Sadepäivän touhuja

Olipa niin vallan hurmaavaa herätä tänä aamuna sateen ropinaan! Harvoin sitä näin hartaasti on harmaata ja sateista keliä odottanut kuin nyt, mutta sade todellakin tekee tehtävänsä sillä tämän päivän aikana lumet ovat vajentuneet ihan silmissä! Puro lirisee taas alapihalla (viimeksi joulun jälkeisen lauhan jakson aikana) ja ainakin lasten mielestä ihanaa kuraa on taas lapioitavaksi ihan riittävästi:) Tämän takia ollaankin pysytelty tänään kokolailla sisätiloissa ja askarreltu yhdessä sanomalehti potteja! Sain syntymäpäivälahjaksi ukoltani kivan setin hyötikseltä, jossa on kahta eri kokoa noita potin tekijöitä, mullan tasoittaja ja koulimistikku! Ihana ja niin hyödyllinen lahja<3 Lapsetkin innostuivat hommasta niin paljon, että kesti pitkä tovi, että pääsin itse kokeilemaan:D Olipa se mukavaa touhua tosiaan ja poteista tuli yllättävän napakoita eikä ollenkaan lerppuja kuten olin kuvitellut. Yhteen pottiin sattui vielä tulemaan niin mukavat kuvat ja ohjeet leikkokukkien hoidosta:)
 

Orvokkeja olen ulkoiluttanut nyt parina päivänä ja huomenna oli ajatus päästää heidät
kokonaan kesänviettoon, mutta sääennustuksen mukaan vielä sunnuntain ja maanantain välisenä yönä putoaisi vähän pakkasen puolelle, joten taidan siirtää ulos pääsyä vielä maanantaihin, vaikka orvokit jonkin verran pakkasta kestävätkin! Muuten sääennustus näytti ensi viikon osalta lupaavalta, joka päivä plussan puolella ja satelee ainakin torstaihin asti, jahuu kevät saapuu sittenkin:D Noissa orvokeissa on muuten hauskasti erilaisia värejä ja niiden yhdistelmiä, vaikka siemenet ovatkin samasta puskasta kerättyjä! Nyt uusissa avautuneissa kukissa on ihanan keltaiset alalehdet.

Anopilla säilytyksessä olleet daalian juurakot puskevat näin terhakoita alkuja! Mikäli tässä nyt kelit heittäytyvät ihan kokonaan plussan puolelle niin ehkä nämä voisikin jo istuttaa esikasvatukseen  kasvihuoneeseen ja kuplamuovia vielä ainakin öiksi ylle. Vai mitä mieltä olette, onkohan vielä liian aikaista?! Toisaalta nuo ovat kyllä vielä mukavan lyhyitä versoja ja ihmeen vihreitäkin, vaikka ovat olleet ihan hämärässä muovipusseissa, joiden suut vain jonkin verran avoinna. Piti ihan aluksi laittaakin ne paperipusseihin kun ajattelin, että pysyvät liian märkinä muovissa, vaan näköjään tuo muovipussi sitten olikin ihan hyvä paikka heille:) Vain valkoisessa daalian juurakossa ei näy vielä elämää, vaikka sen juuret onneksi tuntuvat ihan napakoille ja saman oloisille kuin näiden jo heränneidenkin:) 
Pian täytyykin alkaa liottelemaan myös näiden kaunottarien pikkuruisia mukuloita, joita olen säilyttänyt paperipussissa viileä komeron hyllyllä. Nämä jaloleinikit haluaisin nähdä uudestaan vielä daalioitakin enemmän. Pelottaa vaan että yksi mukuloista meni pilalle kun talvella sitä hypistellässä pudotin se lattialle ja siitä halkesi pieni palanen:( Voisi ainakin kuvitella, että mätänee helpommin kun ei ole kokonainen ja ehjä?! Tuo mätäneminenhän näiden kanssa on ilmeisen yleistä, olen lukenut klorofyllistä eräänkin ohjeen miten näiden mukulat pitäisi herätellä. Yhdessäkin mukulat laitettiin kostean paperin päälle ensin jääkaappiin ja kun juuria ilmestyi niin vasta sitten multaan. Itse  liotin noita ensin vedessä jonkin aikaa ja sitten suoraan multaan. Aika moni niistä kyllä sitten olikin mädäntynyt. En kuitenkaan nyt tohdi näitä jääkaappiin tunkea, taidan toimia samoin kuin viime keväänä! Onko jollakin teistä kokemusta jaloleinikeistä?
 Mukavan sateista viikonlopun jatkoa kaikille, toivottavasti sateet leviävät vähitellen maan jokaiseen kolkkaan, meidän viherpeukaloiden iloksi;D
P.S Saila imuroin muuten äsken keijut ja siistiä tuli:) Ihan huippu juttu tuo kasvien imuroiminen, kiitos vielä vinkistä en olisi sitä koskaan uskaltanut tai tajunnut itse kokeilla!

