Kuulumiset lampun alta

Syksyllä hyötyläistuttavalta, kiitos vaan vielä kerran R<3, saamani Denisen pistokas näyttää nyt tältä. Tammikuussa se pääsi tuohon lampun alle ja voi hyvänen aika miten se siitä piristyi, alkoi heti tehdä lisää lehtiä, joissa oli tumma kuvio lehden reunoilla! Odotan niiin malttamattomana että se tekisi ensimmäisen kukkansa!

Tämä pieni vauva on punakukkainen Onnenapila (Oxalis), jonka mukuloita olen jo jonkin aikaa haeskellut valkoisen apilan kaveriksi. Nämä ovat sellaisia kevääntuoja kasveja kun ne alkavat virkoamaan talvilevostaan niin tietää, että kevät on tullut! Tuo lamppu kyllä ihan pikkaisen antaa niille varaslähtöä;)

Hortensiassa on mukavasti nuppuja, en muista viime keväältä miten tämä alkoi kukkimaan, jotenkin sellainen muistikuva on että ei olisi vielä sisällä kukkinut, vaan vasta kasvihuoneessa, mutta voihan se olla ettei jaksa nytkään noita kukkia valmiiksi asti kasvattaa.

Mårbackassa on yksi kukkavarsi<3

En malttanut odotella kuunvaiheen mukaista kylvöaikaa, vaan roiskaisin äsken multiin valkoisen iisopin (H.officinalis, `Nectar White`) ja koreankärhön (C. koreana lutea) siemenet. Nuo viinirypäle rasiat ovat muuten vallattoman käteviä kylvöastioita kun niissä on reiät sekä pohjassa että tuossa kannessa valmiina! Kuvan valkoiset astiat sain ystävältä, joka työskentelee suurkeittiössä, jonkin sortin ruokaa noissa on ollut ennen istutuksiani:) Takana on koulittuna täpläkellot (C. takesimana `Bellringers`), jotka yllättäen itivätkin ilman kylmäkäsittelyä. Luulin ostaessani siemenet, että ovat pisamakelloa toiselta nimeltään, mutta taitavatkin olla kaksi eri kukkasta, tosin läheisesti muistuttavat toisiaan!

Tästä vauva uutisesta olet todella iloinen:D Vihdoinkin yhdessä kylmäkäsittelyssä olleessa kylvöksessä näkyy elämää. Tässä siis Jaloängelmän (Thalictrum dipterocarpum) pikkuruinen alku, jee jee! Yritin etsiä Saaripalstan Sailan blogissaan esittelemän Keijuängelmän siemeniä, mutta sain nyt tyytyä tähän, kun ei tullut tuota keijua vastaan. Mitähän eroa näillä muuten oikein on? Kukka näyttää melko samanlaiselta kuvissa, luonnossa en ole koskaan nähnyt kumpaakaan.

Lehtikaktukset ovat jo joutuneet tekemään tilaa kylvöksille ja paistattelevat nyt lattialla. Tuo valo saa kyllä nämäkin “raaskut” näyttämään parhaat puolensa. Kun käytiin hyötyläisten kanssa tutustumassa led-valoihin Viikin koekasvihuoneilla niin siellä sainkin kuulla, että tuo lamppuni valo onkin sellainen, joka saa kasvit kukkimaan ja käy parhaiten sellaisena yleisvalona kasveille. Minusta se oli jännä tieto, että eri valoilla (spektreillä) voi vaikuttaa myös mm. maustekasvien makuun!

Leppoisaa viikonloppua ja ei lannistuta näistä pakkasista, täytyykin kohta mennä tsekkaamaan forecan ennustukset:)

6 Comments

  • Mä olen joulusta lähtien kerännyt kaikkia purkkeja ja purnukoita jotka soveltuvat mainiosti kylvöihin! Toki tulee ostettuakin kun sattuu halvalla löytämään.

  • Hienoja pieniä ja isoja taimia! Valolla on ihmeellinen vaikutus, saman olen huomannut.

    Viinirypälerasiat ovat varmasti tukevampia kuin luumutomaattirasiat, jollaisen viime vuonna kylvin jotain. Rasia oli kuitenkin niin lötkö, että kun nostin sitä, koko systeemi meni ihan veltoksi ja multaan tuli valtavia halkeamia. Rotkoja, jopa 🙂 Mutta onneksi sain pikkuiset taimet pelastettua, heh.

  • Valo on tosiaan kaiken elävän elinehto, ihana aurinko ja valo piristi tänään eilisen lumimyräkän jälkeen! Kyllä tuo rasia on suht napakka ja sitä ei tartte kamalasti käsitelläkään kun pidän ne noissa valkoisissa laatikoissa. Sain viime keväänä oikein kunnon viiltohaavan käteeni kun reittelin puukolla karkkilaatikon pohjia ja kansia joten jätän sen puuhan nyt väliin!

  • Valolla tosiaan on ihmeellinen vaikutus. Niin kukkiin kuin ihmisiinkin 🙂 Mun hortensia meni jotenkin sekaisin talvetuksen aikana ja kukki joulun tienoihin. Sitten sen vaipui taas nukkumaan. Paljon siellä uusia silmuja näkyy onneksi. Eiköhän se siitä 🙂

  • Tämä kasvien talvettaminen on tosiaan jännää puuhaa, kunhan vaan kestää sen ettei kasvit ole talvella parhaimmillaan vaan nekin haluavat vaipua talviunille. Kesällä sitten taas kukoistetaan:D

Vastaa:

Sähköpostiosoitettasi ei julkaista.