Ensimmäiset kukat

3.4.13 pellon puoleiselta rinteeltä

 Kevään ensimmäiset kukat sekä sisällä, että ulkona<3 Orvokin siementaimista on enää 5/11 terhakkaasti elossa ja tänään huomasin ensimmäisen kukan avautuneen! Mikä lie kuivattanut osan taimista, ehkä ovat välillä olleet hieman kuivillaan tai sitten kärsivät kun led yläpuoleltansa sammui niin äkisti pääsiäisen aikaan?! No pieni hävikki ei haittaa, saan ihan mukavasti noista viidestäkin taimesta istutettua yhden korillisen terassille kevättä tuomaan. Mikäli viikonlopun vesisateet ja pakkasettomat yöt toteutuvat, saattavat orvokit päästä ulos jo silloin! Jipii lisää tilaa = lisää kylvöksiä:D Nyt olisi hyötykasvien vuoro, vähitellen voisi alkaa kylvämään kurpitsoita, kurkkuja, lehtikaalin…

Vaikka olen kulkenut nenä maassa viime päivät, niin vain tuon onnettoman leskenlehden verran olen löytänyt elämää pihaltamme! Vähissä ovat vielä, mutta tuokin antoi ihan mukavasti toivoa tulevasta ja olin onnellinen, että leskenlehti on vallannut tuon ensimmäisenä sulavan lämpivän rinteen talon takana:)

Sisällä ihmeitä pukkaa senkin edestä:D Tässä hieman liian tiukka kylvökseni Sailalta saamiani rohtosormustinkukan taimia! Kouli nyt sitten tästä pehkosta yksilöitä erilleen!! Aion erotella muutaman erikseen ja toivoa että nämä jaksavat sinnitellä lähekkäin siihen asti kun saan ne ulos, siis millään ei tila riitä erottelemaan jokaista nyt sisällä.

Tomaatit ovat mukavalla alulla eivätkä ole kamalasti venähtäneet, vaikka lamppu sammutettiinkin, toki hieman kurottelevat kaulaansa kohti aurinkoa. Huomaako joku tarkkasilmäinen tuon kärpäspaperin ikkunassa? Meillä on jo kahtena talvena ollut kamala kärpäsongelma yläkerrassa ja nyt kun aurinko lämmittää niin se vain pahenee:/ Kärpäsiä on ikkunan välit täynnä ja jostakin ne tunkevat sisällekin asti sankoin joukoin! Aluksi syytin talvettamiani ruukkuja, mutta kyllä se sittenkin taitaa vaan olla, että talo lämpimällä rinteellä on vaan niin kärpästen mieleen ja houkuttelee niitä talvehtimaan talon seinärakenteissa! Sitten kun kelit talvellakin lauhtuvat niin heräilevät horroksestaan ja alkavat pöristä! Itikoista ei sen sijaan ole tällä tontilla tarvinnut koskaan kärsiä! Kaikilla joku vitsaus täytynee sitten olla.

 Tässä eilen kouolimiani kerrotun petunian pikkuruisia taimia! Ihastuin tuohon kasviin niin viime kesänä, että päätin yrittää heidän kasvatustaan uudestaan. Viime keväänä pussillisesta iti kolme, joista sain tuon vadillisen! Nyt iti jonkin verran enemmän, jospa saisin ensi kesäksi vaikka laatikot tuohon keittiön ikkunoiden eteen?!

Tässä vielä munankuoripelargonia Raspberry ripplen pikkuruinen taimi, joka niin mukavasti jo punerruttaa noita rinkuloita lehtiinsä<3 Nämä ajattelin myös laittaa terassille astioihin jos nyt sinne asti jaksavat sinnitellä ja kasvaakin heidän vielä vähän pitäisi:D Näiden itämisprosentti oli muuten huikea, taisi jopa yksi siemen jäädä itämättä pussillisesta! Toisin kuin kärhökylvöksissäni ei näy yhtikäs mittään, snif! No sellaista tämä homma vaan on, joskus onnistaa jonkun kanssa ja vielä en luovuta kärhöjenkään suhteen, niiden siemenet tuntuivat olevan melko kova kuorisia, joten tiedä häntä vaikka vielä joskus itäisivätkin! Jospa edes kuvan kärhö (Blue angel) olisi talvehtinut paksun hangen alla ja palaisi ensi kesänä ylläpitämään kärhökauneutta pihallemme:)

Mukavaa loppuviikkoa ja nyt kaikki peukut pystyyn, että vesisateet ja pakkaset väistyvät niin kuin on povattu!!

