, koska sen uusiutuminen on niin hidasta ja  meillä on myös kiviä joiden päällä ei kasva vielä mitään.

Lidl:ssä oli torstaina myynnissä valtavasti sipuleita ja juurakoita. Mukaan lähti nuo Tuoksumiekkaliljat (Acidanthera), Ananaslilja? (Eucomis bicolor), Nerine (N.`Bowdenii`) ja Tuberosa (Polianthes `Tuberosa`). Koitin selvitellä netistä tuon miekkaliljan nimeä kun pussissa luki vain tuo Acidanthera ja huomin, että sitä löytyi myös nimellä Gladiolus callianthus. Mikähän tuon nimi nyt sitten oikein onkaan?! Noista neljästä tuo Ananaslilja on minulle ihan uusi tuttavuus, enkä näitä muitakaan ole koskaan kasvattanut, jännää! Tuota Nerineä olen jo pitkään haeskellut ja ajattelin, josko sitä kasvattelisin samaan tapaan kuin noita Onnenapiloitanikin. Talvella saavat mukulat levätä viileän komeron puolella ja sitten keväällä tammikuussa nostan ne lampun alle. Onkohan hyvä suunnitelma?! Noista muista ei ole vielä säilytys suunnitelmia muutakuin että maahanhan niitä ei voi jättää, joten nostan ilmeisesti syksyllä sipulit vaan sisälle ja laitan paperipusseissa komeron hyllylle, miltäs kuullostaa? Heh tietysti tässä kannattaa myös pitää mielessä, että sipulit mätänevät ennen kuin pääsen toteuttamaan talvi säilytystä:D

Mukavaa sunnuntaita kaikille ja nyt äkkiä pihalle:)

8 Comments

  • Totta, muutama päivä sitten tuntui, että tästä ei puutarha synny, mutta kun sain siistittyä pihaa jo sieltä täältä, alkoi toivokin taas herätä. Kyllä se puutarha taas puhkeaa loistoonsa! Ihania hankintoja, tuo callianthus on tuoksumiekkalilja, kokeilen itsekin sitä tänä vuonna.

  • Meillä alkaa myös näyttää siltä, että kevät voittaa. Ihana odotella uusia alkuja ja niiden kukinta-aikaa. Meidän lähi Lidl´ssä on ollut vaan siemeniä. Pitääkin ensi kerralla katsoa, jos sipuleitakin löytyisi.

  • Aivan oikein olet toiminut, kun leikkaat jaloruusu Peacen keväällä.
    Pääsääntöisesti ruusut leikataan aina keväällä ja yöpakkasten vaaran ollessa ohi.
    Minulla on blogissani juttu tuoksumiekkaliljasta kuvien kera, jos sinua sattuu kiinnostamaan. Lilja on ennen ollut tuolla mainitsemallasi lattarilla ja nykyisin se tunnetaan Acidanthera murielaena. Nerine on hienostuneen kaunis kukkiessaan, eli hyvä valinta.

  • Oih itsekin pääsin tänään jo vähän nurmikkoa rapsuttelemaan ja siellä ainakin rikat jo vihertikin:)

  • Joskus voi tehdä hyviä löytöjä yllättävistäkin kaupoista ja taimitorit ja -vaihdot ne vasta löytöjä ovat pullollaan!

Vastaa:

Sähköpostiosoitettasi ei julkaista.