Tomaatista

Keskiviikkona on perinteinen tomaattien kylvö päiväni, äitini syntymäpäivä:) Viime vuonna poikkeuksellisesti lampustani innostuneena kylvin tomskut jo maaliskuun alku päivinä ja en kyllä huomannut merkittävää muutosta ainakaan parempaan. Tomaatti kypsyi tosi hitaasti, vaikka nyt yritin ihan tosissaan myös karsia lehtiäkin reilusti alhaalta päin ja taisin hennoa katkaista latvakin jo suht hyvissä ajoin. Niin, varkaat olen aina hennonut hyvinkin poistaa, mutta muuten kasvu on ollut melko viidakkomaista:D Aluksi oli vaan niin ihanaa kun sai kasvamaan tuuheat kasvustot niistä heiveröisistä ruipaleista, joita oli vaalinut sisällä monta kuukautta, joten en hennonut karsia kovin kovalla kädellä ja latvatkin hurahtivat niin korkealle, etten ylettänyt niitä enää poikkaista:) Tälle kasvukaudelle olen suunnitellut istuttavani taimet ihan tavan multasäkkeihin ja lisään niihin vaan lantapatterit itse kanankakka pussista. Tulee hurjan paljon edullisemmaksi kuin nuo valmiit kasvusäkit, sekä luulen että niissä on ollut jopa liiankin paljon ravinteita, jolloin tuo lehtimassa tosiaan ryöpsähtää ihan valtavaksi. Hm, tai sitten pitäisi vaan karsia niitä!!!
Säkkien päälle kertyy kaikenlaisia taimilaatikoita, tuossa taitaa olla jotakin ritarinkannusta anopin pihalta kerätyistä siemenistä:) Siellä se onkin ihana siemenpankki ja niin paljon olen saanut myös taimia häneltä, kiitos H<3

Tuossa alemmassa kuvassa ovat tomaattien ylimmäiset lehdet tuollain hassusti käpristyneet, mutta en muista että siitä olisi sitten lopulta ollut mitään haittaa. Mikähän tuon aiheuttikaan, muistan joskus lukeeneeni kyllä jostakin tuosta??

Tässä on viime kesäistä paprika ja chili kasvustoa, jotka jäivät aivan tomaattien varjoon, eikä kypsää satoa tullut kuin chileistä ja nekin jäi hyödyntämättä:( Tänä keväänä en laittanut sitten yhtään kasvamaan. Jouluun asti jaksoin säilyttää muutamia chilejä, mutta sitten joulusiivouksessa puskat pääsivät koristamaan lumista avokompostia!

Tässä pieni vesimelonin taimi, jonka ihan huvikseen kylvin syömästämme melonista. Ei tainnut olla ihan pohjolan kesään tarkoitettu lajike, mutta kukki se kuitenkin, vaikka sekin kasvoi ihan tomaattien varjossa!

Satoakin on joinakin vuosina tullut ihan mukavasti ja kun olen kerännyt kaikki vihreätkin vinttiin kypsymään, niin ainakin kahtena syksynä muistan syöneeni omia tomaatteja vielä marraskuussa. Eihän ne enää makeudellaan huimaa, mutta syötyä on tullut kuitenkin!

Joka vuosi minulla on ollut kasvamassa vain tuota Gardener`s Delight tomskua, mutta nyt ajattelin laittaa muutaman taimen myös jotakin muuta. Tuota Black Cherryä nyt sitten puutarhurin ilonaiheen kanssa keskiviikkona multiin:)

Onnenapila on avannut lisää kukkia, ne kääriytyvät kivasti suppuun yöksi ja tämä yksilö on muutenkin ihan erilainen kuin entinen onnenapilani, kolmiokäenkaali (Oxalis triangularis), josta oli tummalehtisenä kuva uusimmassa Oma pihan numerossa! Tässä apilassa on tosiaankin onnea tuottavasti neljä lehteä kolmen sijaan! Ja tämä kaveri ei paljon kasvivalostani perusta, vaan kaikki nousevat varret luikertelee kohti ikkunaa ja sitä oikeaa valoa, aurinkoa.

Tässä vielä kuvia hortensioiden kukista. Ylempi on yksilöstä, joka on ikkunaa lähempänä ja siihen näyttäisi tulevan ihan oikean näköisiä kukkia, mutta toisen kasvin kukat taitavat tulla tällaisiksi epämuodostuneiksi ja hassuiksi:D Lieneekö valon puutetta vai mistähän tuo johtuu? Tökin kanankakkakeppejäkin tänään niiden juurille, mutta toisaalta lehdet ovat ihan hyvinvoivan värisiä joten liekö ravinnon puutettakaan!?

Deniseen taitaa olla tulossa nuppu, jännää <3 Lisäksi odottelen malttamattomana tilaamiani pelargonin pistokkaita Pukin puutarhalta🙂 Mukavaa alkavaa viikkoa!

4 Comments

  • Kivoja juttuja ja hyvältä näyttää, jatkahan samaan malliin! 🙂 Tässä äiteen kanssa oltiin tutustumassa hengentuotteisiisi, jotta jatkossa mudekin löytää sivuillesi. Terveisin: Sari ja Mude

  • Kiva tuo onnenapila! Tomaattien lehtiä kannattaa karsia kovalla kädellä, se nopeuttaa tomaattien kypsymistä huomattavasti. Viime vuonna laitoin jo heti vapun jälkeen tomaatit kasvihuoneeseen, kun aiempina vuosina olen laittanut vasta kesäkuussa. Heinäkuulla taidettiin jo saada satoa.

  • Joo joka vuosi olen kyllä koventanut karsimistani;) Onko teillä jokin lämmitin kasvihuoneessa kun voit noin aikaisin tomskut laittaa? Meillä ei oo mittään vaikka voihan sitä hätä tapauksessa laittaa peittoa pikkuisten päälle!

Vastaa:

Sähköpostiosoitettasi ei julkaista.