10 Comments

 • Sateet on nyt puutarhurin – ja astmaatikonkin – parhaat ystävät! Häviäisi tuo jäinen lumi hyvin, varsinkin kun lämpötila ei laskisi enää pakkaselle.
  Hauskaa miten hyvin sormustinkukka on itänyt – kukkapenkeissäni on saman näköistä 😀 Pikkuisen piukkaan ne kylväytyvät! Mutta tuon rasiallisen voi varmaan karkeasti jakaa vaikka kymmeneksi pienemmäksi palaksi, jotka ruukutat tai istutat kukkapenkkiin.

 • Kyllä varmaan imuroisin keijunmekotkin, vaikka en ole niitä ikinä kasvattanutkaan joten kokemusta ei ole. Mutta laita tehoa vähän pienemmälle ensin, eiköhän se siitä.

 • Onpa tosiaan kaunis tuo kerrottu petunia. Samoin tuo "Sininen enkeli" kärhö. Kärhönsiemenet olisi ehkä kannattanut liottaa ennen kylvöä, jotta siemen vähän pehmenee.
  Meilläkin on sama ongelma noiden kärpästen suhteen. Ullakkokärpäsiä esiintyy aina keväisin ja myöhään syksyllä ilmojen viiletessä, ne sitten työntyvät myös sisätiloihin. Naapurissamme on hevostalli ja avolantala, joka osaltaan lisää kärpäsongelmaa.

 • Onhan nuo jo kukassa vaan joku virhe tai tauti niitä on kyllä aika ikävästi verottanut:( 5 onneksi vielä jäljellä ja löysin aamulla kasvihuoneen nurkasta sopivasti puoliksi sulaa multaa, jonka toin sisälle pajukorissa lämpenemään! Jospa jo viikonloppuna pääsisivät ulos ainakin harjoittelemaan:)

 • Jonkin verran sadetta on nyt loppuviikosta ja ensi viikon alusta luvassa, toivottavasti ei typisty pikku tihkuksi vaan saisi nyt tulla kuin saavista kaatamalla:DD
  Koulin juuri sormustinkukat maitopurkkeihin pikku tuppaiksi, kiitos kun et ehdottanut erottelemaan jokaista tainta:D
  Aion huomenna siivouksen yhteydessä kokeilla varovaisesti imuroida myös keijut!

 • Äh en tosiaan tajunnut liottanut siemeniä, täytyykin katsoa jäikö siemeniä ja yrittää uudestaan liotuksen kanssa, kiitos neuvosta!
  Meillä kun ei ole edes yhtään navettaa lähellä, vaan omat keittiöjäte kompostit alapihalla. Tämä tontti kait vaan on kärpästen ja käärmeiden paratiisi, huoh! Käärmeet ovat kyllä vielä kärpäsiäkin ikävämpiä, vaikka niidenkin näkemiseen olen kyllä alkanut jo tottumaan, kunhan ei vaan muksut astuisi niiden päälle:(

 • Koulin äsken lisää taimia ja pöytäni alkaa olla jo melko kansoitettu:D Jospa tosiaan vaikka viikonloppuna saisi edes nuo orvokit ulos, eletään toivossa ja pelätään pahinta!

 • Orvokkikausi avautuu täälläkin tänään! Sulla onkin jo hurjan paljon kylvettynä. Tilaongelmat ovat tähän aikaan vuodesta tuskattuvia. Minä olen yrittänyt nyt keskittyä hyötypuoleen ja kokeilla perennojen kylvöä sitten lämpöisten myötä kasvihuoneessa. Mukavaa ensimmäistä oikeaa kevätviikonloppua!

Vastaa:

Sähköpostiosoitettasi ei julkaista.