13 Comments

  • Täälläkin on satanut koko päivä. Ihanaa, kun lumi viimein sulaa ja aika nopeasti vielä. Kevät ♥

  • Kiitos neuvosta! Mitenkäs jos tulee vielä pikkupakkasia kun kasvihuoneeni on ihan kylmillään? Onkohan nuo uudet versot kovinkin arkoja paleltumaan? No jospa tämä kevät tästä vaikka nyt alkaisi oikein kunnolla ja voitaisiin unohtaa koko pakkasvaara:)Nyt ainakin ensiviikon osalta näyttää tosi hyvältä täällä etelässä!!

  • Versot ovat arkoja, jos tulee vähänkin pakkasta. Keväällä siitä ei ole niin haittaa, koska daalia kasvattaa mitä ilmeisemmin uudet versot tilalle. Kannattaa kuitenkin pikkupakkasen uhatessa nostaa purkit väliaikaisesti suojaan lämpimään.

  • Millaisessa paikassa olet kasvatellut noita jaloleinikeitä? Pari kertaa kokeillut ja lähtevät kasvuun, mutta pian lakastuvat pois… Olisivat niin nättejä <3

  • Siis minulla oli niitä eka kerran vasta viime vuonna ja nyt koitan samoilla mukuloilla uudestaan. Astioissa olivat viime kesänä avonaisella terassilla. Nuo kuvan "rakastavaiset" kuten heidät nimesin, olivat ensin sisällä esikasvatuksessa, josta siirsin sitten kasvariin. Sieltä olisi pitänyt varmaankin siirtää nopeammin ulos, koska saivat härmää:( jaksoivat kuitenkin kukkia kauniisti ja vasta sen jälkeen nuokahtivat yhdessä, ensin toinen ja pian toinen heti perään. Nyt varmaan jännittävintä tämän kesän kasvirintamalla onkin, näenkö heidät uudestaan<3 Osa mukuloista mätäni heti alkuunsa, joten pelkään näille nyt käyvän samoin:(

  • Toivottavasti lykästää vielä niiden kanssa! Taidan kokeilla ruukussa tällä kertaa ja pitää multaa kuivempana 🙂

  • Oma kokemukseni jaloleinikistä on niin ja näin. Esikasvatin viime vuonna (2021) ja hyvin lähtivät kasvuun, mutta eivät sitten kukkineetkaan. En kaivanut juurakoita ylös talveksi vaan jätin paikoilleen. Nyt toukokuussa ihmettelin kukkapenkistä ylös puskevaa jaloleinikkiä, on siis talvehtinut (ollaan vyöhykkeellä II tai III) vaikka sen ei pitäisi. Nyt kukkii ja on oikein nätti tummanpunainen kerrottu kukka.

    • Kyllä ne kasvit joskus yllättävät niin ihanasti ja voivat olla hyvinkin sitkeitä kun sille päälle sattuvat. Itse en onnistunut enää tuota leinikkiä koskaan näkemään, enkä sen jälkeen ole uudestaankaan yrittänyt. Voisikin taas joskus kokeilla.

Vastaa:

Sähköpostiosoitettasi ei julkaista.